Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

ΔΗΜΟΣ ΠΥΛΟΥ - ΝΕΣΤΟΡΟΣ Ευθύνη του κράτους οι δρόμοι και τα σκουπίδια ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ Η ΣΟΦΙΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΥ

«Και στις τοπικές εκλογές συγκρούονται οι δύο δρόμοι ανάπτυξης: ο ένας υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου και ο άλλος υπέρ των εργαζομένων», επισημαίνει σε συνέντευξή της στην “Ε” η υποψήφια δήμαρχος Πύλου - Νέστορος Σοφία Αποστολοπούλου.
Συνέντευξη στον Γιάννη Σινάπη

Αναφέρει ότι τα μεγάλα έργα οδοποιίας της περιοχής «πρέπει να γίνουν με χρηματοδότηση από κρατικό φορέα», ενώ και η διαχείριση των σκουπιδιών «είναι ευθύνη του κράτους, χωρίς τη μεσολάβηση ιδιωτών και χωρίς επιπλέον φόρους».

Ποιο είναι το κλίμα που συναντάτε στις επαφές σας με τον κόσμο;

«Το κλίμα που συναντάμε είναι πολύ καλό. Πολλοί μας λένε ότι θα στηρίξουν στις εκλογές το συνδυασμό μας, γιατί απογοητεύτηκαν από όλους τους άλλους, που άλλα έταζαν πριν τις εκλογές και άλλα έκαναν μετά. Συναντάμε καθημερινά ανθρώπους άνεργους, με παιδιά στο σχολείο ή στο πανεπιστήμιο ή άνεργα, που ψάχνουν για δουλειά και βρίσκουν, αν βρουν, 4ωρα ή 6ωρα για μερικούς μήνες το χρόνο. Συναντάμε ανθρώπους που δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα με την ακρίβεια και ζουν με την ανασφάλεια για το αύριο. Πολίτες αγανακτισμένους για το χάλι που επικρατεί στο χώρο της υγείας, της παιδείας, για το χάλι του οδικού δικτύου. Συνταξιούχους με συντάξεις πείνας, αγρότες που πολύ δύσκολα τα βγάζουν πέρα, που πουλάνε τα προϊόντα τους σε εξευτελιστικές τιμές και τα βλέπουν στα σούπερ μάρκετ πανάκριβα. Είναι φανερή η αγανάκτηση και η απογοήτευση του κόσμου για τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης, η οποία ετοιμάζει κι άλλα χειρότερα που θα εφαρμοστούν και με τη βοήθεια του νέου αυτοδιοικητικού νόμου, του “Καλλικράτη“ - με τον οποίο δεν θα εκλεγούν όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά όργανα της “κρατικής τοπικής διοίκησης“ που θα είναι οι βοηθοί της κυβέρνησης και θα υλοποιούν την αντεργατική, αντιλαϊκή πολιτική».

Το γεγονός ότι έχετε χρίσμα από το ΚΚΕ είναι θετικό στοιχείο για την υποψηφιότητά σας ή αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα στη δημιουργία ευρύτερου, υπερκομματικού ψηφοδελτίου;

«Το γεγονός ότι συμμετέχουμε στα ψηφοδέλτια της “Λαϊκής Συσπείρωσης“ που στηρίζει το ΚΚΕ είναι θετικό. Γιατί είναι το μόνο κόμμα που από την υπερενενηντάχρονη ιστορία του έχει αποδείξει ότι δεν έλειψε ποτέ από μικρό ή μεγάλο αγώνα για τα δικαιώματα των εργαζομένων. Δεν πιστεύουμε ότι υπάρχουν “υπερκομματικοί“ συνδυασμοί. Οποιο μανδύα και αν φορέσουν, οι δήθεν ανεξάρτητοι δεν μπορούν να κρυφτούν. Η ουσία είναι μία: Τι στάση θα κρατήσει ο οποιοσδήποτε υπερκομματικός ή ανεξάρτητος στα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν τους κατοίκους; Είναι υπέρ του νόμου του “Καλλικράτη“; Υπέρ της ΕΕ; Υπέρ του ΝΑΤΟ; Υπέρ του μνημονίου; Και στους αγώνες των εργαζομένων θα είναι μαζί τους ή απέναντι τους; Στο ψηφοδέλτιο της “Λαϊκής Συσπείρωσης“ συμμετέχουν πολίτες αγανακτισμένοι που δεν συμφωνούν 100% με το ΚΚΕ».

Ποιοι άξονες θα αποτελέσουν τη βάση της πρότασής σας για την ανάπτυξη του νέου δήμου;

«Η μάχη των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών παίρνει, λόγω των εξελίξεων με την οικονομική καπιταλιστική κρίση, γενικό χαρακτήρα πολιτικής αναμέτρησης, όπου δύο γραμμές ανάπτυξης συγκρούονται στη κοινωνία και δύο γραμμές συγκρούονται και στις εκλογές. Από τη μια μεριά οι μεγαλοβιομήχανοι, οι τραπεζίτες, οι εφοπλιστές, οι μεγαλέμποροι, και τα κόμματά τους καλούν το λαό να ψηφίσει εκπροσώπους, οι οποίοι δεν θα βάλουν εμπόδια στα σχέδιά τους. Από την άλλη μεριά οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι μικροί έμποροι, οι βιοτέχνες, οι μικρομεσαίοι αγρότες, οι νέοι, οι συνταξιούχοι, οι γυναίκες που η επιλογή της ψήφου τους είναι σε διαμετρικά αντίθετη κατεύθυνση. Και στις τοπικές εκλογές συγκρούονται οι δύο δρόμοι ανάπτυξης: Ο ένας δρόμος ανάπτυξης είναι υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου και ο άλλος δρόμος ανάπτυξης είναι υπέρ των εργαζομένων. Δεδομένου και του γεγονότος ότι η πλειοψηφία των τοπικών προβλημάτων είναι απόρροια της γενικής πολιτικής, είναι αδύνατο να υπάρχει τοπική ευημερία, αντιμετώπιση των τοπικών και περιφερειακών ανισοτήτων, όσο υπάρχει η βάρβαρη και αντιλαϊκή κεντρική πολιτική. Πλούτος υπάρχει. Να μην πληρώσει ο λαός ούτε 1 ευρώ. Κατάργηση κάθε είδους τοπικής φορολογίας. Κατάργηση όλων των διοδίων. Αναγκαιότητα τα μέτρα για το περιβάλλον. Προτεραιότητα η λαϊκή υγεία πρόνοια, κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της υγείας. Δρόμος ανάπτυξης που ικανοποιεί τις λαϊκές ανάγκες για διατροφή, στέγη, μόρφωση, προστασία της υγείας, προστασία του περιβάλλοντος, ισόμετρη ανάπτυξη περιοχών, που μπορεί να εξασφαλίσει εγχώρια παραγωγή αγροτικών προϊόντων για την κάλυψη των διατροφικών αναγκών του λαού. Η μόρφωση και παιδεία του λαού και της νεολαίας δεν μπορεί να είναι κερδοσκοπική επιχείρηση. Δικαίωμα όλων ο πολιτισμός, ο αθλητισμός, ο δημιουργικός ελεύθερος χρόνος. Η μάχη κατά των ναρκωτικών μάς αφορά όλους. Οι κάτοικοι της περιοχής ασχολούνται κυρίως με αγροτική παραγωγή και στα παραθαλάσσια με τον τουρισμό, γι’ αυτό χρειάζονται μέτρα προστασίας της αγροτικής παραγωγής και
έργα για την τουριστική ανάπτυξη».

Πώς σκοπεύετε να αξιοποιήσετε τον πολιτιστικό πλούτο, τους αρχαιολογικούς θησαυρούς της περιοχής;

«Στη περιοχή βρίσκονται σημαντικοί θησαυροί από την αρχαιότητα και από τη νεότερη Ελλάδα, π.χ. το παλάτι του Νέστορα στη Χώρα, πολλοί αρχαίοι τάφοι, τα κάστρα της Κορώνης της Μεθώνης της Πύλου και το παλιό κάστρο στη Πύλο, καθώς και άλλα ιστορικά μνημεία που υπάρχουν. Θα πρέπει να αναπαλαιωθούν, να σταματήσει η κατάρρευσή τους και να αναδειχτεί η ιστορία του τόπου μας, με δωρεάν πρόσβαση του λαού στους αρχαιολογικούς χώρους, στα μουσεία, πινακοθήκες που πρέπει να αποτελούν αποκλειστικά κρατική ιδιοκτησία».

Ποια είναι τα σημαντικότερα έργα υποδομής που λείπουν από το νέο δήμο; Ποια θα αποτελέσουν προτεραιότητά σας;

«Τα σημαντικότερα έργα υποδομής που λείπουν είναι τα έργα που ικανοποιούν τις ανάγκες των εργαζομένων, όπως το οδικό δίκτυο, η προστασία του περιβάλλοντος, της θάλασσας, η προστασία από φυσικές καταστροφές, η αντισεισμική θωράκιση των σχολείων, των δημόσιων κτηρίων. Πρέπει να ολοκληρωθούν οι βιολογικοί καθαρισμοί, να ξεκινήσει άμεσα βιολογικός στην Κορώνη και στους άλλους δήμους, έργα διαχείρισης των υδάτινων πόρων».

Από πού θα διεκδικήσετε την κατασκευή των 3 μεγάλων έργων οδοποιίας Ριζόμυλος - Πύλος, Ριζόμυλος - Κορώνη και Σουληνάρι - Κορυφάσιο, καθώς η κατασκευή τους απαιτεί πολλά εκατομμύρια ευρώ;

«Κεντρικός σχεδιασμός και χρηματοδότηση από κρατικό φορέα των έργων οδοποιίας, χωρίς τη μεσολάβηση ιδιωτών, όπως γίνεται τώρα, δηλαδή χρηματοδοτούμε έναν ιδιώτη επιχειρηματία με πολλά εκατομμύρια ευρώ και μετά πληρώνουμε διόδια για όλη μας τη ζωή. Οι πόροι μπορούν να βρεθούν από τη φορολόγηση κατά 45% των επιχειρηματικών κερδών, της εκκλησιαστικής περιουσίας και αύξηση του ΦΠΑ στα είδη πολυτελείας».

Πώς κατά τη γνώμη σας μπορεί να λυθεί το σοβαρό πρόβλημα διαχείρισης των σκουπιδιών;

«Το πρόβλημα των σκουπιδιών δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπιστεί από τον κάθε δήμο ξεχωριστά, ούτε από τη Περιφέρεια, είναι πρόβλημα πανελλαδικό και πολιτικό. Είναι ευθύνη του κράτους να διαχειριστεί τα σκουπίδια, χωρίς τη μεσολάβηση ιδιωτών και χωρίς επιπλέον φόρους. Με σχεδιασμό για την εύρεση του τόπου και μελέτες από ειδικούς επιστήμονες και χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό με έμφαση στην ανακύκλωση και ενάντια στην καύση».
 
"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 11/10/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου