Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010

Ο ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΑΣΟΣ ΤΣΟΡΩΝΗΣ ΣΤΗΝ “Ε” Τουρισμός και γεωργία οι πυλώνες ανάπτυξης του Δήμου Πύλου - Νέστορος

«Ο Δήμος Πύλου - Νέστορος είναι ο μοναδικός που συγκεντρώνει όλα τα πλεονεκτήματα για ισόρροπη και ισότιμη ανάπτυξη», επισημαίνει σε συνέντευξή του στην “Ε“ ο υποψήφιος δήμαρχος Τάσος Τσορώνης. Παρατηρεί ότι ο τουρισμός και η γεωργία είναι οι δύο πυλώνες στους οποίους πρέπει να στηριχτεί η ανάπτυξη του δήμου, σημειώνει τη σημασία της αξιοποίησης των αρχαιολογικών θησαυρών και εκτιμά ότι η ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών αποβλήτων είναι μονόδρομος.

Ποιο είναι το κλίμα που συναντάτε στις επαφές σας με τον κόσμο;

«Ο νέος αυτοδιοικητικός νόμος, ο “Καλλικράτης” όπως επικράτησε να λέγεται, όρισε την χωροταξία του νέου Δήμου Πύλου Νέστορος, που περιλαμβάνει τους καποδιστριακούς Δήμους Νέστορος, Παπαφλέσσα, Χιλιοχωρίων, Πύλου, Μεθώνης και Κορώνης. Προσπαθούμε λοιπόν να γνωρίσουμε και να προσεγγίσουμε ανθρώπους που μέχρι τώρα δεν ανήκαν στο δήμο μας. Οι δημότες του νέου πλέον, καλλικρατικού Δήμου Πύλου - Νέστορος, δείχνουν ενδιαφέρον να γνωρίσουν τον υποψήφιο δήμαρχο, να μάθουν για τον νέο τρόπο διοίκησης των δήμων, να ενημερωθούν με ποιον τρόπο θα εκπροσωπούνται στο μεγάλο δήμο. Το κλίμα είναι θετικό και πρέπει όλοι μαζί να αγωνιστούμε για να αξιοποιήσουμε προς όφελος του συνόλου των δημοτών μας το νέο θεσμικό πλαίσιο».

Η στήριξη από το ΠΑΣΟΚ είναι θετικό στοιχείο για την υποψηφιότητά σας ή μήπως αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα στη δημιουργία ευρύτερου, υπερκομματικού ψηφοδελτίου;

«Εχω τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ για τη δημιουργία ενός υπερκομματικού πλουραλιστικού συνδυασμού που θα πλαισιωθεί από δημότες οι οποίοι έχουν τη διάθεση, τη δύναμη και το χρόνο να δουλέψουμε όλοι μαζί και να προσφέρουμε στο κοινωνικό σύνολο, χωρίς αποκλεισμούς και χωρίς κομματικούς διαχωρισμούς. Ο δημότης πρέπει να ψηφίσει αυτόν που πιστεύει ότι θα τον εκπροσωπήσει επάξια. Η ψήφος του καθενός είναι η ανώτερη έκφραση της ελευθερίας του. Ο καθένας λοιπόν πρέπει να ψηφίσει τον υποψήφιο με γνώμονα τη δουλειά, την προσφορά, την παρουσία, την υποστήριξη των κοινωνικών ομάδων, τη δημιουργία υποδομών και κοινωνικών δομών, τους αγώνες, την πρωτοπορία, τη στήριξη των αγροτών στις δίκαιες διεκδικήσεις τους όλα τα χρόνια, καθώς και τη στήριξη των επαγγελματικών ομάδων στα δίκαια αιτήματά τους. Ολοι μαζί χωρίς διαχωριστικές γραμμές προχωρούμε στην ανάδειξη των ικανότερων υποψηφίων».

Ποιοι άξονες θα αποτελέσουν τη βάση της πρότασής σας για την ανάπτυξη του νέου δήμου;

«Ο Δήμος Πύλου - Νέστορος είναι κατά τη γνώμη μου ο μοναδικός που συγκεντρώνει όλα τα πλεονεκτήματα για ισόρροπη και ισότιμη ανάπτυξη όλων των καποδιστριακών δήμων που τον συναποτελούν. Ο τουρισμός και η γεωργία είναι οι δύο πυλώνες πάνω στους οποίους πρέπει να στηριχτούμε, ώστε με απόλυτο σεβασμό προς το περιβάλλον να ωθήσουμε το δήμο στο δρόμο της ανάπτυξης και της προόδου. Με τη λειτουργία της ΠΟΤΑ στο δήμο μας, γίναμε πανελληνίως αλλά και παγκοσμίως γνωστοί - και τη φετινή χρονιά που όλες οι περιοχές παρουσίασαν τουριστική κάμψη, στο δήμο μας συνέβη το αντίστροφο. Στις εγκαταστάσεις της ΠΟΤΑ δουλεύουν εκατοντάδες παιδιά από το δήμο μας. Πρέπει όλοι μαζί, δήμος και δημότες, να εκμεταλλευτούμε και να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες που μας δίνονται. Οι αγρότες μας πρέπει είτε μέσα από συνεταιρισμούς είτε μέσα από ομάδες να δώσουν ταυτότητα στα προϊόντα τους - είτε εντασσόμενοι στις πρωτοποριακές ομάδες ολοκληρωμένης διαχείρισης ή βιολογικής γεωργίας, είτε συνεργαζόμενοι με πρωτοπόρους τυποποιητές. Πρέπει να προωθήσουμε μέχρι την κατανάλωση τα εξαιρετικά προϊόντα μας. Το ΠΟΠ Καλαμάτα πρέπει να αποτελέσει το σήμα κατατεθέν
(brand name) για όλη τη Μεσσηνία. Χρόνια παλεύουμε για το ΠΟΠ Καλαμάτα, και δυστυχώς παρά τις επανειλημμένες υποσχέσεις τίποτα δεν έχει υλοποιηθεί».

Πώς σκοπεύετε να αξιοποιήσετε τον πολιτιστικό πλούτο, τους αρχαιολογικούς θησαυρούς της περιοχής;

«Ο δήμος μας λόγω της θέσης του -γιατί είναι η πύλη της Ελλάδας στο Ιόνιο και στον κόσμο- έχει κατοικηθεί από αρχαιοτάτων χρόνων. Αρχαιολογικά ευρήματα οδηγούν στη βεβαιότητα ότι στην περιοχή του δήμου μας υπήρχε ζωή από την Νεολιθική εποχή, χιλιάδες χρόνια π.Χ. Οι καστροπολιτείες της Κορώνης, της Μεθώνης, της Πύλου και ο αρχαιολογικός χώρος των ανακτόρων του Νέστορα στη Χώρα προικίζουν το δήμο μας με πολιτιστική κληρονομιά τέτοια που δεν συναντάμε σε κανέναν άλλο δήμο. Πρέπει όλοι μαζί, δουλεύοντας στη βάση ολοκληρωμένου σχεδίου, να αναδείξουμε όλον αυτόν τον πλούτο. Ο τουρισμός δεν χρειάζεται μόνο καλές τουριστικές ομάδες και καλούς δρόμους για εύκολη πρόσβαση. Είναι δεκάδες χιλιάδες οι τουρίστες που επισκέπτονται τα ιστορικά μνημεία και ενδιαφέρονται να γνωρίσουν από κοντά την ιστορία κάθε τόπου. Εμείς πρέπει να αξιοποιήσουμε τον πλούτο που κληρονομήσαμε και με απόλυτο σεβασμό να συνδέσουμε όλους αυτούς τους αρχαιολογικούς χώρους, ώστε ο δικός μας δήμος να γίνει τόπος προορισμού των ανθρώπων που ενδιαφέρονται -και είναι πολλοί- να γνωρίσουν από κοντά τη ζωντανή ιστορία μας. Χρειάζεται λοιπόν, σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού και τις αρχαιολογικές υπηρεσίες, να δουλέψουμε για τη διατήρηση των μνημείων (εργασίες αναστύλωσης, υποστήριξης των κάστρων, προστασία από τη διάβρωση, αντικατάσταση σκέπαστρου ανακτόρου του Νέστορα κ.λπ.) και την προβολή αυτών των μοναδικών πολιτιστικών θησαυρών που έχουμε κληρονομήσει».

Ποια είναι τα σημαντικότερα έργα υποδομής που λείπουν από το νέο δήμο; Ποια θα αποτελέσουν προτεραιότητά σας; Από πού θα διεκδικήσετε την κατασκευή των 3 μεγάλων έργων οδοποιίας (Ριζόμυλος - Πύλος, Ριζόμυλος - Κορώνη και Σουληνάρι - Κορυφάσιο), καθώς η κατασκευή τους απαιτεί πολλά εκατομμύρια ευρώ;

«Πολλά έργα λείπουν και λίγα βρίσκονται στο στάδιο της υλοποίησης στο δήμο μας. Το οδικό δίκτυο όλου σχεδόν του δήμου βρίσκεται σε άσχημη κατάσταση. Οι δρόμοι Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος, Ριζόμυλος - Κορώνη - Μεθώνη - Πύλος, Σουληνάρι - Κορυφάσιο, Χώρα - Ρωμανός, είναι βασικές οδικές αρτηρίες που πρέπει να μελετηθούν και να κατασκευαστούν. Δυστυχώς για πάρα πολλά χρόνια έχουν γίνει ελάχιστα.
Πολλοί μας τα έχουν υποσχεθεί προεκλογικά, αλλά ουδέποτε τα υλοποίησαν μετεκλογικά. Δεν νοείται ανάπτυξη χωρίς δρόμους. Με την ολοκλήρωση της εθνικής οδού Αθήνα - Καλαμάτα θα χρειάζεται κάποιος 1 ώρα και 45΄ λεπτά για να φτάσει στην Καλαμάτα και θα χρειάζεται τον ίδιο σχεδόν χρόνο για να φθάσει στο δήμο μας από την Καλαμάτα. Πρέπει λοιπόν να αναζητήσουμε όλες τις πηγές χρηματοδότησης, να απαιτήσουμε να έχουμε καινούργιος σύγχρονους αυτοκινητόδρομους, ώστε να γίνουμε πέρα από ελκυστικός ένας οδικώς εύκολα προσβάσιμος προορισμός.
Η υλοποίηση τέτοιων έργων υποδομής ξεφεύγει από τις αρμοδιότητες και δυνατότητες του δήμου, και πρέπει το κράτος με τις υπηρεσίες του να δώσει λύση στο μέγα αυτό πρόβλημα. Εμείς θα βοηθήσουμε όπου μπορούμε και θα διεκδικήσουμε να κατασκευαστούν επιτέλους αυτοί οι οδικοί άξονες.
 Θέλω να αναφερθώ ιδιαίτερα στην κατασκευή νέων βιολογικών καθαρισμών για τους δήμους που δεν έχουν και στην ολοκλήρωση αυτών που λειτουργούν ή που πρόκειται να λειτουργήσουν. Είναι από τα βασικά έργα υποδομής οι βιολογικοί.
Οπου υπάρχει αμίαντος στα δίκτυα ύδρευσης, πρέπει να αντικατασταθούν άμεσα, και να γίνουν όσα έργα χρειάζονται για να εξασφαλίσουμε άφθονο και υγιεινό πόσιμο νερό για τους δημότες μας παντού σε όλο το δήμο. Είναι πολλά τα έργα που χρειαζόμαστε, αλλά στο πλαίσιο αυτής της συνέντευξης δεν μπορούμε να αναφερθούμε σε όλα».

Πώς κατά τη γνώμη σας μπορεί να λυθεί το σοβαρό πρόβλημα διαχείρισης των σκουπιδιών;

«Τα σκουπίδια είναι μόνιμα μια ανοιχτή πληγή. Εχουμε συνεδριάσει όλοι οι δήμαρχοι της Μεσσηνίας δεκάδες φορές στην Καλαμάτα με το Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, για να μπορέσουμε να βρούμε λύση στη διαχείριση των σκουπιδιών. Εχουν συζητηθεί πάρα πολλές λύσεις. Καμιά από αυτές δεν λύνει οριστικά το πρόβλημα. Ολοι παράγουμε σκουπίδια, αλλά θέλουμε να τα εναποθέτουμε στην πόρτα του γείτονα. Η όχληση που μπορεί να προέλθει από τη συλλογή και τη διαχείριση των σκουπιδιών συνήθως δε γίνεται αποδεκτή από τους πολίτες. Κανένας δήμος στην Μεσσηνία δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι έχει λύσει το πρόβλημα των σκουπιδιών. Οι χωματερές (ΧΑΔΑ) που πρέπει οπωσδήποτε να κλείσουν και να αποκατασταθούν, γιατί επικρέμανται βαριά πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ενωση, αποτελούν για όλους μας
τη μοναδική λύση για την εναπόθεση των σκουπιδιών - και δεν είμαστε περήφανοι γι‘ αυτό. Η διαλογή στην πηγή για το διαχωρισμό των σκουπιδιών που μπορεί να ανακυκλωθούν ή να κομποστοποιηθούν για λίπασμα ή να δώσουν βιοαέριο ή να δώσουν μέταλλα κλπ., είναι η αναγκαία προϋπόθεση για μείωση του στέρεου υπολείμματος, αλλά και για να αποτελέσουν τα σκουπίδια πηγή εσόδων για όλους τους δήμους. Η ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών αποβλήτων είναι μονόδρομος - και όλοι πρέπει να σκεφτούμε ότι εμείς παράγουμε τα σκουπίδια, εμείς πρέπει και να τα διαχειριστούμε. Θέση μου είναι ότι πρέπει η Πολιτεία, χωρίς να υπολογίσει το πολιτικό κόστος, να προχωρήσει σε οριστική λύση του προβλήματος. Ολα τα κράτη διαχειρίζονται τα απορρίμματά τους και πρέπει κι εμείς να ακολουθήσουμε το παράδειγμά τους. Τεχνογνωσία υπάρχει και χρήματα για τη διαχείριση των σκουπιδιών μπορούν να εξευρεθούν. Περιμένουμε και ευχόμαστε η μέθοδος Σούκου που εφαρμόζεται πιλοτικά στη Μαραθόλακκα της Καλαμάτας να αποδειχθεί ικανή για τη διαχείριση των σκουπιδιών μας».
"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 04/10/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου