Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΠΥΛΟΥ - ΝΕΣΤΟΡΟΣ «Το χρίσμα θα το δώσουν με την ψήφο τους οι δημότες»


Συνέντευξη στο Γιάννη Σινάπη

«Για την τοπική κοινωνία τα κομματικά χρίσματα συνιστούν μειονέκτημα και προσβολή του δημοκρατικού χαρακτήρα των αυτοδιοικητικών εκλογών. Η δημοτική μας παράταξη είναι με την κοινωνία και τους δημότες». Αυτά σημειώνει σε συνέντευξή του στην “Ε” ο υποψήφιος δήμαρχος Πύλου - Νέστορος Γιώργος Χρονόπουλος. Κι επισημαίνει ότι «το χρίσμα θα το δώσουν με την ψήφο τους οι συνδημότες μας και όχι κάποιος άλλος πριν απ’ αυτούς γι’ αυτούς».

Ποιο είναι το κλίμα που συναντάτε στις επαφές σας με τον κόσμο;

«Οι αυτοδιοικητικές εκλογές διεξάγονται σ’ ένα κλίμα χαρακτηριζόμενο από την πολυεπίπεδη κοινωνική και οικονομική κρίση που συγχρόνως είναι κρίση αξιών, προτύπων και κρίση αντιπροσώπευσης. Στην τοπική κοινωνία του Δήμου Πύλου - Νέστορος καταγράφεται ένα πλειοψηφικό ρεύμα που αντιτάσσεται στην κομματική λεηλασία και στη χειραγώγηση της τοπικής αυτοδιοίκησης και συντάσσεται με τη δημοτική μας παράταξη, η οποία διαθέτει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της ανεξαρτησίας, της αυτονομίας, της ενότητας, της πολυσυλλεκτικότητας, της γνώσης και του συγκροτημένου προγραμματικού λόγου, που υπηρετεί αποκλειστικά το τοπικό συμφέρον και το όραμά μας για ένα δήμο των δημοτών.
Η σχέση της δημοτικής μας παράταξης με την τοπική κοινωνία είναι σχέση συνάφειας, ευθύνης και ειλικρίνειας, η σχέση δε αυτή επιβεβαιώνεται και εμπεδώνεται στην επαφή μας με τους δημότες, οι οποίοι με συνείδηση και ωριμότητα θα ψηφίσουν με αυτοδιοικητικά κριτήρια και μόνον».

Πόσο δύσκολη είναι η δημιουργία ανεξάρτητου, χωρίς κομματικό χρίσμα, συνδυασμού; Ποια είναι τα συν και ποια τα πλην σ’ αυτή την προσπάθειά σας;

«Η δημιουργία ανεξάρτητων και πολιτικώς αυτόνομων δημοτικών παρατάξεων, προϋποθέτει την ευαισθησία, την ωριμότητα και τηνευθύνη της τοπικής κοινωνίας και των συλλογικών της φορέων. Επίσης, προϋποθέτει την ενωτική συμπόρευση προσώπων με γνώση, ήθος, συναίσθηση του καθήκοντος και με ανιδιοτελή κοινωνική προσφορά. Οι προϋποθέσεις αυτές πληρούνται στον Δήμο Πύλου - Νέστορος και συνιστούν τους πυλώνες της δημοτικής μας παράταξης. Για την τοπική κοινωνία τα κομματικά χρίσματα συνιστούν μειονέκτημα και προσβολή του δημοκρατικού χαρακτήρα των αυτοδιοικητικών εκλογών. Η δημοτική μας παράταξη είναι με την κοινωνία και τους δημότες. Ενδεχομένως, στην πορεία ως τις εκλογές
να ασκηθούν παλαιοκομματικού τύπου πιέσεις ή εκβιασμοί. Σε κάθε περίπτωση, η τοπική κοινωνία δεν θα χειραγωγηθεί. Αλλωστε το χρίσμα θα το δώσουν με την ψήφο τους οι συνδημότες μας και όχι κάποιος άλλος πριν απ’ αυτούς γι’ αυτούς».

Ποιοι άξονες θα αποτελέσουν τη βάση της πρότασής σας για την ανάπτυξη του νέου δήμου;

«Η αναπτυξιακή προοπτική του δήμου μας δεν μπορεί παρά να θεμελιώνεται στα στοιχεία που συγκροτούν την ταυτότητά του. Η ιστορικότητα και η πολιτιστική μας κληρονομιά, το απαράμιλλου κάλλους φυσικό μας περιβάλλον, η εξαιρετική ποιότητα των γεωργικών μας προϊόντων, οι τουριστικές υπηρεσίες, ο πολιτισμός, η κοινωνική προστασία και πρόνοια και η μέριμνα για τη νεολαία είναι οι πυλώνες του προγράμματός μας για την διεκδίκηση του μέλλοντος με τρόπο που θα υπηρετεί ένα στρατηγικό σχεδιασμό με γνώση και όραμα».

Πώς σκοπεύετε να αξιοποιήσετε τον πολιτιστικό πλούτο, τους αρχαιολογικούς θησαυρούς της περιοχής;

«Τα αρχαιολογικά μνημεία και η πολιτιστική κληρονομιά του δήμου μας αποτελούν σε συνδυασμό με το φυσικό περιβάλλον το αναπτυξιακό μας διαβατήριο. Για μας πρέπει αρχικώς να αναπτυχθούν δράσεις για την προστασία των μνημείων (κάστρα Μεθώνης, Κορώνης, Παλαιόκαστρο), για τη διάσωση κάθε κτηρίου πολιτιστικής και αρχιτεκτονικής αξίας και για την υποβοήθηση της αρχαιολογικής έρευνας. Περαιτέρω τα πολιτιστικά μας μνημεία θα ενταχθούν στην καθημερινή ζωή του δημότη, του κατοίκου και του επισκέπτη με την διοργάνωση πολιτιστικών και επιστημονικών εκδηλώσεων».

Ποια είναι τα σημαντικότερα έργα υποδομής που λείπουν από το νέο δήμο; Ποια θα αποτελέσουν προτεραιότητά σας;

«Στο επίπεδο των έργων υποδομής προτεραιότητα για τη δημοτική μας παράταξη έχουν αυτά που συνδέονται με την παροχή δημοσίων αγαθών στο δημότη και που βελτιώνουν την ποιότητα της ζωής του.
Ενδεικτικώς αναφέρω τη δημιουργία και ολοκλήρωση της λειτουργίας μονάδων βιολογικού καθαρισμού λυμάτων, τη λειτουργία ενός σύγχρονου, επαρκούς και ασφαλούς δικτύου ύδρευσης, τη βελτίωση της δημοτικής και ιδίως αγροτικής οδοποιίας, τη δημιουργία τεχνικών έργων για την διευκόλυνση της αγροτικής παραγωγής, την ίδρυση δομών κοινωνικής προστασίας και πρωτοβάθμιας υγείας, τον πολεοδομικό σχεδιασμό και τον καθορισμό χρήσεων γης και την προστασία των μνημείων μας που κινδυνεύουν (κάστρα Μεθώνης, Κορώνης, Παλαιόκαστρο)».

Από πού θα διεκδικήσετε την κατασκευή των 3 μεγάλων έργων οδοποιίας Ριζόμυλος -Πύλος, Ριζόμυλος - Κορώνη και Σουληνάρι - Κορυφάσιο, καθώς η κατασκευή τους απαιτεί πολλά εκατομμύρια ευρώ;

«Η ανεπάρκεια και η επικινδυνότητα του οδικού δικτύου και δη των αξόνων Ριζόμυλος - Πύλος -Μεθώνη, Ριζόμυλος - Κορώνη και Σουληνάρι - Κορυφάσιο αποδεικνύει την έως τώρα αδράνεια και αδιαφορία της κεντρικής κυβέρνησης, της Περιφέρειας και της Νομαρχίας ως προς την εξεύρεση και τη διασφάλιση πόρων για την ολοκλήρωσή τους. Ο δήμος στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του με σύμμαχο την τοπική κοινωνία θα διεκδικήσει τη δέσμευση εθνικών και κοινοτικών πόρων για την ολοκλήρωση των ανωτέρω οδικών δικτύων, αφού οποιαδήποτε καθυστέρηση πλήττει την ανάπτυξη του τόπου μας, υπονομεύοντας κάθε επενδυτική προσπάθεια και κυρίως θέτει σε κίνδυνο τη ζωή και την ασφάλεια των πολιτών».

Πώς κατά τη γνώμη σας μπορεί να λυθεί το σοβαρό πρόβλημα διαχείρισης των σκουπιδιών;

«Η διαχείριση των σκουπιδιών είναι για μας πρώτιστη προτεραιότητα, καθώς συνδέεται με την ποιότητα της ζωής δημοτών, κατοίκων και επισκεπτών και κυρίως γιατί είναι κριτήριο περιβαλλοντικής συνείδησης και ευθύνης. Πρέπει επίσης να τονισθεί ότι τα σκουπίδια είναι πηγή ενέργειας. Στο πλαίσιο αυτό η δημοτική μας παράταξη εγγυάται την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης και επεξεργασίας των σκουπιδιών, από το οποίο θα προκύψει περιβαλλοντικό και ενεργειακό πλεόνασμα προς όφελος της τοπικής κοινωνίας».
"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 04/10/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου