Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

Δημοτικές εκλογές Τραγέλαφος παντού με τα ψηφοδέλτια

Τραγέλαφος είναι η λέξη που χαρακτηρίζει αυτό που επικρατεί σε ολόκληρη τη Μεσσηνία με τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων από τους υποψήφιους δημάρχους. Τα πολυπληθή ψηφοδέλτια (σε κάποιες περιοχές ένας στους δέκα θα είναι υποψήφιος) έχουν φέρει εντάσεις, αποκλεισμούς, ακόμα και άγριους καυγάδες μεταξύ στενών συγγενών.
Και μπορεί για λόγους τακτικής οι υποψήφιοι να μη μαρτυρούν τι πραγματικά συμβαίνει, ώστε να μη εκληφθεί από πλευράς αντιπάλων ως αδυναμία, στην πραγματικότητα όμως τις τελευταίες ημέρες τραβούν τα πάνδεινα.
Σε πολλές περιπτώσεις, ιδιαίτερα στα μικρά χωριά, ο κόσμος, ασχέτως ηλικίας, είναι αδιάφορος και δεν έχει καμία πρόθεση να ασχοληθεί με τις εκλογές.
Οι υποψήφιοι κλείνουν όπως μπορούν τα ψηφοδέλτια στα τοπικά, ενώ από προχθές προστέθηκε άλλο ένα άγχος: αυτό της πιθανής αποχής των δημοτικών υπαλλήλων από τα καθήκοντά τους το Σαββατοκύριακο, με συνέπεια να μην είναι δυνατή η έκδοση πιστοποιητικών για τους υποψηφίους, τα οποία και είναι απαραίτητα για την κατάθεση του ψηφοδελτίου στο Πρωτοδικείο.
Ρωτήσαμε, λοιπόν, τους υποψηφίους των δύο μεγάλων κομμάτων πού βρίσκεται η διαδικασία συγκρότησης ψηφοδελτίων και τι είναι αυτό που τους έχει εντυπωσιάσει μέχρι τώρα.


Δήμος Πύλου – Νέστορος
Ο δήμαρχος Πύλου και εκ νέου υποψήφιος Γιώργος Χρονόπουλος σημείωσε ότι το ψηφοδέλτιο έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, αλλά μέχρι την τελευταία στιγμή καταβάλλονται προσπάθειες βελτίωσής του. Όπως παρατήρησε, υπάρχει απροθυμία από τον κόσμο και προσπαθεί με αξιόλογους ανθρώπους να κάνει τη διαφορά. Επίσης, καταβάλλει προσπάθειες έως αύριο να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες, ώστε να μην έχει πρόβλημα με την αποχή των δημοτικών υπαλλήλων.
Στην ερώτηση τι τον έχει εντυπωσιάσει, επισήμανε τη δυσπιστία του κόσμου για το πώς θα εξελιχθεί η όλη μορφή του «Καλλικράτη». Υπάρχουν, όπως είπε, πολλές δυσκολίες εφαρμογής του «Καλλικράτη» και τον ανησυχεί ιδιαίτερα η επόμενη μέρα των εκλογών.
Ο δήμαρχος Νέστορος Τάσος Τσορώνης υπογράμμισε ότι υπάρχει μεγάλο ποσοστό πληρότητας του ψηφοδελτίου, αλλά ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί, αφού όλοι περιμένουν την τελευταία στιγμή: «Πάντα κάποιες θέσεις μένουν ανοικτές, για ανθρώπους που θα πεισθούν την τελευταία στιγμή να διαθέσουν τις δυνάμεις τους».
Για την αποχή των δημοτικών υπαλλήλων, σημείωσε ότι έχουν δίκαια αιτήματα και η Πολιτεία πρέπει να βρει τρόπο επίλυσης του ζητήματος, ώστε να μη δημιουργηθεί πρόβλημα με τις εκλογές.
Τέλος, αυτό που του έχει κάνει εντύπωση είναι το πολύ τρέξιμο: «Ο Δήμος είναι μεγάλος και ο κόσμος διαφορετικός. Δουλεύω με ασύλληπτους ρυθμούς. Ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει το δήμαρχο από κοντά».
Ο αντινομάρχης, υποψήφιος δήμαρχος Δημήτρης Καφαντάρης τόνισε ότι η συγκρότηση του ψηφοδελτίου πάει πολύ καλά και θα υπάρχει εκπροσώπηση απ’ όλα τα χωριά στο μάξιμουμ που προβλέπει ο νόμος. Το κεντρικό ψηφοδέλτιο σε όλους τους «Καποδιστριακούς» Δήμους έχει κλείσει και οι ελάχιστες λεπτομέρειες στα τοπικά θα έχουν τελειώσει έως αύριο, προκειμένου να μην υπάρξει πρόβλημα με τα πιστοποιητικά. Ωστόσο, τον ανησυχεί μια ενδεχόμενη αποχή των δημοτικών υπαλλήλων, λέγοντας πως πρέπει να βρεθεί λύση από την Πολιτεία.
Δύο πράγματα έχουν κάνει εντύπωση στον κ. Καφαντάρη, η αποδοχή που λαμβάνει από τον κόσμο στην προσπάθεια που κάνει και ότι συνεχώς ρωτούν για το μέγεθος του νέου Δήμου. «Δυστυχώς, πολλοί δεν έχουν καταλάβει ότι μιλάμε πια για μια μεγάλη ανοιχτή πόλη, αλλά συνεχίζουν να το βλέπουν ως πολλούς μικρούς Δήμους», σχολίασε.

"ΘΑΡΡΟΣ" 14/10/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου