Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

Κτήριο που θα στεγάσει το Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων ψάχνουν οι αρχαιολόγοι

Σε πείσμα της οικονομικής κρίσης που έχει «παγώσει» πολλά ερευνητικά προγράμματα, η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων κατάφερε να ολοκληρώσει το επιχειρησιακό της πρόγραμμα. Επόμενος στόχος είναι να βρεθεί ο χώρος που θα στεγάσει το Εθνικό Μουσείο Ενάλιων Αρχαιοτήτων.
«Δεν είναι από τις χρονιές που είχαμε χρήματα, όμως φέραμε σε πέρας το επιχειρησιακό πρόγραμμα. Το ερευνητικό κομμάτι πάει πολύ καλά» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η τμηματάρχης Αγγελική Σίμωση.
Στα άμεσα σχέδια της Εφορείας είναι η ανεύρεση χώρου προκειμένου να στεγαστεί το νέο Εθνικό Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων. Σύμφωνα με την κ. Σίμωση, η υπηρεσία ψάχνει για χώρο είτε στο Φαληρικό Δέλτα είτε στον Πειραιά.
Η υπηρεσία συστάθηκε μετά τις έρευνες του γνωστού Γάλλου εξερευνητή και ωκεανογράφου, Ζακ-Υβ Κουστώ στην περιοχή του Αιγαίου. Όλα αυτά τα χρόνια, αρχαιολόγοι και ερευνητές φέρνουν στο φως σημαντικά στοιχεία της «βυθισμένης ιστορίας».
Ανάμεσα τους μια ποσότητα χρυσών νομισμάτων η οποία βρέθηκε το 2007 στο λιμάνι της Ρόδου και χρονολογείται τον 18ο αιώνα π.Χ., ένα ναυάγιο της κλασικής εποχής στην Περιστέρα της Αλοννήσου που καταμαρτυρεί την ναυπήγηση πλοίων άνω των εκατό τόνων κατά την αρχαιότητα, ένα περίτεχνο άγαλμα που αναδύθηκε από τον βυθό της Καλύμνου και τοποθετείται χρονολογικά στο τέλος του πρώτου αιώνα π.Χ., αλλά και δύο νέα ναυάγια που εντοπίστηκαν πρόσφατα στην θέση Αγκαλούδες των Οινουσσών.
Αξιοσημείωτο είναι πως σε βάθος σχεδόν ενός μέτρου εντοπίστηκε ένας από τους σημαντικότερους βυθισμένους οικισμούς που ανήκει στη μέση εποχή χαλκού, δηλαδή περίπου στα 1700 π.Χ.. Επιπλέον, το 2002, ψαράς ανέσυρε ένα περίτεχνο χάλκινο άγαλμα, δυτικά της Κύθνου.
«Σε κάθε μύθο υπάρχει ένας ιστορικός πυρήνας» εξηγεί ο Ηλίας Σπονδύλης, υπεύθυνος Τεκμηρίωσης της υπηρεσίας. Ευρήματα στην ευρύτερη περιοχή της Μαγνησίας δίνουν πραγματικές διαστάσεις στο έπος του Ιάσονα και των Αργοναυτών. «Ο μύθος της Αργοναυτικής εκστρατείας απηχεί σε κάποια γεγονότα που έκαναν τους Έλληνες να βγουν από την στενή περιοχή και να ανοιχτούν σε μια υπερπόντια περιπέτεια» τονίζει. Τα αρχαιολογικά ευρήματα τεκμηριώνουν ουσιαστικά τους εμπορικούς δεσμούς που είχαν αναπτυχθεί την περίοδο εκείνη με την Κολχίδα, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Γεωργίας.
Αρμόδιοι φορείς της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας εξετάζουν την τουριστική εκμετάλλευση του εντυπωσιακού βυθού του Αιγαίου. Νόμος που ψηφίστηκε το 2007 προβλέπει την ίδρυση υποβρύχιων μουσείων, κάτι που βρίσκει σύμφωνη την Αρχαιολογική Υπηρεσία αρκεί να εξασφαλίζονται οι όροι προστασίας του θαλάσσιου πλούτου.
Ένα θέμα που απασχολεί εδώ και δεκαετίες την Εφορεία είναι πως σημαντικά αρχαιολογικά κειμήλια βρίσκονται στα χέρια αρχαιοκάπηλων.
«Πρέπει να μάθει ο κόσμος ότι δηλώνοντας τα αρχαία μπορεί να τα κρατάει με άδεια νόμιμης κατοχής και να μην μπλέξει στα γρανάζια της δικαιοσύνης» δηλώνει η Θεανώ Δημητριάδη, αρχαιολόγος της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων.
Η αρχαιοκαπηλία είναι η τρίτη επικερδέστερη μορφή παράνομης δραστηριότητας σε παγκόσμιο επίπεδο, μετά το παράνομο εμπόριο όπλων και τη διακίνηση ναρκωτικών. Σύμφωνα με την υπάρχουσα νομοθεσία που ισχύει περισσότερα από 70 χρόνια, δηλώνοντας τα αρχαία που κάποιος έχει υπό την κατοχή του, μπορεί να θεωρηθεί νόμιμος κάτοχος ή να αποζημιωθεί ανάλογα, έπειτα βέβαια από απόφαση της αρμόδιας επιτροπής.
Η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων από το 2001 βρίσκεται σε συνεργασία με το αμερικανικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης, το Νορβηγικό Ινστιτούτο Αθηνών και το πανεπιστήμιο του Νότινχαμ της Βρετανίας. Στους άμεσους στόχους της Εφορείας είναι όχι μόνο η συνέχιση υποβρύχιων ερευνών των προηγούμενων ετών, αλλά η έναρξη νέων, με επίκεντρο την περιοχή των Βόρειων Σποράδων όπου εντοπίζεται αξιόλογος αριθμός ναυαγίων.
Επιπλέον, σκοπός είναι η ενδυνάμωση της Εφορείας με επιπλέον προσωπικό.

"ΤΟ ΒΗΜΑ" 07/10/2010

Η Πύλος, που ήταν να στεγάσει τις Ενάλιες Αρχαιότητες στο κάστρο, που πήγε;

Κώστας....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου