Ενεργός πολίτης θα παραμείνει με την εφαρμογή του «Καλλικράτη» ο σημερινός δήμαρχος Μεθώνης Ηρακλής Μιχελής, ο ένας από τους λίγους δημάρχους της Μεσσηνίας που εκλέχθηκε όλα τα χρόνια ύπαρξης του «Καποδίστρια».
Ο κ. Μιχελής δεν έθεσε εκ νέου υποψηφιότητα και απαντώντας στις ερωτήσεις μας, είπε ότι φεύγει από την Αυτοδιοίκηση σοφότερος ως άνθρωπος. Θεωρεί ως κορυφαία στιγμή στην Τοπική Αυτοδιοίκηση την ένταξη του βιολογικού καθαρισμού στο ΠΕΠ Πελοποννήσου, ενώ δηλώνει πως απογοητεύτηκε από τις επιθέσεις που εξαπολύονταν εναντίον του, χωρίς να βασίζονται σε πολιτική αντιπαράθεση.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν είχε ασχοληθεί στο παρελθόν με τα κοινά, κάτι που έπραξε επιστρέφοντας από τις ΗΠΑ, όπου έζησε για 35 χρόνια. Κίνητρό του ήταν, όπως επισήμανε, το γεγονός ότι ο πατέρας του ασχολούνταν με τα κοινά, για να προσθέσει ότι δεν τον ενδιέφερε η καρέκλα ή το αξίωμα, αλλά το πώς θα προσέφερε στον τόπο που γεννήθηκε, μεγάλωσε και αγαπά. Σε όλη τη διαδρομή
«Επιτύχαμε να είμαστε στην όλη διαδρομή των καποδιστριακών Δήμων και για εμένα αποτελεί εξαιρετική τιμή ότι οι δημότες της Μεθώνης με εμπιστεύθηκαν τρεις συνεχείς θητείες. Θέλω δε να τους ευχαριστήσω θερμά μέσα από την εφημερίδα σας για την τιμή που μου έκαναν, να αναλάβω τις τύχες τους όλη αυτή την περίοδο και ελπίζω ότι όλοι θα εκτιμήσουν την προσπάθεια που κάναμε για να βελτιώσουμε τις συνθήκες διαβίωσης όλων μας», σχολίασε όταν παρατηρήσαμε πως ανήκει σε μια ομάδα δημάρχων που εκλέγονταν συνεχώς επί «Καποδίστρια».
Σε όλη αυτή τη διαδρομή, υπήρξε κάτι χαρούμενο, τον ρωτήσαμε και μας απάντησε: «Η μεγαλύτερη ικανοποίηση είναι το γεγονός ότι μετά από 12 χρόνια και ειδικότερα την τελευταία περίοδο, από τότε που ξεκίνησε η συζήτηση για τους καλλικράτειους Δήμους και τους υποψηφίους, όπου πήγαινα, όχι μόνο στη Μεθώνη, αλλά και στους όμορους Δήμους, μου πρότειναν να συνεχίσω τη συμμετοχή μου και στο νέο σχήμα. Αυτό είναι ένδειξη ότι αναγνώριζαν τις προσπάθειές μας και το έργο που επιτελέσαμε στο Δήμο Μεθώνης».
Όπως ανέφερε, «δεν είχα ανάμειξη με την Αυτοδιοίκηση. Έλειπα για 35 χρόνια στην Αμερική και επέστρεψα στον τόπο που γεννήθηκα. Αποφάσισα να ασχοληθώ με τα κοινά, ακολουθώντας το παράδειγμα του πατέρα μου, ο οποίος, ενώ ήταν αγρότης, πάντα ασχολούνταν με τα κοινά. Έτσι, το θεώρησα χρέος και υποχρέωση συνάμα, να προσφέρω και να συνεισφέρω όσο μπορούσα, με βάση τις ικανότητές μου, στην τοπική κοινωνία, στον τόπο που γεννήθηκα, μεγάλωσα και αγαπώ πολύ. Δε διακατεχόμουν από ματαιοδοξία για την καρέκλα ή τα αξιώματα, αλλά ένιωθα έντονα την ανάγκη προσφοράς σε αυτό τον τόπο».
Η γεύση της Αυτοδιοίκησης
Όσο για τη γεύση που του αφήνει η αυτοδιοίκηση από αυτά τα 12 χρόνια: «Φεύγω θεωρώντας ότι είμαι σοφότερος ως άνθρωπος, καθώς μου δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσω το χαρακτήρα των ανθρώπων, αλλά γενικά το χαρακτήρα και τη φύση της κοινωνίας στην οποία ζούμε, κάτι που για εμένα είναι μεγάλος πλούτος. Υπήρχαν στιγμές στις οποίες ένιωθα μεγάλη χαρά, βλέποντας να επιτυγχάνονται κάποια πράγματα και, από την άλλη, υπήρχαν στιγμές μεγάλης απογοήτευσης, όταν έβλεπα ότι κάποια πράγματα δεν μπορούσαν να εξελιχθούν όπως έπρεπε, επειδή υπήρχαν διαφόρων ειδών δυσκολίες. Κίνητρό μου, πάντως, ήταν η ανάγκη να γίνει η προσπάθεια. Αν το αποτέλεσμα ήταν θετικό, ήταν ό,τι καλύτερο μπορούσαμε να κάνουμε για την τοπική κοινωνία».
Η καλύτερη και χειρότερη στιγμή
Ποια, όμως, ήταν η πιο χαρακτηριστική στιγμή με τη μεγαλύτερη ικανοποίηση και ποια η χειρότερη; «Κατ’ αρχάς, ευτύχησα ως δήμαρχος να έχω καλούς συνεργάτες. Το βασικό στοιχείο της επιτυχίας μας ήταν η άψογη συνεργασία όλων των δημοτικών συμβούλων της τελευταίας 12ετίας. Η μεγαλύτερη ικανοποίηση ήταν ότι μετά από μεγάλη προσπάθεια καταφέραμε και εντάξαμε στο έργο του βιολογικού καθαρισμού στο ΠΕΠ Πελοποννήσου. Θεωρώ ότι αυτό ήταν η αποκορύφωση όλων των προσπαθειών μας, αλλά και συνέχεια αυτών που είχαν καταβάλει οι προ του “Καποδίστρια” Κοινότητες. Στην ουσία, εμείς πήγαμε ένα βήμα παραπάνω την προσπάθεια αυτή. Τα πρώτα δύο με τρία χρόνια δεν κάναμε τίποτε περισσότερο από το να προσπαθούμε να εντάξουμε το έργο σε κάποιο πρόγραμμα χρηματοδότησης. Θεωρώ πως το συγκεκριμένο έργο συμβάλλει τόσο στην προστασία του περιβάλλοντος όσο και στην ανάπτυξη της περιοχής μας, που πρέπει να προστατευθεί με τον καλύτερο τρόπο. Αν συγκρίνουμε δε τις προσπάθειες των άλλων Δήμων με τη δική μας, θα δούμε ότι τώρα προσπαθούν οι υπόλοιποι να αποκτήσουν βιολογικούς καθαρισμούς, κάτι που αποκτήσαμε εμείς πολύ νωρίτερα, αν και μικρότερος στην ουσία Δήμος. Φτάσαμε στο σημείο να το καταφέρουμε, καθώς καταβλήθηκε μια μεγάλη προσπάθεια από όλους μας σε αυτό το διάστημα.
Στον αντίποδα, εκείνο που με στενοχωρούσε πολλές φορές ήταν ότι κάποιοι έκαναν αήθεις επιθέσεις σε προσωπικό και όχι σε πολιτικό επίπεδο ή κατά αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου ή εκείνων που είχα λάβει ως δήμαρχος. Μερικές φορές κατανοώ τι γίνεται, αλλά με στενοχωρεί ότι κάποιοι αμφισβητούν την ειλικρίνεια των κινήτρων, βάσει των οποίων προχωρούσα. Θα μάθετε, επίσης, ότι ποτέ τα 12 τελευταία χρόνια, η αμοιβή του δημάρχου δεν πήγε για προσωπικούς σκοπούς. Πάντα τα διέθετα για ανάγκες του Δήμου και της κοινωνίας, όπως για παράδειγμα τις πολιτιστικές εκδηλώσεις».
Άλλα έργα
Εκτός από το βιολογικό καθαρισμό, υπάρχουν κι άλλα σημαντικά έργα αναβάθμισης της περιοχής. Εκτιμά ότι «η ολοκλήρωση του δρόμου Μεθώνης – Φοινικούντας έχει κατά πολύ συντελέσει στην ανάπτυξη της περιοχής, αλλά κυρίως της παραλιακής ζώνης. Ήταν ένα τμήμα που δεν είχε ολοκληρωθεί, αλλά καταφέραμε και το εντάξαμε, όταν ήταν περιφερειάρχης ο αείμνηστος Αντ. Ματσίγκος, και έδωσε τελικά τη δυνατότητα να συμπεριληφθεί η παραλιακή ζώνη στην τουριστική ανάπτυξη. Πολλοί άνθρωποι δεν έχουν κατανοήσει τι έχει συμβεί, αλλά δόθηκε τελικά πολύ μεγάλη αξία και στην οικοδομική ανάπτυξη, καθώς μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα εκδόθηκαν περί τις 80 οικοδομικές άδειες για παραθεριστική ή δεύτερη κατοικία. Αυτή θεωρώ ότι είναι η ανάπτυξη, που συνέβαλε σε όλους τους τομείς της τοπικής οικονομίας. Άλλα μεγάλα έργα ήταν το αλιευτικό καταφύγιο της Φοινικούντας, οι αναπλάσεις σε Μεθώνη και Φοινικούντα, οι αθλητικές εγκαταστάσεις, σχολικές εγκαταστάσεις. Υπήρξε, όμως, και μια πολύ μεγάλη προσπάθεια όλων των υπηρεσιών του Δήμου και θεωρώ ότι καταφέραμε σε μεγάλο βαθμό να εξυπηρετούμε την καθημερινότητα των δημοτών και να λύνουμε άμεσα τα προβλήματά της, παρά τον περιορισμό των οικονομικών πόρων. Είχαμε ως αρχή μας να μην υπάρχουν διακρίσεις και να ανταποκρινόμαστε στα αιτήματα των δημοτών με τον καλύτερο και πιο γρήγορο τρόπο».
Ενεργός πολίτης
Μετά από 12 χρόνια, όμως, και αφού δε συμμετείχατε στις εκλογές, θα βλέπετε τα πράγματα από κάποια απόσταση. Τι θα κάνετε, ήταν το τελευταίο ερώτημα που του θέσαμε κι η απάντηση ήταν, από λίγο έως πολύ, αναμενόμενη: «Έχω δηλώσει ότι, αν οι τοπικοί άρχοντες που θα αναλάβουν από την 1η Ιανουαρίου εκτιμήσουν ότι μπορώ να συνεισφέρω στην προσπάθεια που πρέπει να γίνει από αυτούς, είμαι στη διάθεσή τους με όποιον τρόπο αυτοί κρίνουν. Στην αρχή, αυτό θα είναι δύσκολο για εμένα, αλλά θα προσπαθήσω να αποφύγω την κριτική, που δε θα έχει κάποιο παραγωγικό αποτέλεσμα, χωρίς να προσβάλλω τους μελλοντικούς μας άρχοντες και χωρίς να θεωρώ ότι τα γνωρίζω όλα και έχω τις λύσεις για τα προβλήματα που θα αντιμετωπίζει ο νέος Δήμος. Είμαι αποφασισμένος να βοηθήσω σε τοπικό επίπεδο πια, εδώ στη Μεθώνη, όλους αυτούς τους φορείς που συνεισφέρουν εθελοντικά στη βελτίωση της ζωής των κατοίκων του τόπου μας, παραμένοντας στην ουσία ενεργός πολίτης».
Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου "ΘΑΡΡΟΣ" 12/12/2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου