Αντίστροφα μετράει ο χρόνος -μέχρι τα μέσα του Φεβρουαρίου όπως εκτιμάται από τη διοίκηση- για την έναρξη της λειτουργίας Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου στο Νοσοκομείο Καλαμάτας.
Το Αιμοδυναμικό θα δώσει στους Μεσσήνιους τη δυνατότητα να μεταβαίνουν στο Νοσοκομείο Καλαμάτας για τη διενέργεια εξειδικευμένων εξετάσεων, χωρίς πλέον να υποχρεώνονται να μεταβαίνουν σε ιατρικά κέντρα της Αθήνας, που οδηγεί ως συνεπακόλουθο σε αυξημένο κόστος και ταλαιπωρία.
Μια ακόμα παράμετρος της λειτουργίας του Αιμοδυναμικού είναι ότι θα ευνοήσει ρεύμα προσέλευσης ασθενών από την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοδυτικής Πελοποννήσου. Παράλληλα, αναμένεται ότι θα συμβάλει και στην περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη του νομού μας, καθώς όλα τα μεγάλα ταξιδιωτικά πρακτορεία αναφέρουν λεπτομερώς στους πελάτες τους τις δυνατότητες παροχής υπηρεσιών υγείας στους τουριστικούς τους προορισμούς.
Τα παραπάνω αποτελούν φυσική συνέπεια από τη δημιουργία -έστω και με δεκαετή καθυστέρηση- Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, αφού το νοσοκομείο έχει πλέον τη δυνατότητα διενέργειας καρδιακών καθετηριασμών και στεφανιογραφιών.
Ο καρδιακός καθετηριασμός είναι μια ειδική εξέταση της καρδιάς με την οποία διαγιγνώσκεται με ακρίβεια η κατάσταση της καρδιάς και των αρτηριών της. Παράλληλα, μπορεί να μετρήσει την πίεση μέσα στην καρδιά, να εξετάσει τις βαλβίδες της και γενικά να εκτιμήσει καλύτερα τον τρόπο της καρδιακής λειτουργίας. Ιδιαίτερα επισημαίνεται, ωστόσο, ότι πλέον δίνεται στο Νοσοκομείο Καλαμάτας η δυνατότητα άμεσης παρέμβασης και διενέργειας πρωτογενούς αγγειοπλαστικής.
ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ
Η πρωτογενής αγγειοπλαστική, δηλαδή η διάνοιξη βλαβών και στενώσεων των στεφανιαίων αρτηριών με μπαλόνι ή άλλες συσκευές (stents, αθηροτόμου κ.λπ.), διενεργείται με την προϋπόθεση ότι πρέπει να εφαρμοσθεί εντός 90 λεπτών από την έναρξη των συμπτωμάτων του εμφράγματος. Σε σχέση με την θρομβόλυση - η οποία εδώ και χρόνια εφαρμόζεται με επιτυχία στην Καρδιολογική Κλινική του Νοσοκομείου Καλαμάτας- η πρωτογενής αγ-ειοπλαστική, αν και δεν μειώνει τη θνητότητα άμεσα στο οξύ έμφραγμα, εκτός μερικών ιδιαίτερων καταστάσεων, έχει σημαντικά πλεονεκτήματα, σύμφωνα με τους γιατρούς.
Ειδικότερα, εφαρμόζεται σε ασθενείς που αδυνατούν να λάβουν θρομβόλυση ή παρουσιάζουν κίνδυνο αιμορραγίας. Παράλληλα, προσφέρει αυξημένη βατότητα - ροή του αποφραγέντος αγγείου, ενώ μειώνει τα επεισόδια στηθάγχης, τα επανεμφράγματα, τις διαδικασίες επείγουσας επαναιμάτωσης σε δεύτερο χρόνο, καθώς επίσης τις ενδοκρανιακές αιμορραγίες και άλλες μείζονες επιπλοκές της θρομβόλυσης.
Εάν η πρωτογενής αγγειοπλαστική διενεργηθεί πρώιμα και με επιτυχία μειώνει σημαντικά τις επιπλοκές του εμφράγματος. Εχει αποδειχθεί δε, σύμφωνα με τους γιατρούς του νοσοκομείου, ότι η πρώιμη θεραπεία είναι αποτελεσματική στο να μειωθεί το μέγεθος του εμφράγματος και να βελτιωθεί η λειτουργία της αριστερής κοιλίας. Σύμφωνα με τις μελέτες, ο καρδιαγγειακός θάνατος συνεχίζει να κρατά τα πρωτεία στις ανεπτυγμένες χώρες μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η χώρα μας. Με βάση τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για το 2008 στην Ελλάδα, πέθαναν -ανά 100.000 πληθυσμό- 262 άνδρες και 101 γυναίκες από καρδιοαγγειακά αίτια (στεφανιαία νόσος με το έμφραγμα του μυοκαρδίου σαν πρώτη εκδήλωση).
Σε ασθενείς με οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου (OEM), η απόφραξη μιας στεφανιαίας αρτηρίας οδηγεί σε μη αναστρέψιμη απώλεια μυοκυττάρων στο μυοκαρδιακό τοίχωμα που αιματώνεται από την αρτηρία αυτή. Στην περίπτωση του εμφράγματος του μυοκαρδίου, ισχύει ότι «χρόνος είναι μυοκάρδιο»: Οσο πιο πολλή ώρα παραμένει κλειστό το αγγείο τόσο πιο πολύ μυοκάρδιο χάνεται. Εγκαιρη επαναιμάτωση με θρομβόλυση ή αγγειοπλαστική, μπορεί να περιορίσει την έκταση της νέκρωσης. Η έγκαιρη προσέλευση του ασθενούς σε στεφανιαία μονάδα και η άμεση αντιμετώπιση του εμφράγματος αποτελεί σημαντική παράμετρο μείωσης της θνητότητας των ατόμων με αναπηρία μετά το έμφραγμα (καρδιακή ανεπάρκεια).
Παράλληλα μειώνονται και τα συνεπακόλουθα, δηλαδή επανειλημμένες εισαγωγές στα νοσηλευτικά ιδρύματα, επεμβάσεις, αύξηση των ημερών του κόστους νοσηλείας, απώλεια ημερών εργασίας, πρώιμες συνταξιοδοτήσεις, προβλήματα στο οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον του ασθενούς - ο οποίος συνήθως αναπτύσσει διάφορου βαθμού κατάθλιψη νιώθοντας τις δυνάμεις του να μειώνονται.
Β.Γ.Μ. "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 24/01/2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου