Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

Βιέννη Μάθημα για το ελαιόλαδο σε σχολείο της

Μάθημα για το ελαιόλαδο σε σχολείο της Βιέννης; Κι όμως, ναι! Η Καλαματιανή καθηγήτρια ξένων γλωσσών Σταυρούλα Μπάκα βρίσκεται αυτή την εποχή μέσω ενός εκπαιδευτικού προγράμματος στην Αυστρία, όπου, μεταξύ άλλων, διδάσκει τους Βιεννέζους μαθητές της πώς παράγεται το ελαιόλαδο, αλλά και μαγειρεύει μαζί τους ελληνικές συνταγές, όπως ο μουσακάς!
Το εντυπωσιακό είναι ότι οι Βιεννέζοι γνωρίζουν αρκετά πράγματα για το ελαιόλαδο, το οποίο χρησιμοποιούν στο φαγητό τους. «Τα περισσότερα παιδιά στο σχολείο, στο μάθημα που κάναμε για το πώς ο καρπός της ελιάς γίνεται λάδι, ήξεραν ήδη μέρος της διαδικασίας. Άλλωστε, το ελαιόλαδο, και δη το βιολογικό από την περιοχή της Μάνης, αποτελεί στοιχείο της καθημερινής διατροφής τους, κυρίως ωμό στη σαλάτα» μας λέει η Σταυρούλα Μπάκα και προσθέτει: «Το να είσαι από την Καλαμάτα, στο συγκεκριμένο σχολείο σε κάνει πραγματικά χαρούμενο, αφού όλοι έχουν κάτι να πουν είτε για το λάδι είτε για τις ελιές, τις οποίες λατρεύουν».
Στο μάθημα για το ελαιόλαδο πριν από λίγες μέρες, τα ίδια τα παιδιά ζήτησαν από την εκπαιδευτικό να τους μάθει να φτιάχνουν μουσακά, «ένα φαγητό που έχουν ακούσει από τους γονείς τους, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους έχουν κάνει τουλάχιστον μια φορά διακοπές στην Ελλάδα».
Κι εκείνη δεν τους χάλασε το χατίρι. Μπήκαν στην κουζίνα του σχολείου και μεγαλούργησαν! Εξάλλου, δεν ήταν η πρώτη φορά που μαγείρευαν. Πρόσφατα, με αφορμή τις γιορτές των Χριστουγέννων, έφτιαξαν βασιλόπιτα για να γιορτάσουν την καινούργια χρονιά του 2011.
Το σχολείο, στο οποίο διδάσκει αυτή την εποχή η Σταυρούλα, έχει την εξής φιλοσοφία: όλα είναι εξίσου σημαντικά, ακόμη και το να μαθαίνεις ελληνικά ή το να φτιάχνεις μουσακά!


Της Μαρίας Νίκα "ΘΑΡΡΟΣ" 30/01/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου