Συνέντευξη στο Γιάννη Σινάπη
Η κατασκευή του νέου Γυμνασίου Κορώνης είναι από τις προτεραιότητες του Δήμου Πύλου - Νέστορος, καθώς πέρα από τη βελτίωση των υποδομών παιδείας θα ανασάνει η παραλιακή ζώνη. Αυτό τονίζει η αρμόδια αντιδήμαρχος Πελαγία Λευτάκη - Αρβανίτη κι επισημαίνει ότι μεταξύ των πιο σημαντικών στόχων της δημοτικής αρχής είναι η προστασία και η διάσωση και στη συνέχεια η ανάδειξη των κάστρων της περιοχής. Η κ. Λευτάκη εστιάζει στα θέματα της καθημερινότητας, στην καθαριότητα και στο νοικοκύρεμα της Κορώνης και του δήμου και σημειώνει την ανάγκη για την επέκταση του λιμενοβραχίονα και για την αντιμετώπιση της δυσοσμίας και των προβλημάτων της αποχέτευσης είτε με βιολογικό κόμπακτ, είτε με σύνδεση με το βιολογικό της Μεθώνης.
- Είστε υπεύθυνη για τον πολιτισμό στο νέο δήμο Πύλου - Νέστορος. Ποιοί είναι οι στόχοι σας, οι προτεραιότητες;
«Σκοπός μας είναι η υποστήριξη των πολιτιστικών και αναπτυξιακών δραστηριοτήτων και η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς. Στην περιοχή έχουμε πολλά μνημεία, σε Πύλο, Μεθώνη, Κορώνη και τα ανάκτορα του Νέστορα. Πρέπει να αγωνιστούμε γι’ αυτά. Εδώ πέρα, στην Κορώνη, το κάστρο πέφτει. Είναι εγκαταλελειμμένο. Πρώτα η προστασία και η διάσωση και μετά η ανάδειξη αυτών των μνημείων. Εχει πέσει ένα κομμάτι του κάστρου, από τα εξωτερικά τείχη, από τη διάβρωση. Προσπαθήσαμε να το εντάξουμε, αλλά δεν εντάχθηκε τίποτα. Κάποια στιγμή βγήκε μια χρηματοδότηση, αλλά ήταν για τα εσωτερικά τείχη. Σ’ αυτά έχει γίνει μια ανάπλαση».
- Έχετε αρμοδιότητα και στην παιδεία. Τώρα προωθείται συγχώνευση σχολείων. Πως την εντιμετωπίζετε;
«Ναι, έχει ξεκινήσει συζήτηση για τη συγχώνευση σχολείων. Εγινε μια πρώτη συνάντηση με τον προϊστάμενο της εκπαίδευσης στην Πύλο και μίλησαν για συγχώνευση. Σ’ αυτό η τοπική κοινωνία θα αντιδράσει. Οταν θέλει να κλείσει 4 - 5 σχολεία και να τα πάει στα αστικά κέντρα, το υπουργείο πρέπει να λάβει και άλλα υπόψη του. Σε μερικές περιπτώσεις το θεωρώ δεδομένο, όταν ένα σχολείο υπολειτουργεί με 6 και 8 παιδιά, πρέπει να κλείσει και να πάει στο σχολείο που θα έχει υποδομή. Και θα είναι και καλύτερα για την επίδοση του μαθητή, αλλά οι τοπικές κοινωνίες τα βλέπουν διαφορετικά».
- Ζήτημα παιδείας είναι και το Γυμνάσιο Κορώνης. Θα προχωρήσει αυτή η υπόθεση;
«Εγώ είχα πει από παλιά στο Εκκλησιαστικό Συμβούλιο για να παραχωρηθεί στο δήμο ο συγκεκριμένος χώρος. Εχουν γίνει όλα τα απαραίτητα και ο δήμαρχος με το φάκελο είχε συνάντηση στον ΟΣΚ για τη μεταφορά του σχολείου. Οταν θα μεταφερθεί το σχολείο εκεί πέρα, θα είναι μια ανάσα, μια αναπνοή για τον τόπο. Θα γίνει ανάπλαση στο χώρο. Είναι μια έκταση στην παραλιακή ζώνη αναξιοποίητη. Ολα μελετητικά είναι έτοιμα και πρέπει να δούμε σε ποιο πρόγραμμα θα το εντάξουμε. Είναι προτεραιότητα, γιατί πρέπει να φύγει το σχολείο από κει. Δεν υπάρχει η κατάλληλη υποδομή. Το κτήριο του γυμνασίου είναι σε χάλι. Πρέπει να βρεθούν οι πόροι, να ενταχθεί σ’ ένα πρόγραμμα να ξεκινήσει. Γιατί δεν είναι μόνο ότι θα δημιουργηθεί άλλη υποδομή για τους μαθητές, για την παιδεία, αλλά θα ανασάνει και ο τόπος».
- Με την Κορώνη ως εκπρόσωπο μεσογειακής διατροφής της Ελλάδος στην Ουνέσκο τι γίνεται;
«Εμείς έχουμε και την τοπική παραδοσιακή κουζίνα της Κορώνης. Εχουμε αγωνιστεί για την ένταξη της μεσογειακής διατροφής στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Ουνέσκο. Η πρώτη συνάντηση είχε γίνει στο Μαρόκο και η προσπάθεια συνεχίζεται. Αυτή τη στιγμή αναγνωρίζει την Κορώνη εκπρόσωπο της Ελλάδας. Συμβάλλει ενεργά και ο δήμος σε συνεργασία με το Μανιατάκειο Ιδρυμα. Εγινε και δεύτερη συνάντηση και η τρίτη προβλέπεται να γίνει στην Κορώνη».
- Παρά τις κατά καιρούς προσπάθειες η Κορώνη, για την οποία είστε αποκλιστικά αρμόδια, έχει μείνει πίσω.
«Θεωρώ ότι η περιοχή έχει μείνει πίσω, γιατί κάθε 4ετία άλλαζε η δημοτική αρχή. Δεν είχε συνέχεια μια δημοτική αρχή».
- Την τιμωρούσε ο κόσμος γιατί δεν έκανε έργο.
«Οταν ξεκινάει μια δημοτική αρχή και πρέπει να κάνει μελέτες, να ξεκινήσει μια υποδομή, ένα έργο, του κόβεις τα πόδια τη δεύτερη 4ετία και δεν μπορεί να κάνει την παρουσίαση των έργων».
- Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας για την Κορώνη;
«Καταρχάς πρέπει να εστιαστούμε στα θέματα της καθημερινότητας. Μιλάμε για την καθαριότητα, που είναι από τα αυτονόητα. Πρέπει να υπάρχει ένα νοικοκύρεμα στο δήμο. Ερχεται ο επισκέπτης και δεν μπορεί να βρίσκει ένα χάλι, μια ανοργανωσιά. Πιστεύω ότι αυτά σιγά - σιγά θα τα βάλουμε σε δρόμο. Κλείσαμε τους ΧΑΔΑ, οριοθετήσαμε το χώρο στα “Λειβαδάκια“, βάλαμε και αλυσίδες για να μην μπορεί να επέμβει κανείς».
- Έργα σημαντικά στον τόπο που έχουν καθυστερήσει;
«Μετά τη μεταφορά του σχολείου προτεραιότητα είναι το λιμάνι. Υλοποιείται το έργο της αποκατάστασης. Υπάρχει η μελέτη που πρέπει να αξιοποιηθεί. Είναι και η επέκταση. Δεν μπορεί να θεωρηθεί τουριστικό μέρος η Κορώνη τη στιγμή που έρχονται τόσα κότερα το καλοκαίρι και δεν υπάρχει υποδομή να μείνουν εδώ τα σκάφη αυτά, που θα φέρουν και έσοδα στον τόπο. Καταρχάς πρέπει να κάνουμε ανάπλαση στην παραλιακή ζώνη. Είναι ένα σοβαρό έργο, γιατί το φιλέτο της Κορώνης είναι η παραλιακή. Γιατί αυτό το κομμάτι δέχεται όλους τους επισκέπτες και πρέπει φέτος, άμεσα να επιλυθεί το θέμα της απόσμησης. Θέλεις προσωρινά με οχετούς, θέλεις με το μηχάνημα της απόσμησης που έχουμε, πρέπει να λειτουργήσει για να πάψει αυτή η βρώμα. Είναι κρίμα και άδικο, όταν η Κορώνη έχει τόσους επισκέπτες και να μην μπορούν να κάτσουν και να απολαύσουν τον καφέ και το ούζο τους στην παραλία».
- Προσωρινά αυτό. Μόνιμα, με την οριστική αντιμετώπιση, με τον βιολογικό τι θα γίνει; Θα φτιαχθεί βιολογικός για την Κορώνη ή θα πρέπει να γίνει σύνδεση με τον βιολογικό της Μεθώνης;
«Αυτό έχει συζητηθεί και πρέπει να δούμε και το κόστος. Το συζήτησα και με το δήμαρχο. Θα πρέπει να γίνει ένα κοστολόγιο να δούμε τι συμφέρει. Συμφέρει να γίνει εδώ πέρα στην Κορώνη ένας κόμπακτ ή συμφέρει να γίνει μεταφορά και να συνδεθεί με Φοινικούντα και Μεθώνη; Γιατί η Μεθώνη έχει βιολογικό που μπορεί να δεχθεί και άλλα λύματα. Είναι ένα ζήτημα που πρέπει να επιλυθεί».
- Είστε αισιόδοξη ότι κάποια από αυτά θα γίνουν αυτή την 4ετία, γιατί τα λέμε αυτά από την πρώτη 4ετία του "Καποδίστρια";
«Αυτά είναι τα μεγάλα έργα. Ενα έργο πνοής δεν έχει γίνει για τον τόπο. Εμείς έχουμε όλη τη διάθεση να τα προωθήσουμε. Θεωρώ ότι κάποιο πρόβλημα από τα μεγάλα που ταλανίζουν την Κορώνη τόσα χρόνια, θα επιλυθεί. Και ξεκινάμε με όρεξη για δουλειά, γιατί θέλουμε να προσφέρουμε στον τόπο μας».
"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 30/01/2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου