Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Καλαματιανοί σεφ κατέκτησαν τις 2 πρώτες θέσεις σε Διεθνές Φόρουμ Γαστρονομίας


Την πρώτη και δεύτερη θέση στο 4ο Διεθνές Φόρουμ Γαστρονομίας της έκθεσης HORECA 2011 κέρδισαν οι δύο νεαροί Καλαματιανοί σεφ Πέτρος Βρυώνης και Κωνσταντίνος Βασιλειάδης, οι οποίοι παρουσίασαν δύο καταπληκτικά πιάτα πρωϊνού, φτιαγμένα με τις αρχές της μοριακής κουζίνας και με πρώτες ύλες αποκλειστικά μεσσηνιακά υλικά!
Για να φτάσουν μέχρι τη μεγάλη αυτή διάκριση, ο τρόπος δεν ήταν απλός... Χρειάστηκαν πολλά χρόνια σπουδών και πρακτικής εξάσκησης, αλλά και... πολλή αγάπη στις μεσσηνιακές γεύσεις!
Ο Πέτρος είναι 24 ετών και ο Κωνσταντίνος 23. Ηταν φίλοι από παιδιά και τυχαία ξαναβρέθηκαν συμφοιτητές στη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων της Ρόδου. Ο Πέτρος αγάπησε τη μαγειρική παρακολουθώντας για χρόνια την νοικοκυρά μητέρα του, ενώ για τον Κωνσταντίνο, η κουζίνα και η μαγειρική ήταν κάποια από τα πρώτα ερεθίσματά του, έχοντας μεγαλώσει κοντά στον πατέρα του Θύμιο και το θείο του Κώστα. Πρόκειται για τους ιδιοκτήτες της ταβέρνας "Τζιβαέρι" και του μεζεδοπωλείου "του Κώστα" αντίστοιχα, δύο από τα πιο αγαπημένα στέκια των Καλαματιανών, εδώ και πολλά χρόνια.
Ο Πέτρος το τελευταίο διάστημα εργάζεται στο εστιατόριο "Ελιά και δυόσμος" καθώς και στο "Τζιβαέρι", στο οποίο βρίσκουμε και τις προτάσεις του Κωνσταντίνου.
Οι δύο φίλοι ολοκλήρωσαν με επιτυχία τις σπουδές τους και συνέχισαν με σκληρή δουλειά και παρακολούθηση σεμιναρίων τόσο στην Ελλάδα, όσο και στα Βαλκάνια και την Ευρώπη. Απασχολήθηκαν σε μεγάλα ξενοδοχεία και εστιατόρια, στα μενού των οποίων πάντα προσπαθούσαν να προβάλλουν τα μεσσηνιακά προϊόντα.
Αυτή τους η συμμετοχή στο Διεθνές Φόρουμ Γαστρονομίας της έκθεσης HORECA δεν ήταν η πρώτη τους προσπάθεια. Δοκίμασαν τις δυνάμεις τους και τις προηγούμενες χρονιές, καταλαμβάνοντας πολύ καλές θέσεις ανάμεσα σε σεφ πολύ μεγαλύτερης ηλικίας - και εμπειρίας. Ο Πέτρος, να σημειώσουμε πως είχε κερδίσει και την πέμπτη θέση στο Παγκόσμιο Διαγωνισμό Μαγειρικής Εφήβων, πριν από δύο περίπου χρόνια.
Στον φετινό διαγωνισμό της HORECA έλαβαν μέρος 10 σεφ από όλη την Ελλάδα, των οποίων ο μέσος όρος ηλικίας ήταν πάνω από τα 30. Κεντρικό θέμα του διαγωνισμού ήταν το αυγό. Σε αυτό το σημείο να προσθέσουμε πως ο φετινός στόχος της Ολυμπιακής Ομάδας των Μαγείρων της Ελλάδας ήταν να βάλουν τις ελληνικές γεύσεις στο πρωινό γεύμα, προσπαθώντας έτσι να δώσουν ένα άλλο στίγμα σε αυτό, πέρα από τα καθιερωμένα, το αμερικανικό και το αγγλικό. Σε αυτό ακριβώς το κλίμα και τον στόχο, τα δύο νέα παιδιά έφτιαξαν τα παρακάτω πιάτα, τα οποία κέρδισαν το χρυσό και ασημένιο μετάλλιο αντίστοιχα: "Λιλιπούτειο αυγό πάπιας" του Πέτρου Βρυώνη: Ποσέ αυγό πάπιας σε ελαιόλαδο, πάνω σε κρούστα από σουσάμι και σε βάση ελληνικής τερίνας λαχανικών, με αφρό λεμονιού και σφαιροποίηση χαβιαριού και γκρέιπφρουτ, σβησμένα σε κρασί Fare της "Οινομεσσηνιακής".
"Καλημέρα Ταΰγετος" του Κωνσταντίνου Βσσιλειάδη: Ποσέ αυγό χήνας από τον Ταΰγετο (το ποσάρισμα έγινε σε κρασί της "Οινομεσσηνιακής"), σε βάση από ξηρούς καρπούς και σύγκλινο Μάνης, με ψητό ταλαγάνι και πατάτα Ταϋγέτου, σφαιροποίηση ελιάς Καλαμών και αφρό από ελαιόλαδο Καλαμάτας, φρέσκια ρίγανη Ταϋγέτου και αντράκλα με βαλσαμικό ξύδι. Το hint του πιάτου, όπως μας το περιγράφει ο Κωνσταντίνος είναι η αντράκλα, γνωστή και ως γλυστρίδα: την προσέθεσε στο πιάτο γιατί όταν η χήνα φάει από αυτήν, το αυγό της... δεν έχει χοληστερίνη!
"Θα συνεχίσουμε αυτό που κάνουμε, γιατί το αγαπάμε πολύ. Θέλουμε μέσα από τη δουλειά μας να προβάλλουμε όσο μπορούμε τα μεσσηνιακά προϊόντα. Εχουμε πολλά όνειρα και σχέδια και ετοιμάζουμε πολλά ενδιαφέροντα πράγματα, όσον αφορά τις παραδοσιακές μας συνταγές και γεύσεις της Μεσσηνίας. Παράλληλα θα συνεχίσουμε να είμαστε εθελοντές του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας" δήλωσαν στην "Ε" οι δύο βραβευμένοι σεφ, οι οποίοι ετοιμάζονται και για επόμενους και πιο ευρείς διαγωνισμούς στο μέλλον.

Με ανακοίνωσή του το Επιμελητήριο Μεσσηνίας συγχαίρει τους δύο Καλαματιανούς βραβευμένους σεφ. Οπως αναφέρει μεταξύ άλλων το δελτίο Τύπου: "Το Επιμελητήριο Μεσσηνίας - το οποίο ως γνωστόν προσδίδει ιδιαίτερη σημασία στην προβολή των προϊόντων και της γαστρονομίας της Μεσσηνίας - συγχαίρει τους δύο αρχιμάγειρες γι’ αυτή τη σημαντική διάκριση αλλά και για τη γενικότερη συμβολή τους στην ανάδειξη της γαστρονομικής μας παράδοσης στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Τους συγχαίρει επίσης για την συμμετοχή τους, με τη διάκριση αυτή και την ποιότητα της δουλειάς τους, στη γενικότερη προσπάθεια ενδυνάμωσης της μεσσηνιακής αγοράς, την προβολή της εικόνας του τόπου μας και την ανάδειξη της μεσσηνιακής γαστρονομίας ως αναπόσπαστο κομμάτι του θεματικού μας τουρισμού".



  • Πέμπτη, 10 Φεβρουαρίου 2011
  • 22:33    

    "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ online" 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου