Αγώνα δρόμου, προκειμένου να αποδείξει ότι το ελαιόλαδο της μεσσηνιακής Μάνης, της Καλαμάτας, της Μεσσήνης, της Πυλίας και της Τριφυλίας έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά, άρα μπορούν να ενταχθούν στην κοινή ονομασία «ΠΟΠ Καλαμάτα», έχει ξεκινήσει η ΕΑΣ Μεσσηνίας. Αιτία, τα συμπληρωματικά στοιχεία που ζήτησε προσφάτως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να εξετάσει το αίτημα για επέκταση του «ΠΟΠ Καλαμάτα» από τα όρια της παλιάς επαρχίας Καλαμών σε όλο το νομό.
Σε χθεσινή σύσκεψη που έγινε στο Διοικητήριο για το θέμα, με πρωτοβουλία του αντιπεριφερειάρχη Πελοποννήσου Χρήστου Μαλαπάνη, αποφασίστηκε να ληφθούν δείγματα ελαιολάδου από διαφορετικές περιοχές του νομού, στα οποία θα γίνουν όλες οι απαραίτητες αναλύσεις, με σκοπό να φανεί ότι υπάρχει δεσμός μεταξύ των περιοχών που είναι σήμερα εκτός του «ΠΟΠ Καλαμάτα» και αυτών που ανήκουν στο «ΠΟΠ Καλαμάτα». Στο εγχείρημα αυτό, αλλά και σε ό,τι άλλο χρειαστεί γύρω από το θέμα, η ΕΑΣ θα στηριχθεί από τις υπηρεσίες και το επιστημονικό προσωπικό της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, καθώς και από το Επιμελητήριο, αλλά και το ΤΕΙ Καλαμάτας, όπως αποφασίστηκε στη χθεσινή συνάντηση.
Έχουν δυσκολέψει τα πράγματα
Ο συνεργάτης της ΕΑΣ Μεσσηνίας, μελετητής της πρότασης για επέκταση του «ΠΟΠ Καλαμάτα», Στέλιος Δρυς, σημείωσε χθες ότι τα πράγματα στις Βρυξέλλες έχουν δυσκολέψει και πως ζητούν πλέον πιο τεκμηριωμένα στοιχεία, καθώς με τη νέα ΚΑΠ θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στα ποιοτικά προϊόντα και τα σήματα ΠΟΠ και ΠΓΕ, τα οποία θα ενισχυθούν.
Ο ίδιος, λοιπόν, πρότεινε να ληφθούν δείγματα ελαιολάδου από περιοχές εκτός και εντός ΠΟΠ και να συγκριθούν μεταξύ τους από πιστοποιημένο εργαστήριο. Εάν αποδειχθεί ότι έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά, θα έχει τεκμηριωθεί σε πρώτο επίπεδο ο δεσμός μεταξύ των περιοχών. Ένα άλλο αναγκαίο στοιχείο, είναι να αποδειχθεί η ιδιαιτερότητα που έχει το τελικό προϊόν το οποίο προέρχεται από την περιοχή ΠΟΠ, αλλά και το πού οφείλεται αυτή η ιδιαιτερότητα.
«Το ΠΟΠ είναι συνταγή, είναι κάτι το ξεχωριστό και για να πάρουμε την έγκριση, πρέπει αυτό να αποδειχθεί ευκρινώς», σημείωσε ο κ. Δρυς, υπενθυμίζοντας ότι, για να μπορεί να ονομάσει κάποιος το λάδι του ΠΟΠ, δε φτάνει απλώς να ανήκει στην εν λόγω γεωγραφική περιοχή. Πρέπει ταυτόχρονα να καλλιεργεί και να παράγει (σε πιστοποιημένα ελαιοτριβεία) το προϊόν του, σύμφωνα με όλους τους κανόνες, που επιβάλλει το ΠΟΠ.
Ο γεωπόνος της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης Τριφυλίας Αντώνης Παρασκευόπουλος εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να εντοπιστούν και να αναδειχθούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ελαιολάδου της Μεσσηνίας, με συγκεκριμένες αναλύσεις και τιμές, ώστε να φανεί γιατί ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα.
Από την πλευρά του ΤΕΙ Καλαμάτας, ο καθηγητής Βασίλης Δημόπουλος, ο οποίος είναι και υπεύθυνος της εκκολαπτόμενης ομάδας γευσιγνωσίας, που εκπαιδεύεται στο ίδρυμα, σχολίασε ότι «ακόμη δεν έχουμε βρει τις παραμέτρους που οδηγούν στην ιδιαίτερη ποιότητα του μεσσηνιακού ελαιολάδου».
Τυποποίηση μόνο εντός ή και εκτός;
Ένα άλλο θέμα που απασχόλησε τη σύσκεψη ήταν το πού θα γίνεται η τυποποίηση του ΠΟΠ. Εάν δηλαδή θα τυποποιείται μόνο εντός των ορίων του νομού ή θα μπορεί να αγοραστεί και να τυποποιηθεί ως «ΠΟΠ Καλαμάτα» ακόμη και από άλλες χώρες.
Σε αυτό το θέμα ο τυποποιητής Δημήτρης Γυφτέας, ο οποίος συμμετείχε στη σύσκεψη, εξέφρασε την έντονη αντίθεσή του, σημειώνοντας ότι εάν το ΠΟΠ φεύγει από το νομό, η τυποποίησή του δεν θα μπορεί να ελεγχθεί. Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Βασίλης Κοζομπόλης και ο κ. Δρυς είπαν ότι αυτό θα μπορούσε να ελεγχθεί με την προϋπόθεση ύπαρξης ενός αξιόπιστου συστήματος ιχνηλασιμότητας. Ωστόσο, ο γεωπόνος Αντώνης Παρασκευόπουλος ήταν επιφυλακτικός, λέγοντας ότι αν οι έλεγχοι δεν είναι ουσιαστικοί - πράγμα πολύ πιθανό - θα υπάρξει πρόβλημα.
Ο γεωπόνος της ΕΑΣ Κώστας Λύρης σημείωσε ότι το θέμα της τυποποίησης και τα υπόλοιπα, προς το παρόν, είναι δευτερευούσης σημασίας, καθώς αυτό που πρέπει να αποδειχθεί πρώτα απ’ όλα είναι ότι ο δεσμός μεταξύ της περιοχής ΠΟΠ και αυτής που είναι υπό επέκταση.
Στη σύσκεψη μετείχαν επίσης ο περιφερειακός σύμβουλος, γεωπόνος, Παναγιώτης Αλευράς, ο β΄ αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Αλέξανδρος Δραγώνας, η γεωπόνος της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης Κυριακή Αρχοντάκη, κ.ά.
Της Μαρίας Νίκα "ΘΑΡΡΟΣ" 02/02/2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου