Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Λήστεψαν δύο ΕΛΤΑ και έναν ταχυδρόμο Με συνολική λεία 92.000 ευρώ σε Καλαμάτα, Ξηροκάμπι και Αρκαδία

Δύο άγνωστοι, φορώντας κουκούλες και κρατώντας ένα καλάσνικοφ και πιστόλι, μπήκαν χθες το πρωί στο Κεντρικό Ταχυδρομείο Καλαμάτας και πήραν 2.000 ευρώ από τα ταμεία.
Στη συνέχεια, επιβιβάστηκαν σε «παπάκι» - που είχε κλαπεί από τα Πατήσια - το οποίο εγκατέλειψαν 5 χιλιόμετρα από το σημείο της ληστείας, στην έξοδο της πόλης, επιβιβάστηκαν σε ΙΧ επιβατικό αυτοκίνητο και διέφυγαν.
Η Αστυνομία εξετάζει καρέ καρέ το ερασιτεχνικό βίντεο της ληστείας, το οποίο ελήφθη από πολίτη που βρισκόταν σε καφετέρια απέναντι από τα ΕΛΤΑ και έχει καταγράψει τις κινήσεις των δύο νεαρών ληστών.
Εκτός από τη ληστεία στο υποκατάστημα των ΕΛΤΑ στην Καλαμάτα, χθες άγνωστοι έφυγαν με λεία 70.000 ευρώ από το Ταχυδρομείο Ξηροκαμπίου στη Λακωνία, ενώ την ίδια ώρα περίπου ένοπλοι δράστες πήραν από ταχυδρόμο σε περιοχή της Αρκαδίας 20.000 ευρώ.

Περίμεναν
Λίγο πριν από τις 10 το πρωί, καταστηματάρχης στην Ανδρέα Σκιά, στο πλάι του Ταχυδρομείου, είδε δύο νεαρούς με ένα μαύρο μηχανάκι μικρού κυβισμού (παπάκι) να σταματούν και να κινούνται, κατά την άποψή του (η οποία επιβεβαιώθηκε απόλυτα στη συνέχεια), ύποπτα.
Λίγα λεπτά μετά, στο Ταχυδρομείο έφθασε χρηματαποστολή. Μόλις οι άνθρωποί της βγήκαν από το Ταχυδρομείο, ο καταστηματάρχης είδε τους 2 νεαρούς που φορούσαν τζιν, μαύρα μπουφάν και αθλητικά παπούτσια, να βάζουν γάντια και να φορούν στα πρόσωπά τους καταδρομικές κουκούλες. Έσπρωξαν με γρήγορες κινήσεις τη μηχανή λίγα μέτρα επάνω στο πλακόστρωτο πεζοδρόμιο, στο πλάι του Ταχυδρομείου, και αυτός που οδηγούσε το μηχανάκι έβγαλε ένα καλάσνικοφ.
Ο καταστηματάρχης είχε ήδη καλέσει την Άμεση Δράση, ενώ την ώρα που μιλούσε με την Αστυνομία προσπαθώντας να τους ενημερώσει, άκουσε τον πρώτο πυροβολισμό.
Ο δράστης που κρατούσε το καλάσνικοφ ακριβώς πριν από την είσοδο του Ταχυδρομείου πυροβόλησε 3 φορές στον αέρα. Μάλιστα, τα σκάγια από τον έναν πυροβολισμό σημάδεψαν το κάτω μέρος του μπαλκονιού στον πρώτο όροφο. Μπαίνοντας και ο δεύτερος έβγαλε από την τσέπη του ένα πιστόλι.
Φωνάζοντας ληστεία, ζήτησαν σε πολύ καλά ελληνικά από όλους τους πελάτες να πέσουν στο πάτωμα και από τους υπαλλήλους να σηκώσουν τα χέρια. Μεταξύ τους, ωστόσο, μιλούσαν σε άλλη γλώσσα (κάποιοι από τους αυτόπτες τα αναγνώρισαν ως αλβανικά).
Ο ληστής με το καλάσνικοφ σημάδευε τους υπαλλήλους, ενώ ο δεύτερος πήρε από τα δύο ταμεία ό,τι χρήματα βρήκε και τα έβαλε σε ένα σακ βουαγιάζ που έφερε μαζί του.

Κλειδώθηκαν μέσα
Ακριβώς έξω από το Ταχυδρομείο περαστικοί αλλά και ιδιοκτήτες των γύρω καταστημάτων και θαμώνες των καφετεριών είχαν παγώσει στη θέα των όπλων, ενώ ορισμένοι εξ αυτών προσπαθούσαν να επικοινωνήσουν με την Αστυνομία. Ιδιοκτήτρια καταστήματος, μόλις άκουσε τους πυροβολισμούς και είδε τους ληστές με τις κουκούλες, εγκατέλειψε το κατάστημα και κατέβηκε στο υπόγειο, ενώ οι καφετέριες κλείδωσαν τις πόρτες.
Ένας ψύχραιμος θαμώνας στην καφετέρια απέναντι από το Ταχυδρομείο, ακούγοντας τους πυροβολισμούς, ενεργοποίησε την κάμερα του κινητού του τηλεφώνου και κατέγραψε 1,44 λεπτά από τη δράση των ληστών μέσα στο Ταχυδρομείο, μέχρι την ώρα που φεύγουν. Είναι και το μόνο βίντεο που προσπαθούν να αξιοποιήσουν οι Αρχές, αφού οι κάμερες του ταχυδρομείου, δεν έγραφαν!
Αφού πήραν τα χρήματα, οι ληστές με γρήγορες κινήσεις βγήκαν από το Ταχυδρομείο και ανέβηκαν στο μηχανάκι. Ξεκίνησαν κινούμενοι στο πεζοδρόμιο και κατέβηκαν στο δρόμο επί της Βασ. Όλγας, φορώντας ακόμα τις κουκούλες. Μάλιστα, περαστικοί άκουσαν αυτόν που οδηγούσε να λέει στο συνεργό του: «Δε βλέπω, δε βλέπω».
Κατεβαίνοντας το πεζοδρόμιο με το μηχανάκι, παρά λίγο να συγκρουσθούν με διερχόμενο ταξί. Τότε, ο συνοδηγός σήκωσε τη μισή κουκούλα από το πρόσωπο του οδηγού, ώστε να βλέπει.

Κλεμμένο αυτοκίνητο
Νεαρός που παρακολουθούσε όλη αυτήν την ώρα τη δράση των ληστών, τους ακολούθησε διακριτικά με το δικό του μηχανάκι και τους είδε να ακολουθούν το δρόμο προς Βασ. Γεωργίου. Στο κατόπιν βρίσκονταν και δύο μηχανές της ομάδας Δίας. Οι δύο ληστές έφθασαν στο σχολικό συγκρότημα των Γιαννιτσανίκων και εγκατέλειψαν το μηχανάκι. Όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια, το μηχανάκι είχε κλαπεί τη Δευτέρα από τα Πατήσια στην Αθήνα. Επιβιβάστηκαν σε ένα πράσινο παλιό Hyundai και συνέχισαν επί της Βασ. Γεωργίου, από την επάνω πλευρά της Λακωνικής. Κάποια στιγμή αντιλήφθηκαν ότι οι μοτοσικλετιστές της «Δίας» τούς έχουν εντοπίσει και τους ακολουθούν. Έτσι ο ένας δε δίστασε να βγει από το παράθυρο και να πυροβολήσει 2 φορές στον αέρα. Από εκείνη τη στιγμή και μετά τα ίχνη τους χάθηκαν πάνω από το νεκροταφείο των Γιαννιτσανίκων.
Πολίτης που βρισκόταν εκείνη τη στιγμή στο Ταχυδρομείο για συναλλαγή, περιέγραψε ότι οι δράστες μιλούσαν αλβανικά μεταξύ τους.
«Οι ηλικιωμένοι τρομοκρατηθήκαμε. Ευτυχώς οι υπάλληλοι ήταν ψύχραιμοι και κάποιος πρόλαβε και πάτησε το συναγερμό», είπε.
Κάποιοι περίοικοι έκαναν λόγο για ολιγωρία της Αστυνομίας, καθώς καθυστέρησε να φθάσει.
Από τους πυροβολισμούς κατάλαβε ότι κάτι συνέβαινε, όπως δήλωσε ο κ. Κώστας Λυμπερόπουλος, που διατηρεί βιβλιοπωλείο στο επόμενο τετράγωνο.
Ο Γρηγόρης Πουλόπουλος από την καφετέρια «Louso» σημείωσε ότι εκείνη τη στιγμή στο κατάστημα βρίσκονταν 3-4 παρέες, οι οποίες, όπως και ο ίδιος, τρομοκρατήθηκαν στο άκουσμα των πυροβολισμών. Ένας πελάτης, όμως, κατέγραψε το γεγονός.
Ο κ. Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος ήταν ένας από τους θαμώνες στις καφετέριες: «Εάν δεν πυροβολούσαν, δε θα καταλαβαίναμε τίποτα. Ακούσαμε το μπαμ και είδαμε ότι γίνεται ληστεία. Προσπαθούσαμε να πάρουμε τηλέφωνο την Αστυνομία, αλλά μιλούσε συνέχεια. Μετρίου αναστήματος ήταν και οι δύο, πιτσιρικάδες. Βλέπαμε που οι υπάλληλοι είχαν σηκωμένα τα χέρια και αυτός με το καλάνσικοφ είχε προτεταμένο το όπλο».

Της Βίκυς Βετουλάκη  "ΘΑΡΡΟΣ" 02/02/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου