Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Χρ. Σταϊκούρας: "Λαϊκισμός η υπόσχεση ότι θα βγάλουμε τη χώρα από την κρίση"


Θα ήταν λαϊκισμός να υποστηρίξει η ΝΔ πως όταν γίνει κυβέρνηση θα βγάλει τη χώρα από την κρίση στην οποία έχει περιέλθει λόγω μνημονίου, ωστόσο έχει ήδη προτείνει στην κυβέρνηση σειρά μέτρων για να μην βαθύνει η οικονομική ύφεση, τόνισε ο αναπληρωτής υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης της Οικονομίας - βουλευτής Φθιώτιδας Χρήστος Σταϊκούρας, σε συνέντευξη Τύπου χθες το πρωί στην Καλαμάτα.
Ο κ. Σταϊκούρας ήταν ο κεντρικός ομιλητής σε ενημερωτική εκδήλωση της ΝΟΔΕ Μεσσηνίας με θέμα "Το μνημόνιο-η πολιτική της ΝΔ για την έξοδο από την κρίση", που πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στο ξενοδοχείο "Ελίτ", ενώ νωρίτερα είχε συνάντηση με τους δημοσιογράφους.
"Αυτό που κάνει η ΝΔ είναι μια θεσμική υπευθυνότητα, αναδεικνύοντας τις αστοχίες της κυβέρνησης, καταθέτοντας εναλλακτική πρόταση, ασκώντας σκληρή κριτική και ενδυναμώνοντας το κομμάτι των μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη η χώρα και που άργησαν πάρα πολλά χρόνια να γίνουν", είπε μεταξύ άλλων ο βουλευτής Φθιώτιδας.
Εξήγησε ότι η ΝΔ ασκεί κριτική στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ γιατί άργησε να πάρει μέτρα, τα οποία αν έπαιρνε νωρίτερα, θα ήταν ηπιότερα και η χώρα θα είχε αποφύγει την προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης.
Ασκησε επίσης κριτική για το μνημόνιο αυτό καθαυτό το οποίο και δεν ψήφισε η ΝΔ γιατί θεωρεί ότι η χώρα δεν διαπραγματεύτηκε και ότι η κυβέρνηση δεν άντλησε έγκαιρα τα κεφάλαια που θα μπορούσε, ώστε να αποφύγει την προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης.
Αναφερόμενος για τις προτάσεις που έχει καταθέσει η ΝΔ ο κ. Σταϊκούρας μεταξύ άλλων είπε: "Η πρότασή μας εδράζεται βεβαίως σε δημοσιονομική προσαρμογή αλλά και σε μέτρα τόνωσης της αγοράς. Μέτρα τα οποία η κυβέρνηση στην αρχή αγνόησε, στη συνέχεια διαστρέβλωσε και τώρα ημιτελώς κάποια προσπαθεί να τα υλοποιήσει και κάποιοι κυβερνητικοί βουλευτές αρχίζουν να τα ψελλίζουν, όπως για παράδειγμα το μέτρα για εμπροστοβαρή χρηματοδότηση με κοινοτικά κονδύλια, κάτι που εμείς λέμε από τον Ιανουάριο του 2010".
Απαντώντας σε ερωτήσεις για το αν η ΝΔ μπορέσει, όταν γίνει κυβέρνηση, να επιτύχει την έξοδο από το μνημόνιο και να υλοποιήσει ένα άλλο πρόγραμμα ανάπτυξης, ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε μεταξύ άλλων: "Πρέπει να διαπραγματευτούμε βασικούς όρους του μνημονίου. Στις συναντήσεις που είχε ο πρόεδρος της ΝΔ με τους δανειστές μας, τους κατέθεσε μια σειρά μέτρα στα οποία δεν είχαν καμία αντίρρηση γιατί είναι μέτρα ελαχίστου δημοσιονομικού κόστους. Αντίθετα, μας προέτρεψαν να πιέσουμε την κυβέρνηση να κινηθεί και προς αυτή την κατεύθυνση.
Θα μπορούσαμε με την υλοποίηση του δικού μας προγράμματος να βγούμε από το μνημόνιο στις αρχές του 2012, ενώ όσο η κυβέρνηση δεν ακολουθεί το δικό μας μείγμα πολιτικής τόσο βαθαίνει η ύφεση και τόσο χρειάζονται επιπλέον αντισταθμιστικά μέτρα".
Ερωτώμενος για την αναστροφή της οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης με την ανάληψη της διακυβέρνησης από την ΝΔ, ο κ. Σταϊκούρας απάντησε:
"Η ΝΔ δεν είναι ΠΑΣΟΚ και αυτό σημαίνει ότι δεν θα ακούσετε από εμάς λαϊκισμούς. Δεν μπορώ αυτή τη στιγμή να καλλιεργήσω την προσδοκία στην ελληνική κοινωνία ότι αν γίνουμε κυβέρνηση αύριο το πρωί, ξαφνικά το -4 ύφεση θα γίνει ανάπτυξη ή το 14% ανεργία θα μειωθεί ριζικά. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι εάν ληφθεί αυτό το πλέγμα μέτρων που εμείς προτείνουμε, τότε μπορούμε να διαμορφώσουμε τις συνθήκες ώστε να μην βαθύνει η ύφεση. Παράλληλα εμείς από τον Ιούλιο είχαμε εντοπίσει τις αδικίες όπως η περικοπή των συντάξεων κυρίως στους χαμηλοσυνταξιούχους και είχαμε βρει συγκεκριμένους κωδικούς του προϋπολογισμού από τους οποίους προέκυπτε σπατάλη και είχαμε πει ότι αν γίνει μια μικρή περιστολή της σπατάλης σε αυτούς τους κωδικούς, θα μπορούσαμε να αποκαταστήσουμε την αδικία μείωσης των συντάξεων".
Αμέσως μετά στην εκδήλωση ενημέρωσης των στελεχών και των κομματικών μελών της ΝΔ ο κ. Σταϊκούρας παρουσίασε αναλυτικά την πρόταση του κόμματος για την έξοδο από την κρίση, ενώ προηγήθηκαν χαιρετισμοί από τον πρόεδρο της ΝΟΔΕ Μεσσηνίας Περικλή Μαντά, τον αναπληρωτή γραμματέα Οργανωτικού Πελοποννήσου Κων. Τσιμάρα, τον πρώην βουλευτή Δημήτρη Σαμπαζιώτη και το δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα.


"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ online"
  • Κυριακή, 13 Φεβρουαρίου 2011
  • 22:12


Ρεπορτάζ 
Μαρία Τομαρά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου