Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΥΛΟΥ - ΝΕΣΤΟΡΟΣ ΤΑΚΗΣ ΚΑΡΒΕΛΑΣ Αισιόδοξος για “Καλλικράτη” παρά τα πρώτα προβλήματα ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ Η ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ


Την αισιοδοξία του ότι θα πετύχει ο “Καλλικράτης“ εκφράζει ο αντιδήμαρχος Πύλου - Νέστορος Τάκης Καρβέλας. Σε συνέντευξή του στην “Ε” καταγράφει τα πρώτα προβλήματα κι εκτιμά πως το Πολεοδομικό Γραφείο Πύλου θα ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του κόσμου. Ενημερώνει πως μέχρι το τέλος του χρόνου θα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ το νέο Γυμνάσιο Κορώνης και
ότι καταγράφονται και ιεραρχούνται τα εκκρεμή έργα. Παρατηρεί ότι τα τέως δημαρχιακά καταστήματα λειτουργούν κατά τρόπο ικανοποιητικό κι εξυπηρετούνται οι δημότες, και επισημαίνει ότι πρέπει να προχωρήσουν οι διαδικασίες ώστε ο δήμος  να πάρει διαχειριστική επάρκεια και να μπορεί να υλοποιήσει έργα του ΕΣΠΑ.
Ποια είναι τα πρώτα προβλήματα που αντιμετωπίζετε ως νέος και μεγάλος δήμος;
«Στο δημαρχιακό κατάστημα πρέπει να γίνουν άμεσα εργασίες για την τοποθέτηση των νευραλγικών υπηρεσιών. Να γίνουν χωρίσματα, να δημιουργηθούν σταθμοί εργασίας, για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις νέες απαιτήσεις του “Καλλικράτη“. Το δεύτερο είναι οι πιεστικές ημερομηνίες που υπάρχουν -μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου-για την ολοκλήρωση της διαδικασίας απογραφής, τη συγχώνευση των νομικών προσώπων και τη δημιουργία διαφόρων επιτροπών. Είναι δύσκολο, αλλά θεωρώ ότι θα τα καταφέρουμε. Ακόμα, δεν είναι σαφές σε πολλές περιπτώσεις ποιες είναι οι αρμοδιότητες των νέων επιπέδων διοίκησης».
Υπάρχει θολό τοπίο για τις αρμοδιότητες;
«Ενα παράδειγμα: Το Πολεοδομικό Γραφείο Πύλου που λειτουργεί, καλύπτει ό,τι κάλυπτε μέχρι 31-12-2010. Η Δημοτική Ενότητα Κορώνης εξακολουθεί να υπάγεται στην Πολεοδομία Καλαμάτας και η Δ.Ε. Νέστορος στο γραφείο της Κυπαρισσίας. Εχουμε επικοινωνήσει με το υπουργείο και μας έχουν πει ότι μέσα στο επόμενο δίμηνο -τρίμηνο θα βγει μια εγκύκλιος που θα λύνει το πρόβλημα».
 Από κτηριακής πλευράς φτάνει το Δημαρχείο στην Πύλο;
«Εχουμε εκπονήσει μελέτη για τη διαρρύθμιση του δημαρχιακού καταστήματος. Με τη διαρρύθμιση αυτή δημιουργούνται 27 καινούργιοι σταθμοί εργασίας. Οπότε, μας καλύπτει».
Από πλευράς προσωπικού, ειδικοτήτων, τι γίνεται; Υπάρχουν ελλείψεις;
«Υπάρχουν ελλείψεις σε συγκεκριμένες ειδικότητες. Ενδεικτικά αναφέρω τον μηχανολόγο μηχανικό. Υπάρχουν και άλλες. Προσπαθούμε και παλεύουμε να καλυφθεί όποιο κενό υπάρχει».
Το Πολεοδομικό Γραφείο θα μπορέσει να ανταποκριθεί  στις απαιτήσεις που έχει ο κόσμος;
«Ηδη λειτουργεί κανονικά. Πιστεύω ότι θα ανταποκριθεί κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Οσον αφορά την εξυπηρέτηση των πρώην δήμων, τι γίνεται;
«Ολα τα τέως δημαρχιακά καταστήματα λειτουργούν κατά τρόπο ικανοποιητικό. Με προσωπικό που υπάρχει σε καθημερινή βάση εκδίδονται όλα τα πιστοποιητικά και οι βεβαιώσεις που ζητούνται από τους πολίτες. Γιατί είναι έτσι διακλαδωμένο το σύστημα, που η περιφέρεια βλέπει τον κεντρικό σέρβερ και μπορεί να εκδίδει και η περιφέρεια τα ανάλογα έγγραφα που ζητούνται. Το σύστημα εισπράξεων θα είναι έτοιμο την ερχόμενη εβδομάδα, για να εισπράττονται όλα τα τέλη και στα περιφερειακά δημαρχεία, στη Χώρα, στο Βλαχόπουλο, στην Κορώνη, στη Μεθώνη και στο Χανδρινού. Από πλευράς διοικητικής υποδομής και με την ύπαρξη των ΚΕΠ μπορούμε να πούμε ότι εξυπηρετούνται ικανοποιητικά. Υπάρχουν αποκεντρωμένες υπηρεσίες εργατοτεχνικού προσωπικού καθαριότητας, ηλεκτροφωτισμού, ύδρευσης».
Από πλευράς έργων τι γίνεται; Εχει δρομολογηθεί η κατασκευή του νέου Γυμνασίου - Λυκείου Κορώνης;
«Η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη. Το έργο αυτό θα πάει καλά, θα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ μέχρι το τέλος του χρόνου. Θα δημοπρατηθεί από τον ΟΣΚ και θα υλοποιηθεί».
 Υπάρχουν, όμως, ανοιχτά μέτωπα και με άλλα έργα.
«Γίνονται αλλεπάλληλες συσκέψεις, όπως για παράδειγμα για τα έργα αποχέτευσης στην Κορώνη και τη Χώρα. Στο τέως Δήμο Νέστορος δεν έχει τελειώσει ο βιολογικός και στα δίκτυα έχει κηρυχθεί έκπτωτη η εταιρεία και πρέπει να αντικατασταθεί με την επόμενη. Ολα αυτά καταγράφονται, ιεραρχούνται, και πάμε να δώσουμε λύση σ‘ ένα ένα έργο ανά Δημοτική Ενότητα. Γίνεται φάκελος για καθένα έργο με το τι απαιτείται να γίνει. Το μεγάλο πρόβλημα που έχουμε εμείς ως περιφερειακός δήμος, όπως και όλοι οι περιφερειακοί δήμοι στη Μεσσηνία και την Ελλάδα, είναι ότι δεν έχουμε διαχειριστική επάρκεια. Δεν μπορούμε να είμαστε τελικός δικαιούχος σε έργο του ΕΣΠΑ. Πρέπει να υπογράψουμε προγραμματική σύμβαση είτε με άλλο δήμο είτε με την Περιφέρεια. Γι’ αυτό άμεσα πρέπει να ολοκληρώσουμε τον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας, να καταθέσουμε φάκελο στις αρμόδιες υπηρεσίες για να μπορέσουμε να πάρουμε διαχειριστική επάρκεια».
 Οφειλές από τους τέως δήμους υπάρχουν;
«Οφειλές υπάρχουν, αλλά η απογραφή δεν έχει ολοκληρωθεί. Για παράδειγμα, γράφεις ένα ποσό για οφειλή, αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Είναι τι δάνεια υπάρχουν από την αντίστοιχη Δημοτική Ενότητα, τι έργα έχουν προχωρήσει και δεν έχουν τιμολογηθεί, τι οφειλές υπάρχουν που δεν έχουν καταγραφεί και
ίσως προκύψουν με δικαστικές αποφάσεις. Οταν ολοκληρωθούν όλα αυτά και υπάρχει σαφέστατη εικόνα, που δε θα μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν, θα υπάρξουν και ανακοινώσεις».
Είστε αισιόδοξος; Θα πετύχει ο “Καλλικράτης”;
«Είμαι από τη φύση μου αισιόδοξος. Εχω ζήσει και τον “Καποδίστρια“. Το 1999 ο “Καποδίστριας“ ήταν ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα, το οποίο στην πορεία πέτυχε. Τότε ήταν και διαφορετική Ελλάδα, με τελείως διαφορετικά οικονομικά δεδομένα από σήμερα. Αν γίνει όμως η προσπάθεια που πρέπει να γίνει, αν οι υπηρεσίες δομηθούν όπως πρέπει και τα οικονομικά στοιχεία γίνουν ορθολογικά με βάση τα οικονομικά δεδομένα της χώρας, πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να λειτουργήσουμε». 
Ποια είναι η μεγαλύτερη διαφορά του “Καλλικράτη” σε σχέση με τον “Καποδίστρια”;
«Εχει μεγαλώσει πολύ η έκταση και πρέπει να περάσουμε σ’ ένα άλλο επίπεδο διοίκησης, που να βασίζεται καθαρά σε τεχνοκρατικά στοιχεία και λιγότερα σε προσωπικά. Εγώ για τον τέως Δήμο Μεθώνης ξέρω και την τελευταία λεπτομέρεια. Δε νομίζω ότι το ίδιο μπορώ να κάνω για το νέο Δήμο Πύλου - Νέστορος. Πρέπει να δομηθούν έτσι οι υπηρεσίες, που να σου δίνουν την πληροφορία, και ο δήμαρχος με το επιτελείο του να δίνει κάθε φορά τη λύση. Το επίπεδο διοίκησης πρέπει να είναι ταυτόχρονα οργανωμένο κεντρικά και αποκεντρωμένο. Θέλει ένα σωστό οργανόγραμμα. Για παράδειγμα, αν υπάρχει μια βλάβη στο Βασιλίτσι, σε πολύ μικρό χρόνο να έχουν κινητοποιηθεί αυτοί που πρέπει για να δώσουν λύση».


Συνέντευξη στο Γιάννη Σινάπη "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 13/02/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου