Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΥΛΟΥ - ΝΕΣΤΟΡΟΣ Ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος στο Cilentο: Συνάντηση των Εμβληματικών Κοινοτήτων


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος στο Cilentο: Συνάντηση των Εμβληματικών Κοινοτήτων

Με επικεφαλής το Δήμαρχο Δημήτριο Π. Καφαντάρη, αντιπροσωπεία του Δήμου Πύλου-Νέστορος θα επισκεφθεί το Cilento της Ιταλίας από τις 24 έως τις 26 Φεβρουαρίου, στα πλαίσια της τρίτης συνάντησης του δικτύου των εμβληματικών κοινοτήτων για τη μεσογειακή διατροφή. Στην αντιπροσωπεία θα συμμετέχει η Καθηγήτρια Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφολογίας και Διευθύντρια του συνεργαζόμενου Κέντρου Διατροφής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Ελλάδα Αντωνία Τριχοπούλου και ο Καθηγητής Μεσαιωνικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Modena και Βυζαντινής Ιστορίας στο College Year in Athens Andrea Nanetti καθώς επίσης και ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας της εμβληματικής Πόλης της Κορώνης Ιωάννης Παπασαραντόπουλος και η Αναστασία Γιαλλελή στέλεχος του Δήμου Πύλου-Νέστορος-Γεωπόνος. Την αντιπροσωπεία θα πλαισιώνουν εκπρόσωποι από τα Υπουργεία Πολιτισμού & Τουρισμού και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.
Στην παρέμβασή του στην συνάντηση του Cilento ο κύριος Καφαντάρης θα προτείνει τη δημιουργία Συντονιστικού Οργάνου των τεσσάρων εμβληματικών κοινοτήτων, το οποίο θα χαράζει στρατηγική, ακολουθώντας πιστά την απόφαση της Unesco, εναρμονισμένη με τις εθνικές στρατηγικές, αλλά στο εν λόγω όργανο κυρίαρχο ρόλο θα έχει η Αυτοδιοίκηση. Επιπλέον, τη δημιουργία μιας κοινής γραμματείας, υπεύθυνης για την υλοποίηση της στρατηγικής του Συντονιστικού Οργάνου, η οποία σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς θα επεξεργάζεται τις προτεινόμενες προτάσεις. Τέλος, τη δημιουργία κοινής βάσης δεδομένων στις τέσσερεις γλώσσες για την ανταλλαγή απόψεων των εμπλεκόμενων φορέων, με σκοπό τη διεύρυνσή της σε όλη τη λεκάνη της Μεσογείου, όπως είχε συζητηθεί στη Συνάντηση της Soria. Ο κύριος Καφαντάρης θα προτείνει επίσης να πραγματοποιηθεί στις 10-11 Ιουνίου στην Κορώνη Συνάντηση των εμβληματικών κοινοτήτων με τη συνεργασία των Υπουργείων Πολιτισμού & Τουρισμού και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εμπλεκόμενων τοπικών φορέων και τη συμμετοχή πανεπιστημιακών καθηγητών που έχουν σχέση με τη διαχείριση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, λαογράφων όπως του γνωστού Μουσικολόγου-Λαογράφου Παναγιώτη Μυλωνά, κ.α.
Μετά από την επιστροφή της αποστολής από το Cilento απόφαση του Δημάρχου είναι να διοργανωθεί ημερίδα στην Κορώνη σε συνεργασία με τα Υπουργεία Πολιτισμού & Τουρισμού και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και με τη συμμετοχή των εμπλεκόμενων φορέων, για την ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τη Μεσογειακή Διατροφή, προκειμένου να γνωστοποιηθούν η αξία και οι προοπτικές της ως αγαθό άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, που η προστασία και ανάδειξή του αποτελεί εθνική υπόθεση.




ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΔΗΜΟΥ ΠΥΛΟΥ- ΝΕΣΤΟΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου