Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

“Στον αέρα” ο δρόμος Γαργαλιάνοι - Ρωμανού ΟΦΕΙΛΗ 1,5 ΕΚ. ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ


“Στον αέρα“ βρίσκεται η κατασκευή του νέου δρόμου Γαργαλιάνοι - Ρωμανού, μήκους 12 χιλιομέτρων, που ξεκίνησε με χρηματοδότηση από το ΠΕΠ του Γ’ ΚΠΣ. Το έργο, με σύμβαση 13 εκ. ευρώ, έχει σταματήσει καθώς δεν υπάρχουν χρήματα για να πληρωθεί η συμπληρωματική σύμβαση ύψους 1,5 εκ. ευρώ. Τις εργασίες της σύμβασης αυτής τις έχει υλοποιήσει ο εργολάβος, και αν δεν τις πληρωθεί δεν έχει τη δυνατότητα να συνεχίσει το έργο.  Αυτό το 1,5 εκ. ευρώ πρέπει να πληρωθεί μόνο από εθνικούς πόρους, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Δεν μπορεί να πληρωθεί από τα κοινοτικά χρήματα (το έργο πέρασε ως “γέφυρα“ στο ΕΣΠΑ), καθώς πρόκειται για συμπληρωματική σύμβαση, για έργα που δεν προβλέπονταν στην εγκεκριμένη μελέτη του έργου. Ομως, στο ΠΔΕ δεν υπάρχουν χρήματα. Να σημειωθεί δε ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο απέρριπτε για μήνες την έγκριση της συμπληρωματικής σύμβασης, αφού οι εργασίες της έγιναν χωρίς την προηγούμενη έγκρισή του. Το πολύπαθο έργο του δρόμου Γαργαλιάνοι - Ρωμανού ξεκίνησε το Φεβρουάριο του 2007 (τότε υπογράφηκε η σύμβαση με τον ανάδοχο) και θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί το Σεπτέμβριο του 2008. Ολα όμως πήγαν πίσω, αφού οι επιτάξεις των ιδιοκτησιών για να γίνει το έργο ξεκίνησαν το Σεπτέμβριο του 2007 - δηλαδή 7 μήνες μετά την έναρξή του!
Στοιχεία για την τραγική πορεία του συγκεκριμένου έργου έδωσε στην προχθεσινή συνέντευξη Τύπου ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης.  Σύμφωνα με πληροφορίες μας, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου υπάρχουν εργολάβοι στους οποίους οφείλονται συνολικά 17 εκ. ευρώ για έργα συμπληρωματικών συμβάσεων, που δεν μπορούν να  πληρωθούν  λόγω αδυναμίας του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
Στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας το ποσό της οφειλής είναι 700.000 ευρώ, καθώς οι συμπληρωματικές συμβάσεις πληρώθηκαν από τους ΚΑΠ, σε βάρος άλλων έργων.                           
Γ.Σ "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 16/03/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου