Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

Μεσσηνία Επί τάπητος τα προβλήματα Τσακώνας, Ολυμπίας και ΠΟΠ «Καλαμάτα»


Μαραθώνια διάρκεια είχε, καθώς διήρκεσε περισσότερες από 8 ώρες, η ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες με τη συμμετοχή βουλευτών και στελεχών του ΠΑΣΟΚ της Περιφέρειας Πελοποννήσου, στο πλαίσιο συναντήσεων – ανά περιφέρεια – βουλευτών και στελεχών του ΠΑΣΟΚ με τους υπουργούς Υποδομών, Αγροτικής Ανάπτυξης, Υγείας, Περιφερειακής Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και Πολιτισμού. Τη Μεσσηνία εκπροσώπησε η Νάντια Γιαννακοπούλου, ενώ παραβρέθηκαν επίσης οι βουλευτές Αρκαδίας Οδυσ. Κωνσταντινόπουλος, Κορινθίας Κατερίνα Φαρμάκη και Άγγ. Μανωλάκης, και Λακωνίας Λεων. Γρηγοράκος.
Στο υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων τους βουλευτές ενημέρωσαν ο υπουργός Δημ. Ρέππας και οι υφυπουργοί Σπ. Βούγιας και Ι. Μαγκριώτης.
Τέθηκαν όλα τα ζητήματα των δημοσίων έργων της Περιφέρειας και της Μεσσηνίας ιδιαίτερα, συμπεριλαμβανομένων των καθυστερήσεων στην ολοκλήρωση τμημάτων του εθνικού οδικού δικτύου, την πορεία του περιμετρικού της Καλαμάτας και των τμημάτων Παραδείσια – Τσακώνα και Ριζόμυλος - Κορώνη.

Αναζητούνται 40 εκ. ευρώ για απαλλοτριώσεις στον περιμετρικό
Μεταξύ άλλων, ο υπουργός ανέφερε ότι το απαιτούμενο ποσό για τις απαλλοτριώσεις του περιφερειακού της Καλαμάτας ανέρχεται σε 30 εκατ. ευρώ περίπου, σύμφωνα με την προσωρινή τιμή μονάδος. Ενδέχεται να αυξηθεί στο εφετείο, ενώ αναζητείται χρηματοδότηση για την αποπληρωμή των απαλλοτριώσεων.

Αύγουστο η παράκαμψη στο Παραδείσια – Τσακώνα
Ο κ. Ρέππας ενημέρωσε επίσης ότι το Παραδείσια – Τσακώνα αναμένεται να παραδοθεί με παράκαμψη γύρω στον Αύγουστο και μέσα στο φθινόπωρο το σύνολο του έργου.
Στον «αέρα» η Ολυμπία Οδός
Στην ερώτηση της κας Γιαννακοπούλου για την πορεία των έργων της Ολυμπίας Οδού, υπενθύμισε το περίπλοκο του ζητήματος λόγω της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με τον Καϊάφα, ενώ η υπόθεση με τις απαλλοτριώσεις εκκρεμεί.

«Ανώριμο το Ριζόμυλος-Κορώνη»
Όσον αφορά στο Ριζόμυλος – Κορώνη, ο κ. Ρέππας επισήμανε ότι η μελέτη δεν είναι ώριμη, σε αντίθεση με όσα ισχυρίζονται οι τοπικοί φορείς.
«ΠΟΠ «Καλαμάτα» σε όλο το νομό»
Στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η ενημέρωση έγινε από τον υφυπουργό Ι. Κουτσούκο, παρόντος του υφυπουργού Οικονομίας Δημήτρη Κουσελά. Κατά την εκτεταμένη συζήτηση για τα προβλήματα του αγροτικού τομέα και ειδικά για το ελαιόλαδο, τόσο ο κ.Κουσελάς, όσο και η κ. Γιαννακοπούλου τόνισαν την ανάγκη επαγρύπνησης των ελεγκτικών μηχανισμών και τη διενέργεια αυστηρών ελέγχων στην αγορά, προκειμένου να σπάσουν τα καρτέλ και να περιοριστούν οι ελληνοποιήσεις προϊόντων. Επίσης, ζήτησαν την αρωγή του υπουργείου με κάθε τρόπο στην προσπάθεια της επέκτασης του ΠΟΠ «Καλαμάτα» σε όλο το νομό, ενώ ο κ. Κουσελάς ζήτησε την άμεση διενέργεια σύσκεψης για χάραξη εθνικής στρατηγικής στο ελαιόλαδο, όπως επίσης την ενίσχυση κονδυλίων για προγράμματα βελτίωσης αγροτικών μονάδων. Ο υφυπουργός Οικονομίας ζήτησε και κονδύλια για δημιουργία δυο ακόμη φραγμάτων, πλην του Φιλιατρινού.
Ο κ. Κουτσούκος, από την πλευρά του τόνισε, ότι για πρώτη φορά φέτος δε θα επιβαρυνθεί ο Έλληνας αγρότης με τέλος ενεργοποίησης δικαιωμάτων με την υποβολή της ενιαίας αίτησης ΟΣΔΕ, που θα αποσταλεί εξατομικευμένα, απευθείας στους παραγωγούς.

Γρίφος με το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας
Στο υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ενημερώθηκαν οι βουλευτές από τον υφυπουργό Μιχ. Τιμοσίδη. Η κα Γιαννακοπούλου, ζήτησε τη συνέχιση της απρόσκοπτης λειτουργίας του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας και την άμεση κάλυψη θέσεων προσωπικού και στα δύο νοσοκομεία. Ο υφυπουργός ενημέρωσε ότι είναι στους σχεδιασμούς του Υπουργείου ο νέος υγειονομικός χάρτης της χώρας, ενώ ανακοίνωσε ότι εντός 10 ημερών θα προκηρυχθούν θέσεις επικουρικού προσωπικού για τις μονάδες υγείας της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Περιφερειακής Ανάπτυξης «Fast track» για επιχειρήσεις
Στο υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας οι βουλευτές ενημερώθηκαν από τον υπουργό Μιχ. Χρυσοχοΐδη και τους υφυπουργούς Παν. Ρήγα και Σωκ. Ξυνίδη. Η κα Γιαννακοπούλου τόνισε την ανάγκη δημιουργίας «ενός πλαισίου ταχέων επενδύσεων «fast track» για το σύνολο των επιχειρήσεων, τόσο για τις μεγάλες, όσο και για τις μικρότερες επενδυτικές δραστηριότητες και την αναγέννηση της μικρομεσαίας επιχείρησης». Ο υπουργός, ανάμεσα σε άλλα, ανακοίνωσε την άμεση αποπληρωμή των οφειλών από προηγούμενους αναπτυξιακούς νόμους. Διακήρυξε την έναρξη σειράς προγραμμάτων – «πακέτων» για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας των νέων στην περιφέρεια, με σκοπό την παραμονή των νέων στον τόπο τους, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της Μεσσήνιας βουλευτίνας.

Άμεσα σύσκεψη για ΓΠΣ Καλαμάτας
Στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής η ενημέρωση έγινε από την υπουργό Τίνα Μπιρμπίλη και τους υφυπουργούς Νικ. Σηφουνάκη και Θάνο Μωραΐτη. Η βουλευτής έθεσε το ζήτημα του νέου Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Καλαμάτας και έγινε γνωστό ότι θα πραγματοποιηθεί άμεσα σύσκεψη με την παρουσία υπηρεσιακών παραγόντων.
Η κα Γιαννακοπούλου αναφέρθηκε και στο ζήτημα της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών από αγρότες και, όπως απάντησε η υπουργός, οι αιτήσεις ξεπέρασαν κατά πολύ τα όρια του δικτύου της ΔΕΗ. Η κα Μπιρμπίλη διαβεβαίωσε ότι το υπουργείο θα αναλάβει συνολικές πρωτοβουλίες με τις οποίες θα ξεπεραστεί το ζήτημα στη Μεσσηνία.
Για τα σχέδια διαχείρισης υδάτων, η υπουργός ενημέρωσε ότι προχωρούν, καθώς μέσα στο 2011 θα ολοκληρωθούν τα προσχέδια και μέσα στο 2012 τα ολοκληρωμένα σχέδια.
Όσον αφορά στους βιολογικούς καθαρισμούς, η κα Μπιρμπίλη τόνισε ότι είναι στις προτεραιότητές της και βρίσκεται σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Κατά τη συζήτηση, τέθηκε και το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Η κατάσταση χαρακτηρίστηκε τελματώδης και η συνεργασία υπουργείου και Περιφέρειας επιβεβλημένη για την επίλυσή του.

Στο ΕΣΠΑ το Μέγαρο, έρχεται ο ΓερουλάνοςΣτο υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, την ενημέρωση ανέλαβε ο υφυπουργός Γ. Νικητιάδης. Η κα. Γιαννακοπούλου ζήτησε την ενίσχυση της χρηματοδότησης για τις ανασκαφές στην αρχαία Μεσσήνη και την αποκατάσταση – συντήρηση των κάστρων Πύλου, Μεθώνης, Κορώνης και Ανδρούσας. Η συζήτηση επικεντρώθηκε, ακολούθως, στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, όπου ο κ. Νικητιάδης ανέφερε ότι έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και εξετάζεται η πολύπλευρη αξιοποίησή του. Με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα, η κ. Γιαννακοπούλου αναφέρθηκε στην ανάγκη επιβολής κανόνων διαφάνειας τόσο στις διαφημίσεις του ΟΠΑΠ όσο και στις κοινωνικές επιχορηγήσεις του, ενώ, στην πορεία της συνεργασίας, αναφέρθηκε σε ζητήματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, σημειώνοντας, ανάμεσα σε άλλα ότι «είναι παράλογο από τη μία να ζητάμε ανάπτυξη και από την άλλη οι επενδύσεις στην Ελλάδα να σκοντάφτουν στην Αρχαιολογική Υπηρεσία και το περιβάλλον». Κλείνοντας τη συνάντηση, ο κ. Νικητιάδης τόνισε ότι για συγκεκριμένα ζητήματα θα ενημερώσει τους βουλευτές ο υπουργός Παύλος Γερουλάνος, ο οποίος θα επισκεφθεί άμεσα την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

"ΘΑΡΡΟΣ" 25/03/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου