Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Opening Costa Navarino Γίνε μέρος της ιστορίας του


Η Costa Navarino αποτελεί τον πρώτο ολοκληρωμένο, περιβαλλοντικά υπεύθυνο τουριστικό προορισμό υψηλών προδιαγραφών στην Ελλάδα. Αναπτύσσεται στη Μεσσηνία, σε ένα από τα πιο μαγευτικά παραθαλάσσια τοπία της Μεσογείου. Στο κέντρο της φιλοσοφίας της Costa Navarino είναι ο σεβασμός για το περιβάλλον, τις παραδόσεις και την τοπική κοινωνία. Δημιουργούνται υποδομές που θα διαφυλάσσουν και θα προβάλλουν το φυσικό πλούτο και την αυθεντική φυσιογνωμία της περιοχής, με όραμα να καθιερωθεί η Μεσσηνία ως τουριστική περιοχή υψηλής ποιότητας και παγκοσμίου φήμης. 


Η πρώτη φάση της Costa Navarino αναπτύσσεται σε δύο παραθαλάσσιες εκτάσεις, το Navarino Dunes και το Navarino Bay. Tο Navarino Dunes περιλαμβάνει δύο ξενοδοχειακές μονάδες 5 αστέρων, τo «The Romanos, a Luxury Collection Resort, Costa Navarino» και το «The Westin Resort, Costa Navarino». Τα δύο ξενοδοχεία διαχειρίζεται η Starwood Hotels & Resorts.
Τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, που είναι εμπνευσμένος από τα τοπικά αρχιτεκτονικά στοιχεία και τα παλιά αρχοντικά της Μεσσηνίας, έχει αναλάβει το Γραφείο Μελετών Αλέξανδρου Ν. Τομπάζη, το οποίο φημίζεται για την έμφαση που δίνει στην εφαρμογή των αρχών της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής και της χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας.
Τη μελέτη της εσωτερικής αρχιτεκτονικής και design του συγκροτήματος έχει εκπονήσει η εξειδικευμένη εταιρεία MKV DESIGN, της αρχιτέκτονος Μαρίας Βαφειάδη, με έδρα το Λονδίνο, η οποία είναι γνωστή στο διεθνή τουριστικό χώρο για τον επιτυχημένο συνδυασμό πρωτοποριακών ιδεών με στοιχεία που αντλούνται από το περιβάλλον και την ιστορία του χώρου.
The Romanos, a Luxury Collection Resort, Costa Navarino
Ανάμεσα σε κατάφυτους ελαιώνες και με θέα τα νερά του Ιονίου, 320 δωμάτια και σουίτες, καθώς και η επιβλητική Royal Villa Koroni, δημιουργούν ένα διακριτικό και φιλόξενο περιβάλλον αυθεντικής πολυτέλειας. Όλα τα deluxe δωμάτια έχουν ανεμπόδιστη θέα στη θάλασσα και το γκολφ και διαθέτουν μεγάλες βεράντες. Τα infinity rooms έχουν ιδιωτικές πισίνες υπερχείλισης. Οι Villas (82 m² έως 192 m²) περιλαμβάνουν συνδεόμενα δωμάτια, θέα στην πισίνα ή τη θάλασσα, τόσο από το μπάνιο όσο και από το υπνοδωμάτιο, και διαθέτουν υπηρεσία μπάτλερ, μπανιέρα υπερχείλισης και έναν εξωτερικό χώρο διαμορφωμένο με ξύλινο δάπεδο και τζάκι. Οι Villas επιπλέον προσφέρουν τζακούζι και ιδιωτικούς υπαίθριους χώρους με barbeque. Η Royal Villa Koroni των 660 μ² προσφέρει επιπλέον υπηρεσία μπάτλερ, σουίτα θαλασσοθεραπείας με σάουνα, ιδιωτικό γυμναστήριο και ειδικά διαμορφωμένο media room.
Η Royal Villa Koroni βραβεύτηκε στην απονομή των European Hotel Design Awards 2010 στην κατηγορία «Best Suite, Interior Design of the Year».
Οι γαστρονομικές επιλογές περιλαμβάνουν εστιατόριο που σερβίρει παραδοσιακή και ethnic κουζίνα με βάση τα τοπικά βιολογικά προϊόντα, ελληνική ταβέρνα και μια πλούσια κάβα κρασιών. Ειδικά διαμορφωμένοι υπαίθριοι χώροι barbeque δίνουν τη δυνατότητα για προσωπικές γευστικές δημιουργίες. Άνετοι καθιστικοί χώροι, chill-out μπαρ, library μπαρ, ιδιωτικά αίθρια και πολυάριθμα pool-bars, προσφέρουν μοναδικές ευκαιρίες χαλάρωσης απέναντι στο Ιόνιο.
The Westin Resort, Costa Navarino
Με θέα τους αμμόλοφους και τα νερά του πελάγους, 444 deluxe δωμάτια, οικογενειακά δωμάτια και σουίτες (40 m² έως 80 m²), καθώς και η Royal Villa Methoni, δημιουργούν την ατμόσφαιρα της αυθεντικής μεσσηνιακής φιλοξενίας. Τα περισσότερα deluxe δωμάτια έχουν ανεμπόδιστη θέα στη θάλασσα και διαθέτουν μεγάλες πλακόστρωτες βεράντες, ενώ σχεδόν όλες οι ισόγειες κατοικίες έχουν ιδιωτικές πισίνες υπερχείλισης. Τα οικογενειακά δωμάτια διαθέτουν walk-in ντουλάπες και ευέλικτα διαχωριστικά για μεγαλύτερη άνεση, ενώ οι ευρύχωρες σουίτες διαθέτουν επιπλέον free standing μπανιέρες και μεγάλους υπαίθριους χώρους. Η επιβλητική Royal Villa Methoni των 625 μ² προσφέρει υπηρεσία butler, σάουνα, media room, ιδιωτικό γυμναστήριο και εξωτερικό χώρο barbeque.
Δύο εστιατόρια, που σερβίρουν διεθνή και ελληνική κουζίνα, bar & grill δίπλα στην πισίνα και ένα κλασικό αμερικανικό εστιατόριο προσφέρουν στους καλεσμένους τη δυνατότητα να διαλέξουν από μια μεγάλη ποικιλία γαστρονομικών απολαύσεων. Στιγμές χαλάρωσης υπόσχονται οι πισίνες με επικλινείς επιφάνειες πρόσβασης που θυμίζουν παραλία, οι μεγάλες κεντρικές πισίνες με pool-bars, τα lounge και chill-out μπαρ, η βιβλιοθήκη, το ρουστίκ χειμερινό σαλόνι, καθώς και πλήθος υπαίθριων καθιστικών χώρων με θέα στις πισίνες και τη θάλασσα.
Στο Navarino Dunes λειτουργεί, επίσης, το πρώτο signature γήπεδο γκολφ 18 οπών στην Ελλάδα, το The Dunes Course, σχεδιασμένο από τον Bernhard Langer, πρώην πρωταθλητή US Masters και αρχηγό της ευρωπαϊκής ομάδας στο Ryder Cup, σε συνεργασία με την European Golf Design. Το 2011 θα λειτουργήσει, επίσης, το παραθαλάσσιο γήπεδο γκολφ 18 οπών του Navarino Bay, το The Bay Course, το οποίο έχει σχεδιάσει ο Robert Trent Jones Jr. Τη διαχείριση και των δύο έχει αναλάβει η Troon Golf, μία από τις κορυφαίες εταιρείες διαχείρισης πολυτελών γηπέδων γκολφ.
Στο Navarino Dunes βρίσκεται το Anazoe Spa, έκτασης 4.000 τ.μ., το οποίο προσφέρει μία πλήρη σειρά εξειδικευμένων θεραπειών, αξιοποιώντας τα εξαιρετικά φυσικά συστατικά της περιοχής. Ένα από τα μοναδικά χαρακτηριστικά του spa είναι η αναβίωση των αρχαίων τοπικών πρακτικών. Πρόκειται για θεραπείες (oleotherapy) που στηρίχθηκαν σε περιγραφές που βρέθηκαν χαραγμένες σε πινακίδες με τη Γραμμική Β΄ γραφή στο ανάκτορο του Νέστορος και χρονολογούνται από την εποχή του Ομήρου. Το Anazoe Spa περιλαμβάνει, επίσης, floating pools, ice-grotto rooms, mist showers και σάουνες με βότανα, θαλασσοθεραπεία, καθώς και ένα ευρύ φάσμα θεραπειών, προγράμματα κινησιοθεραπείας και θερμικών αγωγών.
Το Navarino Dunes φιλοξενεί, επίσης, το αυτόνομο συνεδριακό κέντρο House of Events, χωρητικότητας 2.000 συνέδρων, εσωτερικές και εξωτερικές αθλητικές εγκαταστάσεις, κέντρο ψυχαγωγίας, την κεντρική πλατεία Agora με καταστήματα και εστιατόρια, καθώς και ένα ευρύ φάσμα αθλητικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων για όλες τις ηλικίες.
Το εναλλασσόμενο φυσικό περιβάλλον και το ήπιο κλίμα της Μεσσηνίας προσφέρουν τη δυνατότητα για πολλές δραστηριότητες καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Προσφέρονται υπαίθριες δραστηριότητες όπως ορειβασία, ποδηλασία, κανό, πολλαπλά σπορ με ρακέτες, καθώς και μία μεγάλη ποικιλία υδάτινων δραστηριοτήτων. Παιδιά και νέοι μπορούν να διασκεδάσουν στις τσουλήθρες του υδάτινου πάρκου και σε άλλες εγκαταστάσεις. Στο σύγχρονο, αθλητικό κέντρο του Navarino Dunes έχουν διαμορφωθεί εγκαταστάσεις μπόουλινγκ, σκουός, badminton και μπάσκετ.
Για τις μικρές ηλικίες, έχει δημιουργηθεί ο παιδικός σταθμός Cocoon και το SandCastle, ένα ειδικά σχεδιασμένο κέντρο που θα προσφέρει δυνατότητες διανυκτέρευσης, καθώς και συναρπαστικές δραστηριότητες αναψυχής και εκπαίδευσης. Τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό έχει κάνει η αρχιτέκτων Πολυάννα Παρασκευά. Τα παιδιά θα διευρύνουν τους ορίζοντές τους μέσα από την εξερεύνηση και τη δημιουργία, με διαδραστικά παιχνίδια που βασίζονται στις παραδόσεις και την ιστορία της περιοχής. Το 2013 αναμένεται να λειτουργήσει η δεύτερη περιοχή της Costa Navarino, το Navarino Bay, στο οποίο θα βρίσκεται το πρώτο Banyan Tree Resort στην Ευρώπη και ταυτόχρονα θα αποτελεί το πρώτο υπόσκαφο ευρωπαϊκό all-pool-villa resort.
Την έμπνευση για τη σχεδίαση του Navarino Bay έδωσε η αρχαιότερη μορφή αρχιτεκτονικής της περιοχής, οι θολωτές κατασκευές. Τα κτήρια θα είναι υπόσκαφα, πλήρως ενταγμένα στο φυσικό τοπίο, με αποτέλεσμα το Navarino Bay να αποτελέσει τον πρώτο υπόσκαφο τουριστικό προορισμό στην Ευρώπη. Η βασική σχεδιαστική ιδέα θα χρησιμοποιεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό φυσικά υλικά, προστατεύοντας το περιβάλλον και τους πολύτιμους φυσικούς πόρους.
Τουριστική ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον
Στην Costa Navarino, αναγνωρίζοντας τη σημαντική συμβολή του φυσικού περιβάλλοντος στη διαμόρφωση τουριστικού προϊόντος υψηλής ποιότητας, η τουριστική ανάπτυξη βασίζεται σε αυστηρούς κανόνες περιβαλλοντικής προστασίας και διαχείρισης. Με στόχο τη δημιουργία ενός αειφόρου, πρότυπου τουριστικού προορισμού που θα διαφυλάσσει και θα προβάλλει το φυσικό πλούτο και την αυθεντική φυσιογνωμία της Μεσσηνίας, η TEMES έχει θέσει την προστασία του περιβάλλοντος ως προτεραιότητα σε όλα τα στάδια της ανάπτυξης της Costa Navarino, από το σχεδιασμό και την κατασκευή μέχρι τη λειτουργία των μονάδων.
Η TEMES σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και άλλους οργανισμούς και φορείς, υλοποιεί εκτεταμένα προγράμματα για την προστασία των σημαντικών βιοτόπων της περιοχής, την ενίσχυση της βιοποικιλότητας και τη διατήρηση και ανάδειξη του μεσσηνιακού τοπίου, καθώς και μια σειρά δράσεων για την παρακολούθηση και προστασία της θαλάσσιας χελώνας Caretta Caretta, του αφρικανικού χαμαιλέοντα και των σπάνιων πτηνών του υδροβιότοπου της Γιάλοβας.

Επίσης, έχει ξεκινήσει η λειτουργία του περιβαλλοντικού παρατηρητηρίου για την κλιματική αλλαγή στη Μεσόγειο, του Navarino Environmental Observatory (Ν.Ε.Ο) εντός της Costa Navarino. Πρόκειται για πρότυπο συνεργασίας μεταξύ της Ακαδημίας Αθηνών, του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης και της TEMES. Παράλληλα θα δημιουργηθεί και ένας  διαδραστικός περιβαλλοντικός εκθεσιακός χώρος, το Navarino Natura Hall, με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού και ιδιαίτερα των νέων σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος. Ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα που συνδυάζουν το παιχνίδι με τη γνώση, σχεδιάζονται για τα παιδιά. Στο Navarino Natura Hall, θα μπορούν να μάθουν τα πάντα γύρω από το περιβάλλον, τη μεσσηνιακή γη και τους κατοίκους της με έναν απλό και ταυτόχρονα διασκεδαστικό τρόπο.

Η συμμετοχή και η ευημερία της τοπικής κοινωνίας αποτελούν θεμελιώδη στόχο της ανάπτυξης της Costa Navarino. Η TEMES, δουλεύοντας μαζί με τους τοπικούς φορείς, αναπτύσσει ένα ευρύτατο πρόγραμμα κοινωνικής ευθύνης, προωθώντας εκπαιδευτικές δράσεις, διαφυλάσσοντας την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου, στηρίζοντας τοπικές επιχειρήσεις και προϊόντα, δημιουργώντας νέες ευκαιρίες επιχειρηματικής δραστηριότητας και επενδύοντας σε έργα υποδομών στην ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας. Ήδη η συμβολή της Costa Navarino στην απασχόληση είναι σημαντική, καθώς με την πρώτη φάση λειτουργίας του Navarino Dunes δημιουργούνται άμεσα 800 νέες θέσεις εργασίας, με προοπτική ο αριθμός αυτός να ανέλθει σταδιακά στις 1.200.
Η ΤΕΜΕS Α.Ε. είναι ο φορέας ανάπτυξης της Costa Navarino, που συμβάλλει στην καθιέρωση της Μεσσηνίας ως τουριστικής περιοχής υψηλής ποιότητας και παγκοσμίου φήμης. Στην καρδιά της φιλοσοφίας της εταιρείας είναι ο σεβασμός για το περιβάλλον, τις παραδόσεις και την τοπική κοινωνία.
Aφιέρωμα από το περιοδικό "ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ"
*Σήμερα το Costa Navarino ανοίγει τις πύλες του για τη νέα τουριστική περίοδο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου