Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Ο δρόμος του εισαγγελέα για 18 χωματερές-φωτιά


"Ωρολογιακές βόμβες" αποτελούν οι 18 επισήμως καταγεγραμμένες χωματερές της Μεσσηνίας, καθώς η επιτροπή εκπροσώπων της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας και του Δασαρχείου διαπίστωσε και φέτος σωρεία παραλείψεων εκ μέρους των δήμων. Ο έλεγχος της αρμόδιας επιτροπής ολοκληρώθηκε αυτές τις μέρες, και το σχετικό πόρισμα αναμένεται να υποβληθεί στους εισαγγελείς Καλαμάτας και Κυπαρισσίας, λόγω των σοβαρών παραλείψεων που διαπιστώθηκαν από την πλευρά των δήμων.

Οι παραλείψεις αυτές θέτουν πολλές δασικές αλλά και κατοικημένες περιοχές του νομού σε άμεσο κίνδυνο εξαιτίας μιας πιθανής πυρκαγιάς. Οι περισσότερες χωματερές βρίσκονται δίπλα ή μέσα σε δασικές εκτάσεις και δεν πληρούν ούτε καν τα στοιχειώδη μέτρα ασφαλείας, όπως είναι οι αντιπυρικές ζώνες.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα πληροφορηθήκαμε, η επιτροπή έκανε τις εξής διαπιστώσεις: Μόνο σε ορισμένους χώρους απόθεσης γίνεται επικάλυψη των απορριμμάτων με χώμα. Μόνο σε 2 χωματερές υπάρχει άνοιγμα λάκκου βάθους 2 μέτρων για την απόθεση των σκουπιδιών. Στους περισσότερες μάλιστα δεν είναι δυνατόν να γίνει λάκκος, καθώς η απόθεση γίνεται σε επικλινές έδαφος. Επίσης, περίφραξη υπάρχει μόνο σε 5 χωματερές. Αντιπυρική ζώνη πλάτους 50 μέτρων περιμετρικά δεν υπάρχει... σε καμία από τις 18 χωματερές. Και φυσικά, επαναβεβαιώθηκε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των χωματερών της Μεσσηνίας βρίσκεται κοντά ή μέσα σε δασικές εκτάσεις - γεγονός που τις καθιστά επικίνδυνες για αυτανάφλεξη και πρόκληση πυρκαγιάς, καθώς επίσης για μετάδοση της φωτιάς σε παρακείμενη βλάστηση.
Να σημειωθεί επίσης πως σε περισσότερες από τις μισές χωματερές δεν υπάρχει ούτε καν πρόβλεψη για άμεση επέμβαση υδροφόρου οχήματος ή για επέμβαση σκαπτικών μηχανημάτων του δήμου, σε περίπτωση πυρκαγιάς. Ακόμη, η αρμόδια επιτροπή μόνο σε κάποιες χωματερές εντόπισε πυροσβεστικούς κρουνούς ή δεξαμενές νερού, όμως η ύπαρξή τους από μόνη της δεν είναι αρκετή.
Οι 18 αυτές χωματερές της Μεσσηνίας βρίσκονται στις εξής περιοχές: Αραποσυκιά Ανδανίας, Προφήτης Ηλίας Μελιγαλά, Προφήτης Ηλίας Δωρίου (Δήμος Οιχαλίας), Καβάλα Ιθώμης, Λιμενικά Μεσσήνης, Αγριλιά Αίπειας, Κουτσουβέρι Πεταλιδίου, Πίσω Βρύση Αριστομένη, Γκουνόρεμα Ανδρούσας (Δήμος Μεσσήνης), Μαραθόλακκα Καρβελίου (Δήμος Καλαμάτας), Λιβαδάκια Κορώνης, Αγιος Νικόλαος Πύλου, Μανούσου Γιοφύρι Νέστορος (Δήμου Πύλου-Νέστορος), Αγριλιά Μπάκα Γαργαλιάνων, Μαύρη Λίμνα Φιλιατρών, Ανάθεμα Αετού, Αλιμάκι Κυπαρισσίας, Πλακωτή Σιδηροκάστρου (Δήμος Τριφυλίας). 

Κ.Δ. "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 24/05/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου