Τρίτη 3 Μαΐου 2011

Συνεδριακός Τουρισμός Τριπλάσιο το κέρδος της τοπικής αγοράς

Η μέση δαπάνη ανά συνεδριακό επισκέπτη είναι τριπλάσια από αυτή ενός κλασσικού επισκέπτη. Αυτό τόνισε χθες το βράδυ ο πρόεδρος του ΕΟΤ Νικόλαος Κανελλόπουλος, μιλώντας στην ημερίδα που οργάνωσε το Επιμελητήριο Μεσσηνίας με θέμα «Συνδυασμένες δράσεις για τον τουρισμό», με αφορμή την έναρξη λειτουργίας του Γραφείου Συνεδρίων και Θεματικών Μορφών Τουρισμού.

Αν και, όπως τονίσθηκε, η Ελλάδα – και ιδιαίτερα η Μεσσηνία- έχουν μεγάλες δυνατότητες για την ανάπτυξη συνεδριακού και θεματικού τουρισμού, η χώρα μας κατέχει μόλις το 1,7% της συνολικής παγκόσμιας αγοράς.



Κατά την ημερίδα έγινε παρουσίαση της ιστοσελίδας του νέου Γραφείου του Επιμελητηρίου.


Συνεδριακός τουρισμός

O Μεσσήνιος πρόεδρος του ΕΟΤ Νίκος Κανελλόπουλος, αφού ανέφερε ότι η μέση δαπάνη ανά συνεδριακό επισκέπτη είναι τριπλάσια του κλασσικού, πρόσθεσε ότι ο συνεδριακός τουρισμός, προσφέρει προσέλκυση επισκεπτών υψηλού μορφωτικού επιπέδου. Δίνοντας ορισμένα στατιστικά στοιχεία, είπε ότι το 85% των συνεδρίων συγκεντρώνει 1.000 επισκέπτες, ενώ το άλλο 15% ξεπερνά ακόμα και τους 10.000 συνέδρους.
Ο κ. Κανελλόπουλος υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι κατ’ εξοχήν χώρα για συνεδριακό τουρισμό, ενώ η Μεσσηνία εισέρχεται δυναμικά στο χώρο των συνεδρίων μέσω της Costa Navarino. Ο πρόεδρος του ΕΟΤ ανέφερε, επίσης, ότι στην περιοχή μας απαιτείται εκσυγχρονισμός του Πνευματικού Κέντρου, λειτουργία του Μεγάρου Χορού και κυρίως συνεργασία συνεδριακών χώρων.
Επισημαίνοντας ότι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Μεσσηνίας είναι η φύση της, οι κλιματικές συνθήκες, η κουζίνα της κ.ά. ζήτησε με σύγχρονο μάρκετινγκ να εκμεταλλευτούμε τους «νεκρούς» μήνες του χειμώνα.
Τέλος, σημείωσε ότι ο ΕΟΤ δίνει μεγάλη σημασία στο συνεδριακό τουρισμό και ζήτησε να μην παρατηρείται κατακερματισμός των δράσεων και να υπάρχει συνεργασία.
Ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας αναφέρθηκε στον καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλο, τονίζοντας ότι έβαλε τη Μεσσηνία στον τουριστικό χάρτη. Επισήμανε δε ότι στην Καλαμάτα υπάρχουν δυνατότητες ανάπτυξης του συνεδριακού τουρισμού.
Εκπροσωπώντας τον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη, η αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου αναφέρθηκε στη στρατηγική της Περιφέρειας στον τομέα του τουρισμού και υπογράμμισε πως είναι έτοιμος να ανακοινωθεί ο Οργανισμός Προώθησης Προορισμού της Πελοποννήσου. Άφησε αιχμές για την πολιτική που ακολουθούσαν παλιότερα οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, λέγοντας ότι φθάσαμε στο σημείο να προβάλλουμε τώρα την περιοχή και οι ξένοι επισκέπτες να λένε πως η Πελοπόννησος τους ήταν άγνωστη.


«Πράσινο τραίνο»

Την ημερίδα άνοιξε το απόγευμα με τοποθέτησή του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Γιώργος Καραμπάτος, ο οποίος αναφέρθηκε στις συνδυασμένες δράσεις για τον τουρισμό της Μεσσηνίας. Ανακοινώνοντας την ίδρυση του Γραφείου Συνεδρίων, τόνισε ότι στοιχεία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Τουρισμού μαρτυρούν ότι από το συνολικό κόστος ενός συνεδρίου μόνο το 17% πηγαίνει για δαπάνες ξενοδοχείου/συνεδριακού κέντρου, ενώ το υπόλοιπο 83% πηγαίνει στην τοπική αγορά.
Έμφαση έδωσε στην πρόταση αξιοποίησης του σιδηροδρομικού δικτύου της Πελοποννήσου μέσω της ανάπτυξης ολοκληρωμένων τουριστικών υπηρεσιών με σιδηροδρομικές μετακινήσεις του Επιμελητηρίου, το λεγόμενο «πράσινο τρένο» και εξήγησε: «Η ανάπτυξη του “πράσινου τρένου” βασισμένη σε επιχειρησιακό σχέδιο θα έχει σημαντικές ωφέλειες, όπως εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος της Περιφέρειας, αύξηση της ελκυστικότητάς της και τόνωση της τοπικής οικονομίας, με την ανάπτυξη διαφόρων υπηρεσιών και δραστηριοτήτων», προσθέτοντας ότι το Επιμελητήριο θα συντάξει το επιχειρησιακό σχέδιο και θα ζητήσει την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ. Κάλεσε δε τον περιφερειάρχη να συνδράμει αυτή την προσπάθεια.
Ο κ. Καραμπάτος αναφέρθηκε ακόμα στο μεγάλο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, ενώ ανακοίνωσε ότι το Επιμελητήριο σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχιτεκτονικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ετοιμάζει προτάσεις για αισθητική αναβάθμιση της εικόνας των μικρών πόλεων και οικισμών της Μεσσηνίας που κυριαρχούνται ή απειλούνται από το μπετόν.
Την ιστοσελίδα του Γραφείου Συνεδριακού και Θεματικού Τουρισμού Μεσσηνίας παρουσίασε το στέλεχος της εταιρείας DATARC Δημήτρης Καραγιάννης, ο οποίος τόνισε πως «πρόκειται για μια εξελισσόμενη και δυναμική ιστοσελίδα, η οποία μπορεί να ικανοποιεί το ευρύ κοινό».


Θρησκευτικός τουρισμός

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος στην ομιλία του ανέλυσε το αντικείμενο του θρησκευτικού τουρισμού στη Μεσσηνία. Τόνισε πως πρέπει να ξεκινήσει η ανάπτυξή του με όλες τις προϋποθέσεις που θέτει η Εκκλησία. Μίλησε για μια προσπάθεια καταγραφής, αποτύπωσης και σχεδίασης τουριστικών χαρτών (εντύπων και ηλεκτρονικών), με στόχο την ανάδειξη των θρησκευτικών και εκκλησιαστικών μνημείων.
Επίσης, παρατήρησε πως στη Μεσσηνία αυτού του είδους ο τουρισμός βρίσκεται σε εμβρυακό στάδιο, τονίζοντας ότι τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι η πολλαπλότητα και η διασπορά των μνημείων.
«Ο θρησκευτικός τουρισμός θα έπρεπε ήδη να έχει αναπτυχθεί. Δεν πρέπει να περιοριστεί όμως μόνο στους ορθοδόξους, αλλά σε όλους τους χριστιανούς. Στόχος μας να είναι οι νέοι άνθρωποι και όχι μόνο οι ηλικιωμένοι», τόνισε ο κ. Χρυσόστομος, προτείνοντας τη συνεργασία της περιφερειακής ενότητας, του γραφείου συνεδρίων και όλων των τουριστικών γραφείων του νομού και εν συνεχεία της χώρας.
Κλείνοντας, πρότεινε τη δημιουργία δρόμων ανάπτυξης θρησκευτικού τουρισμού, πάνω στους 3 μεγάλους οδικούς άξονες που δημιουργούνται: Τσακώνα – Καλαμάτα, Καλαμάτα - Πύλος και Καλαμάτα –Γύθειο.
Για την Αρχαία Μεσσήνη και τους τομείς εμπόριο και οικονομία μίλησε ο καθηγητής Αρχαιολογίας Πέτρος Θέμελης, ενώ για «Το προϊόν ως μέσο προσέλκυσης τουρισμού» ο γενικός διευθυντής του «The Romanos, a Luxury Collection Resort, The Westin Resort» από το Costa Navarino, Τάκης Αλατσάς.
Τις βασικές τοποθετήσεις έκλεισε ο κ. Σταύρος Καστρινάκης, AIDA Master Freediving Instructor Free-diving Club Greece, ο οποίος παρουσίασε το 4ο Παγκόσμιο Κύπελλο Κατάδυσης, το οποίο θα διεξαχθεί στην Καλαμάτα από 15 έως 25 Σεπτεμβρίου 2011 και θα συμμετέχουν περίπου 150-200 αθλητές.


Της Βίκυς Βετουλάκη "ΘΑΡΡΟΣ" 03/05/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου