Τρίτη 3 Μαΐου 2011

Ρώσοι και Ουκρανοί επενδύουν σε ακίνητα Κινητικότητα στην αγορά του νομού και από Αθηναίους λόγω δρόμου

Το σκηνικό όσον αφορά στην αγοραπωλησία ακινήτων στη Μεσσηνία αλλάζει. Η οικονομική κρίση μεταφράζεται σε πτώση στις πωλήσεις, αλλά και σε αλλαγή στο προφίλ και την εθνικότητα των επίδοξων αγοραστών γης και κατοικιών.

Οι άλλοτε ενθουσιώδεις αγοραστές μεσσηνιακών ακινήτων Γερμανοί και Βρετανοί τώρα αρχίζουν με τη σειρά τους να πουλούν ακίνητα για να επιστρέψουν στις πατρίδες τους. Ρώσοι και Ουκρανοί είναι οι νέοι επίδοξοι επενδυτές, που ως νεόπλουτοι επιζητούν την πολυτέλεια.
Στα αγροτεμάχια οι τιμές έχουν πέσει σημαντικά, οι Μεσσήνιοι όμως δεν εμφανίζονται, για την ώρα, ιδιαιτέρως συζητήσιμοι όσον αφορά οικόπεδα και σπίτια. Η μείωση της απόστασης Αθήνα – Καλαμάτα έχει στρέψει Αθηναίους στην αναζήτηση ακινήτων στην περιοχή μας, ενώ η Costa Navarino και ειδικά τα υψηλών προδιαγραφών γήπεδα γκολφ, έχουν λειτουργήσει τονωτικά για την αγορά.


«Ο Νομός Μεσσηνίας είχε μείνει πολύ πίσω σε ανάπτυξη
«Η κατάσταση έχει δυσκολέψει για τα μεσιτικά γραφεία», σημειώνει ο νέος πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Μεσσηνίας, Δημήτρης Αθανασόπουλος. «Η πτώση στην αγορά είναι γύρω στο 40%, σε όλα τα ακίνητα, είτε για αγροτεμάχια πρόκειται είτε για κατοικίες».
Από την άλλη, ενώ στις τιμές ενοικίασης παρατηρούνται σημαντικές μειώσεις, στις αγοραπωλησίες οι διαφορές με το παρελθόν είναι μικρές, παρατηρεί. «Οι Καλαματιανοί, για την ώρα τουλάχιστον, είναι σταθεροί στις απόψεις τους. Αυτό έχω, αυτό πουλάω, δεν έχω ανάγκη, όποτε πουληθεί», λέει ο κ. Αθανασόπουλος.
Όμως, «μπορούμε να πούμε ότι έχουν πέσει λίγο κάποια από τα διαμερίσματα στην παραλία Καλαμάτας. Ένα διαμέρισμα που αγόραζες παλιότερα με 3.000-3.500 ευρώ το τετραγωνικό, τώρα έχει πέσει στα 2.500-2.700».
Είναι, όμως, αισιόδοξος για την τοπική αγορά ακινήτων. «Ο Νομός Μεσσηνίας είχε μείνει πολύ πίσω σε ανάπτυξη. Σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ελλάδα είναι μια παρθένα γη. Λόγω δρόμου, λόγω της Costa Navarino, λόγω της διαφήμισης που γίνεται τελευταία, έχει προοπτικές για εξέλιξη. Πιστεύω δε ότι η Μεσσηνία θα ξεφύγει λίγο πιο νωρίς από την οικονομική κρίση, σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ελλάδα. Επίσης, συγκριτικά με την υπόλοιπη Ελλάδα, ακόμα δε μας έχει επηρεάσει τόσο πολύ η κρίση. Αυτό που λένε οι πελάτες “ψάχνω να βρω την ευκαιρία”, δεν υπάρχει ακόμα στη Μεσσηνία. Οι Καλαματιανοί έχουν μείνει σχετικά σταθεροί στις τιμές που ίσχυαν προ κρίσης».
«Οι Ρώσοι», περνάει σε άλλο θέμα, «είναι ένας λαός νεόπλουτος. Έχει βγει στο προσκήνιο τώρα τελευταία. Δεν έπεται ότι επειδή έχουν λεφτά, θα έρθουν να τα σκορπίσουν. Είναι δύσκολος λαός. Μπορεί να έχουν το χρήμα, αλλά το ψάχνουν πολύ. Πρόσφατα πούλησα σε Ρώσους πελάτες ένα ακίνητο στη Βέργα. Έψαχναν ένα χρόνο προτού καταλήξουν. Έψαχναν για βίλα, κοντά στη θάλασσα και είχαν γυρίσει σχεδόν όλη τη Μεσσηνία. Πάντως, θα αρχίσουν να έρχονται Ρώσοι και Ουκρανοί και πιστεύω ότι θα γίνουν αγορές».
Ο κ. Αθανασόπουλος παραθέτει ενδιαφέροντα στοιχεία που συμβάλλουν στην εκτίμηση της εικόνας που θα διαμορφωθεί.
«Σύμφωνα με έρευνες, πέρυσι η Καλαμάτα ήταν τέταρτη πόλη στην Ευρώπη σε πληθυσμιακή ανάπτυξη. 2,37% αυξήθηκε ο πληθυσμός. Υπολογίζουμε, βάσει στοιχείων, ότι στην επόμενη πενταετία η Καλαμάτα θα έχει πληθυσμό 150.000 κατοίκους –μόνο η Καλαμάτα! Όπως, επίσης, Καλαμάτα και Βέργα στην επόμενη πενταετία θα είναι πλέον ένα».



«Ραγδαία μείωση τιμών σε προσεισμικά και αγροτεμάχια»

Σχετική μείωση στην κίνηση, αλλά και μείωση στις τιμές κάποιων ακινήτων παρατηρεί και ο μεσίτης Δημήτρης Αποστολόπουλος. «Εκείνο που παρουσιάζει μεγάλη πτώση στην τιμή είναι τα προσεισμικά διαμερίσματα. Η τιμή τους πέφτει ραγδαία», λέει. «Τα οικόπεδα πριν από την κρίση είχαν μια τιμή σταθερή, και τώρα κάπως έχει υποχωρήσει η τιμή στα οικόπεδα εντός σχεδίου. Η τιμή στα καινούρια διαμερίσματα καθορίζεται ανάλογα με τις ανάγκες που έχει ο κάθε κατασκευαστής. Αν έχει ανάγκες και υποχρεώσεις οικονομικές, φυσικά οι τιμές πέφτουν. Οι κατασκευαστές που δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα οικονομικό έχουν κρατήσει σταθερές τις τιμές, όπως αυτές ήταν πριν από την κρίση».
«Οι περιοχές Ηρώων, Κηπούπολη, Μεγάλου Αλεξάνδρου, ανατολική παραλία, θεωρούνται οι ελίτ περιοχές της Καλαμάτας και οι τιμές, φυσικά, δεν έχουν πέσει», δίνει τη δική του εικόνα της αγοράς. «Στα αγροτεμάχια, δεν το συζητάμε, έχουν πέσει πολύ οι τιμές. Ελαιοπερίβολα είναι πολύ εύκολο να βρεις με 2.000 ευρώ το στρέμμα».
Ο κ. Αποστολόπουλος επισημαίνει το πρόβλημα που υπάρχει με το σχέδιο πόλης, που βρίσκεται ακόμη στον αέρα. «Όσο αυτό δε λύνεται, δεν πρόκειται να δούμε εξέλιξη», λέει, προσθέτοντας ωστόσο πως «η γη είναι κάτι που δε χάνει την αξία του. Όποιος μπορεί, ας επενδύσει σε γη. Είτε σε αγροτεμάχια είτε σε οικόπεδα, εφόσον παρουσιαστούν ευκαιρίες εντός σχεδίου πόλης».


«Όλη η Ευρώπη περνάει κρίση»

Η κίνηση έχει μειωθεί, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει ενδιαφέρον, παρατηρεί η μεσίτρια Sara Mc Kellen.
«Υπάρχουν Έλληνες –και ντόπιοι και από Αθήνα- που ψάχνουν για στρέμματα ή για οικόπεδα, εντός χωριών και εντός πόλης. Οι περισσότεροι θέλουν, όμως, τιμή ευκαιρίας και πιστεύουν ότι τώρα, λόγω κρίσης, θα μπορέσουν να βρουν. Αυτό προς το παρόν δεν ισχύει».
«Ενδιαφέρον υπάρχει επίσης από Έλληνες του εξωτερικού», λέει η κα Mc Kellen. «Δεν είναι πάρα πολλοί, αλλά υπάρχει μια κινητικότητα. Ψάχνουν να επενδύσουν σε γη για ενοικιαζόμενα ή μικρές ξενοδοχειακές μονάδες».
«Οι ξένοι έχουν μειωθεί πάρα πολύ, ειδικά εκεί που είχαμε μεγάλη αγορά, στους Γερμανούς και τους Βρετανούς. Δεν ευθύνεται μόνο η ασταθής κατάσταση της Ελλάδας. Πιστεύω ότι όλη η Ευρώπη περνάει κρίση. Αν πρέπει να κάνεις οικονομία, βέβαια δε θα αγοράσεις δεύτερο σπίτι».
«Από την άλλη», συμπληρώνει, «οι άνθρωποι που είχαν αποφασίσει ότι, αφού πάρουν σύνταξη, θα έρθουν να ζήσουν στην Ελλάδα, στο Αιγαίο, δεν μπορούν πλέον να το κάνουν. Η Ελλάδα είναι πλέον ακριβή σε σχέση με το εξωτερικό, οι συντάξεις τους δεν επαρκούν, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη δεν είναι αυτή που θέλουν. Γι’ αυτό, άλλωστε, υπάρχουν και πολλοί που πουλάνε τα σπίτια τους».
Την τελευταία περίοδο, όμως, υπάρχει ενδιαφέρον στην αγορά από Ρωσία και Ουκρανία. «Πράγματι, από τις αρχές του χρόνου πολλοί Ουκρανοί και Ρώσοι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον», λέει η κα Mc Kellen. «Αυτοί ψάχνουν να αγοράσουν σπίτι με θέα, με κήπο. Θέλουν πολυτέλεια και, δυστυχώς, στη Μεσσηνία είναι ελάχιστα τα ακίνητα πολυτελείας. Πολλοί νομίζουν ότι θα “πιάσουν” τους Ρώσους ζητώντας πολύ περισσότερα χρήματα από την πραγματική αξία του ακινήτου. Οι Ρώσοι δε δίνουν αυτά τα λεφτά. Ξέρουν τι θέλουν να αγοράσουν. Κάνουν πολλή έρευνα προτού έρθουν εδώ. Ζήτηση, όμως, υπάρχει και πιστεύω θα συνεχίσει να υπάρχει από τους Ρώσους, και σε γη για να χτίσουν».
Στις τιμές οι ιδιοκτήτες και μεσίτες είναι μοιρασμένοι. Κάποιοι τις έχουν χαμηλώσει, κάποιοι όχι. Πάντως, «υπάρχει μείωση των τιμών, όχι δραματική, αλλά τουλάχιστον τόσο ώστε να αρχίσουν κάποιοι να ενδιαφέρονται», σημειώνει η κα Mc Kellen.


«Έχουμε μπει στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη»

Η κρίση έχει επηρεάσει την αγορά ακινήτων, λέει ο μεσίτης Δημήτρης Αδαμόπουλος, παρ’ όλα αυτά «υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον για την περιοχή μας, λόγω και της επένδυσης της Costa Navarino που έχει ήδη ξεκινήσει. Έχουμε μπει στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη. Υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για να αγοράσουν ακίνητα σε όλο το Νομό Μεσσηνίας, είτε συνδυαζόμενα με την επένδυση Costa Navarino, που προσφέρει αυτά τα μοναδικά γήπεδα γκολφ και άλλες παροχές που θέλει ο υψηλός τουρισμός, είτε συνδυαζόμενα με το δρόμο που ολοκληρώνεται σε λίγο. Ενδιαφέρον υπάρχει για μικρά διαμερίσματα στην Καλαμάτα, αλλά και για σπίτια στην ευρύτερη Μεσσηνία».
Έρευνα αγοράς κάνουν Έλληνες, από την Αθήνα και άλλες πόλεις, αλλά και ομογενείς. «Έλληνες που ζουν στη Γερμανία και στην Ελβετία ενδιαφέρονται να έχουν μια εστία στη Μεσσηνία, ενδιαφέρονται να παίξουν το γκολφ που έχουν συνηθίσει να παίζουν στις χώρες τους και, βέβαια, καταβάλλουμε όλοι προσπάθειες να προβάλουμε τον τόπο μας», σημειώνει ο κ. Αδαμόπουλος.
Οι τιμές, «αλλού έχουν πέσει 10%-15% και αλλού υπάρχει μεγαλύτερη μείωση, κυρίως στα μεγάλης αξίας ακίνητα. Είναι πάντως ελκυστικές οι τιμές στη Μεσσηνία, αν σκεφτεί κανείς όλα τα μοναδικά προνόμια που συνδυάζουμε: Ήλιος, θάλασσα, βουνό, όλα τα είδη του τουρισμού και μια απόσταση από την Αθήνα, που σε λίγο θα είναι δύο ώρες», παρατηρεί ο κ. Αδαμόπουλος.



Της Γεωργίας Οικονομοπούλου "ΘΑΡΡΟΣ" 03/05/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου