Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

ΔΗΜΟΣ ΠΥΛΟΥ - ΝΕΣΤΟΡΟΣ Πολιτιστική κληρονομιά, ευλογία της φύσης και Costa Navarino οδηγούν στην ανάπτυξη ΤΟΝΙΖΕΙ Ο ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΨΑΛΛΙΔΑΣ


Η τουριστική αναγνωρισιμότητα της περιοχής με την επένδυση της Costa Navarino, η τεράστια πολιτιστική κληρονομιά και η ευλογία της φύσης δίνουν προοπτικές, με άμεσο επακόλουθο την ανάπτυξη, τονίζει στην “Ε” ο δημοτικός σύμβουλος Πύλου - Νέστορος Διονύσης Ψαλλίδας. Αναγνωρίζει την κρίσιμη οικονομική κατάσταση, όμως, επισημαίνει ότι «όλα εξαρτώνται από τις ικανότητες και τη διάθεση αυτών που εμπλέκονται και ιδιαίτερα των αιρετών» και σημειώνει πως «η οικονομική κρίση δεν μπορεί να είναι άλλοθι αποτυχίας».

Ποια είναι τα πιο σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο καλλικρατικός Δήμος Πύλου - Νέστορος στους πρώτους μήνες της ζωής του;
«Το σοβαρότερο πρόβλημα που αντιμετώπισε και σε ένα μικρό βαθμό αντιμετωπίζει και τώρα ο νεοσύστατος Δήμος Πύλου - Νέστορος είναι η οργάνωση των υπηρεσιών του από τους 6 πρώην καποδιστριακούς δήμους και ο συντονισμός τους στα καινούργια δεδομένα.
Οι νέες απαιτήσεις είναι πολλές, χρειάζονται σωστοί χειρισμοί (έλεγχος νομιμότητας, “Διαύγεια“, αναρτήσεις στο Διαδίκτυο κ.λπ.) και φυσικά απαραίτητη είναι η παρουσία εξειδικευμένου προσωπικού, που να μπορεί να προχωρήσει τα παραπάνω. Δυστυχώς, παρατηρούνται καθυστερήσεις στις εκδόσεις των αποφάσεων των Δημοτικών Συμβουλίων. Ταυτόχρονα απαιτείται μια καλύτερη διαχείριση του υπάρχοντος προσωπικού, ιδιαίτερα τώρα που έληξαν πολλές 15μηνες συμβάσεις».
 
Θα τα καταφέρει ο “Καλλικράτης“ ή θα πέσει θύμα της κρίσιμης οικονομικής κατάστασης της χώρας;
«Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την κρίσιμη οικονομική κατάσταση που αντιμετωπίζουμε είτε ως κράτος είτε ως κοινωνία είτε στην καθημερινότητά μας. Παρόλα αυτά πιστεύω ότι δεν τα παρατάμε και όλοι μας συνεχίζουμε σε οποιονδήποτε τομέα (πρωτογενή, δευτερογενή, τριτογενή) δραστηριοποιούμεθα. Ισως με κάποιους περιορισμούς, ίσως με κάποιες ανασφάλειες, ίσως με αναδιάταξη προτεραιοτήτων, αλλά δεν το βάζουμε κάτω. Ετσι και στην τοπική αυτοδιοίκηση. Ολα εξαρτώνται από τις ικανότητες και τη διάθεση αυτών που εμπλέκονται και ιδιαίτερα των αιρετών. Εξάλλου δική μας επιλογή ήταν να ασχοληθούμε με τα κοινά, δεν μας ανάγκασε κανείς και μάλιστα κάναμε και ολόκληρο αγώνα για να εκλεγούμε. Εχουμε υποχρέωση απέναντι σε αυτούς που μας εμπιστεύτηκαν να αγωνιστούμε για ένα καλύτερο μέλλον της τοπικής μας κοινωνίας και να κερδίσουμε το στοίχημα του “Καλλικράτη“, που σε τελευταία ανάλυση ήταν μια επιλογή της κυβέρνησης, ήταν στα σχέδια της προηγούμενης και, βέβαια, είναι μια πραγματικότητα. Η οικονομική κρίση δεν μπορεί να είναι άλλοθι αποτυχίας. Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις, ανακαλύπτονται προοπτικές μέσω προγραμμάτων, δραστηριοποιούνται υγιείς δυνάμεις που μπορούν να συνεισφέρουν και ζούμε σε έναν, από κάθε άποψη, προικισμένο τόπο που δεν πρέπει να τον αφήσουμε ανεκμετάλλευτο. Αν, μάλιστα, ξεπεράσουμε και το φόβο του πολιτικού κόστους τα πράγματα θα είναι καλύτερα. Ταυτόχρονα ο δήμαρχος είναι έμπειρος στα αυτοδιοικητικά, πιστεύω ότι έχει κάνει τις καλύτερες επιλογές στις αρμοδιότητες που μας έχει αναθέσει και μπορεί να πάρει από όλους μας το μεγαλύτερο απόθεμα των ικανοτήτων μας. Και η αντιπολίτευση θεωρώ ότι είναι υπεύθυνη και εποικοδομητική και όλα συνηγορούν για μια καλή πορεία του δήμου».
 
Ποια είναι τα σημαντικότερα έργα στο δήμο σας, που πρέπει να δρομολογηθούν και να υλοποιηθούν σε αυτή τη δημοτική θητεία;
«Ξεκινήσαμε από την καθημερινότητα και την οργάνωση των υπηρεσιών και προχωρούμε. Υπάρχουν πολλές μελέτες που μπορούν να “τρέξουν“ και να ενταχθούν για χρηματοδότηση και υλοποίηση, καθώς και έργα που υλοποιούνται και πρέπει να ολοκληρωθούν. Ενα μέρος από αυτά να έχει παραδοθεί στο τέλος της θητείας μας, θα είναι μεγάλη επιτυχία για τη δημοτική αρχή. Το Γυμνάσιο-Λύκειο Κορώνης θα δώσει ιδανικές συνθήκες μάθησης στους μαθητές της περιοχής και η αποδέσμευση του υπάρχοντος κτηρίου θα απελευθερώσει την πόλη που σήμερα ασφυκτιά. Αν, μάλιστα, μπει σε πορεία υλοποίησης ο βιολογικός και κατασκευαστεί αθλητικό κέντρο, γιατί η περιοχή έχει παράδοση στον αθλητισμό, τότε θα μιλάμε για μια μεταμορφωμένη προς το καλύτερο Κορώνη. Στη Μεθώνη απαιτείται να λυθεί το πρόβλημα των ετήσιων καταστροφών της παραλιακής ζώνης με ήπιες και αποτελεσματικές παρεμβάσεις, να ολοκληρωθεί το πολιτιστικό κέντρο στην παραλία και να ασκηθούν πιέσεις για το καποδιστριακό σχολείο. Στην οικία Τσικλητήρα οι μελέτες που είδα για νευραλγικά σημεία της Πύλου με εντυπωσίασαν. Ενα μέρος αυτών να υλοποιηθεί η Πύλος θα αλλάξει όψη. Ανάλογα υλοποιήσιμα έργα μπορούν να προχωρήσουν και στις άλλες δημοτικές ενότητες».
 
Πολιτισμός - τουρισμός και αγροτική παραγωγή: Πώς μπορούν να αξιοποιηθούν αυτοί οι τομείς για την ανάπτυξη της προικισμένης περιοχής σας;
«Οπως το αναφέρετε, προικισμένη περιοχή. Δε νομίζω να υπάρχει άλλος δήμος με 4 εντυπωσιακά κάστρα και ένα σημαντικό μυκηναϊκό μνημείο, τα ανάκτορα του Νέστορα. Η τουριστική αναγνωρισιμότητα της περιοχής με την επένδυση της Costa Navarino που την καθιστά ελκυστικό τόπο προορισμού και η ευλογία της φύσης δίνει προοπτικές για επενδύσεις που θα κρατήσουν και θα φέρουν νέους ανθρώπους στην περιοχή με άμεσο επακόλουθο την ανάπτυξη. Με τέτοια κληρονομιά δεν δικαιολογούμαστε να αποτύχουμε».

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 16/05/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου