Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

Ο Σκανδαλίδης στην Κορώνη για τη μεσογειακή διατροφή


Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Σκανδαλίδης θα ανοίξει τις τριήμερες εκδηλώσεις με θέμα «Ελλάδα και μεσογειακή διατροφή: Καινοτόμες δράσεις - βέλτιστες πρακτι-κές» που θα ξεκινήσουν την Παρασκευή στις 6 μ.μ. στην Κορώνη. Οι κεντρικές εργασίες του τριημέρου θα διεξαχθούν στο προαύλιο της Παναγίας Eλεήστριας.
Η διοργάνωση αυτή εντάσσεται σε μια σειρά εκδηλώσεων που ακολουθούν την αναγνώριση της μεσογειακής διατροφής από την UNESCO, ως Αϋλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας. Η Κορώνη είχε οριστεί από ελληνικής πλευράς
ως κοινότητα-παράδειγμα, κατά την υποβολή της κοινής υποψηφιότητας Ελλάδας, Ισπανίας, Ιταλίας και Μαρόκου στην UNESCO.

Στις εκδηλώσεις θα απευθύνει χαιρετισμό η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού Λίνα Μενδώνη και θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι των εμπλεκόμενων υπουργείων και των αντίστοιχων κοινοτήτων της Ισπανίας, της Ιταλίας και του Μαρόκου, αλλά και της Κύπρου που έχει εκφράσει ενδιαφέρον συμμετοχής στον κοινό φάκελο της μεσογειακής διατροφής.
Κατά τη διάρκεια των τριήμερων εκδηλώσεων στην Κορώνη, θα πραγματοποιηθούν ημερίδες, συνάντηση των εκπροσώπων των κοινοτήτων κι επισκέψεις σε αγροτικές μονάδες αλλά και αρχαιολογικούς τόπους της περιοχής.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Η άφιξη των αποστολών στην Κορώνη θα γίνει αύριο το απόγευμα, ενώ μεθαύριο Παρασκευή στις 9.30 το πρωί οι επισκέπτες θα περιηγηθούν στο Ανάκτορο του Νέστορος, στην ελαιουργική μονάδα «Κανάκης», στην Πύλο και στη Μεθώνη, ενώ το μεσημέρι θα τους παρατεθεί γεύμα στη Φοινικούντα. Στις 6.30 μ.μ. θα ξεκινήσει στην Κορώνη η ημερίδα με θέμα «Μεσογειακή διατροφή: Καινοτόμες δράσεις - βέλτιστες πρακτικές» (συντονισμός Παύλος Πέζαρος, διευθυντής Αγροτικής Πολιτικής υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης). Η έναρξη θα γίνει με προσφωνήσεις από τους Δημήτρη Καφαντάρη δήμαρχο Πύλου-Νέστορος, Κώστα Σκανδαλίδη υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Λίνα Μενδώνη γενική γραμματέα υπουργείου Πολιτισμού, Πέτρο Τατούλη περιφερειάρχη Πελοποννήσου και Αικατερίνη Τζιτζικώστα πρόεδρο
της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της UNESCO. Θα ακολουθήσουν οι εξής ομιλίες:
«Μεσογειακή διατροφή και παραδοσιακά τρόφιμα: Κατάσταση και προοπτικές», από την Αντωνία Τριχοπούλου, καθηγήτρια Διατροφής και Προληπτικής Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Αθηνών. «Μαστίχα Χίου: παρελθόν, παρόν και μέλλον ενός παραδοσιακού ελληνικού προϊόντος», από τον Ηλία Σμυρνιούδη, διευθυντή Ερευνας και Ανάπτυξης στην Ενωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου. «Το κρασί ευφραίνει καρδίαν και οι “Δρόμοι του Κρασιού“ συμβάλλουν στην τουριστική ανάπτυξη του ελληνικού αμπελώνα», από την Ολγα Ιακωβίδου, καθηγήτρια Γεωπονικής Σχολής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. «Γυναίκες της υπαίθρου και τοπικά παραδοσιακά τρόφιμα: Καινοτόμες δράσεις και διατήρηση της αγροτικής κληρονομιάς», από τη Θεοδοσία Ανθοπούλου, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. «”Δρόμοι της Ελιάς“: Διαδρομές διαπολιτισμικού διαλόγου, βιώσιμης ανάπτυξης και γαστρονομίας», από τον Καλλικράτη Γιαννιό, μέλος της επιστημονικής επιτροπής του Πολιτιστικού Οργανισμού “Δρόμοι της Ελιάς“.
Στις 9 μ.μ. θα παρατεθεί δείπνο και θα γίνει γιορτή στην παραλία της Κορώνης.

ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ
Το Σάββατο το πρόγραμμα θα ξεκινήσει στις 10.30 το πρωί με την ημερίδα «Η μεσογειακή διατροφή ως άυλη πολιτιστική κληρονομιά: Δράσεις ευαισθητοποίησης για τη διατροφή» (συντονισμός: Τέτη Χατζηνικολάου, διευθύντρια Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς).
Την εναρκτηρια ομιλια θα κάνει εκπρόσωπος του ΥΠΠΟΤ και θα αναπτυχθούν επίσης τα εξής θέματα: «Κατι μαγειρευεται στο Μουσε'ιο! Η διατροφη εμπνεει μουσειακές εκπαιδευτικές δράσεις», από τη Νίκη Δαφνή του Μουσειου Ελληνικής Λαικής Τέχνης.
«Ο Κύκλος του Ψωμιού μέσα από την τέχνη στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης», από την Φανή Καμπάνη, αρχαιολόγο-μουσειοπαιδαγωγό στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης. «Ο διατροφικός πολιτισμός της Θράκης και οι δράσεις του ΕΜΘ», από την Αγγελική Γιαννακίδου, πρόεδρο του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης. «Σχολικά μαγειρέματα: Τρέφομαι μεσογειακά, ζω καλύτερα», από την ιατρό Έρρικα Παπαβενετίου, συνεργάτιδα της αναπληρωτή υπουργού Παιδείας.
Στις 12.30 το μεσημέρι θα ακολουθήσει περίπατος στο Κάστρο της πόλης της Κορώ-νης, στον τοπικό ελαιώνα και αμπελώνα με κατάληξη στη Μονή του Τίμιου Προδρόμου και στη 1.30 θα παρατεθεί γεύμα στο μοναστήρι.
Στις 6.30 το απόγευμα, θα γίνει συνάντηση των εμβληματικών κοινοτήτων: της Κορώνης, της Soria, του Cilento, του Chefchaouen θα συζητήσουν προτάσεις κοινών δράσεων και θα υπογραφεί η Διακήρυξη της Κορώνης.
Στις 8.30 μ.μ. οι εκπρόσωποι των 4 κοινοτήτων θα φυτέψουν 4 ελαιόδεντρα και θα τοποθετήσουν αναμνηστική πλάκα στην κεντρική πλατεία της Κορώνης.
Στις 9 μ.μ. θα παρατεθεί δείπνο στο αγρόκτημα της οικογένειας Μανιατάκη.
Τέλος, την Κυριακή στις 9.30 το πρωί θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη στην Αρχαία Μεσσήνη και κατόπιν οι αντιπροσωπείες θα αναχωρήσουν.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Στο πλαίσιο του τριημέρου για τη μεσογειακή διατροφή, θα διεξαχθούν οι παρακάτω εκδηλώσεις:
Στο Μανιατάκειο Ιδρυμα, α) έκθεση φωτογραφίας με θέμα την ελιά, του Γιώργου Τσούτσουρα, β) έκθεση κεραμικής τέχνης για την ελιά, των Παναγιώτη Κυριακάκη, Βασίλη Παπαϊωάννου, Βασίλη Χριστόπουλου και Αγγελικής Πολίτη.
Στην Παραλία της Κορώ-νης, έκθεση παιδικών βιβλίων με θέμα τη διατροφή, καθώς επίσης έκθεση τοπικών παραδοσιακών αγροτικών προϊόντων. Ακόμη, χορευτικό πρόγραμμα του Πολιτιστικού Συλλόγου «Εν χορώ» της Ελένης Γκλεγκλέ.
Στο προαύλιο της Παναγίας Ελεήστριας, έκθεση έργων ζωγραφικής από τα σχολεία του δήμου Πύλου-Νέστορος, με θέμα τις αγροτικές ασχολίες της περιοχής.
Στο Δημοτικό Σχολείο Κορώνης, εκπαιδευτικό πρόγραμ-μα για μαθητές Α/βάθμιας Εκπαίδευσης σε συνεργασία με τις τοπικές Εφορείες Αρχαιοτήτων και τη Διεύθυνση Α/βάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας.

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 01/06/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου