Κυριακή 5 Ιουνίου 2011

Ησυχία, μην ξυπνήσουν οι αυτοδιοικητικοί μας ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ

Η διαχείριση των απορριμμάτων είναι το σημαντικότερο πρόβλημα για τη συντριπτική πλειοψηφία των Δήμων της Μεσσηνίας, σύμφωνα με όσα είπαν μιλώντας στο «Θάρρος» οι δήμαρχοι του νομού, αλλά και ο αντιδήμαρχος Πύλου – Νέστορος Παναγιώτης Καρβέλας.
Όσον αφορά στα υπόλοιπα περιβαλλοντικά ζητήματα, κάνουν κάποιες αναφορές στα λύματα που πέφτουν στη θάλασσα, αλλά και σε εκείνα των ελαιοτριβείων, γενικότερα ωστόσο αντιμετωπίζουν τα μείζονα αυτά ζητήματα με μια οπτιμιστική, κυρίως, διάθεση παρά με διάθεση ανάληψης, εδώ και τώρα, δράσεων για την επίλυσή τους.
Xαρακτηριστική είναι η απάντηση του δημάρχου Τριφυλίας κ. Κόλλια ότι δεν υπάρχουν προβλήματα από τη χρήση φυτοφαρμάκων στην περιοχή, αλλά ούτε και υφαλμύρωση...

Δήμος Καλαμάτας
Το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα του Δήμου Καλαμάτας είναι η διαχείριση των απορριμμάτων αλλά και η ανεξέλεγκτη διάδοση των ΧΑΔΑ, παρατήρησε ο δήμαρχος Παν. Νίκας. Όπως ανέφερε, με τον προηγούμενο περιφερειακό σχεδιασμό δεν υπήρξαν εξελίξεις, λόγω αντιδράσεων, αλλά εξέφρασε την ελπίδα ότι ο νέος θα έχει καλύτερη τύχη. Ο ίδιος βρίσκεται εν αναμονή των υποσχέσεων του περιφερειάρχη Πελοποννήσου ότι θα δώσει λύση, ενώ παρατήρησε ότι η υπόσχεση για την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού το Μάρτιο δεν έγινε πράξη. Ελπίζει, όμως, ότι από τον Ιούλιο θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες. «Απελπιστήκαμε να περιμένουμε τις όποιες ενέργειες και με απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο ζήτησε να κλείσει η “Μαραθόλακκα” και πλέον ο Δήμος Καλαμάτας δε διαθέτει ενεργό σκουπιδότοπο. Η διαχείριση των σύμμεικτων απορριμμάτων γίνεται με τη μέθοδο της κομποστοποίησης, που μπορεί να μην είναι τέλεια, αλλά ασυγκρίτως καλύτερη από την απομάκρυνση των απορριμμάτων», είπε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε δε, ότι βρίσκονται σε εξέλιξη δύο διεθνείς διαγωνισμοί, ο ένας για την κομποστοποίηση, στην οποία εμμένει ως λύση ο Δήμος Καλαμάτας, και ο άλλος για τη μεταφορά των απορριμμάτων. «Συστήνω να επιμείνουμε στην κομποστοποίηση», υπογράμμισε.
Κατά το δήμαρχο, η Καλαμάτα ήταν από τις πρώτες πόλεις πανελλαδικά που ζήτησε να κλείσει ο ΧΑΔΑ της, ενώ πρόσθεσε ότι δημιουργούνται μικρές χωματερές σε διάφορους χώρους. Ανάμεσα σε αυτά που απορρίπτονται εκεί, είναι μπάζα και ανέφερε ότι θα προωθηθούν σχετικές ενέργειες για την επεξεργασία τους.
Όσον αφορά στα της ανακύκλωσης, τα αποτελέσματα είναι θετικά. Ο Δήμος ανακυκλώνει 15-20% και επιβραβεύεται με αρκετά χρήματα. Τελευταία ξεκίνησε και η διαχείριση των οργανικών, ενώ θα αρχίσει και η κομποστοποίηση των υπολειμμάτων της Κεντρικής Αγοράς με την τοποθέτηση μεγάλων κάδων στο αγροκήπιο.
Προβλήματα, όμως, υπάρχουν και με τους δηλωμένους και αδήλωτους Χώρους Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων, προσθέτοντας ότι θεωρεί βέβαιο πως η αποκατάστασή τους θα ανατεθεί στο Δήμο Καλαμάτας, ενώ δήλωσε πως δεν είναι ευχαριστημένος από την αποκατάσταση που έγινε στο Μπουρνιά. Τάχθηκε υπέρ της αποκατάστασης των ΧΑΔΑ με το παραγόμενο κομπόστ, που θα πιστοποιηθεί από το Πανεπιστήμιο Θράκης. «Σε κάθε περίπτωση στηρίζουμε την Περιφέρεια Πελοποννήσου, αλλά και την προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος με τον αναθεωρημένο περιφερειακό σχεδιασμό, καθώς ο προηγούμενος με τις “κόντρες” και τις συγκρούσεις δεν οδήγησε κάπου, δεδομένου ότι οι προσπάθειες χωροθέτησης της όποιας διαδικασίας συνάντησαν αντιδράσεις».
Επόμενο πρόβλημα είναι η διαχείριση των λυμάτων. Ο Βιολογικός Καθαρισμός της Καλαμάτας, ένας από τους πρώτους όλης της Ελλάδας, έχει γεράσει. Υποβλήθηκε αίτηση αναβάθμισής του, την οποία χαρακτήρισε εκ των ων ουκ άνευ.
Μίλησε ακόμη για τα προβλήματα που καταγράφονται στις έρευνες του ΕΛΚΕΘΕ από την εκροή του Βιολογικού προς τη θάλασσα, ενώ αναφέρθηκε στην επέκταση του αγωγού έως τις πηγές του Αγίου Φλώρου, από τις οποίες υδροδοτείται η Καλαμάτα, αλλά και στην ελλιπή αστυνόμευση και αντικοινωνική συμπεριφορά, που έχει ως αποτέλεσμα να αδειάζουν τα βυτιοφόρα στους φυσικούς αποδέκτες τα λύματα που μεταφέρουν.
Όσον αφορά στη διαχείριση της λυματολάσπης, θα εγκατασταθούν, όπως είπε, μηχανές ανάδευσης με ασβέστη, προκειμένου να την αδρανοποιούν και το νέο τελικό προϊόν να χρησιμοποιείται ως εδαφοβελτιωτικό.
Ο κ. Νίκας μίλησε, επίσης, για υπερκατανάλωση λιπασμάτων, όπως προκύπτει από τις αναλύσεις που έχουν γίνει στον υδροφόρο ορίζοντα, για να προσθέσει πως η αντιμετώπιση του προβλήματος θα πρέπει να γίνει στο πλαίσιο της εθνικής πολιτικής. Όμως, για το Δήμο Καλαμάτας, συνέχισε, η απάντηση θα είναι η προώθηση της βιολογικής γεωργίας και των βιολογικών προϊόντων: «Πρόκειται για έναν τομέα όπου καταβάλλουμε μεγάλες προσπάθειες και που τα αποτελέσματά τους περιμένουμε να έχουν προκύψει έως το τέλος της τετραετίας».
Τελευταίο πρόβλημα είναι η απώλεια του ελατοδάσους του Ταΰγετου, συνεπεία των πυρκαγιών του 2007, καθώς χαρακτήρισε δύσκολη την αναγέννηση του συγκεκριμένου δάσους αν ξανακαεί (όπως συνέβη το 1998 και το 2007). Τάχθηκε υπέρ της ανθρώπινης παρουσίας με μέτρα προστασίας του δάσους και του φυσικού κάλλους, με γεωργία, κτηνοτροφία και τουριστικά καταλύματα. Υποστήριξε ακόμη ότι ο Ταΰγετος δεν μπορεί να γίνει εθνικό πάρκο, ενώ τα χωριά της περιοχής θα αντιμετωπίσουν ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα μετά την κατάργηση του εθνικού δρόμου προς Σπάρτη, οπότε θα πρέπει ο Δήμος να έχει προηγηθεί με συγκεκριμένες δράσεις για την εξάλειψή τους. Όμως, στη συγκεκριμένη οικονομική συγκυρία είναι δύσκολο να υλοποιηθούν οι όποιοι σχεδιασμοί.

Δήμος Μεσσήνης
Κυρίαρχο θέμα για το Δήμο Μεσσήνης είναι η διαχείριση των απορριμμάτων. «Δυστυχώς», σημείωσε ο δήμαρχος Στάθης Αναστασόπουλος, «είναι ένα θέμα για το οποίο δεν υπάρχει εξέλιξη». Λόγω της αδράνειας του Ενιαίου Συνδέσμου Διαχείρισης, πρόσθεσε, ο Δήμος Μεσσήνης αποφάσισε να πάρει την πρωτοβουλία και να ζητήσει την αρμοδιότητα χωροθέτησης για την τοποθέτηση του δεματοποιητή που αγοράστηκε από την Περιφέρεια Πελοποννήσου και όπου μπορεί, να προβεί στην όποιας μορφής διαχείριση των απορριμμάτων, που θα είναι συμβατή με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο. Πρόκειται, όπως υπογράμμισε, για διαδικασίες που έχουν καθαρά προσωρινό χαρακτήρα και αποσκοπούν στη μη επιβολή προστίμων από την Ε.Ε., τα οποία θα κληθούν να πληρώσουν οι δημότες. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι δεν είναι πολύ αισιόδοξος για τη θετική έκβαση του εγχειρήματος.
Θα υπενθυμίσουμε δε ότι οι σχετικές προσφορές (όχι οι οικονομικές) θα πρέπει να κατατεθούν στην αρμόδια επιτροπή που θα συνεδριάσει την Τετάρτη, προκειμένου να εξεταστούν.
Παράλληλα, ο Δήμος Μεσσήνης θα κινήσει άμεσα και τις διαδικασίες αποκατάστασης όλων των ΧΑΔΑ που υπάρχουν στα όριά του.
Δεύτερο περιβαλλοντικό ζήτημα είναι η αποχέτευση των λυμάτων και οι βιολογικοί καθαρισμοί. Ο Δήμος έχει προτάσεις για τις παραλιακές ζώνες των Δημοτικών Ενοτήτων Πεταλιδίου και Αίπειας, για την περιοχή της Αρχαίας Μεσσήνης και της Αρσινόης, καθώς και για τη Λευκοχώρα και το Αβραμιού. Οι προτάσεις αυτές θα κατατεθούν σε ειδικό πρόγραμμα του υπουργείου Περιβάλλοντος και το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης στην αυριανή του συνεδρίαση θα παραλάβει τη μελέτη αποχέτευσης και βιολογικού καθαρισμού για την παραλιακή ζώνη του Πεταλιδίου, ενώ οι άλλες δύο βρίσκονται σε φάση προμελέτης. Στο τεχνικό δελτίο που κατατέθηκε, υπάρχει ως υποέργο η ολοκλήρωση των μελετών και ακολούθως η μελέτη – κατασκευή των έργων. Κατά τον κ. Αναστασόπουλο, προβλήματα αποχέτευσης υπάρχουν και σε άλλα σημεία του Δήμου, αλλά τα συγκεκριμένα βρίσκονται σε φάση προτεραιότητας, χωρίς ωστόσο να αποκλείσει την κατάθεση κάποιας άλλης πρότασης.
Όσον αφορά στο θέμα πυροπροστασίας, δήλωσε ικανοποιημένος από την υλοποίηση έργων που είχαν ενταχθεί μετά την προσωπική του παρακολούθηση, ως αντινομάρχης, στο πρόγραμμα ΕΟΧ – ΕΖΕΣ και τις σχετικές ανακοινώσεις του αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Χρ. Μαλαπάνη για τη χρηματοδότησή τους. Πρόσθεσε δε, πως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χαθούν τα έργα αυτά, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι οι Νορβηγοί θα πρέπει να δώσουν τις αναγκαίες παρατάσεις για την κατασκευή λιμνοδεξαμενών και υδατοδεξαμενών, μερικές από τις οποίες βρίσκονται στο Δήμο Μεσσήνης.
Μιλώντας για τον καθαρισμό των αντιπυρικών ζωνών και των αγροτοδασικών δρόμων, που θα αποτρέψουν δυσμενείς επιπτώσεις από τυχόν πυρκαγιές, ανέφερε πως από μεθαύριο Τρίτη θα ξεκινήσουν οι σχετικές προσπάθειες, αφού αναλαμβάνουν καθήκοντα οι 34 εποχικοί υπάλληλοι. Στο ίδιο πλαίσιο προωθείται η πρόσληψη του προσωπικού πυροπροστασίας, προκειμένου να είναι σε επιφυλακή όλα τα οχήματα του Δήμου. Πρόσθεσε δε, ότι υπάρχει πολύ καλή συνεργασία με όλες τις εθελοντικές οργανώσεις του Δήμου και θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για την υποστήριξή τους.
Σε συνεννόηση, μάλιστα, με τον αντιπεριφερειάρχη Χρ. Μαλαπάνη, θα υπογραφεί προγραμματική σύμβαση για τη διάνοιξη με μηχανήματα του Δήμου και της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας πέντε νέων αντιπυρικών δρόμων.
Αναφερθείς και στα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας από πιστώσεις του «Ταμείου Μολυβιάτη», σημείωσε ότι σε αυτά εντάσσεται ο καθαρισμός του Παμίσου από τις εκβολές μέχρι τις πηγές, εκφράζοντας ταυτόχρονα τη λύπη του για την καθυστέρηση υλοποίησής τους. «Η Πολιτεία, προφανώς, χρησιμοποίησε πιστώσεις από το υστέρημα του ελληνικού λαού για άλλους σκοπούς», σχολίασε και ζήτησε να εκτελεστούν όλα τα έργα που έχουν προγραμματιστεί για την πυρόπληκτη Μεσσηνία.
Επανέλαβε δε τις προθέσεις του Δήμου για τη βελτίωση του πόσιμου νερού, σημειώνοντας ότι η πολιτική που είχε ακολουθηθεί στο παρελθόν, να αντλείται περισσότερο από γεωτρήσεις εγκαταλείπεται. Θα αρχίσει μια νέα στρατηγική, της αύξησης νερού από τις πηγές.
Ο δήμαρχος αναφέρθηκε στις σχετικές προτάσεις που έχουν κατατεθεί προς ένταξη στο ΕΣΠΑ, ενώ, τέλος, μίλησε για τις προσπάθειες ευαισθητοποίησης των νεαρών σε ηλικία δημοτών. «Στοχεύουμε να αλλάξουμε μια κακή νοοτροπία, να απορρίπτουμε τα απορρίμματά μας στους δρόμους και στις παραλίες, ώστε οι συνθήκες να είναι πολύ καλύτερες για τις επερχόμενες γενιές», υποστήριξε κλείνοντας.

Δήμος Τριφυλίας
«Ο Δήμος Τριφυλίας έχει το προνόμιο να διατηρεί αμόλευτο το φυσικό του περιβάλλον. Και τον παραλιακό του άξονα, από την Τραγάνα ως την Ελαία, και τον ορεινό του όγκο, από το Μουζάκι ως τα Πλατάνια. Αυτό μας επιτρέπει και μας επιβάλλει, οι αναπτυξιακοί στόχοι και οι αντίστοιχες παρεμβάσεις μας να σχεδιάζονται και να υλοποιούνται σε καθαρό πεδίο. Υπό αυτό το πρίσμα, παρακολουθούμε και στηρίζουμε και τις ιδιωτικές επενδυτικές πρωτοβουλίες, που είναι καλοδεχούμενες στον τόπο μας, όπου η ανάπτυξη παραμένει ζητούμενο», σημείωσε ο δήμαρχος Κων. Κόλλιας.
Όπως είπε στη συνέχεια, σε αυτή τη συγκεκριμένη συγκυρία βρίσκονται σε εξέλιξη έργα που συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος, μιλώντας για το βιολογικό καθαρισμό των Φιλιατρών που λειτουργεί, της Κυπαρισσίας που ολοκληρώνεται σύντομα, του Κοπανακίου, για τον οποίο οι διαδικασίες βρίσκονται σε εξέλιξη και των Γαργαλιάνων, για τον οποίο διεκδικείται η ένταξη στο ΕΣΠΑ. «Πέραν των άλλων, συμβάλλουν στο να παραμείνουν αμόλευτες οι όμορφες παραλίες του Ιονίου» σχολίασε.
Πρόσθεσε δε, ότι η συνεργασία του Δήμου με τον «Αρχέλωνα», στη βάση του προγράμματος προστασίας της θαλάσσιας χελώνας, αποδίδει καρπούς συνολικά για την ανάπτυξη της περιοχής του Καλού Νερού, ενώ και η δημιουργία περιβαλλοντολογικής συνείδησης στους πολίτες κινείται σε θετική κατεύθυνση, με τη συμβολή και της εκπαιδευτικής κοινότητας, «όπως συμβαίνει με την περιβαλλοντολογική ομάδα του Γυμνασίου Κοπανακίου, που, όμως, η υπουργός Παιδείας επιμένει στην κατάργησή του. Ωστόσο, η οικονομική καχεξία, όχι μόνο του Δήμου μας αλλά και άλλων φορέων, όπως η Περιφέρεια, το Δασαρχείο, η Πυροσβεστική, το Λιμενικό Ταμείο, στενεύει τα περιθώρια δράσεων και συνεργειών, που θα αναδείκνυαν ακόμη περισσότερο τον περιβαλλοντολογικό μας πλούτο. Οι αναγκαίες παρεμβάσεις στην ανάδειξη της ομορφιάς της Νέδας ή του δάσους της Ελαίας και άλλων, βρίσκεται ακόμη στο στάδιο των σχεδιασμών. Η διάνοιξη των δασικών δρόμων και μονοπατιών στα δασόφυτα βουνά παραμένει ζητούμενο. Η ανακύκλωση, όχι μόνο των αστικών αποβλήτων αλλά και των πλαστικών των αγροτικών καλλιεργειών, βρίσκεται στα σπάργανα. Τέλος, στη διαχείριση των απορριμμάτων όλο και βρισκόμαστε στην αρχή».
Όπως επισήμανε, «όλα αυτά δε μας αποθαρρύνουν. Έχοντας βαθιά περιβαλλοντολογική συνείδηση παραμένουμε προσηλωμένοι στο στόχο μας: ανάπτυξη τουριστική, αγροτική, βιοτεχνική με σεβασμό στο περιβάλλον».
Όταν δε ρωτήθηκε για τυχόν προβλήματα υφαλμύρωσης και επηρεασμού του υδροφόρου ορίζοντα από τη χρήση φυτοφαρμάκων, απάντησε: «Δεν έχουμε διαπιστώσει έντονα προβλήματα υφαλμύρωσης. Προσδοκούμε δε ότι μέσα από τη λειτουργία του Φιλιατρινού φράγματος θα έχουμε πολύ καλύτερη διαχείριση του υδάτινου πόρου της περιοχής. Ιδιαίτερα προβλήματα υφαλμύρωσης στην περιοχή δεν υπάρχουν κι αν και όπου υπάρξουν, θα εξουδετερωθούν από τη λειτουργία του φράγματος που θα αρδεύει την ευρύτερη περιοχή. Για τα φυτοφάρμακα, από τους ελέγχους που γίνονται, δεν έχει διαπιστωθεί πρόβλημα από τη χρήση τους, δεδομένου ότι οι παραγωγοί και καλλιεργητές είναι φειδωλοί στην εξοντωτική χρησιμοποίησή τους, καθώς σε όλο και μεγαλύτερη έκταση διαθέτουμε βιολογικές καλλιέργειες».


Δήμος Πύλου - Νέστορος
«Από την πλευρά του Δήμου μας υπάρχει πρόδηλη ανάγκη για τη διαφύλαξη και διασφάλιση του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής μας», υπογράμμισε ο αντιδήμαρχος Πύλου – Νέστορος Παν. Καρβέλας και συνέχισε: «Ένα περιβάλλον ιδιαίτερα ευαίσθητο, διότι η περιοχή μας, στο μεγαλύτερο μέρος της, είναι Natura, που προστατεύεται από ειδικές διατάξεις. Ήδη έχει συνταχθεί, από το παρελθόν, Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη σε συνεργασία με την τότε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, την Αναπτυξιακή Μεσσηνίας και τους τέως Δήμους της περιοχής, που όμως δεν έχει αποτελέσει Προεδρικό Διάταγμα. Ορισμένοι τέως Δήμοι, που σήμερα αποτελούν τον ενιαίο Δήμο μας, είχαν ξεκινήσει διαδικασίες για ΣΧΟΟΑΠ, κάποια εκ των οποίων βρίσκονται στο τελικό στάδιο (όπως της Μεθώνης), κάποια πολύ κοντά στο τελικό στάδιο (όπως της Κορώνης), ενώ κάποιοι άλλοι τέως Δήμοι είχαν ξεκινήσει την εκπόνηση Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων (Νέστορος και Πύλου). Λόγω της μεγάλης ανάπτυξης της περιοχής την τελευταία δεκαετία, αυτές οι μελέτες και τα σχέδια θα διαφυλάξουν την ισόρροπη ανάπτυξη του περιβάλλοντος, της δεύτερης παραθεριστικής κατοικίας, των τουριστικών επενδύσεων και της τουριστικής ανάπτυξης. Η περιοχή μας έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, όπως τα νησιά Σχίζα, Σαπιέντζα, Αγία Μαρίνα, Σφακτηρία, που θέλουν ιδιαίτερη προστασία και φροντίδα.
Πρόσφατα αντιμετωπίσαμε και εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε και ένα μεγάλο πρόβλημα με τη δημιουργία ιχθυοτροφείων στη Σχίζα και τη Σαπιέντζα. Η τοπική κοινωνία είναι αντίθετη, επειδή θα προκαλέσουν πολλά περιβαλλοντικά προβλήματα και αντίθετες χρήσεις, άρα θα υπάρχουν και κοινωνικές αναταράξεις.
Ένα άλλο σημαντικό θέμα είναι το εξής: μπορεί ο υδροφόρος ορίζοντας της περιοχής μέχρι στιγμής να βρίσκεται σε καλό επίπεδο, όμως πρέπει να προχωρήσουμε στα μεγάλα έργα για την προστασία των υδάτινων πόρων, όπως το Μιναγιώτικο φράγμα και άλλα μικρά φράγματα σε άλλους ποταμούς, όπως ο Σελάς, για τον εμπλουτισμό του».
Ο κ. Καρβέλας έθιξε κι ένα ιδιαίτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Μεσσηνία, τα λύματα των ελαιοτριβείων: «Πρέπει να επεκταθεί η λειτουργία τους σε αυτά των δύο φάσεων. Γνωρίζουμε τη δύσκολη οικονομική κατάσταση που επικρατεί, αλλά αυτό είναι αναγκαίο να γίνει. Με τη βοήθεια και τη στήριξη της Πολιτείας μπορεί να αντιμετωπιστεί και να επιλυθεί το πρόβλημα. Σχετικά με τη χρήση των φυτοφαρμάκων στις αγροτικές καλλιέργειες, πιστεύω ότι η κοινωνία και οι αγρότες ήδη είναι ευαισθητοποιημένοι, ενώ έχουν μειωθεί στο έπακρο οι επιδράσεις τους στο περιβάλλον. Με την ενημέρωση και τη δράση που θα αναπτύξει ο Δήμος, τη βοήθεια της Πολιτείας και την ευαισθησία των πολιτών, πιστεύω το πρόβλημα αυτό να εξαλειφθεί».
Επιπρόσθετα, χαρακτήρισε σημαντική τη λειτουργία των Βιολογικών Καθαρισμών σε Μεθώνη και Πύλο, αλλά και την κατασκευή αυτού της Χώρας. «Πρέπει να επεκταθούν και να βελτιωθεί η λειτουργία τους και να κατασκευαστούν και σε άλλες περιοχές, όπως η Κορώνη», τόνισε.
«Γενικά, πιστεύω ότι πρέπει να αναπτυχθεί μια νέα νοοτροπία και να καταλάβουμε όλοι μας ότι κάποια πράγματα μπορούν να συνυπάρχουν, αλλά με σεβασμό και κανόνες για τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής, ώστε να παραδώσουμε στις επόμενες γενεές ένα περιβάλλον που θα είναι αντάξιο της ιστορίας και του πολιτισμού μας» ήταν το τελευταίο του σχόλιο.

Δήμος Οιχαλίας
Σοβαρό πρόβλημα με τα εγκατεστημένα στη ΒΙΠΕ Μελιγαλά πυρηνελαιουργεία αντιμετωπίζει ο Δήμος Οιχαλίας. «Η περιοχή θυμίζει οτιδήποτε άλλο εκτός από ΒΙ.ΠΕ.», σημείωσε σχετικά ο δήμαρχος Φίλιππος Μπάμης: «Το πρόβλημα είναι σοβαρό κατά την περίοδο της ελαιοσυγκομιδής, οπότε επεξεργάζεται ο ελαιοπυρήνας και εκπέμπονται καπνός και αέριοι ρύποι στην ατμόσφαιρα».
Όπως υπογράμμισε, το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Σκάλας, «οι οποίοι δεν μπορούν να σταθούν τις ημέρες εκείνες», ενώ μαζί με την οσμή παρασύρεται και τέφρα. Ο ίδιος ανέθεσε περιβαλλοντικές μελέτες για το πώς θα μπορούσαν να τοποθετηθούν φίλτρα για την κατακράτηση των ρύπων και των οσμών, αλλά και για τη λήψη οποιωνδήποτε μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος. Άφησε δε ανοιχτό το ενδεχόμενο συμμετοχής των επιχειρηματιών σε κάποιο πρόγραμμα για την τοποθέτηση του απαιτούμενου εξοπλισμού, προκειμένου να μην κλείσουν οι μονάδες. «Δε θέλουμε να φτάσουμε σε αυτό το σημείο, καθώς οι μονάδες δίνουν δουλειά στους κατοίκους και ζωή στον τόπο», επισήμανε. «Πρέπει να σεβαστούμε το περιβάλλον και δεν έχουμε άλλα περιθώρια. Οι επιπτώσεις από τις ανθρώπινες ενέργειες είναι ορατές και το περιβάλλον έχει αρχίσει να μας εκδικείται», τόνισε και πρόσθεσε ότι ενέργεια – κλειδί, είναι η ευαισθητοποίηση της νέας γενιάς.
Με τη σειρά του και ο Δήμος Οιχαλίας αντιμετωπίζει πρόβλημα με τα απορρίμματα. Ο δήμαρχος εξέφρασε την ελπίδα ότι θα έχουν προκύψει αποτελέσματα μέσα στον Ιούλιο από τις ενέργειες της Περιφέρειας Πελοποννήσου, αλλά και την έκπληξή του που τον Ιανουάριο, με τις βροχές, πήρε φωτιά η χωματερή. «Θα πρέπει να λυθεί το θέμα. Δεν πάει άλλο η κατάσταση. Πρέπει να τελειώσουν και οι όποιες συζητήσεις περί συμφερόντων, αλλά και να δοθεί λύση, καθώς έρχονται και τα πρόστιμα από την Ε.Ε. Χρειάζεται προσπάθεια από όλους μας και εμείς την κάνουμε», υπογράμμισε, για να τονίσει ότι απαιτείται η απόκτηση περιβαλλοντικής συνείδησης. Υπάρχει πρόβλημα και με την ανακύκλωση, που δεν υλοποιείται, καθώς μπορεί να υπάρχουν κάδοι, αλλά όχι διαθέσιμα οχήματα για την εξυπηρέτηση του Δήμου, που γίνεται από το Δήμο Μεσσήνης.
Σημαντικό είναι και το ζήτημα της διάθεσης υγρών αποβλήτων και σκουπιδιών στα ρέματα της περιοχής, με την κατάσταση στη Μαυροζούμενα να είναι «όχι μόνο άσχημη, αλλά τραγική». Ανέθεσε δε, όπως είπε, σε συνεργείο του Δήμου τον καθαρισμό του ρέματος που καταλήγει στη θάλασσα.
Όσον αφορά στο βιολογικό καθαρισμό, παρατήρησε ότι λειτουργεί μόνο για ένα τμήμα του Μελιγαλά, κυρίως στην περιοχή του κέντρου, από την οποία έχουν αποκλειστεί οι δημόσιες υπηρεσίες.


Δήμος Δυτικής Μάνης
Δύο είναι τα σημαντικότερα περιβαλλοντικά ζητήματα στο Δήμο Δυτικής Μάνης: η αποχέτευση λυμάτων και οι βιολογικοί καθαρισμοί, και τα απορρίμματα.
Όπως μας είπε ο δήμαρχος Δημ. Γιαννημάρας, στη Δημοτική Ενότητα Αβίας το παραλιακό τμήμα του Δήμου έως τις Κιτριές έχει συνδεθεί μέσω συνεργασίας με το Δήμο Καλαμάτας με το δίκτυο μεταφοράς λυμάτων στο βιολογικό της Καλαμάτας. Υπάρχουν, όμως, οικονομικές εκκρεμότητες που πρέπει να επιλυθούν και καταβάλλεται προσπάθεια προς τούτο. Επίσης, ξεκινούν μελέτες για την κατασκευή εξωτερικού δικτύου αποχέτευσης των Δολών και της Μεγάλης Μαντίνειας, προκειμένου να κατατεθεί φάκελος στο ΕΣΠΑ, έργο που θα εκτελεστεί με προγραμματική σύμβαση με το Δήμο Καλαμάτας, αφού αυτός της Δυτικής Μάνης δε διαθέτει τεχνική επάρκεια. Στη Δημοτική Ενότητα Λεύκτρου δεν υπάρχει καμία σχετική υποδομή. Σύμφωνα με τον κ. Γιαννημάρα, πρόλαβε τη σχετική προθεσμία και κατέθεσε αίτηση σε πρόγραμμα για τη μελέτη και κατασκευή υποδομών. Η πρόταση βρίσκεται σε φάση αξιολόγησης και αν υπάρξει θετική εξέλιξη, θα αρχίσουν μελέτες και κατασκευές έργων σε Καρδαμύλη, Στούπα, Λεύκτρο και Άγιο Νικόλαο.
Κατά τον ίδιο: «Αν δεν ενταχθούμε σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα είναι αδύνατο να κάνουμε κάτι μόνοι μας με τα οικονομικά δεδομένα του Δήμου και εκ των πραγμάτων πρέπει να περιμένουμε κάποιο νέο μέτρο, όταν και όποτε…».
Όσον αφορά στο ζήτημα των απορριμμάτων, έκανε λόγο για οικονομική αφαίμαξη του Δήμου, καθώς καταβάλλει για την απομάκρυνσή τους 42.000 ευρώ περίπου το μήνα ή 504.000 ευρώ το χρόνο: «Καταβάλλαμε τεράστια προσπάθεια, προκειμένου να ενταχθούμε κι εμείς στο πλαίσιο διαχείρισης των απορριμμάτων με το Δήμο Καλαμάτας, αλλά λόγω των αντιδράσεων που υπήρξαν με τις επιτροπές των κατοίκων και μετά την πυρκαγιά στα μηχανήματα της RAM, στάθηκε αδύνατο». Μοναδική λύση, συνέχισε, ήταν να επεκταθεί η σύμβαση με τον εργολάβο, προκειμένου να είναι καθαρή η περιοχή. Παράλληλα, ξεκίνησαν και ενέργειες – προσπάθειες για την υλοποίηση πιλοτικών προγραμμάτων.
Χωρίς να προβεί σε περισσότερες λεπτομέρειες, μίλησε για μια πρόταση από τον Καναδά που εξετάζεται.
Ο Δήμος Δυτικής Μάνης, κατέληξε, περιμένει τις ενέργειες της Περιφέρειας Πελοποννήσου, προκειμένου να δοθεί λύση στο πρόβλημα.

"ΘΑΡΡΟΣ" 05/06/2011

 
















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου