Σάββατο 4 Ιουνίου 2011

Η ΜΙΛΕΝΑ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ ΑΝΟΙΞΕ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΡΩΝΗ Η μεσογειακή διατροφή είναι τρόπος ζωής


Ημεσογειακή διατροφή είναι τρόπος ζωής και η αναγνώρισή της ως άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας από την UNESCO είναι πολύ σημαντική υπόθεση - ιδιαίτερα για την Κορώνη που έχει επιλεγεί ως εμβληματική πόλη εκπρόσωπος της Ελλάδας.
Η αναγνώριση αυτή ανοίγει προοπτικές ανάπτυξης και δρόμους συνεργασίας με άλλες μεσογειακές πόλεις από την Ιταλία, την Ισπανία και το Μαρόκο. Αυτά τονίστηκαν μεταξύ άλλων κατά τη χθεσινή πρώτη μέρα του τριημέρου εκδη-λώσεων με θέμα "Ελλάδα και μεσογειακή διατροφή".

Η χθεσινή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στον ξεχωριστό χώρο του κάστρου της Κορώνης, δίπλα στην εκκλησία της Παναγίας της Ελεήστριας, παρουσία της υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μιλένας Αποστολάκη και δημάρχων - εκπροσώπων φορέων από τις συνεργαζόμενες πόλεις Τσιλέντο της Ιταλίας, Σορία της Ισπανίας και Σεφσαουέν του Μαρόκου.
Η υφυπουργός Μιλένα Αποστολάκη σημείωσε ότι η μεσογειακή διατροφή αφορά την καθημερινότητα και την παραγωγική ανασύνταξη του τόπου μας και σχετίζεται με τη δημόσια πολιτική για την αγροτική ανάπτυξη. Επεσήμανε πως η κρίση που μαστίζει τη χώρα είναι μια πυξίδα για τις νέες κατευθύνσεις και αφορά και τον πρωτογενή τομέα. Αναφερόμενη δε στο παραδοσιακό διατροφικό μοντέλο, τόνισε πως πρέπει να σκεφτόμαστε τι θα βάλουμε στο τραπέζι μας για να έχουν υγεία τα παιδιά μας.
Ο δήμαρχος Πύλου - Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης, αφού καλωσόρισε όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα τα μέλη των ξένων αντιπροσωπειών, τόνισε ότι η Κορώνη επιβεβαιώνει τη θέση της στην παγκόσμια ιστορία. Σημείωσε ότι αυτή «είναι η αρχή μιας μεγάλης πορείας, για να μάθουμε να τρώμε μεσογειακά» και ενημέρωσε πως σήμερα το βράδυ θα υπογραφεί το πρωτόκολλο συνεργασίας που δεσμεύει για μια σειρά από δράσεις.
Η γ.γ. του υπουργείου Πολιτι-σμού Λίνα Μενδώνη χαρακτήρισε ιδιαίτερη τη στιγμή αυτή για την πόλη της Κορώνης και τη χώρα. Παρατήρησε πως η άυλη κληρονομιά είναι το ίδιο σημαντική με τα μνημεία και τον πολιτισμό και ευχήθηκε «η μεσογειακή διατροφή να καθιερωθεί ως ταμπέλα σε όλες μας τις δράσεις και να την υιοθετήσουν όσοι ασχολούνται με αυτά τα πράγματα».
Ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης σημείωσε την ανάγκη να υπάρξει μια συντονισμένη προσπάθεια, ώστε να εκμεταλλευτούμε το γεγονός της αναγνώρισης και να το μεταφέρουμε στην καθημερινή ζωή των πολιτών.
Η πρόεδρος της ελληνικής επιτροπής της UNESCO Κατερίνα Τζιτζικώστα σημείωσε ότι «πρέπει να παλέψουμε να κάνουμε πρόγραμμα και να εφαρμόσουμε στην παγκόσμια κοινότητα τη μεσογειακή δίαιτα».
Στην ομιλία της η καθηγήτρια Διατροφής και Προληπτικής Ιατρικής Αντωνία Τριχοπούλου τόνισε ότι ο μεσογειακός τρόπος διατροφής συμβάλλει στο ευ ζην, στην υγεία, στη μείωση των νοσημάτων. Παρατήρησε ότι είναι συνδεδεμένος με το ελαιόλαδο και επεσήμανε πως είναι τρόπος ζωής. Σημείωσε ότι πρέπει να μπουν όροι και κανόνες για να προστατευτούν τα παραδοσιακά προϊόντα, γιατί έχουν αρχίσει να κακοποιούνται. Κλείνοντας, τόνισε ότι πρώτη προτεραιότητα πρέπει να είναι το να μάθουμε στα παιδιά μας τη γεύση των παραδοσιακών προϊόντων.
Ακολούθησαν ομιλίες για τη μαστίχα της Χίου, το κρασί, τις γυναίκες και τα τοπικά παραδοσιακά τρόφιμα και τους "Δρόμους της Ελιάς".
Παρέστησαν ο υφυπουργός Οικονομικών Δημήτρης Κουσελάς, οι βουλευτές Μεσσηνίας Νάντια Γιαννακοπούλου και Οδυσσέας Βουδούρης και Κορινθίας Κώστας Κόλλιας, ο γ.γ. του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Κανελλόπουλος, ο πρέσβης της Κύπρου Ιωσήφ Ιωσήφ, οι αντιπεριφερειάρχες Χρήστος Μαλαπάνης και Ντίνα Νικολάκου, δήμαρχοι του νομού, οι επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Δημήτρης Δράκος, της "Αγωνιστικής Συνεργασίας" Θανάσης Πετράκος, περιφερειακοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι πολιτικών αρχών και φορέων, καθώς επίσης αρκετός κόσμος.

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 04/06/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου