Επιχείρηση διάσωσης στήθηκε την περασμένη Πέμπτη στη λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας. Σκοπός ήταν να προσεγγιστεί και να μεταφερθεί με ασφάλεια στο Σύλλογο Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής ΑΝΙΜΑ ένα νεαρό φλαμίνγκο (όπως αλλιώς λέγεται το φοινικόπτερο). Εργαζόμενοι και εθελοντές της Ορνιθολογικής οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην περιοχή στο πλαίσιο του θερινού προγράμματος εθελοντικής εργασίας, παρατήρησαν ένα φλαμίνγκο που για ημέρες βρήκε καταφύγιο στη Λιμνοθάλασσα Γιάλοβα.
Ύστερα από επιβεβαίωση τραύματος στο δεξί φτερό, ξεκίνησε η οργάνωση σχεδίου διάσωσης, το οποίο τέθηκε σε εφαρμογή την επόμενη ημέρα. Η περιοχή όπου τρεφόταν το φλαμίνγκο ήταν δύσκολα προσβάσιμη και για το λόγο αυτό χρησιμοποιήθηκε η βάρκα της Ορνιθολογικής, καθώς και μία του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Κάτω Γιάλοβας, ο οποίος έσπευσε να βοηθήσει.
Ύστερα από επιβεβαίωση τραύματος στο δεξί φτερό, ξεκίνησε η οργάνωση σχεδίου διάσωσης, το οποίο τέθηκε σε εφαρμογή την επόμενη ημέρα. Η περιοχή όπου τρεφόταν το φλαμίνγκο ήταν δύσκολα προσβάσιμη και για το λόγο αυτό χρησιμοποιήθηκε η βάρκα της Ορνιθολογικής, καθώς και μία του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Κάτω Γιάλοβας, ο οποίος έσπευσε να βοηθήσει.
Τελικά, έπειτα από κάποιες ώρες το φλαμίνγκο έφτασε με ασφάλεια στις εγκαταστάσεις περίθαλψης του Συλλόγου ΑΝΙΜΑ στην Καλλιθέα Αττικής. Εκεί, διαπιστώθηκε ότι, δυστυχώς, το σπάσιμο στο φτερό είναι σοβαρό και πολύ πιθανόν το νεαρό πουλί να μην ξαναπετάξει.
Τα φοινικόπτερα εμφανίζονται κάθε χρόνο στη Λιμνοθάλασσα Γιάλοβα κατά τη διάρκεια του μεταναστευτικού τους ταξιδιού από τη Δυτική Μεσόγειο, όπου αναπαράγονται. Το εντυπωσιακό είδος καταγράφηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 1829 από τη “Γαλλική αποστολή του Μορέως”, κατά την έρευνά της στη Λιμνοθάλασσα Γιάλοβα. Η δε Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία συνεχίζει το συστηματικό της έργο για την προστασία των πουλιών και των βιοτόπων τους, συμμετέχοντας σε αρκετές τέτοιες επιχειρήσεις διάσωσης καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και υλοποιώντας παράλληλα δράσεις για τη διατήρηση και ανάδειξη της φυσικής κληρονομιάς.
Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με τον υπεύθυνο ενημέρωσης του προγράμματος στην Πύλο, Διονύση Παπαδάτο, τηλ. 27230 22368-23046 & 6974366287 , email: gialova@ornithologiki.gr.
Διάσωση χελώνας καρέτα-καρέτα
Και μέσα στο θολό, ανώριμο και αδελφοκτόνο πολιτικό σκηνικό που βιώνουμε αυτές τις μέρες, θέλουμε να σας μεταφέρουμε για λίγο κάπου αλλού...
Το Σάββατο 25 Ιουνίου, 5 φίλοι από την Καλαμάτα, 1 οδηγός λεωφορείου και ένας υπάλληλος στο Λιμενικό στείλαμε με το ΚΤΕΛ (!) μια πληγωμένη αλλά μικρή σε ηλικία καρέτα-καρέτα στο Κέντρο Διάσωσης για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ στην Αθήνα!
Η χελώνα ήταν εδώ και 3 μέρες στη Δυτική Παραλία Καλαμάτας, ξεβρασμένη και βαριά άρρωστη από μόλυνση στα μάτια. Κι ενώ για 3 μέρες κανείς “αρμόδιος” δεν μπορούσε να κάνει κάτι, κάποιοι άνθρωποι, χωρίς πολλά πολλά, και μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα το αποφασίσαμε, οργανωθήκαμε και τουλάχιστον προσπαθήσαμε να σώσουμε το ζωντανό!
Επικοινωνήσαμε με μέλος του συλλόγου στην Αθήνα, καθώς ήταν αδύνατο να έχουμε κάποια επικοινωνία με αντίστοιχο παράρτημα της οργάνωσης στη Μεσσηνία, πήραμε οδηγίες πρώτων βοηθειών προς τη χελώνα, καθώς και οδηγίες για την αποστολή της, επικοινωνήσαμε με το Λιμενικό για να μεσολαβήσει για τη μεταφορά της χελώνας στην Αθήνα από το ΚΤΕΛ Μεσσηνίας, και καταφέραμε να στείλουμε το ζώο στην Αθήνα, με το λεωφορείο των 10.00 μ.μ.!
Ο οδηγός του λεωφορείου, που έτυχε να έχει ξαναβοηθήσει σε αντίστοιχο περιστατικό μεταφοράς καρέτα-καρέτα στην Αθήνα (!), μας ενημέρωσε ότι υπάρχει πρόβλημα διάσωσης των άτυχων ζώων στην περιοχή μας: λόγω της παράνομης εξόντωσής τους από τους ψαράδες, λόγω της κατάποσης μεγάλων ποσοτήτων πλαστικού που επιπλέουν στις θάλασσές μας, μολυσμένου νερού...
Από σύλλογο στην Αθήνα μάς ενημέρωσαν την επομένη ότι η συγκεκριμένη είχε καταπέσει λόγω της μόλυνσης στα μάτια της, μάλλον από μολυσμένα νερά...
Το ηθικό δίδαγμα από τη συγκεκριμένη εμπειρία: Αποφασιστικότητα, οργάνωση και καλή καρδιά μπορούν να αλλάξουν πολλά!
Όμως, όλη αυτή η εμπειρία τελείωσε για εμάς και με μια απορία. Τον τελευταίο καιρό είχαμε ακούσει και βιώσει κρούσματα επιπεφυκίτιδας στα μάτια από λουόμενους στην περιοχή μας. Επίσης, γνωρίζαμε για τη δημιουργία μικρής πετρελαιοκηλίδας στην περιοχή της Δυτικής Παραλίας Καλαμάτας. Επιπλέον, όλο το χρόνο παρατηρούσαμε με τρόμο σχεδόν τη διέλευση και ύπαρξη μεγάλων φορτηγών πλοίων, μάλιστα σε πολύ κοντινή γραμμή από την ακτογραμμή! Και ρωτάμε, μήπως πρέπει να γίνει μια εκ νέου ανάλυση του νερού των παραλιών μας;
Έλεος πια! Καλοκαίρι είναι! Αφήστε μας να απολαύσουμε τη θάλασσα και τις παραλίες μας, για τις οποίες υπερηφανευόμαστε κιόλας (όσο ακόμα μπορούμε)!
Μην τα καταστρέφετε όλα! Μπορείτε;
Η χελώνα είναι πλέον καλά, είναι 20 χρόνων, έχει βάρος περίπου 30 κιλά και είναι πιτσιρίκα! Ελπίζουμε να μπορέσει να αρμενίσει ξανά σε πιο καθαρές θάλασσες πια!
KALAMATAFREESPACE
"ΘΑΡΡΟΣ" 28/06/2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου