Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

Συνάντηση Καφαντάρη με Γ.Γ. ΥΠΠΟ Λίνα Μελδώνη


Ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος κος Δημήτρης Καφαντάρης συναντήθηκε με την Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη στα πλαίσια των συνεχών επαφών του για θέματα του Δήμου. Η συνάντηση έγινε στο Υπουργείο Πολιτισμού, παρόντος και του Αντιπεριφερειάρχη της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας κου Χρήστου Μαλαπάνη.
Το πρώτο θέμα της συζήτησης αποτέλεσε η παραχώρηση της αίθουσας του Θόλου του Κάστρου της Πύλου με σκοπό την υλοποίηση του έργου της «Εικονικής Αναπαράστασης» της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου. Στην συνέχεια, συζητήθηκε η μεταφορά του μουσείου της Πύλου μέσα στο Κάστρο της Πύλου, στην αίθουσα του Μαιζώνος, και ο χώρος που ήδη βρίσκεται το μουσείο να έρθει στην δικαιοδοσία του Δήμου. Παράλληλα, ο Δήμαρχος Πύλου – Νέστορος δεσμεύτηκε να διερευνηθεί η δυνατότητα φιλοξενίας της έκθεσης του Rene Puaux που σήμερα εκτίθεται στο κτίριο του Μαιζώνος να μεταφερθεί στο κτίριο του Κωστή Τσικλητήρα. Πρόκειται για ένα χρόνιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής το οποίο αρχίζει να πραγματοποιείται. Ο κος Καφαντάρης ενημέρωσε την κα Μενδώνη για την εξέλιξη του της γεωτεχνικής μελέτης που γίνεται από πλευράς Δήμου στο Ανάκτορο του Νέστορα έτσι ώστε να παραδοθεί στο Υπουργείο Πολιτισμού και να οριστικοποιηθεί η ένταξη του έργου της αλλαγής του στεγάστρου του Ανακτόρου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, έγινε τηλεφωνική παρέμβαση από τον συμπατριώτη μας και Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κο Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος εξέφρασε την στήριξή του στα αιτήματα που έχει θέσει ο Δήμος Πύλου-Νέστορος και στην άμεση υλοποίηση των ήδη σχεδιασμένων δράσεων για τον πολιτισμό στον Δήμο μας. Άλλωστε είναι γνωστό σε όλους μας το αστείρευτο ενδιαφέρον του κου Σαμαρά για την πατρίδα του, γεγονός που επιβεβαιώθηκε για μια ακόμα φορά.
Ακολούθως, ο κος Καφαντάρης επισκέφτηκε τον κο Νταή Παναγιώτη, Προϊστάμενο της Υπηρεσίας Διαχείρισης του Ε.Π. «Πολιτισμός», και συζήτησαν για την ένταξη του έργου που αφορά την αναστήλωση – ανάπλαση του Παλαιού Υδραγωγείου της Πύλου, έργο το οποίο βρίσκεται και με την σύμφωνη γνώμη της κα Μενδώνη σε πολύ θετικό δρόμο.
Μετά το τέλος της συνάντησης ο κος Δημήτρης Καφαντάρης δήλωσε «για τον Δήμο Πύλου-Νέστορος τα έργα πολιτισμού είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα διεκδίκηση τους γιατί θεωρούμε ότι ο πολιτισμός είναι η «βαριά βιομηχανία» του τόπου μας και δύναται να μας δώσει ώθηση στην δημιουργία μιας νέας τοπικής οικονομίας».

Αρχίζω να νοιώθω δικαιωμένος γιατί επιτέλους θέσεις μου για το που πρέπει να εγκατασταθούν η «Εικονική Αναπαράσταση» της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου και η συλλογή του Rene Puaux αρχίζουν να φαίνονται ότι μπορούν να λάβουν "σάρκα και οστά". 
Για την Εικονική αναπαράσταση στο κάστρο έχω αναφέρει ότι μπορεί να μην είναι η καλύτερη αλλά είναι επιβεβλημένη.
Και τις δυο αυτές παρεμβάσεις τις είχα κατ' ιδίαν συζητήσει με τον  σημερινό πρόεδρο της ΝΔ κ. Αντώνη Σαμαρά, λίγο πριν πάψει να είναι Υπουργός Πολιτισμού, και είχε συμφωνήσει απόλυτα μαζί μου.
Επίσης τις είχα συζητήσει και με τον προηγούμενο Δήμαρχο Πύλου κ. Χρονόπουλο, χωρίς να συμφωνεί μαζί μου, αλλά και με τον σημερινό Δήμαρχο κ. Καφαντάρη που είχε ορισμένες διαφορετικές απόψεις. Χαίρομαι γιατί ο σημερινός Δήμαρχος έσκυψε με προσοχή στα δυο αυτά θέματα και είδε ότι οι προτάσεις μου ήταν μελετημένες και εφικτές. 
Θα προτείνω από εδώ μια ιδέα του αείμνηστου Γραμματέα του συλλόγου "ΤΟ ΝΑΥΑΡΙΝΟ" Γιώργου Πουλόπουλου για τη λειτουργία της νότιας πύλης του κάστρου (από το δημοτικό σχολείο) για άτομα που είναι δύσκολο να φτάσουν μέχρι την ακρόπολη, για να έχουν πρόσβαση στην εικονική αναπαράσταση,  αλλά και στις θεατρικές και μουσικές εκδηλώσεις που γίνονται εκεί.
Είναι γεγονός ότι δεν είναι κάτι εύκολο, γιατί ο δρόμος από το σχολείο μέχρι την πύλη είναι αυτή τη στιγμή δύσβατος, αλλά ας το κρατήσουν οι αρχές στο πίσω μέρος του κεφαλιού τους.

Κώστας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου