Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

Windsurfing στη Φοινικούντα Μεγάλες ταχύτητες, αδρεναλίνη, ελευθερία

Στη Φοινικούντα, αυτή τη φορά, δε μας έφεραν μόνο οι φυσικές ομορφιές και η ξακουστή καλοκαιρινή φιλοξενία της. Τα γραφικά σοκάκια και το λιμάνι, οι ντόπιες λιχουδιές και οι ζεστοί άνθρωποι δεν είναι τα μόνα θέλγητρά της. Οδηγήσαμε μέχρι τη Μακρυάμμο. Είναι η πιο γνωστή παραλία της. Ατελείωτη ξεδιπλώνεται, με ψιλή χρυσή άμμο και κρυστάλλινα τιρκουάζ νερά. Εκεί, συναντήσαμε τον Κλάους Μάρτιν και την Τάνια Παππάς, για να διαπιστώσουμε αν ισχύει μια άλλη φήμη που εδώ και χρόνια ακολουθεί το «μύθο» της Φοινικούντας. Αυτή που φέρνει κάθε χρόνο χιλιάδες εραστές της ιστιοσανίδας στο νοτιοδυτικό άκρο της Μεσσηνίας.
Ο Κλάους Μάρτιν ταξίδεψε όλη την Ελλάδα, ως επαγγελματίας windsurfer. Επισκέφθηκε παραλίες στην ηπειρωτική χώρα και στα νησιά και κατέληξε μαγεμένος στη Φοινικούντα. Στη χώρα μας ήρθε για πρώτη φορά το 1986.
«Σε εκείνο το ταξίδι είχα επισκεφθεί τη Βόρεια Ελλάδα, όπου συνάντησα μια παρέα φίλων. Μου είπαν ότι υπάρχει ένα πανέμορφο χωριό στη νοτιοδυτική Πελοπόννησο κι ότι έπρεπε οπωσδήποτε να το δω. Ήρθα και από τότε δεν πέρασε καλοκαίρι που να μην επισκεφθώ την περιοχή».
«Πριν αποφασίσω να εγκατασταθώ στη Φοινικούντα, ταξίδεψα για πολλά χρόνια γύρω από την ακτή της Ελλάδας, με δικό μου εξοπλισμό. Την τελευταία φορά κάλυψα 15.000 χιλιόμετρα. Γνώρισα κάθε παραλία που υπάρχει από την Ηγουμενίτσα μέχρι τη Θεσσαλονίκη. Κατέληξα εδώ. Αυτό οπωσδήποτε κάτι σημαίνει», αναφέρει ο Κλάους Μάρτιν.
«Έχω βρεθεί σε παραλίες σε όλο τον κόσμο, υπάρχουν πολλές που μου έχουν αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις», εξακολουθεί. «Στη Βενεζουέλα, στο νησί Isla Margarita, έχει μια υπέροχη παραλία, με λεπτή λευκή άμμο και συνεχή άνεμο που έρχεται από τα πλάγια. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχει μεγάλα κύματα. Επίσης, ωραίες στιγμές έχω περάσει ως windsurfer στη Μύκονο, αλλά εκεί είναι πράγματι πολύ δυνατός ο αέρας, είναι για πολύ καλούς surfers, μόνο για επαγγελματίες. Στη Φοινικούντα βρήκα ένα συνδυασμό παραμέτρων που δεν έχω συναντήσει πουθενά αλλού», λέει και εξηγεί:
«Το καλό με τη Φοινικούντα είναι ότι προσφέρει διασκέδαση και καλές συνθήκες σε διαφόρων ειδών windsurfers, διαφόρων επιπέδων. Το πρωί έχει άνεμο ιδανικό για αρχάριους και όσο η μέρα προχωρά ο άνεμος δυναμώνει, δημιουργώντας συνθήκες ιδανικές για ανθρώπους που ξέρουν καλό windsurfing. Το απόγευμα, ο άνεμος πέφτει και πάλι. Η περιοχή προσφέρεται για απαιτητικούς σέρφερς, αλλά ταυτόχρονα είναι καλή και για όλη την οικογένεια».
Η Φοινικούντα δεν τον κράτησε κοντά της, όμως, μόνο ως ιδανικός προορισμός για windsurfers. «Γεννήθηκα σε μια πόλη της βόρειας Γερμανίας, όπου πέντε ημέρες την εβδομάδα βρέχει. Ο χειμώνας είναι πολύ βαρύς», λέει ο Κλάους Μάρτιν. «Ένας από τους βασικούς λόγους που επέλεξα την Ελλάδα είναι ο ήλιος, οι καιρικές συνθήκες. Έψαξα παντού στη χώρα και η Φοινικούντα είναι το καλύτερο που βρήκα. Αν ψάξεις, μπορεί να βρεις πιο όμορφα χωριά αλλού. Μπορεί να βρεις πιο όμορφες παραλίες. Ο άνεμος μπορεί να μην είναι όλες τις ώρες τέλειος για έναν επαγγελματία windsurfer. Αλλά ο συνδυασμός που προσφέρει η Φοινικούντα – άνεμος, ακτές, χωριό, η καταπράσινη έκταση γύρω από το χωριό - δεν υπάρχει πουθενά, δε συγκρίνεται με τίποτα. Αυτό είναι που αγαπώ στη Φοινικούντα».
Το 1991 ξεκίνησε το Κέντρο Θαλασσίων Σπορ «Alpha Watersports» στη Μακρυάμμο, με έμφαση στην ιστιοσανίδα. Από τότε ζει μόνιμα στη Μεσσηνία. Μόνιμη κάτοικος είναι και η εκπαιδεύτρια του windsurfing, Τάνια Παππάς, η οποία επίσης έζησε σε πολλές περιοχές της Ελλάδας πριν καταλήξει εδώ.
«Επέλεξα τελικά τη Φοινικούντα, κυρίως για το φυσικό της περιβάλλον», λέει η Τάνια Παππάς. «Είναι μια γόνιμη περιοχή, με πολύ πράσινο. Μου αρέσει που σε πολλά στοιχεία έχει διατηρήσει τον παραδοσιακό της χαρακτήρα. Επιπλέον, δεν ερημώνει το χειμώνα. Πολλές οικογένειες μένουν εδώ καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Προβλήματα της καθημερινότητας υπάρχουν όπου κι αν ζεις. Αλλά η Φοινικούντα είναι πλέον ο τόπος μου, τη λατρεύω όλες τις εποχές του χρόνου».
Είναι και οι δυο Γερμανοί, αλλά έχουν πολιτογραφηθεί Έλληνες. «Μετά από τόσα χρόνια στην περιοχή, θεωρούμαστε πλέον ντόπιοι», συμφωνούν. «Μοιραζόμαστε τις ευτυχισμένες στιγμές του τόπου, αλλά και τις δυσκολίες που όλοι τώρα περνάμε, με τους Έλληνες».
Τα τελευταία δέκα χρόνια έχουν κρατήσει τις τιμές στο Κέντρο Ιστιοσανίδας σταθερές. Η φήμη της Φοινικούντας ως προορισμού για windsurfing εξακολουθεί να φέρνει πολλούς Ευρωπαίους στην περιοχή κάθε καλοκαίρι.
«Οι πελάτες μας είναι κυρίως ξένοι», σημειώνει ο Κλάους Μάρτιν. «Όσο τα χρόνια περνούν, όμως, γίνονται και περισσότεροι οι Έλληνες που ασχολούνται με το windsurfing. Όταν ξεκινήσαμε, το 90% ήταν Γερμανοί, γερμανόφωνοι και κάποιες άλλες εθνικότητες και μόνο το 10% Έλληνες. Σήμερα, είναι 50% γερμανόφωνοι, 20% από άλλες χώρες της Ευρώπης και γύρω στο 30% Έλληνες. Οι περισσότεροι Έλληνες έρχονται τον Ιούλιο και τον Αύγουστο».
Τα προγράμματα της σχολής παρακολουθούν κυρίως νέοι («παιδιά που οι γονείς τους κάνουν ήδη windsurfing και θέλουν να τους ακολουθήσουν»), αλλά και μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι (30-50 ετών) που χρειάζονται την καθοδήγηση εκπαιδευτή για να ξεκινήσουν. Η πλειοψηφία των windsurfers που συναντάμε όμως στη Φοινικούντα είναι 20-35 ετών, ήδη γνώστες του αθλήματος, με δικό τους εξοπλισμό.
Παράδοξο πώς, παρά τη φήμη της στο windsurfing και τις ιδανικές συνθήκες που προσφέρει, η περιοχή δεν έχει εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες για θεματικό τουρισμό, παρατηρώ.
«Παλαιότερα», σημειώνει η Τάνια Παππάς, «γινόταν ένα φεστιβάλ windsurfing στην περιοχή, το οποίο διοργάνωνε το τοπικό διαμέρισμα Φοινικούντας σε συνεργασία με τον τότε Δήμο. Η κοινότητα είχε κάνει πολλά για το windsurfing και για πολλά χρόνια διοργάνωνε τη διεθνή συνάντηση κάθε Αύγουστο, η οποία συγκέντρωνε πολλούς αθλητές και κοινό, δίνοντας επιπλέον ζωή στον τόπο και την οικονομία του. Τώρα, όμως, με τον “Καλλικράτη” και την οικονομική κατάσταση ως έχει, δύσκολα θα ξαναδούμε τέτοιες διοργανώσεις. Πρόκειται για μεγάλη διοργάνωση και δεν μπορούμε να τη φέρουμε σε πέρας μόνοι μας. Χρειαζόμαστε τη στήριξη της Πολιτείας και μακρόπνοο κεντρικό σχεδιασμό για να λειτουργήσει το windsurfing θετικά για τον τόπο. Εν τω μεταξύ, διοργανώνουμε μικρούς αγώνες με windsurfers στην περιοχή. Βλέπουμε ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον».
Ο Κλάους Μάρτιν ξαναφέρνει τη συζήτηση στο ίδιο το άθλημα, στις δυσκολίες και την ικανοποίηση που προσφέρει.
«Το μεγαλύτερο πρόβλημα, για κάποιον που τώρα ξεκινά, είναι να βρει μια ισορροπία ανάμεσα στο σώμα του και το πανί», λέει. «Στην αρχή, όλοι προσπαθούν να κρατήσουν ισορροπία με τα πόδια τους. Το θέμα είναι, όμως, ότι το πανί είναι αυτό που σε κρατάει. Η πρακτική, η εξάσκηση αποκαλύπτει όλα τα μυστικά και τις δυσκολίες που θα συναντήσεις κάνοντας windsurfing. Από τη στιγμή που θα μάθεις όμως να κρατάς τη ισορροπία σου, τα υπόλοιπα είναι ζήτημα χρόνου. Όταν νιώσεις ότι έγινες καλύτερος και ανοίξεις την ταχύτητά σου, εκεί αρχίζει η μεγάλη διασκέδαση. Έχει μεγάλες ταχύτητες, γρήγορες αποφάσεις, είναι συναρπαστικό, έχει καρδιοχτύπι, έχει αδρεναλίνη. Είναι ελευθερία. Είσαι μόνος σου εκεί έξω, μόνος με τον άνεμο και τη θάλασσα, είσαι μέσα στο φυσικό στοιχείο και μπορείς να πας όπου εσύ αποφασίσεις. Η παραλία είναι ήδη όμορφη και προσφέρει πολλά στους επισκέπτες της. Όταν βγαίνεις στη θάλασσα με την ιστιοσανίδα, όμως, ανοίγονται άλλες προοπτικές».




Της Γεωργίας Οικονομοπούλου "ΘΑΡΡΟΣ" 22/06/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου