Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

Μεσσηνία: δες την αλλιώς! Με τα πόδια, σε τροχούς και θαλάσσιους δρόμους

Ο Λάμπρος Κωτσιόπουλος, ποδηλάτης και νέος επιχειρηματίας, αποφάσισε να δημιουργήσει συνθήκες τουρισμού στη Μεσσηνία για τους λάτρεις της αθλητικής ποδηλασίας. Ξεκίνησε δυναμικά και δε σκοπεύει να το βάλει κάτω.
Η Παναγιώτα Πολιτοπούλου, από την άλλη, παρά τα εμπόδια που βρήκε στο δρόμο της, έχει βαλθεί να μας γνωρίσει την περιοχή μας από τη θάλασσα με ιστιοπλοϊκό.
Εδώ και χρόνια, εξάλλου, ο Ορειβατικός Σύλλογος Καλαμάτας συνοδεύει εναλλακτικούς επισκέπτες από όλη την Ευρώπη στα πολυάριθμα μονοπάτια του τόπου μας, κι ας μην υπάρχει διάθεση από τους φορείς να τα συντηρήσουν και να τα χαρτογραφήσουν.  
Και οι τρεις τρόποι προσέγγισης του μεσσηνιακού τοπίου έχουν αναπτυχθεί στη βάση ενός οικονομικά προσιτού τουρισμού και μας ενθαρρύνουν να δούμε τη Μεσσηνία… αλλιώς!

«Είναι κρίμα που οι Μεσσήνιοι δε γνωρίζουμε τα μονοπάτια μας»
Ρίντομο, Νέδα, Μπίλιοβο, Κοσκάρακα, Ταΰγετος. Η περιοχή μας είναι από τις πλούσιες της Ελλάδας σε ορειβατικές διαδρομές και μονοπάτια. Μόνο στη Μάνη υπάρχουν δεκάδες. Κανένας χάρτης, όμως, δεν τα περιλαμβάνει, δεν είναι σηματοδοτημένα, ενώ τα περισσότερα πάσχουν από έλλειψη συντήρησης.
«Ο εναλλακτικός τουρισμός είναι η βάση στην οποία στηρίζεται και την οποία στηρίζει ο Ορειβατικός Σύλλογος», μου λέει ο πρόεδρός του Μανώλης Αλοίμονος. «Σε αυτή την κατεύθυνση προσπαθούμε να πείσουμε και τους τοπικούς φορείς, το Δήμο, την Περιφέρεια, να στραφούν. Να διορθώσουν κατ’ αρχάς τα μονοπάτια. Να κάνουν έστω μια συντήρηση».
«Η Λακωνία έχει φτιάξει και αναδείξει σχεδόν όλα τα μονοπάτια της, με προγράμματα Leader», εξακολουθεί. «Εδώ δεν έχει γίνει τίποτα. Υπήρχαν λεφτά για αυτά τα μονοπάτια και δεν τα αξιοποίησαν. Στη λακωνική πλευρά του Ταϋγέτου υπάρχουν τρία καταφύγια. Εδώ ούτε ένα. Τώρα κάνουμε μια προσπάθεια και συναντάμε πολλές δυσκολίες. Οι τοπικοί μας άρχοντες δεν έχουν αξιοποιήσει αυτή την πτυχή του τόπου μας».
Μέσα στην Καλαμάτα, η πεζοπορική διαδρομή ξεκινά από την πόλη και φτάνει στη Νέδουσα κατά μήκος του φαραγγιού του Νέδοντα, σπάνιας ομορφιάς. «Παρότι θα έπρεπε να είναι κύριο μέλημα του Δήμου Καλαμάτας, δεν ασχολείται».
Το Μπίλιοβο, στα Σωτηριάνικα, 20 λεπτά από την Καλαμάτα, έχει 75 στροφές και είναι όλο λιθόστρωτο. «Οι ξένοι που έρχονται το ξέρουν, όχι όμως και οι ντόπιοι. Ευτυχώς, ο νέος Δήμος Δυτικής Μάνης είναι πολύ θετικός και θα βάλει χρήματα για να το συντηρήσουμε και να το σηματοδοτήσουμε».
Ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα αναρρίχησης στην Ευρώπη είναι αυτό της Λαγκάδας στον Ταΰγετο, 35 χλμ. από την Καλαμάτα. Ποιος το ξέρει;
Πάνω στο μονοπάτι της Βέργας έχουν χτίσει. «Το κομμάτι που σώζεται θέλουμε να το αναδείξουμε», λέει ο κ. Αλοίμονος.
Πρόσφατα επισκέφθηκαν με Ευρωπαίους πεζοπόρους το εγκαταλελειμμένο μονοπάτι στα Τσέρια: «Οι επισκέπτες δεν έκρυψαν την πικρία τους για την άσχημη κατάστασή του».
«Είναι κρίμα που οι Μεσσήνιοι δε γνωρίζουμε και δεν αναδεικνύουμε τα μονοπάτια μας», σημειώνει ο Μανώλης Αλοίμονος. «Πέρα από την άσκηση και το περπάτημα που προσφέρουν αυτές οι διαδρομές, δίνουν την ευκαιρία άμεσης επαφής με τη φύση όλες τις εποχές. Βλέπεις εικόνες που ούτε βάζει ο νους σου».
«Επιπλέον, είναι δρόμοι που χρησιμοποιούνταν παλιά, οι οποίοι μας συνδέουν με το παρελθόν μας, με την ιστορία μας», προσθέτει το μέλος του Συλλόγου Γιάννης Παπαδόπουλος.
Αυτή την Κυριακή, ο Ορειβατικός Σύλλογος διοργανώνει πεζοπορία στο Φαράγγι του Νέδοντα. Η βατή διαδρομή ξεκινά από την Καλαμάτα. Για να τη γνωρίσετε, τηλ. 6944 574797 .

«Οι Καλαματιανοί προτιμούν να βλέπουν  τη θάλασσα από την παραλία»
Με ημερήσιες εκδρομές που ξεκινούν από 50 ευρώ, το «Messinia Sailing» κάνει την ιστιοπλοΐα προσιτή στο ευρύ κοινό.
«Επειδή δεν υπήρχε στη Μεσσηνία αυτή η μορφή τουριστικής ιστιοπλοΐας, σκεφτήκαμε να το κάνουμε εδώ, στον τόπο μας», μου είπε η Παναγιώτα Πολιτοπούλου, αφού οδηγήσαμε με το φουσκωτό στο ιστιοφόρο της εταιρείας για να το δω από κοντά.
Δίνεται η δυνατότητα δύο εκδρομών (9.00 το πρωί μέχρι 6.00 το απόγευμα και 10.00 το βράδυ έως 5.00 το πρωί), με επιπλέον παροχές καφέ, φαγητού, ποτού. Πολυήμερες εκδρομές διοργανώνονται σε Στροφάδια, Ταίναρο, Κύθηρα, Αντικύθηρα, Κρήτη.
Κορώνη-Πύλος και Καρδαμύλη είναι οι πιο δημοφιλείς προορισμοί, ενώ για μεγαλύτερη ευελιξία η εταιρεία έκανε πρόσφατα έδρα της την Κορώνη, «για να είμαστε σε ίσες αποστάσεις με Καλαμάτα και Καρδαμύλη».
«Το 95% των πελατών μας είναι ξένοι. Συνήθως Ευρωπαίοι, πολλοί Γερμανοί, αλλά και Ρώσοι», μου λέει η κα Πολιτοπούλου. «Οι Καλαματιανοί μάλλον δεν είναι τόσο εξοικειωμένοι με την ιστιοπλοΐα και τις θαλάσσιες περιηγήσεις. Προτιμούν να βλέπουν τη θάλασσα από την παραλία. Αλλά πιστεύω ότι απλώς δεν το έχουν δοκιμάσει. Δεν τους έχει δοθεί η ευκαιρία να περάσουν να δουν το Φάρο στις Κιτριές από την έξω μεριά και να μάθουν από εμάς την ιστορία της περιοχής. Έχουν δει φωτογραφίες από το νησί της Καρδιάς, που το έχουμε κάνει και σήμα στη διαφημιστική καμπάνια της Μεσσηνίας, αλλά ελάχιστοι το έχουν δει από κοντά. Στόχος μας είναι να τους προσφέρουμε μια διαφορετική οπτική γωνία της Μεσσηνίας. Να θαυμάσουν παραλίες που δεν έχουν δει με αυτοκίνητο, δελφίνια και θαλάσσιες χελώνες σε Πύλο και Μεθώνη».
Για εκδρομή με ιστιοπλοϊκό, τηλ. 6957 041122 .


«Ο ποδηλατικός τουρισμός θα δώσει νέα ώθηση στον τόπο»
Με σαφές επιχειρηματικό πλάνο προτού ξεκινήσει τη δραστηριοποίησή του, γνώση και αγάπη για την ποδηλασία, ο Λάμπρος Κωτσιόπουλος ξεκίνησε πρόσφατα την «Active Greece», με έδρα στη Βέργα.
«Όταν ακόμα επεξεργαζόμουν την ιδέα, τη μοιράστηκα μέσω ίντερνετ, με Ευρωπαίους και Έλληνες που αγαπούν τον ποδηλατικό τουρισμό και επιζητούν τέτοιους είδους παροχές. Ενθουσιάστηκαν. Ο ενθουσιασμός εκφράζεται πλέον και στις κρατήσεις μας. Πρόκειται για ένα είδος τουρισμού που ήδη ανθεί στην Ευρώπη και θα δώσει άλλη ώθηση στον τόπο μας».
Το «προϊόν» της Active Greece είναι παραπάνω από ανταγωνιστικό. Προσφέρονται σαράντα πέντε ποδηλατικές διαδρομές, διαφόρων βαθμών δυσκολίας. Πάντα τους ποδηλάτες συνοδεύει ποδηλάτης-οδηγός και όχημα υποστήριξης, για την περίπτωση που υπάρξουν βλάβες ή κάποιος ποδηλάτης θελήσει να συνεχίσει με όχημα. Τα τριήμερα ή πενθήμερα προγράμματα ξεκινούν με ποδηλατική επίσκεψη στην Καλαμάτα και συνεχίζονται με ποδηλατικές διαδρομές σε ολόκληρη τη Μεσσηνία. Σε συνεννόηση με παραγωγούς τοπικών προϊόντων γίνονται ξεναγήσεις σε μονάδες. Για τις οικογένειες των αθλητών ποδηλατών υπάρχουν ποικίλες παράλληλες δραστηριότητες. Σε συνεργασία με το ξενοδοχείο «Ακτή Ταΰγετος» προσφέρεται ποιοτική διαμονή. Το τριήμερο πρόγραμμα κοστίζει 280 ευρώ και εκτός του ξενοδοχείου, του γεύματος και των παροχών διαμονής, περιλαμβάνει δωρεάν ποδήλατα για όσους δεν έχουν, δωρεάν μεταφορά των επισκεπτών με το βαν της εταιρείας από και προς Αθήνα, τεχνική υποστήριξη κατά τη διαδρομή, ειδική διατροφή για τους ποδηλάτες κατά τη διάρκεια της ποδηλασίας, ξεναγήσεις σε επιλεγμένα σημεία και αρχαιολογικούς χώρους κ.ά. Μάθετε περισσότερα τηλεφωνώντας στο 27210 42173 .


Περιδιαβαίνοντας τη Μεσσηνία, δεν μπορείς παρά να μείνεις εντυπωσιασμένος από τον πλούτο και τις εναλλακτικές που προσφέρει. Ορεινοί όγκοι και πεδιάδες, ποτάμια, λίμνες και καταρράκτες, υπέροχες πεντακάθαρες παραλίες, γραφικά ορεινά και παραθαλάσσια χωριά, το καθένα με το δικό του χαρακτήρα και ιστορία, υποδομές πολυτελούς τουρισμού και ηπιότερες προτάσεις διαμονής για τους επισκέπτες. Αρχαιότητες και βυζαντινά μνημεία. Άφθονα, ποιοτικά αγροτικά προϊόντα και τοπική κουζίνα που κρατάει πολλές γενιές πίσω. Οι ντόπιοι τα γνωρίζουμε… Ή, καλύτερα, τα έχουμε ακουστά!
Η περιοχή μας μοιάζει να μην έχει τύχει των ευκαιριών που της αξίζουν, πράγμα εν μέρει λογικό, αφού εμείς οι ίδιοι δεν της δίνουμε μια ευκαιρία.
Οι Καλαματιανοί «σνομπάρουν» την υπόλοιπη Μεσσηνία, οι κάτοικοι των χωριών (και ελλείψει οικονομικής δυνατότητας και εντόπιων προοπτικών) είναι περιχαρακωμένοι στο μικρόκοσμο των κοινοτήτων τους. Η εξωστρέφεια ουδέποτε υπήρξε χαρακτηριστικό της περιοχής μας. Για τόπος με θαλασσινό ορίζοντα, παραμένουμε (από… απελευθερώσεως) κλειστοί. Η διάθεσή μας να προσελκύσουμε τουρισμό δε συνοδεύεται πάντα από μεράκι. Οι τουρίστες με τους οποίους συνομιλώ το αναγνωρίζουν ως… τοπική μας ενέργεια.
Από την άλλη, οι προσπάθειες να αναπτυχθούν νέες καινοτόμες τουριστικές προτάσεις –έστω να δημιουργηθούν καινούρια πράγματα- συνεχώς σκοντάφτουν. Κι αν η γραφειοκρατία είναι πανελλήνιο φαινόμενο, τα εμπόδια που θέτουν Δήμοι και Λιμενικό είναι θαρρώ φαινόμενο τοπικό, ανυπαρξίας μακρόπνοου σχεδιασμού μεν αλλά και αποτέλεσμα της… τοπικής μας εσωστρέφειας. Σε μια εποχή, που θα έπρεπε να ενθαρρύνεται η ιδιωτική πρωτοβουλία. Ευτυχώς, κάποιοι… ρομαντικοί ή υποψιασμένοι ακόμη επιμένουν και οι νεότερες γενιές δίνουν νέα οπτική στα πράγματα.
Τέρμα οι διακοπές φέτος για τους Έλληνες, αναφέρουν έρευνες φορέων που ασχολούνται με τον τουρισμό. Διήμερα και αν, παραθερισμός στο χωριό και πάλι σφιχτά. Αφού μας… άδειασαν κανονικά, ας μην τους κάνουμε τη χάρη να δούμε το ποτήρι μισοάδειο. Μένουμε Μεσσηνία και το απολαμβάνουμε. Στηρίζουμε τον τοπικό τουρισμό, γνωρίζουμε από κοντά τις ομορφιές του νομού για να μπορούμε να τις συστήνουμε και στους επισκέπτες. Επιχειρούμε να ανοιχτούμε, να συναντηθούμε με τους συντοπίτες μας, να συζητήσουμε. Δίνουμε στον τόπο μας μια ευκαιρία. Αν τον αγαπήσουμε, υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να τον αγαπήσουν κι άλλοι.

Της Γεωργίας Οικονομοπούλου "ΘΑΡΡΟΣ" 08/07/2011

Η τοπική μας εσωστρέφεια

1 σχόλιο: