Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

Πινελιές έμπνευσης του Παγκάνι στη Φοινικούντα


Λίγες... πινελιές έμπνευσης άντλησε ο καταξιωμένος εικαστικός από την Ιταλία Φερντινάντο Παγκάνι, ο οποίος πρόσφατα έκανε διακοπές στη Μεσσηνία και συγκεκριμένα στη Φοινικούντα.
Παρότι ο Ιταλός καλλιτέχνης ασχολείται κυρίως με τις εγκαταστάσεις και με τη ζωγραφική στην πιο αφαιρετική της μορφή, τα τοπία και η θάλασσα της Φοινικούντας τον έκαναν να απεικονίσει κάποιες εικόνες στα χαρτιά του, κατά τις ώρες χαλάρωσης των διακοπών του. Αξίζει κανείς να μελετήσει το τελευταίο του έργο "Κατά Ησαΐαν 53,3-6" το οποίο έχει σαφείς χριστιανικές αναφορές και καταφέρνει να συγκινήσει ακόμη και τους πιο σκεπτικιστές απέναντι στη μοντέρνα τέχνη.
Ο Φερντινάντο Παγκάνι γεννήθηκε στο Μιλάνο το 1939, όπου και σπούδασε και αργότερα εργάστηκε ως διοικητικό στέλεχος. Συχνά επισκεπτόταν το στούντιο του οικογενειακού του φίλου, ζωγράφου Ροντόλφο Σάβι. Για δύο χρόνια παρακολούθησε με επιτυχία τα μαθήματα στην Ανωτάτη Σχολή Τέχνης. Το 1969 μία ακουαρέλα του διακρίθηκε σε διαγωνισμό του Δήμου του Μιλάνου. Τα χρόνια 1992-4 είναι τα χρόνια στα οποία δείχνει τη δουλειά του στην Αίθουσα Τέχνης του Ιερού της Παναγίας του Αρσίζιο. Στο χώρο αυτό θα "επιστρέψει" το 2001.
Από το 1967 ως το 1995 θα είναι εκείνος ο οποίος θα παρουσιάζει το διμηνιαίο "Σημειωματάριο" της Εμπορικής Τράπεζας της Ιταλίας. Στις αρχές του '90 επιστρέφει στο καλλιτεχνικό εργαστήρι του συχνάζοντας στο Ελεύθερο Νυχτερινό Σχολείο της Ακαδημίας Καλών Τεχνών του Μιλάνου και παρακολουθώντας μαθήματα στην Ακαδημία Καλών Τεχνών του Ουρμπίνο. Το 2003 πήρε το δίπλωμά του στη ζωγραφική. Εχει μετάσχει σε πολλές ομαδικές και έχει παρουσιάσει πλήθος ατομικών εκθέσεων. Εχει τιμηθεί από πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς της Ιταλίας, ενώ πολύ σημαντική στιγμή στην καριέρα του ήταν όταν παρουσίασε την έκθεση "Μουσική, ζωγραφική, μουσική" με αφορμή την επέτειο των γενεθλίων του Μότσαρτ. Η τελευταία δουλειά του Φερντινάντο Παγκάνι έχει τον τίτλο "Κατά Ησαΐαν 53,3-6".
Στο σύνολο αυτών των ζωγραφικών πινάκων του, οι οποίοι αποτελούν μια ολόκληρη εγκατάσταση, "καταγράφονται" τα Πάθη του Χριστού, μέσα από αποσπάσματα κειμένων των Αποστόλων και των Ευαγγελιστών. Το θέμα του ξεκινά από το πάθος του Χριστού πάνω στο Σταυρό, πάθος το οποίο όμως μπορεί να μεταφραστεί και ως "προσωπικό" για κάθε άνθρωπο ξεχωριστά.
Η μελέτη, ο σχεδιασμός του μεγαλόπνοου έργου του χρειάστηκαν 17 μήνες. Ο εκκλησιαστικός χώρος στον οποίο εκτέθηκαν τα έργα έδωσε μεγάλες και συγκινητικές δόσεις μυστηρίου στο αποτέλεσμα, το οποίο κατασκευαστικά προκαλεί δέος, λόγω των μεγάλων σχοινιών από τα οποία κρέμονται οι πίνακες στον αέρα. Πιο χαρακτηριστικό έργο από όλα; Το "Εγώ ειμί" από το κατά Μάρκον Ευαγγέλιο. Μαύρο φόντο και στη μέση μια ευθεία ζώνη λάμψης, φωτός, από το οποίο "ξεπηδά" η φωνή του Χριστού...
Περισσότερες πληροφορίες για τον καλλιτέχνη μπορεί κανείς να δει στο http://www.ferdinandopagani.it.

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 28/07/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου