Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

«ΠΑΙΔΙ» ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΤΩΝ 6 ΔΗΜΑΡΧΩΝ Ενιαίο μέτωπο για να μην υποβαθμιστεί η Μεσσηνία


Προσπάθεια συγκρότησης ενιαίου μετώπου ενάντια στην κατάργηση και υποβάθμιση υπηρεσιών και υποδομών στη Μεσσηνία έχουν ξεκινήσει το τελευταίο διάστημα οι 6 δήμαρχοι της Μεσσηνίας.
“Παιδί” της “κίνησης των 6” - όπως έσπευσαν ορισμένοι να την ονομάσουν- είναι και το κείμενο διαμαρτυρίας που δημοσιοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα και το οποίο παρουσιάζει συνοπτικά την διοικητική και κατ‘ επέκταση κοινωνική υποβάθμιση της Μεσσηνίας. Παράλληλα τόσο οι βουλευτές ΠΑΣΟΚ του νομού, όσο και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας Κώστας Μαργέλης έχουν με τη σειρά τους κάνει λόγο για την ανάγκη συντονισμένων δράσεων κόντρα στην υποβάθμιση των δομών της περιοχής. Από την πλευρά της πάντως η Περιφέρεια Πελοποννήσου διά της αντιπεριφερειάρχη Ντίνας Νικολάκου προσπαθεί με... άγαρμπο τρόπο να υποβαθμίσει αυτή την προσπάθεια καλώντας τους δημάρχους να αναλογιστούν πρώτα αυτοί τις ευθύνες τους για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.
Αρκετές είναι οι ελπίδες του δημάρχου Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα γύρω από τη συγκεκριμένη κίνηση. Μάλιστα ο κ. Νίκας έχει ήδη προαναγγείλει σειρά συναντήσεων με τους υπόλοιπους 5 ομολόγους του κάθε 15 μέρες, αρχής γενομένης πιθανόν από αυτή την εβδομάδα. “Θα προσπαθήσουμε να διεκδικήσουμε συλλογικά τα αιτήματά μας ως νομός για διάσωση υπηρεσιών και υποδομών έστω και την τελευταία στιγμή” σημειώνει μεταξύ άλλων ο δήμαρχος της μεσσηνιακής πρωτεύουσας.
Προβληματισμένος για την υποβάθμιση και το κλείσιμο υπηρεσιών σε όλη τη Μεσσηνία εμφανίζεται και ο δήμαρχος Μεσσήνης Στάθης Αναστασόπουλος, ο οποίος πάντως πιστεύει ότι η συγκρότηση της ΠΕΔ Πελοποννήσου θα συμβάλει σημαντικά στην κοινή διεκδίκηση των τοπικών κοινωνιών. Ο κ. Αναστασόπουλος μιλώντας στην “Ε” δηλώνει: “Κατ’ αρχάς είναι ευχάριστο ότι δημοσιεύθηκε το Προεδρικό Διάταγμα που καθορίζει τις διαδικασίες συγκρότησης των ΠΕΔ (Περιφερειακών Ενώσεων
Δήμων) και της ΚΕΔΕ (Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος), με τα οποία η τοπική αυτοδιοίκηση θα έχει τη θεσμοθετημένη φωνή της. Οπότε, μετά από τη συγκρότηση των οργάνων αυτών δεν θα συντρέχουν πλέον λόγοι περαιτέρω συνέχειας της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας. Αν και αυτό δεν μπορεί να αποκλειστεί απολύτως -ενδεχομένως και να συγκληθούμε εκ νέου, μόνο στην περίπτωση όμως που παραστεί συγκεκριμένη ανάγκη πριν προλάβουν να συγκροτηθούν η ΠΕΔ και η ΚΕΔΕ. Αλλωστε, στο άρθρο 12 του Π.Δ. προβλέπεται ότι με απόφαση του Δ.Σ. της ΠΕΔ μπορούν να συσταθούν παραρτήματα ανά Δημοτική Ενότητα.
Σε κάθε περίπτωση όμως, είναι αδιανόητο να υλοποιηθούν αυτά που φαίνεται ότι έρχονται σε βάρος του νομού μας, όπως η μεταφορά από την Καλαμάτα στην Τρίπολη του ΕΘΙΑΓΕ και του εργαστηρίου πιστοποίησης ελαιολάδου -όπως τονίσαμε και στο έγγραφό μας. Είναι αδιανόητο να υπάρχει ακόμα και ως σκέψη η κατάργηση -πριν καν προλάβει να λειτουργήσει- του εργαστηρίου ελαιολάδου στην Καλαμάτα, το οποίο έχει την κατάλληλη υποδομή και για τη δημιουργία του δαπανήθηκαν εθνικοί και ευρωπαϊκοί πόροι. Τη στιγμή που για τη δημιουργία νέου στην Τρίπολη, σε εξαιρετικά δύσκολους καιρούς, θα απαιτηθεί επιπλέον κόστος, για νέα υποδομή.
Πρέπει να διατηρηθεί ο αρχικός σχεδιασμός και να λειτουργήσουν τα τρία εργαστήρια ελαιολάδου -στην Καλαμάτα (την κατ’ εξοχήν ελαιοπαραγωγική περιοχή της Περιφέρειας Πελοποννήσου), στη Μυτιλήνη και στα Χανιά- που αποτελούν το δίκτυο πιστοποίησης της ποιότητας του ελαιολάδου”.
Νέο κύκλο επαφών από τις προσεχείς μέρες με τους βουλευτές και την κυβέρνηση προαναγγέλλει ο δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας με σκοπό την υπεράσπιση των αιτημάτων του νομού αν και θεωρεί ως ατυχή χρονική συγκυρία τις προετοιμασίες για τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.
Παράλληλα ο κ. Κόλλιας επισημαίνει ότι σε όλα όσα περιλαμβάνει το κείμενο διαμαρτυρίας προστίθενται πλέον και τα ΚΕΓΕ, σημειώνοντας πως βλέπει θετικά τις προτάσεις Μαργέλη γιασυλλογική αντίδραση.
Για αποψίλωση υποδομών κάνει λόγο ο δήμαρχος Πύλου - Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης που αναφερόμενος στην “κίνηση των 6” τονίζει ότι επιχειρείται να εκφραστεί προς την κυβέρνηση η έντονη διαμαρτυρία για την διατήρηση των κεκτημένων του νομού. Θετική πάντως χαρακτήρισε την ευρεία συναίνεση όχι μόνο των δημάρχων, αλλά και άλλων φορέων γύρω από κοινές διεκδικήσεις.
“Τα προβλήματα που έχουμε είναι πολλά και γίνονται ακόμα μεγαλύτερα με την κατάργηση υποκαταστημάτων ΔΟΥ, ΟΤΕ, ΕΛΤΑ, τραπεζών, αλλά και του τρένου” υπογραμμίζει ο δήμαρχος Οιχαλίας Φίλιππος Μπάμης. “Είμαστε ο μεγαλύτερος νομός και παρόλα αυτά δεν έχουμε ούτε καν ίση μεταχείριση με τους υπολοίπους” τονίζει ο κ. Μπάμης, προαναγγέλλοντας συνέχεια της κίνησης ακόμα και με δυναμικότερες κινητοποιήσεις.
Υπέρ των κοινών δράσεων τάσσεται και ο δήμαρχος Δυτικής Μάνης Δημήτρης Γιαννημάρας, ο οποίος πάντως μιλώντας στην “Ε” εμφανώς ενοχλημένος από τις ερμηνείες που έδωσαν ορισμένοι στις συναντήσεις των δημάρχων, δηλώνει ανεξάρτητος και ότι δεν είναι “κουτσούνα κανενός”, ενώ συνεχίζει λέγοντας ότι “οι δήμαρχοι οφείλουν να έχουν και θα έχουν άποψη για οποιοδήποτε θέμα αφορά το συμφέρον των δημοτών τους”.

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 28/08/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου