Παρασκευή 12 Αυγούστου 2011

Κόντρες αποδήμων για την Παγκόσμια Συνομοσπονδία


Με μεγάλη έκπληξη διαβάσαμε στον Τύπο της Μεσσηνίας ότι προγραμματίζεται κάποιο συνέδριο της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Αποδήμων Μεσσηνίων (ΠΣΑΜ) το καλοκαίρι το 2012. Η Παμμεσσηνιακή Ομοσπονδία Αμερικής και Καναδά (ΠΟΑΚ) και η Παναυστραλιανή Ομοσπονδία Μεσσηνιακών Οργανισμών (ΠΟΜΟ), που εκπροσωπούν 25 πρωτοβάθμιους μεσσηνιακούς οργανισμούς, σε προηγούμενα συνέδριά τους έχουν αποφασίσει δημοκρατικά τη σύσταση επιτροπής για τη δημιουργία της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Μεσσηνιακών Οργανισμών (ΠΣΜΟ). Συμπρόεδροι της επιτροπής αυτής είναι οι δύο πρόεδροι των Ομοσπονδιών Γεώργιος Καλύβας (Νέα Υόρκη) και Αριστείδης Σούμπλης (Μελβούρνη) και συντονιστής ο Τάσσος Δημόπουλος από το Τορόντο.
Στόχος της επιτροπής είναι η δημιουργία καταστατικού, διενέργεια εκλογών και η πρόσκληση όλων των μεσσηνιακών οργανισμών ανά τον κόσμο ούτως ώστε η ΠΣΜΟ να καταστεί μια ομπρέλα όλων των απανταχού οργανωμένων σε συλλογικά όργανα Μεσσηνίων.
Το πρώτο συνέδριο της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Μεσσηνιακών Οργανισμών είχε προγραμματιστεί για το καλοκαίρι του 2011, αλλά λόγω της κρίσης στην πατρίδα μας αναβλήθηκε, με απόφαση των δύο ομοσπονδιών, και θα γίνει στο συνέδριο της Παμμεσσηνιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά που θα γίνει στις 8 Οκτωβρίου 2011 στο Μόντρεαλ.
Το συμβούλιο που παρουσιάζεται στην ανακοίνωση της λεγόμενης Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Αποδήμων Μεσσηνίων δεν έχει εκλεγεί δημοκρατικά από τις δύο ομοσπονδίες οι οποίες ήταν εκείνες που δημιούργησαν το 2001 την Παγκόσμια Συνομοσπονδία Αποδήμων Μεσσηνίων. Μετά τις γραπτές αποχωρήσεις του προσωρινού προέδρου κ. Κοκαλιάρη, την αποχώρηση του συμπροέδρου Αριστείδη Σούμπλη, όπως επίσης και την αποχώρηση του αναπληρωτή προέδρου Ηλία Αντωνόπουλου (Μόντρεαλ) (με την επιθυμία να παραιτηθεί όλο το προσωρινό ΔΣ και να συσταθεί καταστατική επιτροπή για τα περαιτέρω), ο προσωρινός γραμματέας θεώρησε «καλό» με μεμονωμένη πρωτοβουλία να «διορίσει» μόνος του ένα νέο ΔΣ (το αναφερόμενο στην ανακοίνωση) κατά το δοκούν!!! Είναι μια τραγελαφική και αντιδημοκρατική ενέργεια η οποία αντιτίθεται σε κάθε λογική και αποβλέπει στη διάσπαση των οργανωμένων μεσσηνιακών φορέων για την εξυπηρέτηση προσωπικών στόχων ορισμένων από τους εμπλεκόμενους στην ενέργεια αυτή. Υποτιμά δε τη νοημοσύνη χιλιάδων μελών των δύο ομοσπονδιών.
Θα πρέπει να τονίσουμε ότι εγγράφως από το Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού αναγνωρίζεται στην Αυστραλία μόνο η ΠΟΜΟ και όχι άλλες ανύπαρκτες οργανώσεις που ορισμένα άτομα στην ΠΣΑΜ διατείνονται ότι εκπροσωπούν. Η διαχρονική προσφορά των δύο ομοσπονδιών είναι γνωστή. Η ΠΟΑΚ έχει προσφέρει σημαντικά χρηματικά ποσά για την αναστύλωση της Καλαμάτας μετά το σεισμό του 1986, έχει συμβάλει στην κατασκευή του Νοσοκομείου της Καλαμάτας, του Κέντρου Υγείας της Πύλου, στην ανέγερση του αγάλματος του Παπαφλέσσα στο Μανιάκι και έχει κάνει δωρεές για την συμπαράσταση των πληγέντων από τις φωτιές στην Μεσσηνία και για την αναδάσωση του Ταϋγέτου. Τα τελευταία έξι χρόνια, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου στην Καλαμάτα, το ΤΕΙ Καλαμάτας, τον Δήμο Καλαμάτας, την Περιφέρεια Πελοποννήσου στην Μεσσηνία, το υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και δια Βίου Μάθησης, και με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού, οργανώνει ένα θερινό ελληνικό σχολείο, το οποίο βοηθάει τους μαθητές να μάθουν την ελληνική γλώσσα και ιστορία, να βιώσουν την ελληνική κουλτούρα στο φυσικό της περιβάλλον και να αισθανθούν υπερήφανα για την ελληνική τους καταγωγή.
Η ΠΟΜΟ, μεταξύ άλλων, έχει χρηματοδοτήσει την κατασκευή δύο δημοτικών σχολείων και ενός σχολείου για παιδιά με ειδικές ανάγκες στην Καλαμάτα. Επίσης συμμετείχε στην κατασκευή του ανδριάντα του Παπαφλέσσα στο Μανιάκι.
Διασπαστικές προσπάθειες με την καταστρατήγηση της δημοκρατικής διαδικασίας δεν ωφελούν τον μεσσηνιακό ελληνισμό της διασποράς. Κάνουμε έκκληση προς όλους τους αδελφούς Μεσσηνίους να συνταχθούν στις τάξεις των οργανωμένων φορέων και ανιδιοτελώς, συνετά και δημοκρατικά να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους δημιουργικά στο χρέος που όλοι έχουμε προς τις επόμενες γενιές των αποδήμων Μεσσηνίων για το καλό όλου του ελληνισμού.
Γεώργιος Καλύβας
Πρόεδρος Παμμεσσηνιακής
Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά
Αριστείδης Σούμπλης
Πρόεδρος Παναυστραλιανής
Ομοσπονδίας Μεσσηνιακών Οργανισμών
Τάσσος Δημόπουλος
Πρόεδρος Συντονιστικής
Επιτροπής και Καταστατικού
Μέλη Συντονιστικής Επιτροπής
Ηλίας Αντωνόπουλος (Μοντρεάλ)
Χρήστος Κάργας (Νέα Υόρκη)
Βασίλης Μπεμπόνης (Σικάγο)
Παναγιώτης Χαρέας (Βοστόνη)
Θεόδωρος Γιαννακόπουλος
(Μελβούρνη)
Γιάννης Τζεμόπουλος (Σίδνεϊ)
Παρασκευάς Σωτηρόπουλος
(Αδελαΐδα)

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 12/08/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου