Μία σημαντική διεθνή διάκριση έλαβαν δύο Καλαματιανοί επιστήμονες, αφού η ομάδα τους κατέλαβε την 6η θέση στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Μηχανικής (European Best Engineering Competition) που διεξήχθη για 11 μέρες στην Κωνσταντινούπολη.
Στο διαγωνισμό συμμετείχαν τα καλύτερα πανεπιστήμια της Ευρώπης και η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε από την 4μελή Εθνική Ομάδα Μηχανικής προερχόμενη από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο -και συγκεκριμένα με τους Καλαματιανούς Παναγιώτη Χειλά (Εφαρμοσμένες Μαθηματικές & Φυσικές Επιστήμες) και Χαρίλαο Μπαρνασά (μηχανολόγο μηχανικό), αλλά και τους Γιώργο Παυλάκο (ηλεκτρολόγο μηχανικό) και Δημήτριο Σταμούλη (ηλεκτρολόγο μηχανικό), κατακτώντας την 6η θέση στην τελική κατάταξη.
Από τους μηχανικούς που έλαβαν μέρος ζητήθηκε να απαντήσουν σε τρία ανεξάρτητα projects. Το πρώτο είχε σχέση με τον σχεδιασμό και την κατασκευή ενός «έξυπνου σπιτιού». Τα έξυπνα σπίτια είναι μια ενεργά αναπτυσσόμενη κατασκευαστική τάση στην Ευρώπη το τελευταίο διάστημα και αφορά κτήρια τα οποία σχεδιάζονται έτσι ώστε να εκμεταλλεύονται στο έπακρο τους φυσικούς πόρους και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Πιο συγκεκριμένα, από τους Ευρωπαίους μηχανικούς, ζητήθηκε: α) να εκμεταλλευτούν την ηλιοφάνεια έτσι ώστε το εσωτερικό του κτηρίου να επιδέχεται τον καλύτερο δυνατό φυσικό φωτισμό, και β) να ανταποκρίνεται με ασφάλεια σε σεισμούς αυξημένης έντασης της κλίμακας Ρίχτερ. Η ελληνική ομάδα, ευρισκόμενη ανάμεσα στις 3 που πρότειναν λύσεις στον δεύτερο τομέα, έδωσε την πιο ρεαλιστική λύση -με μόνο τις ομάδες της Ισπανίας και της Ιταλίας να προτείνουν αντίστοιχες λύσεις.
Το δεύτερο project είχε σχέση με την κατασκευή ενός υπερελαφρού μηχανοκίνητου ζέπελιν με τη χρήση δύο κινητήρων, στο οποίο η ελληνική ομάδα παρουσίασε ένα design με χωρικά δικτυώματα, ιμαντοκίνηση για τη μεταφορά ισχύος σε δεύτερο παράλληλο άξονα και έξυπνη χρήση των ροπών σε συνδυασμό με τον κατακόρυφο κεντροβαρικό άξονα του σκάφους για την πλοήγηση της ατράκτου.
Το τρίτο και τελευταίο project αφορούσε την κατασκευή ενός μοντέλου της μηχανής του Rube Goldberg, το οποίο έπρεπε να εκπληρώνει χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση 5 συγκεκριμένους στόχους σε συγκεκριμένα χρονικά στάδια.
Μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού οι Καλαματιανοί διακριθέντες επιστήμονες σε δηλώσεις τους δεν έκρυψαν τη χαρά τους για τη σημαντική επιτυχία. Ο Παναγιώτης Χειλάς τόνισε: “Το επίπεδο στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό ήταν πολύ καλό και όλοι οι συμμετέχοντες φάνηκαν να γνωρίζουν άριστα το αντικείμενο. Οι ομάδες με τις οποίες ήμασταν αρκετά κοντά στα δύο πρώτα projects ήταν αυτές της Αυστρίας, της Σουηδίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Λετονίας. Δυστυχώς στο τρίτο και τελευταίο project λόγω μιας μικρής ατυχίας δεν μπορέσαμε να μπούμε στις πρώτες θέσεις όπως στα προηγούμενα δύο, οπότε χάσαμε πολύτιμους βαθμούς στο σύνολο. Προσωπικά είμαι ικανοποιημένος από την απόδοση της ομάδας και πιστεύω ότι όταν υπάρχει διάθεση για δουλειά και δημιουργία, όταν οι ρόλοι είναι καθορισμένοι και όταν υπάρχει διάθεση για συνεργασία, ο Ελληνας μπορεί να ξεχωρίσει”.
Με τη σειρά του ο Χαρίλαος Μπαρνασάς σημείωσε: “Είμαι πολύ χαρούμενος και περήφανος που συμμετείχα σε αυτόν τον διαγωνισμό. Οχι απλώς είδα στην πράξη την εφαρμογή των γνώσεων και των ικανοτήτων μου, αλλά μπόρεσα να τις συγκρίνω με αυτές των καλύτερων μηχανικών της Ευρώπης και μπορώ να πω ότι είμαστε σε κορυφαίο επίπεδο. Δυστυχώς δεν έλειψαν και τα μελανά σημεία στο διαγωνισμό, όπως οι δικαιολογημένες διαμαρτυρίες των Ισπανών και των Πολωνών οι οποίοι εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους και ενώπιον της κριτικής επιτροπής. Κάπως έτσι έκλεισε και το τελευταίο θέμα, όταν για μια ακόμα φορά διαπιστώσαμε ότι και οι 3 κριτές σε κάθε θέμα είναι Τούρκοι καθηγητές σε αυτό τον «ευρωπαϊκό» διαγωνισμό. Πέρα αυτών θεωρώ ότι παρά τα αρνητικά σημεία ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία που δεν μετανιώνω και θα τη ξαναζούσα ευχαρίστως”.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα για πρώτη φορά κατακτά μια τέτοια διάκριση και μπαίνει στη δεκάδα των 81 κορυφαίων πολυτεχνικών ιδρυμάτων της Ευρώπης, με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο να συγκαταλέγεται αποδεδειγμένα πλέον στα 10 κορυφαία τεχνολογικά ιδρύματα της Γηραιάς Ηπείρου.
"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 12/08/2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου