Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011

Η Πύλος μπορεί να αποκτήσει παραλία για μπάνιο;


Η φύση μάλλον είχε τα κέφια της όταν ζωγράφιζε την Πύλο. Ισως να της λείπουν μερικά πράγματα αλλά τίποτα δεν είναι τέλειο. Εκείνο όμως που της λείπει σίγουρα είναι μια παραλία με αμμουδιά.
Βέβαια η μορφολογία της δεν είναι κατάλληλη ώστε να διαθέτει και αυτό το στοιχείο. Οι επισκέπτες όμως ρωτούν πάντα αν υπάρχει παραλία με άμμο στην Πύλο, αφού πρώτα έχουν δει την πλαζ που διαθέτει η πόλη αλλά δεν τους αρέσει το τσιμέντο.

Εννοείται ότι το μπετόν δεν αρέσει και σε μας τους Πύλιους, απλά το ‘χουμε συνηθίσει από το 1950 που άρχισε να κατασκευάζεται το τσιμεντένιο αυτό τμήμα που ονομάσαμε “πλαζ“. Οπως διακρίνεται στην αεροφωτογραφία, δεξιά και αριστερά της τσιμεντοπλάζ υπάρχει λιθορριπή η οποία έγινε προ ετών προκειμένου να προστατεύεται το εν λόγω παραλιακό τμήμα από τα κύματα του χειμώνα. Κοιτώντας από ψηλά έχεις την αίσθηση ότι είναι εφικτό να συνεχιστεί η λιθορριπή ένθεν κακείθεν μέχρι να σμίξουν τα άκρα, ώστε το έργο αυτό να αποτελέσει μια υπήνεμη παραλία αφού πρώτα απ‘ όλα αφαιρεθεί το τσιμέντο και αντικατασταθεί με άμμο. Ετσι η Πύλος θα αποκτήσει μεγάλη παραλία για τους λουόμενους.
Ολα αυτά αν τα δεις από ψηλά. Η επίγεια πραγματικότητα φυσικά είναι διαφορετική. Τέτοιου είδους έργα στις μέρες μας αποτελούν μόνο ιδέες. Ωστόσο γίνεται μια αναφορά στη βάση ότι ο καθένας τουλάχιστον μπορεί να την κάνει, κι ας μη είναι λιμενολόγος, αρχαιολόγος, αρχιτέκτων μηχανικός, δήμαρχος ή περιφερειάρχης. Είναι βέβαιο ότι η αφαίρεση τσιμέντου δεν αλλοιώνει το περιβάλλον, απεναντίας επανέρχεται ο τόπος στην αρχική του μορφή. Οσο για τα βράχια (λιθορριπή) οι περιβαλλοντολόγοι γνωρίζουν περισσότερα.


Του Τάκη Αλεξάκη "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 25/09/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου