Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ “Ναι” στους δεματοποιητές και αοριστολογίες περί… ελέγχων ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΧΩΜΑΤΕΡΕΣ


Ιδιαίτερα ενδιαφέροντα ήταν τα όσα είπε για το περιβάλλον και τη διαχείριση των απορριμμάτων η ειδική γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, Μαργαρίτα Καραβασίλη, στη διάρκεια της ειδικής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στο θέμα των δεματοποιητών, τονίζοντας πως “ο δεματοποιητής αποτελεί ελληνική πατέντα, δημιουργήθηκε όταν η χώρα είχε πρόβλημα με τον Κουρουπητό κι από κει και πέρα εξελίχτηκε. Αλλά  αποτελεί μόνο λύση προσωρινή και υπό όρους, κι ο έλεγχος λειτουργίας των δεματοποιητών πρέπει να είναι συνεχής, γιατί διαφορετικά μπορεί να αποδειχτεί πιο καταστροφική η λειτουργία τους από αυτή των χωματερών“.
Η κ. Καραβασίλη τόνισε επίσης πως οι προτεινόμενες θέσεις είναι σε κάποιες περιπτώσεις “περίεργες“, αφού υπάρχουν ακόμα και θέσεις δίπλα σε αρχαιολογικούς χώρους (Λακωνία) και προκαλεί ερωτηματικά το πώς οι αρμόδιες υπηρεσίες δίνουν άδειες.
Οσο για την καλύτερη λύση -που είναι γνωστή εδώ και χρόνια, όπως είπε χαρακτηριστικά- αυτή είναι η πρόληψη, η διαλογή στην πηγή, η ανακύκλωση, η κομποστοποίηση και η επεξεργασία των επικίνδυνων αποβλήτων.
Από την άλλη πάντως ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, από όσα είπε και κατά τη συζήτηση επερώτησης του επικεφαλής της “Οικολογικής Συμπολιτείας του Μοριά“ Λάμπρου Μπούκλη, φαίνεται πως εμμένει στην απόφασή του να χρησιμοποιηθούν οι δεματοποιητές. Οπως είπε, αποτελούν τμήμα του εγκεκριμένου περιφερειακού σχεδίου για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων και αποτελεί προσωρινή προσέγγιση των προβλημάτων της διαχείρισης μέχρι τη συνολική διαχείριση. 
Ο κ. Τατούλης επανέλαβε πως οι δεματοποιητές αγοράστηκαν από την προηγούμενη διοίκηση της Περιφέρειας Πελοποννήσου και συγκεκριμένα από τον
περιφερειάρχη Νίκο Αγγελόπουλο και είναι αποθηκευμένοι σε χώρο για τον οποίο πληρώνεται και τίμημα. Επίσης επέρριψε ευθύνες στον ΦΟΔΣΑ για το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν τοποθετηθεί οι δεματοποιητές και έκανε λόγο για μεγάλη καθυστέρηση. Τόνισε πως θα πρέπει να τοποθετηθούν μέχρι να δοθεί μία οριστική λύση, αφού τα πρόστιμα είναι προ των  πυλών - ενώ παραδέχτηκε ότι ο δεματοποιητής του Κρανιδίου έχει κοντά δύο χρόνια ζωής.

Οσον αφορά όμως το θέμα της τιμής αγοράς των δεματοποιητών και το αν αυτή ήταν υψηλή ή όχι, ο κ. Τατούλης παρά την παρότρυνση του Λάμπρου Μπούκλη για περαιτέρω διερεύνηση είπε πως δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία και δεν είναι δυνατόν να γυρνάμε στο παρελθόν, αλλά πρέπει να κοιτάξουμε από εδώ και πέρα τι θα κάνουμε.               

Ε.Τ. "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 24/10/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου