Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Ομιλία του Δημάρχου Πύλου-Νέστορος κ.Καφαντάρη Δημήτριου, στο επίσημο γεύμα προς τιμή των Άγγλων, Ρώσων και Γάλλων.


 Κυρίες και κύριοι,
Η Ναυμαχία του Ναβαρίνου την 20η Οκτώβρη του 1827 είναι ένα μεγάλο ιστορικό γεγονός με ευρύτερες πολιτικές διαστάσεις, εκείνη την εποχή αλλά και σήμερα.
Συγκεντρωθήκαμε εδώ για να τιμήσουμε τους πρωτεργάτες, τους ήρωες, το παράδειγμά τους και τα μηνύματα που μας στέλνουν.
Τόνοι ακαδημαϊκής και συγγραφικής μελάνης έχουν χρησιμοποιηθεί, για να περιγράψουν με κάθε λεπτομέρεια το χρονικό της ιστορικής ναυμαχίας. Αναλυτές των γεγονότων, της ελληνικής και ευρωπαϊκής ιστορίας κατέγραψαν λεπτομερώς την πολλαπλή σημασία της Ναυμαχίας του Ναβαρίνου από κάθε άποψη. Σημασία Ιστορική, με ελληνική και πανευρωπαϊκή διάσταση, πολιτική, ηθική, με διαχρονικά μηνύματα αξιών.
Δίδαξε έθνη και λαούς ότι, οι λαοί συμφιλιωμένοι και αλληλέγγυοι μπορούν να εξουδετερώσουν και να νικήσουν, κάθε εχθρό, επίβουλο της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, και της ελευθερίας ατόμων και λαών. Μπορούν αποτελεσματικότερα να προστατεύσουν τον πολιτισμό τους, τις πνευματικές τους κατακτήσεις και πάνω από όλα το δίκαιο των αδυνάμων και ασθενέστερων.
Τα μηνύματα αυτά, διδάσκουν πως οι λαοί και οι χώρες πρέπει να συμβιώνουν αρμονικά σεβόμενοι τα κυριαρχικά δικαιώματα του καθενός, υποστηρίζοντας με κάθε τρόπο το αρχέγονο και αιώνιο δικαίωμα της ελευθερίας.
Άγγλοι, Γάλλοι, Ρώσοι, ισχυρές δυνάμεις της εποχής εκείνης, αλλά και σήμερα, προσέτρεξαν στο κάλεσμα και τη φωνή του καταδυναστευόμενου ελληνικού έθνους από τον οθωμανικό ζυγό.
Επιθυμώ να επικεντρώσω την προσοχή σας στη διαχρονικότητα της σημασίας και στα διδάγματα που στέλνει η Ναυμαχία του Ναβαρίνου, στα πέρατα του κόσμου ανά τους αιώνες και ιδιαίτερα στη σημερινή εποχή των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας.
Οι Ευρωπαίοι τότε, δεν περιχαρακώθηκαν στον εαυτό τους, δεν σκέφτηκαν υλιστικά με μοναδικό γνώμονα το ιδιαίτερο συμφέρον τους. Δεν ανέχτηκαν να παραβιάζονται βάναυσα αξίες και δικαιώματα γειτονικών λαών και ιδιαίτερα συνανθρώπων τους. Δεν επέτρεψαν τη συνέχιση της κατοχής και τη διάλυση ενός κράτους με την μεγαλύτερη ιστορία. Έτειναν χείρα βοηθείας προς τους Έλληνες. Δίδαξαν το σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, το σεβασμό στην αρμονική συμβίωση των λαών. Έμπρακτα απέδειξαν την κάθε είδους βοήθεια στους μικρούς και ασθενέστερους λαούς, καθώς και την υποστήριξη του δίκαιου των αδυνάτων.
ο Cordigton, ο Derigny και ο Hayden συμμετείχαν στον Ελληνικό αγώνα και βροντοφώναξαν σε όλα τα πλάτη και μήκη της γης, ότι τα ιδανικά της ελευθερίας, της κυριαρχίας και αυτοδιαχείρισης των λαών είναι κοινά ιδανικά και προνόμια φτωχών και πλουσίων, ισχυρών και αδύναμων σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη κι αν βρίσκονται.

Άραγε σκέφτονται και σήμερα έτσι οι ισχυροί του κόσμου ;
Θα μου επιτρέψετε να εκφράσω, λίγες μόνο, δικές μου σκέψεις, με αφορμή την επέτειο, επιχειρώντας μία χρονική μετάβαση στο σήμερα και την κατάσταση με την οποία βρισκόμαστε αντιμέτωποι όλοι οι Έλληνες ανεξαιρέτως.
 
Τότε, το Έθνος υπέφερε κάτω από τον ζυγό της Οθωμανικής Πύλης. Σήμερα, υπό την απειλή της πτώχευσης, ζούμε έναν σύγχρονο εφιάλτη οικονομικής, πολιτικής, εθνικής υποτέλειας.
Εδώ, φτάνει η ιστορική ώρα που καθένας αναλαμβάνει τις δικές του ευθύνες.
Εμείς, ως Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν μπορούμε να επηρεάσουμε άμεσα την κεντρική εθνική στρατηγική κατεύθυνση, ούτε και να αντικαταστήσουμε την κεντρική πολιτική διοίκηση στην άσκηση εξουσίας. Εξάλλου, γνωρίζετε καλά ότι στις ατέλειες του σχεδίου ¨Καλλικράτης¨ , ήρθε να προστεθεί και το μαχαίρι στις δαπάνες (και όχι στις σπατάλες) του Δημοσίου, που δεν αφήνει καθόλου ανεπηρέαστη την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Αναπόφευκτα, ματώνουν οικονομικά οι Δήμοι μας.
Δεσμευόμαστε όμως οι Δήμαρχοι, σε αυτή την δύσκολη εποχή που ζει η Κοινωνία, να σταθούμε στο πλευρό κάθε πολίτη και κάθε οικογένειας. Να δώσουμε συντροφιά τη νέα, εξαιρετικά δύσκολη, μάχη φροντίζοντας για την ποιότητα ζωής και για λύσεις άμεσες και δραστικές πάνω στα προβλήματα της καθημερινότητας.
Σας δίνω τη διαβεβαίωση, ότι στο πρόσωπό μας όλοι οι πολίτες, μπορούν να δουν το δικό τους άνθρωπο και φίλο, πάνω στον οποίο μπορούν να εμπιστευτούν το πρόβλημα και την αγωνία τους.
  • Ως υστερόβουλοι και διαιρεμένοι, δεν πρόκειται να πάμε πουθενά.
  • Ως αλληλέγγυοι και ενωμένοι μπορούμε να τα καταφέρουμε.
Ας είναι αιωνία η μνήμη των ηρώων Ελλήνων και Φιλελλήνων , και η Ναυμαχία του Ναβαρίνου ας γίνει φάρος να φωτίζει τους ισχυρούς της γης να πορεύονται αλληλέγγυοι και ενωμένοι με όλους τους λαούς.
Σας ευχαριστώ πολύ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου