Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

Δημοτική Κοινότητα Χώρας και “Καλλικράτης“


Θα παρακαλούσα να δημοσιεύσετε στην έγκριτη εφημερίδα σας και τα δικά μου σχόλια και απόψεις που αφορούν την Δημοτική Κοινότητα Χώρας στα πλαίσια του καλλικρατικού Δήμου Πύλου-Νέστορος, στην οποία τυγχάνω να είμαι τοπική σύμβουλος της πλειοψηφίας.
“Καλλικράτης“ λοιπόν! Μια μεγάλη λέξη για την τοπική αυτοδιοίκηση. Τολμηρή σε περιεχόμενο και δυνατότητες. Πλούσια σε θεωρία, σε νόμους και όργανα. Φτωχή όμως από πρακτικότητα και πολύ δυσχερής για να λειτουργήσει και να εφαρμοστεί στην πράξη.
Αυτό τουλάχιστον απέδειξε η 11μηνη προσπάθεια υλοποίησης του εγχειρήματος “Καλλικράτης“. Θεσμοθετήθηκε πρόχειρα και βιαστικά. Χωρίς όραμα και προοπτικές, χωρίς γνώση των αναγκών και των προβλημάτων των πολιτών, χωρίς συνειδητοποίηση των
αποστάσεων, χωρίς υποδομές για τέτοιου είδους διαδικασίες. Και ιδιαίτερα χωρίς δημοκρατικό διάλογο για το χωροταξικό σχεδιασμό ή και προγραμματισμό. Επεβλήθη στην ουσία για να εφαρμοστεί σε λάθος χρόνο. Κόπηκε και ράφτηκε στα μέτρα του μνημονίου δυστυχώς και όχι στα μέτρα της αυτοδιοίκησης.
Το ουσιαστικότερο όμως πρόβλημα του “Καλλικράτη“ είναι ότι του εκχωρήθηκαν υποχρεώσεις και αρμοδιότητες (κεντρικές, περιφερειακές, νομαρχιακές) χωρίς τους ανάλογους πόρους. Αυτό αρκεί για να προδικάσει όχι μόνο την δυσλειτουργία και την αναποτελεσματικότητά του αλλά εν πολλοίς και την αποτυχία του. Ηταν ανέτοιμη η Πολιτεία δυστυχώς αλλά και το νομικό πλαίσιο πρόχειρο για να εφαρμοστεί ο “Καλλικράτης“.
Οι νομοθέτες προφανώς γνώριζαν ότι ο “Καλλικράτης“ δεν γίνεται για να βελτιωθεί η αυτοδιοίκηση, ούτε για να τακτοποιηθούν αδυναμίες του “Καποδίστρια“ ως όφειλε, ή να καταστούν οι δήμοι λειτουργικότεροι και αποτελεσματικότεροι, αλλά έγινε για να συμμορφωθεί η ελληνική Πολιτεία στις απαιτήσεις και δεσμεύσεις του μνημονίου.
Αυτοδιοίκηση με πολλές αρμοδιότητες χωρίς πόρους δεν γίνεται. Εργα συμβασιοποιημένα ή συνεχιζόμενα διακόπτονται λόγω αδυναμίας πληρωμής από τις χρηματοδοτικές πηγές (υπουργείο Εσωτερικών, προγράμματα άλλων υπουργείων κ.λπ.), εκτίθενται δήμαρχοι και δημοτικές αρχές απέναντι στους εργολάβους και τους δημότες. Εργολάβοι και προμηθευτές διαμαρτύρονται. Ανεξόφλητες δαπάνες λόγω διαδικασιών -ελέω “Καλλικράτη“ φυσικά- δύσκολα πληρώνονται αλλά και πιο δύσκολα ικανοποιούνται όσο νόμιμες και απαραίτητες και αν είναι αφού δεν υπάρχουν χρήματα.
Από την 11μηνη λοιπόν θητεία μου στην αυτοδιοίκηση και επειδή είμαι παρούσα στα δημοτικά θέματα και συνεργάζομαι σε καθημερινή βάση με τον πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Χώρας, τον αντιδήμαρχο και τον κ. δήμαρχο όταν χρειαστεί, απερίφραστα πρέπει να δηλώσω ότι η δημοτική αρχή κάνει ό,τι μπορεί για να φέρει εις πέρας το δύσκολο έργο της. Μπροστά στα τόσα προβλήματα και τα αρνητικά του “Καλλικράτη“ εμείς οι αυτοδιοικητικοί και οι δημότες του Δήμου Πύλου - Νέστορος έχουμε πολλά θετικά κίνητρα για να αγωνιζόμαστε για την επιτυχία του έργου μας.
Εχουμε τον κ. δήμαρχο που πασχίζει από το πρωί μέχρι το βράδυ να λύσει εάν είναι δυνατόν όλα τα προβλήματα της καθημερινότητας που απασχολούν τους δημότες μας. Ακούραστος εργάτης με όρεξη και μεράκι, πανταχού παρών όπου και όταν χρειαστεί. Γνωρίζει όλα τα προβλήματα από άκρη σε άκρη του δήμου και των πολιτών. Οραματίζεται, σχεδιάζει και προγραμματίζει. Τρέχει, συνεργάζεται, διεκδικεί, απαιτεί απ‘ οπουδήποτε και όπου χρειαστεί. Ακούει δημότες, δημοτικούς και τοπικούς συμβούλους, μεθοδεύει και επιλύει κατά το δυνατόν καθημερινά προβλήματα. Εχει βάλει σκοπό και στόχο της δημαρχοντίας του την ανάπτυξη της περιοχής και την βελτίωση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων της.
Η Δημοτική Κοινότητα της Χώρας συμμετέχει στο μερίδιο των αποτελεσμάτων της προσπάθειας του δημάρχου και της δημοτικής αρχής. Ετσι συνεχίζονται τα περισσότερα έργα που είχαν σχεδιαστεί ή δρομολογηθεί από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές όπως:
- Ο βιολογικός καθαρισμός του τέως Δήμου Νέστορος, τα δίκτυα ακαθάρτων Χώρας και Ρωμανού παρά τα προβλήματα που κληρονόμησε αυτό το έργο.
- Οι πεζοδρομήσεις στο κέντρο της Χώρας με σχετική διαφοροποίηση της μελέτης σύμφωνα με τις ανάγκες και απαιτήσεις των δημοτών μας.

Νέα έργα
1. Προωθείται επίμονα ως νέο έργο η σύνδεση του τέως Δήμου Παπαφλέσσα με το βιολογικό της Χώρας. Εργο που θα εξυγιάνει περιβαλλοντικά τις τοπικές κοινότητες Βλαχόπουλο, Μεταμόρφωση καθώς και τα ρέματα της περιοχής και τις παραλίες μας.
2. Προωθείται και φαίνεται να τελεσφορεί και να χρηματοδοτείται το νέο έργο του δικτύου ακαθάρτων των Τοπικών Κοινοτήτων Κορυφασίου και Αμπελοφύτου από το περιφερειακό πρόγραμμα ΕΣΠΑ.
3. Δημοπρατήθηκε η ολοκλήρωση της οδού Γεροντίτη.
4. Ολοκληρώνεται το ρυμοτομικό σχέδιο της Χώρας. Εκτίμησή μας είναι -όπως μας έχει ενημερώσει ο κ. δήμαρχος- ότι σύντομα θα έλθει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο με τις προτάσεις του μελετητή σύμφωνα με τις ενστάσεις των δημοτών μας.
5. Σε αναστολή εκτέλεσης ευρίσκεται το έργο ασφαλτόστρωσης στη Χώρα λόγω καθυστέρησης πληρωμών από το υπουργείο Εσωτερικών -πρόγραμμα “Θησέας“ του εργολάβου. Αναζητείται τρόπος συνέχισης του έργου.
6. Προωθούνται διαδικασίες ένταξης του έργου “Βελτίωση της οδού Χώρας-Λαδά“ στο ΕΣΠΑ Περιφέρειας Πελοποννήσου.
7. Ο δήμος συμβάλλει με κάθε τρόπο και συνεργάζεται αθροιστικά με το υπουργείο Πολιτισμού και την ΛΗ‘ Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας για την ανάδειξη των μνημείων μας και των αρχαιολογικών χώρων. Ηδη έχουν αρχίσει εργασίες ανάπλασης εισόδου και αρχαιολογικών χώρων Εγκλιανού καθώς και η τοποθέτηση νέου στεγάστρου στο Ανάκτορο του Νέστορος.
8. Προωθείται μελέτη δημιουργίας πολιτιστικού κέντρου στις πρώην αποθήκες ΑΤΕ (εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση).
9. Προωθούνται οι διαδικασίες για το ιδιοκτησιακό των γεωτρήσεων του δήμου στην περιοχή της Χώρας.
10. Προωθείται η ένταξη στο πρόγραμμα “Εξοικονομώ“ του Γυμνασίου -Λυκείου Χώρας και έχει υποβληθεί το σχετικό αίτημα.
Τα παραπάνω έργα μαρτυρούν το ενδιαφέρον του κ. δημάρχου μας και την δυναμική που εφαρμόζει η δημοτική αρχή του δήμου μας στη Δημοτική Κοινότητα Χώρας. Δεν θα παραλείψω να αναφέρω τις κοινωνικές παρεμβάσεις του δήμου μας με τα προγράμματα που εφαρμόζει όπως:
- Προσυμπτωματικό έλεγχο (Τεστ Παπανικολάου) για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας σε όλες τις γυναίκες του δήμου από 25 μέχρι 65 ετών δωρεάν σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας και το Κέντρο Υγείας Πύλου.
- Προληπτικό έλεγχο για τον καρδιαγγειακό κίνδυνο με δωρεάν βιοχημικές εξετάσεις σε όλους τους δημότες.
- Απ‘ ό,τι με έχει πληροφορήσει ο πολιτικός υπεύθυνος, πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου ιατρός κ. Παναγιώτης Πετρόπουλος προγραμματίζεται μαστογραφικός έλεγχος την άνοιξη του 2012 σε όλο το γυναικείο πληθυσμό του δήμου από 40 ετών και άνω για προληπτικό έλεγχο του καρκίνου του μαστού.
- Γίνεται επίσης προσπάθεια υλοποίησης προγράμματος προληπτικού ελέγχου με εξέταση του PSA στον ανδρικό πληθυσμό άνω των 50 ετών για τον καρκίνο του προστάτη.
- Το πρόγραμμα “Βοήθεια στο σπίτι“ παρά τη δυσκολία στην υλοποίησή του που προκάλεσε η αλλαγή του στόχου που έκανε η Ευρωπαϊκή Ενωση και υιοθέτησε η ελληνική Πολιτεία συνεχίζεται εξυπηρετώντας μεγάλο αριθμό αναξιοπαθούντων δημοτών μας.
Οι παραπάνω κοινωνικές δράσεις απαλλάσσουν από σημαντικό κόστος και δαπάνη τους δημότες μας. Φέρνουν πιο κοντά τις υπηρεσίες πρόληψης νοσημάτων και συμβάλλουν αποτελεσματικά στην προαγωγή της υγείας των πολιτών. Εγώ σαν γυναίκα εκφράζοντας και τη γνώμη των δημοτισσών μας ευχαριστούμε θερμά τον κ. δήμαρχο και όσους συμβάλλουν σε αυτά τα προγράμματα. Τέλος θα ήθελα να αναφερθώ στην προσπάθεια που κατέβαλε ο δήμος μας και οι τοπικοί δημοτικοί παράγοντες ώστε τα “Νεστόρεια 2011” να αναδειχθούν και να παραμείνουν αυτοτελείς εκδηλώσεις της Χώρας στα πλαίσια φυσικά των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου Πύλου - Νέστορος.
Κλείνοντας θέλω να δηλώσω, από την θέση της τοπικής συμβούλου της Δημοτικής Κοινότητας Χώρας την διαπίστωσή μου για το έκδηλο ενδιαφέρον του κ. δημάρχου και της δημοτικής αρχής γενικότερα για τη Χώρα και να τον ευχαριστήσω θερμά.

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 26/11/2011

2 σχόλια:

  1. KYRIA DHMOTIKE SYMVOYLE

    MHN PSAXNETE EXILASTIRIA THYMATA
    TO GNORIZATE PROTOY YPOVALETE YPOPSIFIOTITA, H AGNOIA DEN ANAGNORIZETAI APO TON NOMO.

    DEN EXETE KANEI KANENA ERGO EKTOS TIS ASFALTOSTRISIS STIN EISODO TIS PYLOY, KATASPALATE TA PENIXRA ESODA SE EPITROPES, DIMOSIES SXESEI, GRAFIKI YLI KAI SYNTHRHSH TON AYTOKINITON.

    DOSATE PERIPY 17000 EYRO GIA TA NAVARINIA ENO YPARXEI PROVLIMA METAFORAS TON MATHITON.

    EPITELOYS AFISTE TIN KENTRIKI EXOYSIA KAI DRASTE TOPIKA.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΧΑΧΑ ΠΟΛΥ ΠΛΑΚΑ Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ..ΣΑ ΔΕ ΝΤΡΕΠΕΣΤΕ ΕΚΤΟΣ ΑΝ ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΑΠΕΥΘΥΝΕΣΤΕ ΣΕ ΗΛΙΘΙΟΥΣ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή