Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

ΤΟ ΕΛΑΙOΛΑΔΟ ΤΟΥ ΘOΔΩΡΟΥ (ΤEΟ) ΡAΛΛΗ ΚΕΡΔIΖΕΙ ΒΡΑΒΕIΑ Από ελαιόδενδρα στο Σουληνάρι εμφιαλώνεται στο Γουίνδσορ του Οντάριο


Ενα εξαιρετικό ελαιόλαδο που εμφιαλώνεται στο Γουίνδσορ κερδίζει διεθνή βραβεία, έλκει την προσοχή διάσημων σεφ και αυξάνει τις πωλήσεις του.
Το ελαιόλαδο “Ράλλης“ παράγεται από ελιές που μεγαλώνουν στο κτήμα της οικογένειας Ράλλη, στο Σουληνάρι Μεσσηνίας, στην Ελλάδα, και κερδίζει οπαδούς από το Γουίνδσορ μέχρι την Ουάσιγκτον.
Πρώην σεφ του Λευκού Οίκου το δοκίμασαν σε εμπορική έκθεση που έγινε πρόσφατα στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ. Στελέχη ενός έγκυρου οργανισμού που βραβεύει τρόφιμα
γκουρμέ περιηγήθηκαν το περίπτερο και το απόλαυσαν τόσο, ώστε ζήτησαν από τον ιδιοκτήτη Τέο Ράλλης να εκθέσει τα κομψής και λεπτής σχεδίασης μπουκάλια με το ελαιόλαδο στο διαγωνισμό για προϊόντα γκουρμέ. Πράγματι, το ελαιόλαδο στα μπουκάλια αυτά πρόσφατα κέρδισε όχι μία αλλά δύο αναγνωρισμένου κύρους κορυφαίες διακρίσεις, ως το πρώτο στην κατηγορία του.
Ο διάσημος σεφ Mark McEwan από το “Food Network”, προφανώς δεν μπορούσε να σταματήσει να βουτά ψωμί στο λάδι από το Τορόντο -τώρα πουλάει το ελαιόλαδο του Θ. Ράλλη στη σειρά των τροφίμων γκουρμέ που κυκλοφορεί με το όνομά του. Επιπλέον, ένα αρτοποιείο γκουρμέ με έδρα στο Τορόντο διαθέτει το λάδι αυτό με δική του ετικέτα. Ο Θ. Ράλλης είπε ότι αν και δεν μπορούμε να αποκαλύψουμε το όνομα του αρτοποιού, μπορεί ωστόσο να μιλήσει επί μακρόν για το οικογενειακό, χειροποίητα παραγόμενο ελαιόλαδο, το οποίο ξετρελαίνει τους καλοφαγάδες. Κυρίως, τονίζει τα οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση ενός ελαιολάδου τόσο αγνού, που διατηρεί πολλές θρεπτικές ουσίες, όπως αντιοξειδωτικά και άλλα υγιεινά συστατικά. Αργότερα, ο Θ. Ράλλης κόβει ένα κομμάτι ψωμί του “ανώνυμου“ αρτοποιού και το βουτά στο υπέροχο, λαμπερό ελαιόλαδο. Οποιος παρατηρεί, γρήγορα αντιλαμβάνεται όλο αυτό το ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο τρόφιμο. Η μεστή γεύση ελιάς “σκάει“ ακριβώς στην πρώτη μπουκιά. “Δείτε -λέει ο Ράλλης-  όταν κάποιος το δοκιμάσει, θα το αγοράσει“.
Ουσιαστικά πρόκειται για μια διαδικασία, από τον ελαιώνα στο μπουκάλι. Διαλογή με το χέρι, ψυχρή σύνθλιψη μέσα σε λίγες ώρες μετά τη συγκομιδή από τον αιωνόβιο ελαιώνα της οικογένειας στο Σουληνάρι, στην Ελλάδα, και το ελαιόλαδο μεταφέρεται σε ένα μικρό κτήριο πίσω από το Εμπορικό Κέντρο του Ντέβονσαϊρ. Εκεί, εμφιαλώνεται και διατηρεί ένα μεγάλο μέρος από το χρώμα, την υφή του, τη γεύση και τα υγιεινά συστατικά. Το αποτέλεσμα, λέει ο Θ. Ράλλης, είναι ένα εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο με ένα πλούσιο, αγνό άρωμα που ενθουσιάζει καλοφαγάδες και σεφ τόσο, όσο και η πυκνότητά του και η ελαφρά αναζωογονητική γεύση του αλλά και η σχεδόν άψογη χαμηλή οξύτητα.
Το ελαιόλαδο είναι ιδιαίτερα καλό για σαλάτες, για ψήσιμο στη σχάρα και για το μαγείρεμα. Ενα μπουκάλι 375 ml πωλείτα για περίπου 30 (καναδικά) δολάρια [περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα rallisoliveoil.com].
Ο 40χρονος Θ. Ράλλης, παραμένει τόσο παθιασμένος με το ελαιόλαδο και τη δυναμική του, ώστε εγκατέλειψε τα τελευταία χρόνια τη θέση του στην Τεχνολογική Κοινοπραξία του Γουίνδσορ και διοχέτευσε όλη την ενέργεια και την εμπειρία του στην ελαιοπαραγωγική του επιχείρηση. Η οικογένειά του εμπλέκεται άμεσα, όπως η γυναίκα του Τζεν και ο αδελφός Στηβ, χειροπράκτης στο Barrie, αλλά και ο πατέρας τους ο Νικόλας, ο οποίος λειτουργεί ένα δημοφιλές εστιατόριο στο Sauble Beach του Οντάριο, κοντά στο Owen Sound.
Ενθαρρυμένος από τον αδελφό του ασχολήθηκε με την υγιεινή διατροφή, αξιοποιώντας τον ελαιώνα της οικογένειας στην Ελλάδα, ο Θ. Ράλλης, μηχανικός
λογισμικού, στράφηκε στην ψυχρή σύνθλιψη, επινοώντας μια τεχνική που θα διαφύλασσε πολλά από τα θρεπτικά συστατικά σε σύγκριση με τις συμβατικές μεθόδους θερμής σύνθλιψης. Το πρόβλημα είναι, λέει ο Θ. Ράλλης, ότι η ψυχρή σύνθλιψη αποδίδει πολύ λιγότερο ελαιόλαδο από ό,τι η θερμή. Γεννήθηκε όμως ένα εξαιρετικό προϊόν με ένα απολαυστικό φρέσκο   άρωμα, εντελώς ξεχωριστό. “Θέλαμε να παράγουμε πραγματικά τρόφιμα“. Παράγω ελαιόλαδο με τον τρόπο που γινόταν εκατό χρόνια πριν“, δήλωσε ο Ράλλης.
Συμπληρώνοντας την τέταρτη χρονιά, η ελαιοπαραγωγική επιχείρηση του Θ. Ράλλη πηγαίνει από το καλό στο καλύτερο. Το ελαιόλαδο συνεχίζει να κάνει “μπουκιές“, όπως και στην έκθεση τροφίμων παλιότερα. Και τα βραβεία γκουρμέ τροφίμου, δύο πλακέτες -μία για το καλύτερο ελαιόλαδο και μία για την καλύτερη πρώτη ύλη για τροφές-έχουν πάρει το δρόμο τους. Προφανώς, το ίδιο συμβαίνει και με την οικογενειακή επιχείρηση.
Το ελαιόλαδο είναι διαθέσιμο στα καταστήματα των τοπικών αγροτών και των εμπόρων λιανικής όπως η δική μας, στο Γουίνδσορ, η “Far Flung Foods” στην Market Square, 2109 Ottawa St. 

(Του Ted Whipp από την εφημερίδα του Καναδά “The Windsor Star”)
"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 21/11/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου