Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Ελαιοτριβείο στο… σαλόνι


Οικιακά ελαιοτριβεία διατίθεται και στην ελληνική αγορά τα τελευταία χρόνια. δίνοντας την ευκαιρία σε κάθε μικρό ελαιοπαραγωγό να επεξεργάζεται τις ελιές του στο σπίτι του, αμέσως μετά τη συγκομιδή. Ετσι, η ποιότητα του ελαιόλαδου εξαρτάται αποκλειστικά από την ποιότητα της ελιάς, επισημαίνει ο Αβραάμ Γαβριηλίδης, υπεύθυνος εταιρείας που εισάγει τα μηχανήματα από την Ιταλία. Η εταιρεία “Αφοί Γαβριηλίδη ΑΕΒΕ“, που έχει έδρα τη Βέροια, μέσα σε 2 χρόνια έχει διαθέσει 40 μηχανήματα σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας και ειδικά στη Μακεδονία. Εντονο ενδιαφέρον υπάρχει στις Κυκλάδες, ενώ πωλήσεις έχουν γίνει και στη Λακωνία, καθώς επίσης στην Αττική, τη Λάρισα και τη Χαλκιδική. 
Οπως εξηγεί ο κ. Γαβριηλίδης, πολλοί πελάτες παρουσιάζονται δυσαρεστημένοι από το ελαιοτριβείο της περιοχής τους, καθώς δεν είναι δυνατόν να εξασφαλίσουν πως θα πάρουν το ελαιόλαδο της δικής τους παραγωγής. Αυτό το φαινόμενο, λέει, παρουσιάζεται έντονα στη δική του τουλάχιστον περιοχή.

Με τα οικιακά ελαιοτριβεία η ποιότητα του ελαιόλαδου εξαρτάται αποκλειστικά από την ποιότητα της ελιάς, επισημαίνει ο κ. Γαβριηλίδης. Εξηγεί πως ανήκουν στην κατηγορία των ελαιοτριβείων 2 φάσεων και δεν έχουν υγρά απόβλητα. Πρόκειται δηλαδή για μικρογραφίες επαγγελματικών ελαιοτριβείων 2 φάσεων, καθώς αποτελούνται από το σπαστήρα, το μαλακτήρα και το φυγοκεντρικό μηχάνημα (ντεκάντερ).
Τα μικρά οικιακά ελαιοτριβεία λειτουργούν με μονοφασικό ρεύμα κι έτσι δε χρειάζονται καμιά άδεια λειτουργίας, ενώ καταλαμβάνουν ελάχιστο χώρο, όχι πάνω από 2-3 τ.μ., αναφέρει ο κ. Γαβριηλίδης. Οσον αφορά την τιμή τους και την απόδοση, ενημερώνει πως το ερασιτεχνικο οικιακο ελαιοτριβειο ψυχρης εκθλιψης Spremoliva, μονοφασικου ρευματος, 2 φασεων (χωρις υγρα αποβλητα), του ιταλικου εργοστασιου Toscana Enologica Mori, έχει δυνατοτητα επεξεργασιας 20 κιλών ελιας την ωρα και κοστίζει 6.500 ευρώ συν ΦΠΑ. Το αντίστοιχο Frantoino έχει δυνατοτητα επεξεργασιας 40 κιλών και κοστίζει 9.200 ευρώ συν ΦΠΑ, ενώ το Frantoino plus που επεξεργάζεται 60 κιλά την ωρα κοστίζει 11.100 συν ΦΠΑ. Σχετικά με τις δυνατότητες του κάθε μηχανήματος οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πάρουν πληροφορίες από την ιστοσελίδα http://www.agroenos.com.
Οπως τονίζει ο Αβραάμ Γαβριηλίδης: “Η ανταπόκριση του κόσμου είναι καλύτερη από αυτή που περίμενα. Ετσι κι αλλιώς τα τελευταία χρόνια άρχισαν να εγκαθίστανται στην Ελλάδα ελαιοτριβεία 2 φάσεων, ακόμα και επαγγελματικά“. Λέει όμως ότι με το οικιακό μηχάνημα ο ελαιοπαραγωγός ελέγχει την ποιότητα του ελαιόλαδου σε ποσοστό 100%, αφού συλλέγει κι επεξεργάζεται ο ίδιος τις ελιές του την ίδια μέρα, χωρίς να αναμιγνύει το δικό του προϊόν με άλλες πάστες. Η ανάμιξη είναι αυτό που θέλουν κυρίως να αποφύγουν οι παραγωγοί - τουλάχιστον σύμφωνα με όσα γνωρίζει ο κ. Γαβριηλίδης για τη δική του περιοχή.
Τα μικρά οικιακά ελαιοτριβεία παράγουν άθερμο ελαιόλαδο χωρίς υγρά απόβλητα, αφού υπάρχει η δυνατότητα εξαγωγής λαδιού χωρίς τη χρήση νερού.
Το μοναδικό υποπροϊόν από την επεξεργασία της ελιάς είναι ο διφασικός πυρήνας υγρής μορφής, ο οποίος με την κατάλληλη επεξεργασία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ζωοτροφή, βελτιωτικό εδάφους και καύσιμη ύλη.

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ'12/12/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου