Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011

H οικονομική κρίση χτυπάει την Πύλο, παρά τη βοήθεια από την Costa Navarino


Η οικονομική κρίση δεν γινόταν να αφήσει ανέγγιχτη μία από τις πλέον τουριστικές περιοχές της Μεσσηνίας, όπως είναι η Πύλος. Η κίνηση στα τουριστικά και εμπορικά μαγαζιά της Πύλου είναι αισθητά πεσμένη σε σχέση με άλλες χρονιές και οι περισσότεροι επαγγελματίες είναι απογοητευμένοι μιας και βλέπουν πως δεν υπάρχει προοπτική ανάκαμψης.
Τη δεδομένη χρονική περίοδο η κίνηση είναι ούτως η άλλως πεσμένη αφού κάθε χρόνο τέτοια εποχή είναι στο φόρτε της η ελαιοσυγκομιδή και ο περισσότερος κόσμος απασχολείται εκεί. Αυτό που μας είπαν οι καταστηματάρχες της Πύλου είναι πως δούλεψαν ικανοποιητικά μόνο το μήνα Αύγουστο, όταν η κίνηση ήταν ίδια με προηγούμενες χρονιές. Τους άλλους μήνες του καλοκαιριού αλλά και τον Σεπτέμβριο ο κόσμος ήταν μειωμένος και… κουμπωμένος και δύσκολα έμπαινε στα μαγαζιά. Η εκτίμηση των περισσοτέρων είναι πως η μείωση σε σχέση με προηγούμενα χρόνια είναι της τάξης του 30 με 40%.

Και μέσα σε όλα αυτά αξίζει να σημειώσουμε τη βοήθεια που έχει προσφέρει στην Πύλο και στην ευρύτερη περιοχή η λειτουργία -εδώ και περίπου ενάμιση χρόνο- της Costa Navarino.
Οι πιο πολλοί κάτοικοι και επαγγελματίες της Πύλου θεωρούν πως έχει συνεισφέρει σημαντικά στην τουριστική κίνηση και πιστεύουν πως ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως έχει κάνει γνωστή την περιοχή της Πυλίας σε όλο τον κόσμο και πλέον είναι διεθνής τουριστικός προορισμός. Συνάμα ένα ακόμη θετικό από τη λειτουργία της Costa Navarino είναι πως δίνει την ευκαιρία σε πολλά νέα παιδιά από την Πύλο να εργαστούν, ξεπερνώντας το βραχνά της ανεργίας.
Ας δούμε τι μας είπαν αρκετοί επαγγελματίες της Πύλου όσον αφορά τη φετινή εμπορική κίνηση.
Η Λευκή Καρακαϊδού, που είναι πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Πύλου και έχει το μαγαζί καλλυντικών-ένδυσης και υπόδησης Beauty Spot, μας είπε: «Η εικόνα είναι απογοητευτική. Το καλοκαίρι δουλέψαμε μόνο τον Αύγουστο, από τον Σεπτέμβριο υπήρξε κάθετη πτώση και μας συντήρησαν κάπως οι ξένοι. Η πτώση στην κίνηση είναι της τάξης του 30 με 40% σε σχέση με άλλες χρονιές. Βέβαια κάθε χρόνο τέτοια εποχή υπάρχει πτώση μιας και ο κόσμος μαζεύει τις ελιές του, όμως φέτος έχει παραγίνει το κακό! Η Costa Navarino έχει συμβάλει πολύ στη διαφήμιση της περιοχής, δεν μπορούμε να το αμφισβητήσουμε. Υπάρχουν και αντιρρήσεις από ορισμένους, αλλά έχει ακουστεί η περιοχή μας και αυτό είναι καλό».
Ο Νίκος Κυριαζάκος που διατηρεί στην παραλιακή ζώνη το εστιατόριο-ψησταριά «Εν Πλω» παρουσιάζει με τον δικό του τρόπο την κατάσταση: «Ο κόσμος είναι σφιγμένος και φαίνεται πως δεν έχει λεφτά να χαλάσει. Λόγω της κρίσης η δουλειά μας έχει μειωθεί περίπου στο μισό σε σχέση με άλλες χρονιές, δηλαδή είμαστε 50% κάτω. Εμείς δουλεύουμε και με ντόπιους, οι οποίοι πάντως είναι προσεκτικοί στις παραγγελίες τους. Οσο για την Costa Navarino, μας έχει βοηθήσει αλλά αυτό δεν φτάνει. Χρειάζεται να γίνουν μεγάλα έργα υποδομής, όπως δρόμοι και λιμάνια».
Ο Διονύσης Αρβανίτης είναι ο ιδιοκτήτης του κλαμπ «Legitimus» και μας είπε πως η κίνηση έχει πέσει λόγω της οικονομικής κρίσης σε ποσοστό 20% περίπου το τελευταίο εξάμηνο στο μαγαζί του! Βλέπει με καλό μάτι τη λειτουργία της Costa Navarino λέγοντας πως «έχει βοηθήσει διαφημίζοντας την Πύλο και δουλεύουν πολλοί ντόπιοι στο ξενοδοχειακό συγκρότημα. Ευελπιστούμε οι ημέρες που έρχονται να είναι καλύτερες».
Μαύρα βλέπει τα πράγματα η ιδιοκτήτρια του μεζεδοπωλείου «Αετός» Ντίνα Πουλοπούλου: «Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα… Είμαστε 35 χρόνια στην αγορά και τώρα βρισκόμαστε στη χειρότερη κατάσταση. Πέρυσι είχε λίγη κίνηση, φέτος τα πράγματα είναι πολύ μειωμένα και ο κόσμος πολύ μαζεμένος. Μόνο τον Αύγουστο πήγαμε καλά και υπήρχε κίνηση, τώρα η πτώση φτάνει πάνω από το 50%. Οτι με κόπο αποκτήσαμε τόσα χρόνια θα μας τα πάρουν οι τράπεζες». Για τη λειτουργία της Costa Navarino, πιστεύει πως κάνει καλό μιας και εκτός από το καλοκαίρι έρχονται γκρουπ και υπάρχουν συνέδρια και τις άλλες εποχές του χρόνου, ενώ εργάζονται εκεί και αρκετοί Πύλιοι.
Η Σοφία Τσαρπάλα διατηρεί το μεζεδοπωλείο «Ο κόκορας» και τονίζει: «Από το καλοκαίρι και έπειτα η κατάσταση είναι πολύ χάλια. Μόνο τον Αύγουστο δουλέψαμε ικανοποιητικά, τώρα η κίνηση είναι πεσμένη στο 50 με 60%. Η Costa Navarino έχει τόσο θετικά όσο και αρνητικά. Συνήθως αυτοί που διαμένουν εκεί πάνε συστημένοι σε συγκεκριμένα μαγαζιά».
Ο Γιάννης Διακουμής που έχει το καφέ-ζαχαροπλαστείο «Κρίνος» στην κεντρική πλατεία της Πύλου μας λέει πως η κατανάλωση των γλυκών έχει πέσει, κυριότερα από τους νέους.
Τονίζει όμως πως αυτή η περίοδος είναι κάπως έτσι κάθε χρόνο, εξαιτίας των συγκομιδής των ελιών. Οσο για την Costa Navarino θεωρεί πως έχει βοηθήσει, πιο πολύ όμως το καλοκαίρι.
Από τη μεριά του ο Τάσος Καραλής που έχει την ψησταριά «Γυρογεύσεις» σημειώνει πως τα πράγματα είναι δύσκολα και πως υπάρχει μία πτώση στην κίνηση της τάξης του 20%. Και προσθέτει: «Τώρα είναι η χειρότερη περίοδος για μας λόγω των ελιών, αλλά ούτως ή άλλως ο κόσμος είναι μαζεμένος. Το συγκρότημα της Costa Navarino έχει φέρει κόσμο στα μαγαζιά, κυρίως το καλοκαίρι».
Δραματική παρουσιάζει την κατάσταση το τελευταίο διάστημα ο Νίκος Νικολακέας που έχει κατάστημα με χρώματα και βερνίκια και ήταν ο μεγαλύτερος σε ηλικία επιχειρηματίας από όσους μιλήσαμε. «Κλείνει το ένα μαγαζί μετά το άλλο, είκοσι καταστήματα έχουν βάλει λουκέτο το τελευταίο διάστημα. Είμαστε 50% κάτω, τα καφενεία είναι "μέσα", ο ιστορικός πλάτανος της Πύλου που είναι γνωστός σε όλη την Ελλάδα είναι… νεκρός! Συνάμα είναι και ακριβά τα ενοίκια. Η πτώση έχει αρχίσει πριν από δύο χρόνια, και αν δεν ήταν και η Costa Navarino θα είχαμε καταστραφεί. Δουλεύει κόσμος από την Πύλο εκεί και επίσης έχουν νοικιαστεί αρκετά σπίτια».
Τη δική του άποψη εκφράζει ο ιδιοκτήτης του καφέ «Εθος» Δημήτρης Κουφόγιωργας: «Τον Αύγουστο υπήρχε δουλειά, τώρα η κίνηση είναι πεσμένη σε ποσοστό 20 με 30% μιας και είναι η περίοδος των ελιών. Εμείς από την πλευρά μας έχουμε απορροφήσει στις τιμές δύο φορές τον ΦΠΑ, τι άλλο να κάνουμε; Η Costa Navarino έχει διαφημίσει την περιοχή και έχει συμβάλει στην αύξηση της κίνησης το καλοκαίρι. Τις άλλες εποχές γίνονται διάφορα συνέδρια και έρχεται κόσμος στην Πύλο».
Η Γεωργία Δημητροπούλου μας είπε πως εξαιτίας της οικονομικής κρίσης θα αναγκαστεί να κλείσει τον Ιανουάριο το μαγαζί της «Ιρις», που πουλάει κοσμήματα. «Αναγκάζομαι να κλείσω το μαγαζί, μιας και η πτώση από το 2009 είναι της τάξης του 80%! Η πτώση ξεκίνησε το 2010, αλλά τη φετινή χρονιά τα πράγματα έγιναν τραγικά. Η Costa Navarino έχει βοηθήσει αρκετά την περιοχή και, αν υπάρξει άνοδος τουριστικά της Πύλου τα προσεχή χρόνια, θα οφείλεται στο μεγάλο αυτό ξενοδοχειακό συγκρότημα που υπάρχει δίπλα μας».
Ο αδερφός της Γιάννης Δημητρόπουλος έχει ανοίξει εδώ και περίπου ένα χρόνο την καφετέρια «Αρωμα». Δουλεύει πιο πολύ το φθινόπωρο και το χειμώνα, μιας και το μαγαζί του δεν είναι δίπλα στη θάλασσα, αλλά στους εσωτερικούς δρόμους της πόλης.

12 σχόλια:

  1. TO PROVLIMA EINAI ETHNIKO

    ALLA SXETIKA ME TO TOPIKO EPIPEDO OI KYRIOI EPAGELMATIES OI OPOIOI TOSO KOPTONTAI GIA TO COSTA NAVARINO THA PREPEI NA ANAVATMISOUN TIS YPHRESIES POY PAREXOUN KAO OXI NA THELOYN NA KERDISOUN SE DYO MHNES KAIN ZHSOUN TOUS YPOLOIPOYS DEKA.

    MPOROYN NA MAS POYN OI EPAGELMATIES
    STIN PRO KRISH EPOXH POSO ERGATIKO DYNAMIKO APASXOLOYSAN KAI OI POIES SYNTHKES (ORARIO, IKA, ETC).

    FILOI MOY OI GERONTES ME TO TAGARI PETHANAN TORA OI ANAVATMIZETAI YPHRESIES KAI MEIONETAI TIMES ALLIOS KLEINETAI.

    THA PREPEI NA SKEPTESTAI OTI OI NTOPIOI EINAI H KYRAI AGORA SAS KAI OXI OI PELATES TOY COSTA NAYRINO.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΩΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ ΠΟΥ ΑΣΧΟΛΟΥΜΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ (ΚΑΦΕΣ, ΦΑΓΗΤΟ, ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΚΛΠ), ΕΠΙΤΡΕΨΤΕ ΜΟΥ ΝΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΘΕΣΩ ΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΑΓΟΡΑΣ ΠΟΥ ΕΧΩ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΟΥ.

    ΑΓΟΡΑΖΩ ΤΗΝ ΜΕΡΙΔΑ ΤΟΝ ΚΑΦΕ ESSPRESSO 0,21 ΛΕΠΤΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩ (ΟΧΙ ΚΑΨΟΥΛΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΑΚΡΙΒΗ). ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΦΘΗΝΟΤΕΡΕΣ ΤΙΜΕΣ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΗ Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ. ΕΧΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΙ ΛΕΜΕ: ΕΝΑΣ ΕΣΠΡΕΣΣΟ, ΣΤΟΙΧΙΖΕΙ ΚΟΣΤΟΛΟΓΙΚΑ 0,21 + 0,06 ΛΕΠΤΑ ΤΑ 3 STICKS ΖΑΧΑΡΗΣ + 0,05 ΛΕΠΤΑ ΤΟ ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΟ ΜΠΙΣΚΟΤΑΚΙ + 0,002 ΛΕΠΤΑ Η ΧΑΡΤΟΠΕΤΣΕΤΑ. ΣΥΝΟΛΟ 0,322 ΛΕΠΤΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩ. ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΕΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ, ΤΑ ΦΛΙΤΖΑΝΙΑ, ΤΑ ΠΙΑΤΑΚΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΥΤΑΛΑΚΙΑ ΕΙΝΑΙ MARKETING ΔΩΡΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΟΠΟΥ ΣΟΥ ΠΡΟΜΗΘΕΥΟΥΝ ΤΟΝ ΚΑΦΕ. ΠΕΙΤΕ ΜΟΥ ΛΟΙΠΟΝ ΕΑΝ Η ΤΙΜΗ ΤΩΝ 2,50 Ή ΚΑΙ 3,50 ΕΥΡΩ ΠΟΥ ΠΟΥΛΑΝΕ ΤΟΝ ΕΣΠΡΕΣΣΟ ΣΤΑ ΚΑΦΕ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΗΣ ΠΥΛΟΥ ΑΛΛΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΔΙΚΑΟΛΟΓΕΙ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ (ΠΟΥ ΣΥΝΗΘΩΣ ΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΧΩΡΙΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΙ ΜΕ 600ΕΥΡΩ ΤΟΝ ΜΗΝΑ) ΚΑΙ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΝΟΙΚΙΟ ΕΧΕΙ ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΤΟΝ ΜΗΝΑ. ΕΑΝ ΣΑΣ ΜΙΛΗΣΩ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΟΥ ΣΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΤΟΤΕ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΤΗΝ ΑΙΣΧΡΟΚΕΡΔΕΙΑ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΕΠΟΧΕΣ.

    ΣΥΜΦΩΝΩ ΛΟΙΠΟΝ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΩΝΥΜΟ ΟΤΙ ΤΟ ΟΛΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Η ΚΑΛΗ ΤΙΜΗ. ΡΙΞΤΕ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΚΟΣΜΟ.

    ΔΕΝ ΛΕΩ ΟΤΙ ΚΑΙ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΙΟ. ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΓΙΑΤΙ ΜΕΙΩΘΗΚΕ ΔΡΑΜΑΤΙΚΑ Η ΠΕΛΑΤΕΙΑ ΤΟΥΣ. ΑΛΛΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΠΟΛΛΟΙ ΣΗΚΩΝΟΥΝ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΨΗΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΤΑΝΕ. ΥΠΑΡΨΟΥΝ ΤΡΟΠΟΙ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΤΟ ΜΑΓΑΖΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΕΛΑΤΗ ΣΟΥ. ΗΡΕΜΗ ΣΚΕΨΗ ΚΑΙ ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ. ΚΑΙ ΜΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΟΣΩΝ ΕΧΟΥΝ ΤΟΣΟ ΚΑΙΡΟ ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΣΕΙ.

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΩΡΟ ΠΟΥ ΜΟΥ ΔΙΝΕΤΕ ΝΑ ΛΕΩ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΜΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. KAPLANI TOWN

    SYMFONO MAZI SOY TO FAINOMENO THS
    AISXROKERDIAS STIN ELLADA EINAI POLI PALIO.

    GIA PARADEIGMA DEKA XRONIA PRIN (PRO EYRO) EPINA KAFE STO WORLD TRADE CENTER ROTTERDAM STIN MISI TIMH APO ELLADA SE PENTAKATHARO MAGAZI, EXYPERETKOI SERVITOROI KAI KALO PROION.

    AN STIN PYLO H STHN ELLADA PAREXOYN TIS IDIES YPHRESIES TOTE AS DEXTOUME TIN DILPH TIMH TOY KAFE.

    SYMFONO OTI OI EPAGELMATIES PREPEI NA ANATHEORHSOUN TIN STRTHGIKH TOYS KAI TO MARKETING AN SEVONTAI TON PELATH TOYS EITE NTOPIO EITE COSTA NAVARINO EITE ANEXARTHTO TOURISTA.

    ME THN EYKAIRIA TO DENTRO ANAPSE STHN PYLO H OXI

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ΑΝΑΨΕ ΑΛΛΑ ΑΝΑΨΕ ΚΑΙ Η ΤΣΕΠΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ.ΚΑΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
    7.500 ΕΥΡΩ ΤΟ ΣΥΝΟΛΑΚΙ ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΟΝ ΗΜΕΡΑ.ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠ ΟΤΙ ΜΕ ΕΝΗΜΕΡΩΣΑΝ ΟΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΙ ΣΤΟΛΙΣΜΟΙ ΔΕΝ ΞΕΠΕΡΝΟΥΣΑΝ ΤΑ 1000 ΕΥΡΩ.ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΠΩΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΠΥΛΟΥ-ΝΕΣΤΟΡΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ.ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΤΑΞΙΔΑΚΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ-ΚΥΠΡΟ-ΙΤΑΛΙΑ ΚΑΙ ΕΠΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. TO PROVLIMA EINAI OTI H MHMOTIKH ARXH EXEI MAYRA MESANYXTA APO STRATHGIKH KAI MANAGEMENT.

    TAPENIXRA ESODA PREPEI NA KALYPTOUN
    BASIKES ANAGKES EKTOS KAI TA EKSODA TO EPOMISTHKAN OI EPAGELMATIES KAI O DHMOS SYNEISFEREI KATI.

    PANTOS MAS VLEPO O EPOMENOS DHMARXOS NA ZHTAEI EIDIKO TELOS.

    STO TELOS THA GYRSISOUME STHN TOURKOKRATIA NA PLHRONOUME KEFALIKO FORO.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το μαγαζι που θα είχε ο φραπές 1€ και ο εσπρεσσο 1,5 σε καλή ποιότητα και για πελάτη εντός και για έξω θα πούλαγε ? Δεν νομίζω "Τάκη"....
    Πόσο καιρό έχετε να κάνετε 1 βόλτα στην πλατεία ? Δεν κυκλοφορεί κανείς. Ο κοσμος ΔΕΝ βγαίνει. Κάντε 1 βολτα στην Καλαμάτα. Οι καφετέριες είναι γεματες. Για τα εμπορικά είναι δύσκολα τα πράγματα και το καταλαβαινω. Αλλά για καταστηματα εστίασης φταίει οτι ο κόσμος ΔΕΝ βγαίνει. ΔΕΝ νομίζω να είναι παντού κακή ποιότητα και κακές τιμές. Συμφωνώ οτι πρέπει οι επαγγελματίες να αναβαθμίσουν τις παροχες και τις υπηρεσίες τους αν θελουν να γινουν ανταγωνιστικοί και να επιβιώσουν, αλλά μην το γενικεύουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Θα συμφωνήσω απόλυτα φίλε μου. Το πρόβλημα στην Πύλο δεν είναι μόνο οι τιμές αλλά και η νοοτροπία των κατοίκων της. Οι περισσότεροι Πύλιοι προτιμούν συνήθως να "βγαίνουν" μακρυά από την Πύλο. Αυτό το φαινόμενο δεν είναι τωρινό. Η "σπασμένη" οικονομική αλυσίδα μεταφέρει τον "πλούτο" εκτός της πόλης με αποτέλεσμα, στις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες που ζούμε, να παρατηρείται "φτώχεια" σε όλα τα επαγγέλματα. Ποτέ οι Πύλιοι δεν είχαν συνεκτικούς δεσμούς.
    Όσο για τις προσφερόμενες υπηρεσίες, αυτές θα μπορούσαν να αναβαθμιστούν και άλλο. Έτσι θα υπάρχει ένα επιπλέον στοιχείο για να παραμείνει ο κόσμος στην Πύλο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. TYXAIA EIDA TA TELEYTAIA SXOLIA

    KOSTA KAI FILE ANONYME

    THAT PREPEI NA ELEGXEIS TIN KATASTASH SE KATHE EPIPEDO \ CLUSTER.

    H PYLOS EXEI ALLO PLHTHYSMO KAI H KALAMATA ALLO PLYTHYSMO KAI GEOGRAFIKH THESH 200 KALAMATIANOI NA PANE GIA KAFE, 200 FOITHTES KAI
    100 APO TA GYRO XORIA GEMISAN OI KAFETERIES.

    ENO STHN PYLO TO XEIMONA YPARXOUN MONO OI NTOPIOI OI OPOIOI EINAI YPALLHLOI (MEIOMENO EISODHMA) KAI AGROTES (MHDAMINO EISODHMA) POS THA VGOUN NA PIOYN ME 3.5 EYRO ENO
    TREXOUN ALLES ANAGKES OPOS OI EPOPLEON FOROI.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Συμφωνώ και το λέω εδώ και χρόνια, οτι το πρόβλημα της Πύλου είναι καθαρά πληθυσμιακό. Μπορεί η Καλαματα να γεμίζει πολύ εύκολα τις καφετέριες της, αλλά μην ξεχνάμε οτι όπως η Καλαμάτα έχει πολλαπλάσιους κατοίκους της Πύλου, αλλά έχει και πολλαπλάσιες καφετέριες. Στην Πύλο δουλευουν στην πλατεία τον χειμώνα 2 καφετέριες, 1 ζαχαροπλαστείο και η καφετέρια ενος ξενοδοχείου. ΜΟΝΟ.
    Οπότε νομίζω οτι δεν θα ήταν δύσκολο να ψιλογέμιζαν......
    Και αν δεν θέλουν να πιουν καφέ 3,5€ ας πιουν πιο φθηνα.
    Το θέμα είναι οτι δεν υπάρχει αλληλοστήριξη των ντόπιων στην Πύλο, όπως υπάρχει ας πούμε στην Γιάλοβα. Ξέρουμε μόνο να γκρινιάζουμε γιατί κάποια μαγαζια είναι κλειστα τον χειμώνα, χωρίς να στηρίζουμε όσους είναι ανοιχτοί.
    Δημότης - επαγγελματίας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @ kaplaniVillage
    Δεν ξερω ούτε που έχεις φίλε μου καταστημα, ούτε τι λειτουργικά έξοδα έχεις.
    400€ ενοίκιο
    500€ ρεύμα το μήνα
    100€ τηλέφωνο
    300€ ΤΕΒΕ το μήνα
    100€ τεχνική υποστηριξη εξοπλισμου
    100€ δόση επαγγελματικού δανείου
    1500€ το μήνα πως θα βγούν, μόνο για έξοδα όταν καθημερινες κάνεις ταμείο 40€ ?
    Συμφωνώ για την αισχροκέρδεια και σε πληροφορώ οτι είμαι απο τα φθηνότερα μαγαζια στην Πύλο και με "κόλπα" για να τραβήξω τον πελάτη, ο οποίος όμως έχει ταμπουρωθεί στο σπίτι του.
    Αυτό που δυστυχώς διαπιστώνω είναι οτι επαγγελματίες "βγάζουν" την χρονιά τους το καλοκαίρι, και το χειμώνα όχι μόνο δεν ανοίγουν, αλλά φεύγουν και μένουν στην Καλαμάτα, ακόμη και στην Αθηνα. Καταλαβαίνεις τι μέλλον ακολουθεί....
    Δημότης και επαγγελματίας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. FILOI EPAGELMATIES

    DYO SXOLIA

    TA MAGAZIA THS GIALOVAS DEN TA STHRIZOUN OI NTOPIOI LOGO ELEIPSIS
    XRIMATON KAI OTI TA MAGAZIA THS GIALOVAS PAREXOUN XEIROTERES YPHRESIES APO TA MAGAZIA THS PYLOU
    STIN GIALOVA DEN SERVIROYN MEZE ME TO OUZO EKTOS KAI PARAGEILEIS POIKILIA POU OLA EINAI PROKAT.

    MHPOS PREPEI NE EKSETASETAI (GIA TON XEIMONA MILAO)EKTOS APO THN ELLEIPSI XRHMATON, MIKROS PLITHISMOS KAI TIS IDIATERES PROTIMHSEIS TON NTOPION OPOS GNORIMIES, KOMMATIKES, EPAGELMATIKES, SYGHORIANOI KLP.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλά....μέχρι πριν λίγα χρόνια μαγαζί της πλατείας σέρβιρε το ούζο με στραγάλια.... Κατά τα άλλα

    "MIKROS PLITHISMOS KAI TIS IDIATERES PROTIMHSEIS TON NTOPION OPOS GNORIMIES, KOMMATIKES, EPAGELMATIKES, SYGHORIANOI KLP."

    Συμφωνώ 100%

    Δημότης και επαγγελματίας

    ΑπάντησηΔιαγραφή