Την ομόφωνη απόφαση να κινηθεί με κάθε τρόπο ενάντια στην επιχείρηση εξόρυξης λιγνίτη από τα χωριά της Ανατολικής Πυλίας έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο Πύλου-Νέστορος κατά τη συνεδρίασή του τη Δευτέρα. Το θέμα συζητήθηκε εκτός ημερήσιας διάταξης και τέθηκε από την πλευρά της μείζονος μειοψηφίας. Οπως ήταν λογικό, τελικά μονοπώλησε τη συνεδρίαση, μιας και πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό ζήτημα που έχει να κάνει με την υγεία των κατοίκων και την ανάπτυξη της περιοχής.
Παρόντες στη συνεδρίαση ήταν αρκετοί κάτοικοι από τα χωριά Χωματερό και Φαλάνθη, κοντά στα οποία επιθυμεί η εταιρεία "Couvra Holdings Limited" να κατασκευάσει δύο υπαίθρια ορυχεία λιγνίτη σε έκταση 477 στρεμμάτων, με σκοπό να μεταφέρει το λιγνίτη στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη για την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.
Αυτή την περίοδο η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων έχει πάρει τη νόμιμη οδό για αδειοδοτήσεις και αναμένεται να κατατεθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου. Το περιθώριο για την υποβολή ενστάσεων είναι μέχρι τις 31 Ιανουαρίου, και όπως αποφασίστηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο, ο δήμος θα κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση με σκοπό να αποτραπεί η εν λόγω επένδυση που θα υποβαθμίσει την περιοχή.
Αυτό που τονίστηκε από τον δημοτικό σύμβουλο της μείζονος μειοψηφίας Γιώργο Γιαλλελή είναι πως η εταιρεία προσπαθεί με αυτό τον τρόπο να μπει στην περιοχή, μιας και μελλοντικά υπάρχει πρόθεση ο λιγνίτης να εξάγεται στην Κίνα μέσω του λιμανιού της Καλαμάτας!
Ακόμη επισημάνθηκε πως το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη θα συνεδριάσει στις 24 Ιανουαρίου με σκοπό να επικυρώσει τη σύμβαση με την εταιρεία για την εξόρυξη λιγνίτη από την περιοχή της Ανατολικής Πυλίας, προσπερνώντας την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ως προς την έγκριση ή μη της μελέτης περιβαλλοντικών όρων.
Ο δήμαρχος Δημήτρης Καφαντάρης δήλωσε αντίθετος σε μία τέτοιας μορφής επένδυση και πρότεινε να κατατεθεί το συντομότερο η ένσταση για τη μελέτη, να συσταθεί επιτροπή αγώνα που θα επισκεφτεί τους αρμόδιους φορείς και να εκδοθεί ψήφισμα που θα κοινοποιηθεί σε όλους τους βουλευτές και όλα τα κόμματα - μια πρόταση που έγινε δεκτή από όλες τις παρατάξεις. Ο κ. Καφαντάρης τόνισε πως δεν είχε ενημέρωση από κανέναν το προηγούμενο διάστημα για το εν λόγω ζήτημα και εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του γιατί δεν τον ενημέρωσαν ούτε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση ούτε το Περιφερειακό Συμβούλιο.
Στην εισήγησή του ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Τάσος Τσορώνης είπε αρχικά πως ο δήμαρχος έπρεπε να έχει φροντίσει να ενημερωθεί για την εν λόγω επένδυση. Και πρόσθεσε ότι «θα υποβαθμιστεί η περιοχή από μία τέτοια μονάδα, τα διπλανά χωριά θα εκκενωθούν και θα υπάρξει πρόβλημα στην υγεία των κατοίκων, τα νερά θα είναι εκτεθειμένα, ενώ με τη μεταφορά των φορτηγών θα δημιουργηθεί πρόβλημα στο οδικό δίκτυο. Εμείς λέμε "ναι" σε επενδύσεις με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και είμαστε κάθετα αντίθετοι στην εξόρυξη λιγνίτη».
Ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Γιαλλελής, που είχε στα χέρια του και διάβασε περιληπτικά τη μελέτη περιβαλλοντικών όρων, μίλησε για ψεύδη στη μελέτη: «Πρόκειται για την εξόρυξη 5 εκατομμυρίων τόνων σε εκμετάλλευση 20 συνεχών χρόνων, κάτι που σημαίνει ετήσια παραγωγή 250.000 τόνων Στη μελέτη αναφέρεται ψευδώς πως στην περιοχή δεν υπάρχουν αρχαιολογικοί χώροι και τουριστικές υποδομές και δεν λένε τίποτα για της επιπτώσεις στους κατοίκους. Το ένα ορυχείο θα είναι 270 μέτρα από το Χωματερό και το άλλο 300 μέτρα από τη Φαλάνθη. Αν προχωρήσει αυτή η επένδυση θα νεκρώσει η περιοχή, και κάθε προοπτικής ανάπτυξης θα πάει... περίπατο. Μιλάμε για 1000 τόνους ημερησίως, κάτι που σημαίνει πως θα κινούνται στην περιοχή 50 με 60 φορτηγά κάθε ημέρα. Θα γίνει αδιάβατη η περιοχή, θα πηγαίνουμε στην Κορώνη μόνο από τη θάλασσα.
Απευθύνθηκα και στη ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη και μου είπαν πως δεν είναι λύση γι' αυτούς η επένδυση στην Ανατολική Πυλία γιατί οι 5 εκατομμύρια τόνοι δεν φτάνουν ούτε για 2 χρόνια. Αυτό που θέλουν είναι να ανοίξουν την... κερκόπορτα για την μελλοντική εξαγωγή λιγνίτη στην Κίνα από το λιμάνι της Καλαμάτας. Ολοι οι φορείς πρέπει να εναντιωθούμε και
να ανατρέψουμε την προσπάθειά τους, που θα κάνει μόνο κακό στον τόπο».
Κάθετα αντίθετος δήλωσε και ο επικεφαλής της πρώτης ελάσσονος μειοψηφίας Γιώργος Χρονόπουλος που τόνισε χαρακτηριστικά ότι «πρέπει να είμαστε αρνητικοί στο ξεπούλημα της περιοχής μας».
Η επικεφαλής της "Λαϊκής Συσπείρωσης" Σοφία Αποστολοπούλου επεσήμανε πως η παράταξή της είναι αντίθετη σε οποιαδήποτε επένδυση που έχει σκοπό το κέρδος και ζήτησε στο ψήφισμα που θα εκδοθεί να τονιστεί αυτό.
Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Καρβέλας από την πλευρά του είπε πως πρέπει να αντιδράσουν όλοι γιατί επιδίωξη της εταιρείας στο μέλλον είναι να πραγματοποιήσει εξόρυξη λιγνίτη σε μεγαλύτερη περιοχή από τα 477 στρέμματα.
Για «τρομερή υποβάθμιση του υδροφόρου ορίζοντα» μίλησε η δημοτική σύμβουλος Ρούλα Μουρδουκούτα, ενώ στη συνέχεια το λόγο πήραν κάτοικοι των δύο χωριών που υποστήριξαν πως είναι αποφασισμένοι να εναντιωθούν με κάθε τρόπο σε αυτού του είδους την επένδυση.
Ο δήμαρχος Δημήτρης Καφαντάρης στη δευτερολογία του είπε πως για τρίτη φορά αντιμετωπίζει το εν λόγω ζήτημα, με άλλη ιδιότητα. Η πρώτη ήταν το 1997 σε Φαλάνθη και Χωματερό, η δεύτερη το 2005 στο Ακριτοχώρι και η τρίτη τώρα από παρεμφερείς εταιρείες. Και ανέφερε: «Ο όγκος των στρεμμάτων δεν είναι τυχαίος, γιατί για επένδυση πάνω από 500 στρέμματα χρειάζεται η έγκριση του υπουργείου, ενώ τώρα από την Περιφέρεια. Κάναμε έγγραφη αίτηση στην Περιφέρεια και πήραμε τη μελέτη για να κάνουμε την ένστασή μας, αφού δεν μπορεί κανείς να σχεδιάζει σ' εμάς χωρίς εμάς. Το μετέφερα αυτό στον κ. Τατούλη, όπως και σε όλους τους βουλευτές και φορείς του νομού και είδα πως θα συμπαρασταθούν στον αγώνα μας. Πρόκειται για μια μελέτη-σκουπίδι και απορώ πώς περιμένουν να εγκριθεί! Προτείνω, εκτός από την ένσταση, να συσταθεί μια επιτροπή αγώνα που να απαρτίζεται από το δήμαρχο, τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, τους επικεφαλής των παρατάξεων και τον αντιδήμαρχο Κορώνης, να επισκεφτούμε τον κ. Τατούλη και τον κ. Αποστολόπουλο για να πάρουμε τη δέσμευση για τη μη έγκριση της μελέτης. Ολοι μαζί σαν μια γροθιά θα παλέψουμε αγωνιστικά και παρεμβατικά για την ανατροπή αυτής της επένδυσης. Η περιοχή έχει ραντεβού με την Ιστορία και στο τέλος θα δούμε ποιος θα νικήσει».
"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 18/01/2012
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου