Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Ανησυχούν στην Πυλία για τα ορυχεία


Για άλλη μια φορά, η Ανατολική Πυλία βρίσκεται σε έντονη ανησυχία και αναβρασμό, έπειτα από την αίτηση της εταιρείας "Couvra Holdings Limited", για έγκριση περιβαλλοντικών όρων, για την εξόρυξη λιγνίτη χωρίς δημιουργία εργοστασίου, στην περιοχή Φαλάνθης και Χωματερού.
Το 1997 είχε επιχειρηθεί ανάλογη ενέργεια, αλλά οι φορείς και οι κάτοικοι απέτρεψαν την εγκληματική ενέργεια.
Το 2005 έγινε ξανά προσπάθεια για εγκατάσταση εργοστασίου, στο Ακριτοχώρι του Δήμου Κορώνης τότε, με αποτέλεσμα τον σφοδρό ξεσηκωμό των κατοίκων όλης της ευρύτερης περιοχής αποτρέποντας κάθε σχέδιο υποβάθμισης της περιοχής.

Αυτή τη φορά με πονηρό και μοχθηρό τρόπο γίνεται προσπάθεια κατά της τουριστικής ανάπτυξης, της υγείας, του περιβάλλοντος, του πολιτισμού και της ποιότητας ζωής. Η οποία βγήκε στην επιφάνεια, από την μείζονα αντιπολίτευση του Δήμου Πύλου-Νέστορος που εξέθεσε τους επίδοξους  επιχειρηματίες και τα σχέδιά τους.
Θεωρώ ότι αυτή τη φορά οι δράσεις μας, οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις μας και οι όποιες μορφές ή ενέργειες για οριστική  αποτροπή αυτής της εγκληματικής ενέργειας της παραπάνω εταιρείας, θα πρέπει να’ναι πιο έντονες και συνεχείς λόγω των άσχημων και πονηρών συγκυριών της εποχής.
Καλώ ως πολίτης πρώτα, σύμβουλος της Δημοτικής Ενότητας Κορώνης να εμποδίσουμε με αγώνα, με ενστάσεις κατά της μελέτης για έγκριση περιβαλλοντικών όρων της εν λόγω εταιρίας, όπου κάθε φορέας, πολίτες, οι δήμοι της ευρύτερης περιοχής να σταθούν σθεναρά στο ύψος των περιστάσεων για τους παρακάτω λόγους:
Οι οικισμοί της εξόρυξης του λιγνίτη, Φαλάνθη και Χωματερό θα καταστραφούν με κίνδυνο ακόμα και την απομάκρυνση των κατοίκων τους από τις εστίες τους, λόγω καθημερινών θορύβων, σκόνης και επιδείνωσης της υγείας τους.

Η ευρύτερη περιοχή που προσδοκά στην τουριστική ανάπτυξη και στις επενδύσεις, σ’αυτή την δύσκολη συγκυρία θα δεχθεί ανεπανόρθωτο κτύπημα και τα εισοδήματα θα μηδενιστούν με συνέπεια και την γενική υποβάθμισή της. Τα κάστρα, μονές, τουριστικά καταλύματα, ΠΟΤΑ κ.ά.
Αλλοίωση του περιβάλλοντος, με καταστροφή της χλωρίδας και της πανίδας της περιοχής, με την ολική αλλοίωση της μορφολογίας του εδάφους, από την συνεχή επιβάρυνση και καταπόνηση. 
Καταστροφή του υδροφόρου ορίζοντα, όπου θα υπάρξει έντονο πρόβλημα στην υδροδότηση των τοπικών κοινοτήτων της ευρύτερης περιοχής του πρώην Δήμου Κορώνης.
Υποβάθμιση της περιοχής, αλλά και των περιουσιών, των καλλιεργειών ελαίων και σταφίδων κ.ά. με καταστροφή της αγροτικής οικογένειας.
Με τη μεταφορά του λιγνίτη από την Φαλάνθη στην Μεγαλόπολη και με την έλλειψη ουσιαστικών οδικών αξόνων θα επιβαρυνθούν και θα υποστούν ανεπανόρθωτες ζημιές οι υπάρχοντες πονεμένοι και προβληματικοί δρόμοι, με συνέπειες στις περιουσίες, στις μετακινήσεις των πολιτών, στις καθημερινές συναλλαγές και θα υπάρξει έντονο πρόβλημα προσβασιμότητας.
Εχουμε χρέος να  αποτρέψουμε και αυτή την προσπάθεια κατά της ανάπτυξης, της επένδυσης, της ποιότητας ζωής και του ασφαλούς μέλλοντος των νέων γενιών.

Γιάννης Ζουζούνης 
Σύμβουλος της Δημοτικής Ενότητας Κορώνης

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 24/01/2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου