Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΤΕΛΑΒΑΝ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ Ζητούν να παραμείνουν δύο 6θέσια δημοτικά στη Χώρα


Τη διατήρηση των δύο 6θέσιων δημοτικών σχολείων στη Χώρα ζητούν οι γονείς των μαθητών και η τοπική κοινωνία, αντίθετα με την πρόταση για συγχώνευση των δύο σχολείων σε ένα 8θέσιο. Χθες αντιπροσωπείες από τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων των δύο σχολείων είχαν συνάντηση με τον προϊστάμενο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νίκο Κλάδη ο οποίος έκανε και τη σχετική πρόταση συγχώνευσης. 

Οι γονείς ανέπτυξαν τα επιχειρήματά τους για την ανάγκη παραμονής των δύο 6θέσιων σχολείων, στα οποία φοιτούν 65 και 75 παιδιά αντίστοιχα. Oπως μας είπαν οι ίδιοι στη συνέχεια, ο κ. Κλάδης τους επισήμανε ότι, για να παραμείνουν τα δύο σχολεία, πρέπει από το δήμο να ξαναγίνει επαναπροσδιορισμός της σχολικής περιφέρειας - έτσι ώστε παιδιά από χωριά που είναι κοντά στη Χώρα να μην πηγαίνουν σε άλλα σχολεία αλλά στα πιο κοντινά τους, βάσει χιλιομετρικής απόστασης, στη Χώρα.
Αυτό αναμενόταν λοιπόν να ζητήσουν οι γονείς από το Δημοτικό Συμβούλιο Πύλου - Νέστορος που συνεδρίαζε χθες το απόγευμα και περιλάμβανε στη συζήτηση και το συγκεκριμένο θέμα των δημοτικών σχολείων.
Από την Πέμπτη γονείς του 2ου Δημοτικού Σχολείου Χώρας έχουν προχωρήσει σε κατάληψή του, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, ενώ κατάληψη πραγματοποίησαν την προηγούμενη Πέμπτη και οι γονείς του 1ου Δημοτικού.
Μιλώντας στην «Ε» οι γονείς ανέφεραν ότι είναι αναγκαία η διατήρηση των δύο 6θέσιων σχολείων, αφού και ικανό αριθμό μαθητών έχουν και κτηριακές υποδομές. Είπαν πως είναι μεγάλες οι αποστάσεις από τη μια άκρη της Χώρας στην άλλη και εκτίμησαν ότι ο αριθμός των παιδιών θα αυξηθεί κι άλλο - αφού όπως είπαν πολλές οικογένειες εγκαταλείπουν τα μεγάλα αστικά κέντρα και ξαναγυρνούν στον τόπο τους. Ζητούν από το δήμο τον επαναπροσδιορισμό της σχολικής περιφέρειας ώστε παιδιά από χωριά που είναι σχεδόν στη μισή απόσταση από την Πύλο να πηγαίνουν σχολείο στη Χώρα.
Η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Χώρας Μαρία Γεωργακοπούλου σημείωσε: 
«Το πρόβλημά μας είναι ότι θέλουν να κλείσουν το σχολείο μας το οποίο έχει 75 παιδιά, ενώ δεν μας βοηθά και ο δήμος, να μας φέρει τις σχολικές περιφέρειες εδώ που ανήκουν - προφανώς δεν θέλουν. Είχαμε μια συνάντηση με τον κ. Κλάδη ο οποίος μας είπε ότι δεν έχει πρόβλημα, αρκεί ο δήμαρχος να κάνει επαναπροσδιορισμό της σχολικής περιφέρειας. Που σημαίνει ότι τα παιδιά από το Ρωμανού και το Κορυφάσιο ανήκουν δικαιωματικά εδώ - και μην ξεχνάμε ότι σε ένα μήνα τα μεταφορικά έξοδα θα τα αναλάβει ο δήμος. 
Εμείς στην συνάντηση που θα έχουμε με το δήμαρχο θα ζητήσουμε να λυθεί αυτό το θέμα και να γίνει οπωσδήποτε επαναπροσδιορισμός της σχολικής περιφέρειας καθώς το δικαιούμαστε. Αν έρθουν τα παιδιά αυτά θα μείνουν και τα δύο σχολεία 6θέσια. Μας διώχνουν οι ίδιοι τα παιδιά, για δικές τους πολιτικές σκοπιμότητες».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Χώρας Χρήστος Καλογερόπουλος τόνισε: 
«Ηρθε μια πρόταση του κ. Κλάδη που μιλάει για συγχώνευση των δύο σχολείων σε ένα 8θέσιο. Μετά τη λαίλαπα του "καλλικρατικού" δήμου, που μας έχουν πάρει τα πάντα, μας κλείνουν και το σχολείο. Προσπαθούμε σαν Χώρα να κρατήσουμε ανοικτά και τα δύο σχολεία, να μην κλείσει κανένα. Είχαμε συνάντηση με τον κ. Κλάδη ο οποίος μας είπε ότι για να μείνουν τα δύο 6θέσια πρέπει να έρθουν τα παιδιά που ανήκουν στη Χώρα και τα οποία παρανόμως αυτή τη στιγμή πάνε σε άλλα σχολεία, όπως της Πύλου. 
Εμείς ζητάμε από το δήμαρχο και την δημοτική αρχή απόφαση που θα λέει ότι είναι μαζί μας και γραπτώς θα επαναπροσδιορίζει τη σχολική περιφέρεια, καθώς μόνο έτσι μπορούν να μείνουν τα δύο 6θέσια σχολεία της Χώρας. Ζητάμε να τηρηθούν οι ζώνες της μαθητικής περιφέρειας βάσει των χιλιομετρικών αποστάσεων, όπως ορίζει το υπουργείο. Η διατήρηση των δύο 6θέσιων σχολείων είναι η μόνη λύση για εμάς. Οποιαδήποτε άλλη λύση όπως τα δύο 4θέσια μάς γυρίζει πολλά χρόνια πίσω».
Από τους γονείς του 2ου Δημοτικού Σχολείου που συνεχίζουν την κατάληψη, ο Παναγιώτης Λίτσας επισήμανε: «Από την Πέμπτη είμαστε σε κατάληψη του σχολείου καθώς θέλουν να κλείσουν ένα από τα δύο 6θέσια σχολεία της Χώρας και να κάνουν ένα 8θέσιο. Αυτό δεν το δεχόμαστε. Το πρόβλημα που δημιουργείται είναι τεράστιο καθώς είναι 75 παιδιά εδώ και 65 στο άλλο σχολείο και θέλουν να τα στριμώξουν σε ένα σχολείο. Το θέμα είναι να μην κλείσει κανένα από τα σχολεία της πόλης μας».

Η  Αννα Τριανταφυλλοπούλου μας είπε: «Δεν έχει κανένα από τα δύο σχολεία την κτηριακή υποδομή να καλύψει τις ανάγκες 140 παιδιών και θέλουν να τα στριμώξουν σε ένα κτήριο. Επίσης η χιλιομετρική απόσταση από τα σπίτια των παιδιών από τη μια άκρη της Χώρας στην άλλη είναι 2 χιλιόμετρα, πώς θα πηγαίνουν τα παιδιά αυτά σχολείο; Ή θα αναγκαζόμαστε εμείς οι γονείς να τα πηγαινοφέρνουμε;».
Ο  Γιάννης Σιγαλός  σημείωσε: «Δεν θέλουμε να κλείσει κανένα σχολείο, να μείνουν και τα δύο όπως έχουν. Οικονομία μπορεί να γίνει αλλού και όχι στα σχολεία. Οι χιλιομετρικές αποστάσεις είναι πρόβλημα, ενώ και η θέση του σχολείου είναι ιδανική. Εκτός αυτού, αν κλείσει το σχολείο δεν θα ανοίξει ποτέ, τη στιγμή που εμείς περιμένουμε να κατέβουν και άλλες οικογένειες στην περιοχή μας».

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 21/02/2012

1 σχόλιο:

  1. Ηρεμήστε βρε παιδιά και δείτε τα πράγματα με το ονομά τους.140 παιδιά έχουν και τα δύο δημοτικά στην χώρα.Ενα οκταθέσιο είναι υπεραρκετό για την κάλυψη των μαθησιακών αναγκών των παιδιών της Χώρας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή