Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

Ανατολική Πυλία και εξόρυξη λιγνίτη


Η ενασχόληση με τα κοινά και η στάση σε θέματα ζωτικής σημασίας απαιτούν, αρετή, τόλμη, πάνω από όλα αρχές και υπεύθυνη πολιτική στάση και θέση.
Αυτό χρειάζεται από όλους μας, είτε Περιφέρεια, περιφερειακούς σύμβουλους, δημάρχους κοινωνικούς και τοπικούς φορείς για το μείζον θέμα, που έχει προκύψει με την εξόρυξη του λιγνίτη, στην περιοχή της Φαλάνθης και Χωματερού της περιοχής της Κορώνης.
Το τελευταίο διάστημα, έχουν αναπτυχθεί και έχουν διατυπωθεί οι θέσεις σχεδόν όλων μας, με την συντριπτική πλειοψηφία να απορρίπτει και να τάσσεται έναντι της δήθεν αυτής επένδυσης.
Ολοι μας που ζούμε και γνωρίζουμε την περιοχή, αλλά και όσοι την έχουν επισκεφτεί, γνωρίζουν καλά ότι στηρίζεται στον πρωτογενή  (καλλιέργειες) και στον τριτογενή παράγοντα (τουρισμός), με προοπτικές ανάπτυξης πάνω σ’ αυτούς τους δυο παράγοντες. Μια περιοχή με αγροτικές εκτάσεις, με αρκετά βήματα τουριστικής ανάπτυξης, με μεγάλες και συνεχείς προσδοκίες για τουριστικές επενδύσεις, με ανάγκες για υποδομές προσβασιμότητας και με το νέο ΣΧΟΟΑΠ για καλύτερη ποιότητα ζωής με στόχο την αύξηση των επισκεπτών, την ανάδειξη της πολιτιστικής και πολιτισμικής μας κληρονομιάς. Οπότε μας φέρνει δικαιωματικά και δυναμικά ενάντια σε επενδύσεις υποβάθμισης, με συνέπειες στην ποιότητα ζωής, στην υγεία, στην περιουσία, στα εισοδήματα και στην ανάπτυξη.

Οπως και στο παρελθόν, ανάλογες  απόπειρες παρόμοιων επενδύσεων έφεραν σύσσωμη την κοινωνία απέναντι, έτσι και τώρα με περίσσιο δυναμισμό και συμμετοχή θα  αποτρέψουμε τα σχέδια της δήθεν επένδυσης.
Σήμερα θεωρώ ότι πρέπει να ’μαστε σε εγρήγορση διότι ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος και η εποχή αρκετά πονηρή, με την στάση της πολιτικής και περιφερειακής πυραμίδας να ’ναι ι κάπως, χαλαρή και υποτονική σε σχέση με το παρελθόν, φυσικά από άλλη πλευρά.
Είναι λυπηρό για την Ανατολική Πυλία, που προσδοκά την ανάπτυξη, οικονομική και τουριστική και έχει ως τώρα προσεχθεί λιγότερο να υπάρχουν σήμερα, αυτοί που διακήρυτταν στο παρελθόν να είμαστε σε κατάσταση εγρήγορσης γιατί σε μια περιοχή τουριστικά αναπτυσσόμενη,  κάποιοι έχουν κάνει αιτήσεις για δήθεν επενδύσεις, για μια περιοχή βαριάς βιομηχανίας. Επίσης κάποιοι τότε έλεγαν ότι τα Κάστρα, η τουριστική ανάπτυξη, ο πρωτογενής παράγοντας δεν συμβαδίζουν με τις επενδύσεις ηλεκτροπαραγωγικής ενέργειας. Και σήμερα να μιλούν για "στείρες κραυγές" και "βαρύγδουπες δηλώσεις" ή να κρατούν στάση ουδετερότητας χωρίς να ’χουν το θάρρος της γνώμης τους.
Η ειρωνεία ακόμα αποτυπώνεται και στην σύσταση επιτροπής για την επιτόπου αυτοψία της περιοχής της δήθεν επένδυσης, που αυτό φανερώνει ότι ορισμένοι Μεσσήνιοι σύμβουλοι της Περιφέρειας ή δεν έχουν γνώση τον τόπο όπου εκλέγονται ή περιπαίζουν με την νοημοσύνη και τις αρχές όλων μας.
Δεν γνωρίζουν την περιοχή ως μοναδικού φυσικού κάλλους; Δεν γνωρίζουν την ανάγκη για το δρόμο Ριζόμυλος-Κορώνη; Δεν γνωρίζουν την Κορώνη και την ευρύτερη περιοχή ως πρέσβειρα της UNESCO για την μεσογειακή διατροφή;
Οι προσωπικές αντιπαραθέσεις, η προσπάθεια οικειοποίησης των γεγονότων δεν έχουν θέση σ’ αυτό τον αγώνα, που έχουμε χρέος με δράση, οργανωμένα να σταθούμε απέναντι στα εμπόδια, προς την ανάπτυξη, την πρόοδο, την ποιότητα ζωής, την ασφάλεια όλων μας και ειδικά των νέων γενεών.


Γιάννης Ζουζούνης 
Σύμβουλος Δημοτικής Ενότητας Κορώνης

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 01/0/2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου