Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Επιστημονική ομάδα στη Νήσο Σαπιέντζα


Σε συνέχεια της συνεργασίας του Δήμου Πύλου Νέστορος με επιστημονικούς φορείς και με βάση τη θέληση της Δημοτικής Αρχής για την συμβολή  σε εκπόνηση επιστημονικών εργασιών και ερευνών που πραγματοποιούνται στην περιοχή του Δήμου από Πανεπιστημιακά και Ερευνητικά Ιδρύματα ,πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 22-03-2012 επίσκεψη στη Νήσο Σαπιέντζα από επιστημονική-ερευνητική  ομάδα.
  Η ομάδα αποτελούταν από τον Καθηγητή  Αρχαιομετρίας του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών Πανεπιστήμιου Πελοποννήσου κ. Ν. Ζαχαριά, την ερευνητική ομάδα του προγράμματος ΝΕΟ (Navarino Environmental Observatory)  Καθηγήτρια  K. Holmgren και τον Δρ. Ν. Καλυβίτη από το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης, επιστημονικά στελέχη του Δήμου Πύλου Νέστορος, της Δασικής Υπηρεσίας και της Ορνιθολογικής εταιρείας.
Σκοπό της επίσκεψης αποτέλεσε η επιτόπια διερεύνηση της θέσης Σπαρτόλακκα για την ανάληψη σχετικών ερευνητικών δράσεων των συμμετασχόντων φορέων στο αμέσως προσεχές μέλλον. Η Σπαρτόλακκα βρίσκεται περίπου στο κέντρο του νησιού της Σαπιέντζας ανάμεσα στο πανέμορφο δάσος με τις κουμαριές, περιοχή που σε μια συνολική έκταση 24 εκταρίων έχει χαρακτηριστεί «Διατηρητέο μνημείο της φύσης». Είναι ένα πλάτωμα με ιδιόμορφο πορτοκαλοκίτρινο πέτρωμα, αποτελεί μοναδικό χώρο απόθεσης στρωμάτων γύρεως για χιλιάδες χρόνια και πηγή πληροφοριών των επιστημόνων για την ηλικία του δάσους και της περιοχής.

4 σχόλια:

  1. ΑΦΗΣΤΕ ΣΠΑΡΤΟΛΑΚΚΑ ΚΑΙ ΣΑΠΙΕΝΤΖΑ ΗΣΥΧΕΣ.

    ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ.

    ΒΡΕΙΤΕ ΑΛΛΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ/ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. συμφωνω με τον απο πανω. κατσε να δεις που θα δουμε κανενα κοινουργιο παρατηρητηριο τυπου ΝΕΟ (NAVARINO ENVIRONMENTAL OBSERVATORY OF POTA) πανω στη Σαπιεντζα και μαζι με τους "ανιδιοτελεις" περιβαλλοντισκους να σκανε και τα καραβακια με τους τουριστες. Ασε π πρεπει να χει και πολλα αρχαια στο βυθο.

    ΘΑ ΤΟΥΣ ΦΑΝΕ ΤΑ ΦΙΔΙΑ ΤΗΣ ΣΑΠΙΕΝΤΖΑ ΓΙΑ ΕΚΔΙΚΗΣΗ...

    Υ.Γ.Απ την "καλη θεληση τους" και τα περιβαλλοντικα τους προγραμματα παει να εξαφανιστει ο χαμαιλεοντας στο Διβαρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. είστε άσχετοι, εκτός τόπου και χρόνου και οπισθοδρομικοί.
    Όπως πάντα.

    θα σας χαλάσουνε το κυνήγι, το ψάρεμα ή τις φούντες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΣΤΟΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ

    ΤΟ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΗΛΙΘΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΟΥ ΑΛΛΑ ΟΤΑΝ Ο ΗΛΙΘΙΟΣ ΚΡΙΝΕΙ ΑΛΛΟΥΣ ΤΟΤΕ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ.

    ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΜΕ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΕ ΑΕΡΟΛΟΓΙΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή