Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

ΠΥΛΟΣ Στο δήμο ο α‘ όροφος της οικίας Τσικλητήρα


Με απόφαση του υφυπουργού Πολιτισμού Πέτρου Αλιβιζάτου εγκρίθηκε η παραχώρηση της χρήσης του πρώτου ορόφου της οικίας Τσικλητήρα, από το Δήμο Πύλου - Νέστορος στο υπουργείο για 15 χρόνια. Επίσης, καθορίστηκαν χρήσεις στα κτήρια και σε λοιπούς χώρους στο Νιόκαστρο της Πύλου, ενώ η διαχείριση όλου του κάστρου (συντήρηση, καθαρισμός, ευπρεπισμός, διαχείριση ξενώνων κ.λπ.) θα περιέλθει αποκλειστικά στην 26η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.
Οι χρήσεις καθορίστηκαν ως εξής: 
Κτήριο Μαιζώνος: Στο ισόγειο θα λειτουργήσει το Αρχαιολογικό Μουσείο Πύλου. Το υφιστάμενο κτήριο του μουσείου, αφού επισκευαστεί, θα λειτουργήσει ως επισκέψιμη αρχαιολογική αποθήκη και εργαστήριο συντήρησης της ΛΗ’ ΕΠΚΑ. Η συλλογή Ρενέ Πυώ θα μεταστεγαστεί στον παραχωρηθέντα 1ο όροφο του διατηρητέου κτηρίου Τσικλητήρα.
Κτήριο  Πασά: Θα χρησιμοποιείται από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων για τη φιλοξενία των περιοδικών εκθέσεών της, ενώ το εργαστήριο σιδηρουργίας της 26ης ΕΒΑ θα μεταστεγαστεί άμεσα. 
Μεγάλος  Θόλος: Παράλληλα με τη χρήση ως συνεδριακού χώρου θα φιλοξενεί το κέντρο εικονικής αναπαράστασης της Ναυμαχίας του Ναβαρίνου.
Ακρόπολη: Τα κελιά θα χρησιμοποιούνται από τις υπηρεσίες του υπουργείου ως αποθηκευτικοί χώροι, ενώ ο μεγάλος αύλειος χώρος θα συνεχίσει να παραχωρείται για πολιτιστικές εκδηλώσεις. 
Προμαχώνας Μακρυγιάννη: Θα συνεχίσει να χρησιμοποιείται ως εκθεσιακός χώρος για περιοδικές εκθέσεις. 

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 29/03/2012

Μήπως έχει φτάσει η ώρα τα κάστρα να μην παραμένουν "μνημειακοί χώροι" αλλά να αξιοποιηθούν, αποφέροντας και έσοδα που θα καλύπτουν ένα μέρος των εξόδων λειτουργίας τους;
Μήπως θα έπρεπε να πάρουν ζωή, όπως συμβαίνει τουλάχιστον σχεδόν σε όλα τα κάστρα της Ευρώπης;

Κώστας....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου