Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

Εργο ζωτικής σημασίας ο βιολογικός της Χώρας


Ενα έργο ζωτικής σημασίας για την ευρύτερη περιοχή, ο βιολογικός καθαρισμός της Χώρας, έχει μείνει ουσιαστικά στη μέση καθώς οι εργασίες εγκατάστασης του δικτύου έχουν διακοπεί εδώ και 2 χρόνια. Ο λόγος είναι ότι κήρυξε πτώχευση η εταιρεία που είχε αναλάβει τη δικτύωση - και πλέον αναμένεται να βρεθεί
νέος ανάδοχος για να αναλάβει και να ολοκληρώσει το έργο. Οσον αφορά πάντως τις εγκαταστάσεις του ίδιου του βιολογικού, αυτές προχωρούν με ικανοποιητικούς ρυθμούς και υπάρχει αισιοδοξία πως θα έχουν ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο. 

Το έργο, που δημοπρατήθηκε το 2006 και ξεκίνησε το 2007, είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την περιοχή γιατί ο βιολογικός θα επεξεργάζεται τα λύματα της Χώρας, του Ρωμανού, της Costa Navarino και εν συνέχεια υπάρχει μελέτη για το Αμπελόφυτο και το Κορυφάσιο. 
Ο δήμαρχος Πύλου-Νέστορος  Δημήτρης Καφαντάρης θεωρεί πως έχουν ξεπεραστεί οι πολλές δυσκολίες και πως στο τέλος του 2012 θα έχει ολοκληρωθεί το έργο. Οπως μας είπε: 
«Παραλάβαμε ένα έργο με πολλές εκκρεμότητες και καταφέραμε σε ένα χρόνο να ξεμπλοκάρουμε τη συνέχισή του σε ό,τι αφορά τα δίκτυα αποχέτευσης. Σύντομα θα αναλάβει νέος ανάδοχος για το υπόλοιπο των εργασιών, ώστε να ολοκληρωθούν τα δίκτυα για Χώρα και Ρωμανού μέχρι το τέλος του χρόνου. Πρόκειται για ένα μεγάλο έργο με πολλές δυσκολίες που μετά από προσπάθειες πολλών ανθρώπων (μηχανικών, συνεργατών μου κ.ά.) θα έχει ευτυχή κατάληξη. 
Παράλληλα έχει υπογραφεί σύμβαση με την Περιφέρεια για να ενταχθούν στον βιολογικό της Χώρας και να γίνει επέκταση στα χωριά Κορυφάσιο και Αμπελόφυτο. Επίσης θα συνδεθεί και η Costa Navarino που έχει συμπεριληφθεί στη μελέτη». 
Για την εξέλιξη του έργου, μας ενημέρωσε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πύλου-Νέστορος  Παναγιώτης Πετρόπουλος, που επί δημαρχίας του στον τ. Δήμος Νέστορος έγινε η μελέτη και η δημοπράτηση: 
«Υπήρχαν δύο υποέργα, τα δίκτυα Χώρας και Ρωμανού και το εργοστάσιο επεξεργασίας λυμάτων. Οσον αφορά τα δίκτυα, φάνηκε από την αρχή ότι ο εργολάβος εμφανίζει προβλήματα... Το 2009 και ενώ η πρόοδος των έργων γινόταν με κάποιο ρυθμό και με πολλά προβλήματα, ο εργολάβος εγκατέλειψε το έργο και κηρύχθηκε έκπτωτος. 
Το 2011 που αναλάβαμε εμείς ως δημοτική αρχή κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να αποκαταστήσουμε αρχικά τις ζημιές στους δρόμους. Υστερα προχωρήσαμε τις διαδικασίες για την ολοκλήρωση του έργου - και εντός των προσεχών 5-10 ημερών θα δημοσιευτεί πρόσκληση ενδιαφέροντος για όποιον θέλει να συμμετάσχει στο διαγωνισμό. 
Το δεύτερο έργο είναι η κατασκευή του εργοστασίου επεξεργασίας λυμάτων μαζί με τον υποθαλάσσιο αγωγό, ένα έργο που έχει πολύ καλή εξέλιξη και έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό 65%.  Από εκεί και πέρα έχουμε τελειώσει τις μελέτες για υποβολή σχετικού φακέλου για την ένταξη και του Αμπελόφυτου και του Κορυφασίου στο ΕΣΠΑ και έχει υπογραφεί προγραμματική σύμβαση μεταξύ Δήμου και Περιφέρειας». 
Τη δική του άποψη για την εξέλιξη του έργου κατέθεσε στην “Ε“ και ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δήμου Πύλου-Νέστορος  Τάσος Τσορώνης, που ήταν ο τελευταίος δήμαρχος Νέστορος: 
«Τα δίκτυα του βιολογικού καθαρισμού βρίσκονται στο σημείο που τα είχαμε αφήσει εμείς ως δημοτική αρχή. Από τότε δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα μετά την πτώχευση της εταιρείας που είχε αναλάβει το έργο. 
Είχαμε ολοκληρώσει το 95% των δικτύων και έκτοτε δεν υπάρχει καμία πρόοδος. Κατά τη διάρκεια της 4ετίας που πέρασε είχαμε ολοκληρώσει σχεδόν τα δίκτυα σκάβοντας σε βάθος 3-5.50 μέτρων. Παράλληλα διώξαμε και φέραμε δεκάδες χιλιάδες τόνους μπάζα και υλικά με φορτηγά, αναστατώνοντας τη ζωή κατοίκων οι οποίοι διαμαρτύρονταν. Σήμερα που δεν γίνεται κανένα έργο στο Δήμο Πύλου-Νέστορος δεν διαμαρτύρεται κανένας. 
Οσο για την Costa Navarino, έχει κατασκευάσει δικό της βιολογικό καθαρισμό, όμως όταν ολοκληρωθούν τα δίκτυα το εργοστάσιο θα συνδεθεί με τη μονάδα και εκτιμώ ότι θα είναι προς όφελος της λειτουργίας του βιολογικού. Γιατί θα έρθουν λύματα προκειμένου να υπερβούμε την κρίσιμη ποσότητα που απαιτείται για τη λειτουργία, αλλά το όφελος θα είναι και οικονομικό για να καλυφθούν τα έξοδα λειτουργίας. 
Επίσης είχαμε ολοκληρώσει τις μελέτες για την ένταξη του Αμπελοφύτου και του Κορυφασίου και οι μελέτες αυτές έχουν παραληφθεί από το Δήμο Πύλου-Νέστορος και πρέπει να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ ή σε άλλο πρόγραμμα για χρηματοδότηση». 
Τέλος, μιλήσαμε με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑ Πύλου Παύλο Φιλόπουλο, ο οποίος μας είπε: 
«Ο βιολογικός της Χώρας είναι το σημαντικότερο έργο που γίνεται αυτή τη στιγμή στην περιοχή μας. Δυστυχώς, λόγω λανθασμένων χειρισμών σε διάφορα στάδια, κινδυνέψαμε ακόμα και να απενταχθεί το έργο από το ΕΣΠΑ. Ομως με τις ενέργειες του δημάρχου μας είμαστε αισιόδοξοι ότι θα συνεχιστεί και θα ολοκληρωθεί.
Μέχρι τώρα έχει ολοκληρωθεί το δίκτυο ακαθάρτων σε ποσοστό περίπου 90%. Ο νέος εργολάβος που θα αναλάβει το έργο, θα χρειαστεί να ξανασκάψει σε μερικά σημεία, ώστε να διορθώσει κάποιες κακοτεχνίες. Πάντως αν όλα πάνε καλά, μέχρι το τέλος του 2012 θα έχει ολοκληρωθεί, ενώ οι εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού προχωρούν κανονικά και μέχρι τον Σεπτέμβριο θα έχουν ολοκληρωθεί.
Από τη στιγμή που θα ξεκολλήσει“ αυτή η διαδικασία, θα ανοίξει και ο δρόμος για την ένταξη στο ΕΣΠΑ της επέκτασης των δικτύων στο Κορυφάσιο και στο Αμπελόφυτο.
Επίσης θέλω να τονίσω τη σημασία του βιολογικού καθαρισμού και την αναγκαιότητα να συνδεθούν στο δίκτυο όλα τα νοικοκυριά, όπου υπάρχει δυνατότητα. Στην Πύλο υπολειτουργεί ο βιολογικός γιατί δεν έχουν γίνει αρκετές συνδέσεις και ο όγκος των λυμάτων δεν είναι αρκετός ώστε να γίνει σωστή επεξεργασία. Τον τελευταίο καιρό πάντως προχωρούμε πιο γρήγορα στις συνδέσεις και σύντομα η ΔΕΥΑ Πύλου, με δικά της συνεργεία, θα συνδέει άμεσα τα νοικοκυριά, ώστε και πιο γρήγορα να κινηθούμε αλλά και να εξυπηρετούμε τους καταναλωτές.
Θέλουμε να επιμερίσουμε το κόστος της σύνδεσης μέχρι και σε 8 τρίμηνα, μαζί με τους λογαριασμούς του νερού, ενώ για πληρωμή εφάπαξ θα υπάρχει έκπτωση 20%. Πλέον όμως δεν υπάρχουν περιθώρια να καθυστερούμε άλλο τις συνδέσεις, πρέπει να λειτουργήσει σωστά ο βιολογικός και να καθαρίσει το λιμάνι της Πύλου. Δεν νοείται να υπάρχει βιολογικός και τα λύματα να πέφτουν στη θάλασσα».

"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" 02/04/2012

3 σχόλια:

  1. Τώρα εξηγείται γιατί εδώ και μέρες είναι σβηστές οι λάμπες στον μόλο.Για να μην φαίνονται τα λύματα στο Λιμάνι!!!!!Ούτε τις καμένες λάμπες δεν αλλάζετε ο βιολογικός της Χώρας σας μάρανε.Ο αντ/ρχος για τον Ηλεκτροφωτισμό δεν βλεπει?Που είναι ο πρόεδρος του τοπικού,ο πρόεδρος ποιότητας ζωής και οι λοιποί συνεργάτες σας κύριε Δήμαρχε? Ψ Ε Υ Τ Ε Σ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι ανθρωποι ειναι εντελως γελοιοι αποδεδειγμενα, κρυμμενοι πισω απο ψευτοαξιωματα που θα ξεχαστουν πανευκολα όπως και τόσων άλλων στο παρελθόν, καθως έργο στον τόπο δεν θα μείνει απο αυτους ή μαλλον δεν θα ξεκινήσει καν.
    Και αλήθεια με τι μούτρα θα βγούν στον Πύλιο να του ξαναζητήσουν την ψήφο τους? Η ισχύς εν τη ενώσει όμως και όσο εύκολα τους βγάλανε τόσο εύκολα θα τους πετάξουνε στα Τάρταρα και ακόμα πιο χαμηλά...
    Με το Site που χω επανηλημένως αναφέρει μας γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια???
    Με την πλατεία,ομοίως, μου βάλανε κάτι παρτέρια της συμφοράς και είναι ικανοί να βγούν να πούν ότι έκαναν κάτι?
    Παραλιακή ζώνη ενόψιν καλοκαιρινης περιόδου έχει τα χάλια της..
    Δεν θα επεκταθω άλλο γιατι δεν αξίζει, δεν ακούν καν, δεν τους ενδιαφέρει καν... όμως σε λίγο καιρό και κάποιοι άλλοι δεν θα ενδιαφερθούν καν..
    -Δ Η Μ Ο Τ Η Σ Μ Ε Σ Σ Η Ν Ι Α Σ-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ή άσφαλτος έπεσε και ελπίζουμε να κρατήσει αυτή τη φορά.Εχω μια απορία όμως.Ποιανού ιδέα ήταν να καλυφθούν τα ρήθρα και η άσαφαλτος να σηκωθεί μέχρι το μέσον και περισσότερο ίσως του ύψους του πεζοδρομίου?Τελικά έργο χωρίς κακοτεχνία δεν γίνεται.Εκτος και αν είναι μέρος της μελέτης!!!!!!!για την διευκόλυνση των αυτοκινήτων που παρκάρουν πάνω στα πεζοδρόμια.Αρπα κόλα και ότι θέλει ας γίνει.Η Πύλος είναι πρωτεύουσα του Δήμου και όχι το χωριό σας!!!! Να το θυμάστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή