Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

Προκηρύχθηκε το Μιναγιώτικο


Η μελέτη κατασκευής του μεγάλου ταμιευτήρα του Μιναγιώτικου στην Πυλία προκηρύχθηκε, όπως ανακοίνωσε εκτάκτως χθες από την Καλαμάτα ο Πέτρος Τατούλης. 
Η μελέτη είναι προεκτιμώμενης αμοιβής 3,9 εκατομμυρίων ευρώ και ο προϋπολογισμός του έργου εκτιμάται ότι θα αγγίξει τα 120.000.000 ευρώ.
Ο κ. Τατούλης χαρακτήρισε το έργο «σημαία» για την Περιφέρεια, ενώ τόνισε ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο που θα έχει εκτελεστεί μέχρι τώρα στη Μεσσηνία.
Μαζί με το Φιλιατρινό φράγμα εκτιμάται ότι θα αρδευτούν περίπου 60.000 στρέμματα καλλιεργειών, ενώ ο ταμιευτήρας στο Μιναγιώτικο σε βάθος χρόνου θα βοηθήσει τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα, που παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα υφαλμύρωσης.

Ο γενικός γραμματέας του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης, Γ. Κανελλόπουλος, επισήμανε πως το Μιναγιώτικο φράγμα είναι το «διαμάντι στο στέμμα της μεσσηνιακής γεωργίας».

Φιλιατρινό φράγμα
Προλογίζοντας την έκτακτη συνέντευξη, η θεματική αντιπεριφερειάρχης, Ντίνα Νικολάκου, είπε πως πρόκειται για έργο – όνειρο, που κανείς δεν μπορούσε να πιστέψει ότι θα γίνει πραγματικότητα. 
Παίρνοντας το λόγο ο περιφερειάρχης Π. Τατούλης ευχαρίστησε την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και το γενικό γραμματέα για τη βοήθεια προώθησης του συγκεκριμένου έργου.
Αρχικά, αναφέρθηκε στο Φιλιατρινό φράγμα, λέγοντας ότι με τη βοήθεια των ίδιων ανθρώπων υλοποιείται και αυτό το μεγάλο έργο για τη Μεσσηνία, το οποίο θα μπορεί να αποταμιεύει 8,5 εκατομμύρια κυβικά νερό. Σημείωσε ότι η επίβλεψη του έργου μεταφέρθηκε στις υπηρεσίες της Περιφέρειας και με τις προσπάθειες των στελεχών των Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας, Παπαϊωάννου και Κωστόγιαννη, οι επιτάξεις τελείωσαν σε χρόνο ρεκόρ. Αυτή τη στιγμή έχει ολοκληρωθεί το 60% του έργου και όπως διευκρίνισε ο κ. Τατούλης, έχει τελειώσει όλο το δύσκολο κατασκευαστικό μέρος και έχει απομείνει το εύκολο. Επίσης, έχει υπογραφεί η συμπληρωματική σύμβαση των 2 εκατ. ευρώ και ανακοίνωσε ότι μέχρι τέλος του 2013 το Φιλιατρινό φράγμα θα έχει ολοκληρωθεί. Τέλος, για το έργο αυτό είπε ότι είναι έτοιμη η μελέτη για τα δίκτυα, ώστε να είναι το επόμενο που θα ενταχθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Μιναγιώτικο
Ανακοινώνοντας την προκήρυξη της μελέτης για το Μιναγιώτικο φράγμα, ο περιφερειάρχης είπε ότι ο προϋπολογισμός του έργου θα φθάσει τα 120 εκατομμύρια ευρώ. Η δυναμικότητά του θα είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει στην περιοχή μας και θα φτάνει τα 12,5 εκατομμύρια κυβικά νερό. Η κατασκευή του προβλέπεται 1 χλμ. δυτικά της Φοινικούντας και 5,5 χλμ. βόρεια της εκβολής του ποταμού. Η σήραγγα διοχέτευσης του νερού θα έχει μήκος 220 μέτρων.
Η προεκτιμώμενη αμοιβή, σύμφωνα με την προκήρυξη, είναι 3,9 εκατ. ευρώ και ο κ. Τατούλης το χαρακτήρισε έργο «σημαία» για την Περιφέρεια, το οποίο θα γίνει έργο «γέφυρα» για την επόμενη προγραμματική περίοδο. Η περίοδος σύνταξης της μελέτης είναι 26 μήνες, αλλά ο περιφερειάρχης σημείωσε ότι θα καταβληθεί προσπάθεια συντόμευσης του χρόνου, ενώ μέχρι τις 11 Ιουνίου θα έχουν παραδοθεί οι προτάσεις των αναδόχων.
«Έργα που ανήκουν στη φαντασία ανθρώπων, εμείς σε ένα χρόνο, με τις επίμονες και επίπονες προσπάθειές μας, τα βγάζουμε από το υποσυνείδητο και τα κάνουμε πραγματικότητα», κατέληξε, αναφέροντας παράλληλα ότι τον επόμενο μήνα θα ανακοινώσει τις κτηνοτροφικές πολιτικές της Περιφέρειας. Στόχος είναι μέσα στον επόμενο χρόνο να δημιουργηθούν στην Περιφέρεια 18-20 καθετοποιημένες κτηνοτροφικές μονάδες.
Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης, Γ. Κανελλόπουλος, τόνισε πως η κοινή παρουσία με τον περιφερειάρχη υπογραμμίζει ότι η διοίκηση δε σταματά τη δουλειά της, ακόμα και σε περίοδο εκλογών. Χαρακτήρισε το Μιναγιώτικο φράγμα το μεγαλύτερο δημόσιο έργο που έχει γίνει ποτέ στη Μεσσηνία και «διαμάντι στο στέμμα της μεσσηνιακής γεωργίας». Δίνοντας στοιχεία, είπε ότι θα ποτισθούν 35.000 στρέμματα και πως το σημείο που έχει επιλεγεί για την κατασκευή του, είναι το πιο στενό και εκείνο που θα δώσει το μεγαλύτερο όφελος με το συμφερότερο κόστος. Η λίμνη του ταμιευτήρα θα καλύπτει 850 στρέμματα. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, το έργο αναμένεται να έχει κατασκευασθεί το 2016. 
Ο κ. Καννελόπουλος αναφέρθηκε και στην υφαλμύρωση που παρουσιάζει η περιοχή, λέγοντας ότι με την άρδευση των καλλιεργειών με υγιές νερό από τον ταμιευτήρα θα εμπλουτισθεί ο υδροφόρος ορίζοντας και θα εξυγιανθεί. Επίσης, για το έργο απαιτείται η σύνταξη 7 μελετών, με τη σημαντικότερη αυτή που θα προβλέπει ό,τι πρέπει να φυτευτεί στην περιοχή μετά την κατασκευή του ταμιευτήρα. Μάλιστα, ανέφερε ότι έχει γίνει επαφή με το Ίδρυμα Κωνσταντακόπουλου και ο κ. Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος έχει πει ότι θα βοηθήσει στη σύνταξη της εν λόγω μελέτης.
Κλείνοντας τη συνέντευξη, από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Παναγιώτης Αλευράς, ανέφερε ότι από τα δύο μεγάλα φράγματα θα αρδεύονται 60.000 στρέμματα και χαρακτήρισε το Μιναγιώτικο «έργο πνοής».

Της Βίκυς Βετουλάκη "ΘΑΡΡΟΣ" 27/04/2012

1 σχόλιο:

  1. ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ.

    ΛΑΜΟΓΙΑ ΓΡΑΦΤΕ ΚΑΜΙΑ ΚΑΛΗ ΚΟΥΒΕΝΤΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή