Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

Costa Navarino Costa Navarino


Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε προχθές η προγραμματισμένη άσκηση από κοινού από τις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες Νομού Μεσσηνίας, σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ, στο ξενοδοχείο Costa Navarino, στο συγκρότημα “The Westin Resort”, στην περιοχή Ρωμανού, του Δήμου Πύλου - Νέστορος.
Η άσκηση περιλάμβανε το ακόλουθο σενάριο:
Εκδηλώνεται πυρκαγιά σε ισόγειο χώρο στην κουζίνα του εστιατορίου “Nargile” του συγκροτήματος “The Westin Resort”. Η πυρκαγιά γίνεται αντιληπτή από το προσωπικό του ξενοδοχείου, το οποίο ενεργοποιεί το σύστημα αναγγελίας πυρκαγιάς και καλεί την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Το ξενοδοχείο εκκενώνεται από τους ενοίκους κατόπιν της ηχητικής ειδοποίησης. 

Τρεις από τους ενοίκους εγκλωβίζονται εξαιτίας του πυκνού καπνού και αναγκάζονται να κινηθούν προς τον εξώστη πάνω από τον α΄ όροφο, σε ύψος 15 μέτρων περίπου, ενώ ένας ακόμη εγκλωβίζεται σε μπαλκόνι του α΄ ορόφου. 
Ταυτόχρονα, στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Γαργαλιάνων χτυπά συναγερμός και ενημερώνονται άμεσα το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Πύλου και η Πυροσβεστική Υπηρεσία Καλαμάτας. Άμεσα ο αξιωματικός Υπηρεσίας του Π.Κ. Πύλου αναχωρεί με δύο υδροφόρα οχήματα της α εξόδου για τον τόπο του συμβάντος και ζητά από το τηλεπικοινωνιακό κέντρο την κλήση του ΕΚΑΒ για πρώτες βοήθειες και διακομιδή τραυματιών. 
Στον τόπο του συμβάντος καταφθάνουν τα δύο πρώτα πυροσβεστικά οχήματα, τα πληρώματα των οποίων αναλαμβάνουν δράση αναπτύσσοντας εγκαταστάσεις προκειμένου να θέσουν την πυρκαγιά υπό έλεγχο. Από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Γαργαλιάνων αναχωρεί ένα όχημα δ τύπου προς ενίσχυση και πρόσθετη παροχή νερού και από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Καλαμάτας αναχωρεί το ειδικό κλιμακοφόρο όχημα, σε περίπτωση που απαιτηθεί για τον απεγκλωβισμό ατόμων που κινδυνεύουν. 
Για την πυρκαγιά αναχωρούν άμεσα οι διοικητές των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Καλαμάτας και Γαργαλιάνων. Ο επικεφαλής αξιωματικός της πυρκαγιάς δίνει οδηγίες στον αξιωματικό Υπηρεσίας και τους πυροσβεστικούς υπαλλήλους για κατάσβεση της πυρκαγιάς στο χώρο της κουζίνας και συντονίζει τις ενέργειες της ομάδας διάσωσης, η οποία έχει κληθεί για τα άτομα τα οποία έχουν εγκλωβιστεί σε υπερυψωμένο σημείο του κτηρίου. Επιχειρείται παράλληλα κατάσβεση στο χώρο της κουζίνας με δύο εγκαταστάσεις αποτελούμενες από σωλήνες και αυλούς 0,45 χιλ., και  απεγκλωβισμός ατόμου με κλίμακα από διπλανό κτίσμα. Η ομάδα διάσωσης, η οποία έχει μεταβεί στον υπερυψωμένο χώρο που βρίσκονται εγκλωβισμένα τρία άτομα, επιχειρεί: α) κατάβαση θύματος σε φορείο από ύψος 15 μέτρων με κλίση 60 σε κεκλιμένη τραβέρσα, παρουσία διασώστη, β) απεγκλωβισμό και κατάβαση θύματος, συνοδεία διασωστών, με τεχνικές αυτοδιάσωσης από ύψος 15 μέτρων. 
Τέλος, τίθεται υπό έλεγχο η πυρκαγιά και σηματοδοτείται η λήξη της άσκησης.

Την άσκηση παρακολούθησαν και συντόνιζαν ο διοικητής της Π.Υ. Καλαμάτας Πύραρχος Καπέλιος Βασίλειος και ο διοικητής της Π.Υ. Γαργαλιάνων, πυραγός Γεωργακόπουλος Κωνσταντίνος. Επίσης, την άσκηση παρακολούθησαν υπάλληλοι από τις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες Νομού Μεσσηνίας, ενώ παραβρέθηκαν ο γενικός επιθεωρητής Υπηρεσιών Νοτίου Ελλάδος, αντιστράτηγος Γεωργακόπουλος Σωτήριος, ο προϊστάμενος Α΄ Κλάδου Πυρ/κών Επιχειρήσεων, αρχιπύραρχος Καννελόπουλος Διαμαντής, ο διοικητής Περιφερειακής Διοίκησης Πυρ/κών Υπηρεσιών Πελοποννήσου, αρχιπυραρχος Ρούμπος Αθανάσιος, ο διοικητής της Π.Υ. Π/Α Καλαμάτας, αντιπύραρχος Μπραΐμης Ιωάννης, ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Μεσσήνης Φύκιρης Νικόλαος, ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Πύλου-Νέστορος, Κοντογόνης Περικλής, καθώς και υπάλληλοι των Γραφείων Πολιτικής Προστασίας των Δήμων.

"ΘΑΡΡΟΣ" 27/04/2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου