Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

Για τα σκουπίδια ΚΔΑΥ και κομποστοποιητές μαζί με τους δεματοποιητές


Με δύο σταθμούς μεταφόρτωσης, αλλά και με χωροθέτηση τεσσάρων σημείων όπου θα τοποθετηθούν οι υφιστάμενοι δεματοποιητές, συνοδευόμενοι από ισάριθμα Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών και κομποστοποιητές, προτίθεται να αντιμετωπίσει η Περιφέρεια Πελοποννήσου τη διαχείριση των απορριμμάτων έως ότου ολοκληρωθούν οι διαδικασίες του διεθνούς διαγωνισμού για την κατασκευή της μονάδας ολοκληρωμένης διαχείρισης.
Την πρόταση αυτή παρουσίασε το απόγευμα της Τετάρτης στα μέλη του Ενιαίου Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Μεσσηνίας ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Γ. Παπαηλιού.

Ενημέρωση 
Στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. του Συνδέσμου, στην οποία είχε παραστεί ο κ. Παπαηλιού, του είχε ζητηθεί να έχει έγγραφη εισήγηση για το τι προβλέπει ο Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων για τη Μεσσηνία, κάτι το οποίο δεν έγινε. Ωστόσο, έγινε αναλυτική συζήτηση για το υφιστάμενο πλαίσιο και ενημερώθηκαν όλα τα μέλη για την πρόσφατη τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, κατά την οποία οι μονάδες ολοκληρωμένης διαχείρισης σε όλη την Ελλάδα θα καθοριστούν με διϋπουργική απόφαση των υπουργείων Εσωτερικών και Περιβάλλοντος.

Όπως είπε στο «Θ» ο πρόεδρος του ΕΣΔΙΣΑ, δήμαρχος Μεσσήνης Στάθης Αναστασόπουλος, βρίσκεται σε ισχύ η απόφαση του πρώην γενικού γραμματέα της Περιφέρειας Πελοποννήσου Νικ. Αγγελόπουλου για την τοποθέτηση τεσσάρων δεματοποιητών σε ισάριθμα σημεία στη Μεσσηνία. Πρόταση της Περιφέρειας Πελοποννήσου για το διάστημα που απαιτείται έως ότου κατασκευαστεί η μονάδα ολοκληρωμένης διαχείρισης, είναι να τοποθετηθούν μαζί με τους δεματοποιητές Κέντρα.
Αποφασίστηκε να ζητηθεί από τους Δήμους που ανήκουν στο Σύνδεσμο να καταβάλουν μέρος των οφειλών από τη συμμετοχή τους, προκειμένου να καλυφθούν οι λειτουργικές ανάγκες, αλλά και να διατεθούν χρήματα στον ανάδοχο που λειτουργεί το δεματοποιητή της Πύλου.
Στο ερώτημα για το πού θα χωροθετηθούν αυτές οι εγκαταστάσεις, ο κ. Αναστασόπουλος απάντησε πως χώρος έχει ήδη καθοριστεί από το Δήμο Πύλου – Νέστορος, ενώ σε σχετικές προκηρύξεις έχουν προχωρήσει οι Δήμοι Τριφυλίας και Μεσσήνης. Από την πλευρά του ο Δήμος Καλαμάτας θα πρέπει να λειτουργήσει μια τέτοια εγκατάσταση από κοινού με το Δήμο Δυτικής Μάνης. Όπως επισήμανε ο κ. Αναστασόπουλος, ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Πελοποννήσου σημείωσε ότι ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά και θα πρέπει να είχαν ήδη γίνει οι χωροθετήσεις και προωθηθεί οι σχετικές διαδικασίες. 
Η τοποθέτηση των κομποστοποιητών, σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε, έχει ενταχθεί στο ΕΠΠΕΡΑΑ και θα χρηματοδοτηθούν από εκεί, ενώ τα ΚΔΑΥ σε μεγάλο βαθμό θα αυτοχρηματοδοτούνται και θα βγάζουν τα έξοδά τους από την πώληση των ανακυκλώσιμων υλικών.

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου "ΘΑΡΡΟΣ" 20/04/2012


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου